مدیر حوزههای علمیه کشور گفت: حوزههای علمیه باید در راستای بحث مهدویت فراملی و گستردهتر از ایران کار کنند.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام والمسلمین سیدهاشم حسینی بوشهری در نهمین همایش بینالمللی دکترین مهدویت که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد، با تبریک میلاد منجی عالم بشریت و تشکر از دستاندرکاران این همایش اظهار کرد: سخن من در مورد نقش حوزههای علمیه و عالمان دین برای زمینهسازی ظهور است. اندیشه ظهور منجی منحصر به شیعه نیست.
وی افزود: شیعه در رابطه با مسالهی ظهور یک سلسله امتیازات دارد و به مسالهی مهدویت با یک نگاه جامعی میپردازد تمام صاحبان ادیان و مکاتب توحیدی در رابطه با ظهور اتفاق نظر دارند و میگویند سرانجام فردی ظهور میکند که زمین را پر از عدل و داد میکند.
حسینی بوشهری با مطرح کردن این سوال که برای رسیدن به آن روز مهم باید چه کارهایی انجام بدهیم؟ گفت: باید بدانیم برای رسیدن به ظهور باید منتظر بمانیم و دست روی دست بگذاریم و یا نه نیاز به بسترسازی داریم؟ آنچه از روایات برداشت میشود، این است که یک تکلیف و وظیفهی زمینهسازی برای ظهور بر عهده ما است.
مدیر حوزههای علمیهی کشور خاطرنشان کرد: بحث کامل ما بر روی زمینهسازی ظهور است این که چگونه میتوانیم زمینههای ظهور را فراهم کنیم. در این راستا چهار دیدگاه مطرح است. دیدگاه اول، دیدگاهی است که یک سری افراد بر این باورند که مساله ظهور هیچ ارتباطی با زمینهسازی ما ندارد مثل قیامت، خدا هر وقت بخواهد این ظهور اتفاق میافتد.
وی در ادامه با اشاره به دیدگاه دوم در رابطه با مسالهی ظهور گفت: یک سری از افراد معتقدند که برای زمینهسازی ظهور باید در جهت منفی حرکت کنیم و فساد و فحشا جهان را بگیرد تا این ظلم و جور جهانی مقدمهی ظهور شود.
حسینی بوشهری در ادامه با اشاره به دیدگاه سوم گفت: عدهای هم معتقدند که باید علتهای غیبت را شناسایی کنیم، چرا که هر چیزی علتی دارد و بعد از آن که علت غیبت روشن شد در راس آن تلاش کنیم تا زمینههای ظهور فراهم شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور در ادامه با اشاره به دیدگاه چهارم گفت: نگاه چهارمی در رابطه با مسالهی مهدویت وجود دارد که نگاه سوم را کامل میکند و این نگاه چهارم مد نظر ما است. در عصر غیبت ما همان تکلیفی را داریم که در عصر ظهور داریم. اگر در عصر امام باشیم تکلیف بر دوش ماست در عصر غیبت هم این تکالیف برداشته نمیشود. در عصر غیبت علاوه بر وظایف معمولی یک سری وظایف مضاعف هم بر عهدهی ما است.
وی ادامه داد: مهمترین مساله در بحث زمینهسازی این است که آیا اساسا اختیار و اراده ما نقش آفرین است یا نه؟ دیدگاه ما شیعیان در زمینه مهدویت این است که تلاش ما در سرنوشت پارهای از مسائل تاثیرگذار است.
وی گفت: نمونهی آن انقلاب اسلامی ایران است، اگر نبود همت والای امام و مردم و تلاش و مجاهدت شهداء آنچه که امروز میبینیم مقرر نمیشد ما در روایات هم داریم که برای تعجیل در ظهور دعا کنید. اگر دعای ما تاثیرگذار نبود هیچگاه ائمه ما را به این کار توصیه نمیکردند.
حسینی بوشهری افزود: ما انتظار داریم که وقتی ظهور رخ میدهد افرادی باوفا و بااراده در کنار حضرت باشند. ما بر این باور نیستیم که حضرت با قدرت اعجاز ظهور و حکومت میکند. ما معتقدیم که در زمینهی ظهور سختیهای زیادی وجود دارد. و در این راستا باید بهترین نسل را تربیت کنیم پس زمینهسازی برای ظهور حضرت لازم است.
مدیر حوزههای علمیه کشور تاکید کرد: حضرت یارانی مجاهد و آگاه میخواهد. یارانی که مومن، پاک و متدین باشد. در روایات تاکید شده است که منظور از انتظار یک انتظار خشک نیست، ما اگر مهمانی داشته باشیم باید مقدمات پذیرایی از این مهمان را فراهم کنیم و نباید فقط بنشینیم و دست روی دست بگذاریم.
وی افزود: فضای جامعه ما باید یک فضای مهدوی باشد. جامعه باید زمینهساز ظهور باشد. اهداف، روابط و برنامههای جامعه نیز باید در راستای ظهور حضرت موعود باشد.
حسینی بوشهری گفت: مقصود از زمینهسازی یعنی طراحی استراتژیک یک جامعه جهانی و منتظران حضرت فقط شیعیان نیستند بلکه کل جهانیان منتظر ظهور هستند. حوزههای علمیهی ما باید در راستای مهدویت فراملی و گستردهتر از ایران کار کنند.
مدیر حوزههای علمیه ادامه داد: نقش علما و روحانیت به علت برخورداری از پشتوانهی علمی و نفوذ معنوی و مردمی تاثیرگذار است. علما میتوانند در تربیت انسانها برای ظهور نقش کلیدی و مهمی داشته باشند. چرا که علماء نقش تربیتی، دلداری و امیدبخشی در جامعه دارند.
وی گفت: علماء شیعه باید فرهنگ دینی را گسترش دهند با خرافات و تهاجمات فرهنگی مقابله کنند. تا جهل بر جامعه حاکم نشود. برای رسیدن به حکومت جهانی مهدوی روحانیون و علمای دینی تاثیر زیادی دارند.
حسینیبوشهری خاطرنشان کرد: معرفت جامعهی ما نباید سطحی و ظاهری باشد که اگر این گونه باشد به بیراهه میرویم. معرفت مهدوی باید یک معرفت هوشمندانه باشد تا دچار کجروی و انحرافات فضای جهانی نشویم.
مدیر حوزههای علمیهی کشور در پایان گفت: علماء باید در جامعه افراد را از گرایش به رذایل دور کنند کار علمای دین امر به معروف و نهی از منکر است، باید از خیزشهای موجود در منطقه استفاده کنید و یا الگوی مناسب برای جامعه جهانی در راستای بحث مهدویت ارائه بدهیم. الگویی که علاوه بر این که راه را برای شیعیان روشن میکند شیعیان نیز کمک کند.
انتهای پیام