محمدرضا گودرزی بررسی کرد

فهیمه رحیمی به مصاحبه و حضور در محافل ادبی نیازی نمی‌دید

محمدرضا گودرزی درباره‌ی فهیمه رحیمی با اشاره به الگوبرداری برخی از نویسندگان ادبیات عامه‌پسند از کارهای این نویسنده، گفت: او وقتی می‌دید کارش با اهدافش هماهنگ است، دیگر نیازی به مصاحبه نمی‌دید.

محمدرضا گودرزی درباره‌ی فهیمه رحیمی با اشاره به الگوبرداری برخی از نویسندگان ادبیات عامه‌پسند از کارهای این نویسنده، گفت: او وقتی می‌دید کارش با اهدافش هماهنگ است، دیگر نیازی به مصاحبه نمی‌دید.

محمدرضا گودرزی در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، درباره فهیمه رحیمی، نویسنده‌ی داستان‌های عامه‌پسند که صبح امروز (28 خرداد ماه) درگذشت، گفت: ایشان یکی از پایه‌گذاران ادبیات عامه‌پسند در ایران بود و در واقع یکی از افرادی بود که در ایران برای این گونه از ادبیات کوشیده بود. شمارگان کتاب‌های او همیشه زیاد بود و فروش کتاب‌هایش در جایگاه بالایی قرار داشت، اما ما به عنوان کسانی که به ادبیات جدی می‌پردازیم و درباره آن‌ها نقد می‌نویسیم، باید نگاهی دوگانه به این سبک از نویسندگی داشته باشیم.

او درباره جایگاه فهیمه رحیمی و شیوه‌ی او در نوشتن رمان‌های عامه‌پسند تاکید کرد: نوشتن داستان‌های عامه‌پسند باعث می‌شود مخاطبان به مطالعه کتاب بپردازند و کتاب‌خوانی در خانواده‌ها و به‌ویژه در میان قشر نوجوان رواج پیدا کند که از این نظر می‌تواند کار مرحوم رحیمی مثبت باشد. اما این به این معنی نیست که روش نوشتن او بی‌نقص بوده است.

او در رابطه با نوع نگاه نویسندگانی چون فهیمه رحیمی به ادبیات و رمان‌نویسی، اظهار کرد:‌ دیدگاه این افراد در رابطه با رمان یک نوع نگاه احساسی و سطحی‌نگر به مسائل کلان جامعه است و از این نظر نوع نگاه آن‌ها به ادبیات و جامعه عمیق نیست. بنابراین باید با دیدگاهی نقادانه نسبت به کار این افراد بپردازیم. وظیفه ما این است که نقاط قوتی که در کار این‌ها لحاظ می‌شده را ارتقا دهیم؛ مثلا می‌توان ساد‌ه‌نویسی و ایجاد تعلیق که در داستان‌های او استفاده می‌شده را در آثار جدی استفاده کرد. ولی هدف‌مان باید این باشد که با نوشتن، فرد و خانواده به تفکر واداشته شوند، نه این‌که احساساتی شوند و تنها کتاب‌ را مصرف کنند.

گودرزی همچنین گفت: در جامعه سرمایه‌داری نوشتن رمان‌های عامه‌پسند به عنوان یک شغل به حساب می‌آید و از این گونه رمان‌ها به عنوان کالا نام برده می‌شود. نگارش و فروش این گونه رمان‌ها تابع عرضه و تقاضا است.

این منتقد در ادامه درباره جایگاه فهیمه رحیمی در بین نویسندگان داستان‌های عامه‌پسند گفت: در واقع فهیمه رحیمی پیشکسوت کسانی بود که در زمینه ادبیات عامه‌پسند فعال بودند و کتاب‌های وی حداقل از نظر شمارگان همیشه اول بود و حتی دیگر نویسندگان ادبیات عامه‌پسند با توجه به فروش کتاب‌های خود‎، گوشه چشمی هم به آثار او داشتند. می‌توان گفت که او در نوشتن شاخص‌هایی برای خود داشت که بعدها عده‌ای از آن الگوبرداری کردند. اما باید گفت او در رابطه با ادبیات از دیگر نظرها کار خیلی خاصی انجام نداد.

گودرزی افزود: رحیمی معمولا در نشست‌های ادبی شرکت نمی‌کرد و مصاحبه هم نمی‌کرد، چون وقتی می‌دید کارش با اهدافش هماهنگ است، نیازی نمی‌دید که با کسی گفت‌وگو کند.

به گزارش ایسنا، فهیمه رحیمی صبح امروز در سن 61 سالگی در بیمارستان مهر به دلیل ابتلا به بیماری سرطان درگذشت. او از نویسندگان مطرح سبک موسوم به ادبیات عامه‌پسند بود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۰:۳۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92032817021
  • خبرنگار : 71365