از چند ماه گذشته تا کنون اگر شخصی قصد واردات کالا به کشور را داشته بنا بر نوع کالا که در کدام اولویت کالایی قرار گرفته است درصدد فراهم کردن ارز آن بوده است. اگر کالا در اولویت اول و دوم قرار داشته باشد ارز مرجع و اولویت سوم تا نهم ارز مبادلاتی دریافت می کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به جز ارز مرجع و ارز مبادلاتی ارز دیگری در بازار با عنوان ارز آزاد وجود دارد که در بیشتر مواقع واردکنندگان از آن استفاده می کنند و استفاده از این ارز به دلیل طولانی شدن زمان اعطای ارز مرجع و مبادلاتی به کالا کاربرد بیشتری یافته است.
با عدم تناسب در اعطای ارز مبادلاتی به واردکنندگان، برخی از آنان که موفق به دریافت ارز مبادلاتی نشدهاند ارز خود را از بازار آزاد تامین می کنند که تفاوت قیمت برای هر دلار در حدود 1100 تومان تمام می شود و این تفاوت قیمت باعث تفاوت در قیمت تمام شده یک محصول با محصول مشابه که با ارز مبادلاتی وارد شده است میشود.
در بیشتر صنفها مانند رایانه، لوازم خانگی و تلفن همراه این تفاوت ارز وارداتی دیده میشود. در صنف لوازم خانگی که واردات آن ممنوع است تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه خود مجبور به واردات هستند که برخی از واردکنندگان این صنف مانند دیگر اصناف ارز مبادلاتی دریافت و برخی دیگر از ارز آزاد استفاده می کنند.
با وجود دو نرخی بودن ارز به این معنا که برخی ارز مبادلاتی و برخی دیگر ارز آزاد استفاده میکنند محصولات تولیدی با دو نرخ عرضه نمی شوند بلکه تمام محصولات با یک قیمت واحد و آن هم بنا بر ارز آزاد به فروش میرسند. حال اگر حق مصرف کننده را نادیده گرفته و تنها به حق واردکننده و تولیدکنندگانی که محصول خود را با ارز آزاد تولید کردهاند بپردازیم درمییابیم که این تولیدکنندگان از سود کمتری نسبت به فردی که محصول خود را با ارز مبادلاتی تولید کرده است، برخوردار میشوند.
قسم تولیدکنندگان برای عدم دریافت ارزمبادلاتی
در این رابطه رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: تولیدکنندگان ادعا دارند که تا به این لحظه هیج ارزی از مرکز مبادلات دریافت نکردهاند.
محمد طحانپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: همه به دنبال منافع خود هستند و اگر ارزی دریافت کرده باشند اعلام نمی کنند.
وی ادامه داد: اگر مرکز مبادلات ارزی لیست شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی که ارز مبادلاتی برای تامین مواد اولیه خود دریافت کردهاند را در اختیار اتحادیه قرار دهند، اتحادیه می تواند با افرادی که از این ارز استفاده کرده و محصول را با قیمت ارز آزاد به فروش میرسانند برخورد کند.
به گزارش ایسنا، این درحالیست که برخی تولیدکنندگان و مسوولان مرکز مبادلات ارزی بیان کردهاند که ارز مبادلاتی برای واردات مواد اولیه دریافت کردهاند.
حال باید دید که چه ارگانی وظیفه نظارت بر تفاوت قیمت اینگونه محصولات که با دو نرخ آزاد و مبادلاتی به کشور وارد و تولید شدهاند ولی بر اساس ارز آزاد به فروش می رسند را بر عهده دارد.
انتهای پیام