معاون میراث فرهنگی گیلان: مرمت حمام حاجی از سر گرفته شد

حمام حاجی محمد جعفر در بخش جلگه‌ای استان گیلان در مرکز شهر رشت در محدوده بافت قدیمی ساغری‌سازان در امتداد گذر بادی‌الله قرار دارد که نمونه‌ای از زیباترین حمام‌های ساخته شده در استان گیلان است.

حمام حاجی محمد جعفر در بخش جلگه‌ای استان گیلان در مرکز شهر رشت در محدوده بافت قدیمی ساغری‌سازان در امتداد گذر بادی‌الله قرار دارد که نمونه‌ای از زیباترین حمام‌های ساخته شده در استان گیلان است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه گیلان، چندی پیش عده‌ای فرصت‌طلب با کندن کاشی‌های ورودی این حمام قصد از بین بردن این بنای تاریخی را داشتند که خوشبختانه با تلاش ماموران نیروی انتظامی و اداره‌کل میراث فرهنگی شناسایی و دستگیر شدند.

در این راستا پورعلی معاون میراث‌فرهنگی گیلان به خبرنگار ایسنا گفت: با توجه به اینکه حمام حاجی دارای قدمت بالایی است، تلاش می‌کنیم با مرمت و حفظ این بنای تاریخی که دارای مالک نیز است تا حد ممکن از تخریب آن جلوگیری کنیم.

پورعلی خاطرنشان کرد: همه تلاش میراث فرهنگی حفظ بناها و آثار تاریخی برجای مانده از گذشته است.

به گزارش ایسنا، ساختمان حمام حاجی در فاصله حدودا 500 متری از خیابان مطهری در محل برخورد کوچه تحویلی و گذر بادی‌الله قرار دارد. این بنا در میان ساختمان‌های قدیمی‌ای چون خانه رحمت سمیعی در شرق آن و یا ساختمان فعلی حوزه علمیه (مربوط به دوره قاجاریه) در غرب آن و در بافت تجاری محله قرار گرفته است.

حمام شامل ورودی، رختکن یا سربینه، شاه‌نشین، محل آویزان کردن لُنگ، میان‌در، گرمخانه است. فرم کلی ساختمان مستطیلی، سر در بنا دارای تزئینات کاشیکاری و کتیبه تاریخی، کاشی‌های این سردر کار مشهدی یوسف کاشی ساز و ورودی مردانه حمام در چوبی کرم رنگی است که به همراه پنجره‌های متقارن چوبی در دو طرف آن، نمای جنوبی را تشکیل می‌دهند.

دیوار شرقی و جنوبی بنا، مشرف به کوچه است. بنا دارای دو ورودی است که ورودی اصلی آن در ضلع جنوبی مشرف به خیابان بادی‌الله و دیگری در ضلع شرقی در کوچه تحویلی است که در واقع ورودی مردانه است. یک در ورودی دیگر هم در امتداد کوچه تحویلی قرار داشته که ورودی قسمت زنانه بوده که در حال حاضر تخریب شده و امکان دسترسی به قسمت‌های آن وجود ندارد.

در فضای داخلی حمام، محوطه مستطیل شکلی وجود دارد که به محض ورود به بنا با آن روبرو می‌شویم. رختکن حمام با دو سکوی یک متری در هر دو سمت از قسمت میانی جدا شده است. در مرکز این فضا و به فاصله 3 متری از فاصله ورودی حوضی قرار گرفته است.

دو دریچه سقفی نور این فضا را تامین می‌کنند، گرمخانه فضایی هشت ضلعی است که به چند محل جهت کیسه کشی و خزینه تقسیم شده است.

واحدهای حمامی نیز از جمله فضاهایی هستند که به این فضا الحاق شده است فضای اصلی گرمخانه با یک گنبد اصلی که نورگیردارد و مسقف گشته است، گنبد اصلی گرمخانه برروی دو طاق کوچکتر به صورت قرینه قرار گرفته است که هر کدام ازاین طاق‌ها در جبهه شرقی و غربی با یک عقب‌نشینی فضایی را خلق کرده‌اند که در گذشته حوض‌هایی وجود داشته است. در این قسمت‌ها دلاک به استحمام و نظافت مشتری می‌پرداخت بدین ترتیب که وی را در حوض می‌خوابانیدند و به نظافت وی می‌پرداختند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۷ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۵:۲۷
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 91120704747
  • خبرنگار :