تیمی از دانشمندان عصبشناسی دانشگاه Liège به رهبری دکتر بریجت مالگرانج و جین دفورنی، به تازگی چندین پروتئین کلیدی را که در پالایش عصبهای بخش حلزونی گوش وساطت میکنند، شناسایی کردهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این دانشمندان نشان دادند که پروتئین aphrin-15 و گیرنده EphA4 دارای بیان مکملی در حلزون گوش موشهای در حال رشد هستند که این امر با نقش تثبیت ارتباطات عصبی بین سلولهای حسی و عصبهای شنوایی سازگار است.
تحلیل موشهایی که در آنها یک یا تعداد بیشتری از این دو پروتئین غیرفعال شدند، نشاندهنده نواقص عصبی عمده بود که به توانایی شنوایی کاملاً مختلشده میانجامید.
این محققان همچنین آبشارهای (cascades) درون سلولی را شناسایی کردهاند که موجب این عصب معیوب میشوند و شامل پروتئینهای ephexin، cofilin و کیناز زنجیره سبک پروتئین میوزین نوع 2 هستند.
این نخستین بار است که دانشمندان بازیگران مولکولی در پالایش عصبهای حلزونی را کشف میکنند؛ این عصبها برای شنوایی مطلوب ضروری هستند.
حلزون یک بخش شنیداری بسیار پیچیده گوش درونی است که در آن ارگانی به نام Corti وجود دارد.
این ارگان از سلولهای حسی مرتبط با عصبهای گانگلیون مارپیچی ساخته شده است. این عصبها نخستین ایستگاه رله مخابره صوت به سیستم عصبی مرکزی را تشکیل میدهند.
گسترش سیستم شنوایی در مهرهداران تحت تاثیر سیگنالهای مولکولی متعددی صورت میگیرد و این فرایند با شکلگیری کیسه نوری (optic vesicle) آغاز میشود.
کیسه نوری منجر به تولد سلولهای حسی و عصبهای گانگلیون مارپیچی میشود. برای شنوایی کاربردی فیبرهای عصبهای شنیداری گانگلیون مارپیچی باید بهطور دقیق به سلولهای حسی متصل شوند.
نتایج این تحقیق دانشمندان را قادر میسازد که استراتژیهای درمانی نهایی را برای احیای عصبهای حسی حلزون گوش ارائه دهند.
جزئیات این مطالعه در مجله Nature Communications انتشار یافت.
انتهای پیام