آرش شفاعی: نگاه جشنواره‌یی در ادبیات جواب نمی‌دهد

آرش شفاعی معتقد است‌، نگاه جشنواره‌یی پاسخ‌گوی مشکلات حوزه ادبیات در کشور نیست و این نگاه ساده‌انگارانه‌ای است که فکر کنیم مشکلات ادبیات با برگزاری جشنواره‌های ادبی مثل جشنواره شعر فجر حل می‌شود.

آرش شفاعی معتقد است‌، نگاه جشنواره‌یی پاسخ‌گوی مشکلات حوزه ادبیات در کشور نیست و این نگاه ساده‌انگارانه‌ای است که فکر کنیم مشکلات ادبیات با برگزاری جشنواره‌های ادبی مثل جشنواره شعر فجر حل می‌شود.

این شاعر در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره برگزاری جشنواره شعر فجر گفت: روند جشنواره شعر فجر برای من قابل فهم نیست‌. این جشنواره چند دوره‌ای است که برگزار می‌شود، هر دوره یک سیاست و شکل داشته و تقریبا یک نگاه بخصوص در این جشنواره وجود داشته و تفاوت‌های آن تنها در روندهای اجرایی بوده است؛ این‌که یک سال در تهران یا خارک یا اصفهان و... برگزار شود.

شفاعی درباره عملکرد جشنواره شعر فجر در معرفی چهره‌های جدید، عنوان کرد: جشنواره شعر فجر در معرفی چهره‌های جدید به ادبیات موفق نبوده است، چرا که اساسا چهره جدید در ادبیات با جشنواره اتفاق نمی‌افتد و بهتر است دولت به جای هزینه کردن برای برگزاری این جشنواره‌ها، آن را خرج امکانات سخت‌افزاری در حوزه ادبیات کند و اگر همتی می‌خواهد صورت گیرد، بهتر است مشکلاتی که پیش روی انتشار شعر است، حل شود.

او در ادامه این‌گونه اظهارنظر کرد: وقتی ادبیات در مرز تعطیلی است، وظیفه مسؤولان در قبال ادبیات، تنها برگزاری جشنواره نیست. مهم نیست که اگر من شعر خوب گفتم، بروم سکه بگیرم؛ مهم این است که مشکلات ادبیات حل شود.

این شاعر همچنین متذکر شد: به نظر من، نگاه جشنواره‌یی در ادبیات جواب‌گو نیست. اگر فکر کنیم با برگزاری جشنواره‌های ادبی می‌توانیم مشکلات ادبیات را حل کنیم، اشتباه است و این نگاه یک نگاه ساده‌انگارانه و تقلیل‌گرایانه در حوزه شعر و نشر است. ما باید به این توجه کنیم که امروز بسیاری از شاعران امکان انتشار کارهای خود را ندارند و نگاه و شکل خاصی از شعر دارد میدان‌داری می‌کند و این‌که در یک جشنواره فلان آقا یا خانم برگزیده شود و سکه بگیرد، مشکلات ادبیات را حل نمی‌کند.

شفاعی همچنین درباره هیأت داوران هفتمین دوره جشنواره شعر فجر اظهار کرد: به هر حال در این دوره چهره‌های ارزشمند و شاخصی در هیأت داوران جشنواره شعر فجر حضور دارند و کسانی هستند که در شعر عمری گذاشته‌اند،‌ اما باز هم باید دید با وجود این داوران خوب قرار است چه اتفاقی بیافتد. در نهایت اسامی چند نفر به عنوان برگزیده معرفی می‌شود و خوش به حال‌شان می‌شود و بعد همه چیز تمام می‌شود.

او در ادامه تأکید کرد: جشنواره‌های ادبی اتفاقی در حاشیه ادبیات است، چرا که اتفاق اصلی خارج از این رویکردها و نگاه‌ها اتفاق می‌افتد. وزارت ارشاد اگر بهترین جشنواره تاریخ را هم برگزار کند، این نفی آن نیست که وزارت ارشاد وظایف مهم‌تری در عرصه ادبیات و شعر دارد که باید انجام دهد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۲ بهمن ۱۳۹۱ / ۰۸:۴۹
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 91112212917
  • خبرنگار : 71473