رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه سالانه 800 هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی مورد بهرهبرداری صنعتی قرار میگیرد، گفت: از مجلس درخواست میکنیم که برای این مسئله چارهای بیندیشد، چرا که جنگلهای هیرکانی از قدیمیترین و بهترین جنگلها هستند.
به گزارش خبرنگار «محیط زیست» ایسنا، محمدجواد محمدیزاده در مراسم گرامیداشت غرص نهال و حفاظت از فضای سبز و جنگلها در این رابطه افزود: در کشور ما سالانه حدود 6.7 میلیون تن چوب نیاز است که 1.2 آن از طریق واردات و عمدتا از کشور روسیه و 4.7 میلیون تن از طریق زراعت چوب تامین میشود.
10 سال به جنگلهای شمال و زاگرس فرصت تنفس داده شود
محمدیزاده با بیان اینکه از مجلس میخواهیم تنفسی 10 ساله به جنگلهای شمال و زاگرس داده شود، افزود: باید بهرهبرداری صنعتی از جنگل قطع و به جای آن از زراعت چوب استفاه شود.
وی ادامه داد: در ایران باید سالی 100 هزار هکتار جنگل توسعه داده شده و به مساحت 500 هزار هکتار نیز از توسعه بیابان جلوگیری شود که نیاز به منابع دارد و مجلس باید برای فراهم کردن این منابع اقدام کند و گرنه فلات ایران توسعه یافته و بیابانها بیشتر خواهد شد.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه تخریب جنگلها در 50 سال اخیر بسیار بالا بوده است، افزود: با وجود آنکه طی این سالها 2.5 میلیون هکتار جنگل دست کاشت داشتهایم، اکنون کمیت جنگلهای ایران 14.2 میلیون هکتار است که با توجه به مساحت 165 هکتاری کشور ایران، درصد کمی از اراضی ایران را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: همچنین 86 میلیون هکتار مرتع در کشور وجود دارد که 10 درصد آن قوی، 50 درصد متوسط و 40 درصد آن ضعیف است. علاوه بر آن 32 میلیون هکتار زمین کشاورزی و 32 میلیون هکتار نیز اراضی بیابانی کشور است که عمده این اراضی بیابانی در فلات مرکزی بوده و 6.5 میلیون هکتار آن بحرانی است.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه سرانه جنگل در ایران 1700 متر است، اظهار کرد: طبق برنامه چشمانداز 10 ساله، این میزان باید به 2500 متر برسد، یعنی باید سالی 600 هزار هکتار جنگل و فضای سبز توسعه یابد.
وی تاکید کرد: با اینکه در حال حاضر در توسعه جنگل و فضای سبز خوب کار میشود، به دلیل محدودیت منابع فقط میتوانیم سالی200 هزار هکتار جنگل و فضای سبز ایجاد کنیم.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه 1000 هکتار جنگل و فضای سبز میتواند 50 تا 60 تن گرد و غبار را جذب کند، افزود: همچنین این مقدار جنگل میتواند دو تا 2.5 تن اکسیژن تولید کند که نیاز حیاتی ما است. همچنین در تلطیف هوا، جذب و حفظ رطوبت و زیبایی تاثیر بسیاری داشته باشد.
به گزارش ایسنا، محمدی زاده افزود: علاوه بر آنکه جنگل در جلوگیری از فرسایش خاک بسیار موثر است زیستگاه حدود 1300 جانور است که اگر تخریب شود این حیوانات هم آسیب میبینند.
رییس سازمان محیط زیست ادامه داد: علاوه بر آن جنگل محلی برای ذخیره کربن است و از آنجا که ما در توسعه اقتصادی با مشکلات ایجاد کربن مواجه هستیم، جنگلها میتوانند این مشکل را حل کنند.
محمدی زاده با بیان اینکه مجلس باید کاهش بهرهبرداری صنعتی از جنگل را در دستور کار قرار دهد، افزود: چند روز قبل یک دو فوریتی مهم مطرح شد که متاسفانه رای نیاورد و ما از نمایندگان میخواهیم از این طرح حمایت کنند.
دامها باید از درون جنگلها خارج شود
به گزارش ایسنا، محمدیزاده با بیان اینکه تعادل بین جنگل و دام یک موضوع بسیار حیاتی است، افزود: اکنون دامی که در جنگلهای ایران وجود دارد سه برابر ظرفیت آن است و هر نهالی که از زمین سربلند میکند به دلیل وجود یک چهارپا اجازه رشد، نمییابد.
دو سوم دامهای درون جنگلها باید از جنگل بیرون رفته و تبدیل به دامداری صنعتی شوند که برنامهریزی وزارت کشاورزی را میطلبد.
وی ادامه داد: برای طرحهای آبخیزداری و حفاظت از تالابها و بازچرخانی آب نیز باید تمهیداتی اندیشیده شود. به عنوان مثال 30 تا 40 میلیارد از 130 میلیارد متر مکعب آب لازم از طریق بازچرخانی قابل استفاده است.
10 میلیون نفر سوخت خود را از منابع جنگلی تهیه میکنند
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه بالغ بر 10 میلیون نفر به نوعی سوخت خود را از منابع جنگلی تهیه میکنند، افزود: باید برای جایگزینی سوخت فسیلی به جای سوخت جنگلی چارهای اندیشیده شود و این یکی از مطالبات جدی ماست که باید برنامهریزی قاطعی برای آن صورت گیرد.
وی با اشاره به فعالیت شهرداریها برای تامین فضای سبز، اظهار کرد: علیرغم تلاشی که شهرداریها برای این کار انجام دادهاند، بسیاری از شهرهای ما به سرانه لازم نرسیدهاند.
محمدیزاده در پایان تصریح کرد: برای دستیابی به این اهداف به یک نهضت و حرکت همگانی نیاز است و مردم و دوستداران محیط زیست نیز باید به میدان بیایند.
لازم به ذکر است، در پایان این مراسم رییس سازمان محیط زیست گروهی از فعالان محیط زیست و تعدادی از دانش آموزان درختانی را در محوطه پارک پردیسان غرص کردند.
انتهای پیام