اوپک این هفته روزهای شلوغی را سپری خواهد کرد. انتظار میرود نشست روز چهارشنبه در وین بیشتر پیرامون اختلافات احتمالی درباره انتخاب دبیرکل جدید این سازمان باشد که این امر اوپک را از رسیدگی به تحولات بزرگ جاری در بازار جهانی نفت غافل خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) تحلیلگران و منابع آگاه در اوپک میگویند که اگر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت نتوانند در مورد انتخاب دبیرکل بعدی برای سه سال آینده اجماع کنند، این سازمان شانس چندانی برای واکنش موثر به رونق بازار نفت شیل آمریکا ندارد؛ امری که پیشبینی میشود باعث تحول در سیر تجارت جهانی شود و آمریکا را تا سال 2020 به بزرگترین تولید کننده نفت جهان بدل کند.
نماینده یکی از کشورهای عضو اوپک گفت: در شرایطی که ما در تلاش برای توافق در مورد دبیرکل بعدی هستیم از سوی دیگر با افزایش تولید نفت آمریکا مواجه شدهایم که می تواند سهم اوپک را در بازار تهدید و ما را به پیدا کردن مشتریان جدید مجبور کند.
اوپک پیشبینی کرده که تقاضا برای نفت خام این گروه در چهار سال آینده پنج درصد کاهش خواهد یافت.
انتخاب جانشین دائمی برای عبدلله سالم البدری دبیرکل در حال کناره گیری اوپک که در پایان این ماه پس از شش سال بازنشسته خواهد شد، دشوار به نظر میرسد. سه نامزد برای این سمت اعلام آمادگی کردهاند. ثمیر غضبان وزیر نفت سابق عراق، غلامحسین نوذری وزیر نفت سابق ایران و مجید منیف مشاور سابق عربستان در امور اوپک.
محمد علی خطیبی، نماینده ایران در اوپک میگوید: نمیخواهم بدبین باشم اما یک بحث بسیار سخت وجود خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: اگر دبیرکل اوپک در نشست پیش رو انتخاب نشود راه حل های موقتی وجود دارد که یکی از آنها حضور البدری به عنوان دبیرکل است تا فردی به عنوان جانشین وی انتخاب شود.
به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال و به نقل از چندین نماینده در اوپک، نامزدهای ایران و عربستان به دلیل روابط نه چندان خوب این دو کشور شانس کمی برای رسیدن به این سمت دارند.
روابط عربستان سعودی و ایران به دلیل افزایش تولید نفت عربستان برای کمک به غرب در زمینه تحمیل تحریمها بر صادرات نفت ایران و به دنبال هشدار تهران مبنی بر مسدود کردن تنگه هرمز تیره شده است.
نمایندگان اوپک میگویند، در این میان حمایت کشورهای حوزه خلیج فارس از نامزدی عربستان باعث میشود که نماینده عراق نتواند به عنوان نامزد مورد اجماع تمام اعضا ظهور کند.
از سوی دیگر به نظر میرسد نامزدی غضبان بیشتر به سیاستهای داخلی عراق و گروههای رقیب در این کشور مرتبط باشد تا تمایل واقعی به خدمت به اوپک.
از سوی دیگر باید به این نکته توجه کرد که صلاحیت حرفهای و شخصی افراد تنها معیار رسیدن به سمتهای رده بالا در سازمانهای منطقهای و بین المللی نیست و سیاست بین کشورها مهمترین عاملی است که نهایتا تعیین کننده است.
عبدالکریم اللعیبی وزیر نفت عراق هشدار داد که عدم سازش اوپک روی یک دبیرکل جدید برای این سازمان و ثبات بازار خطرناک است. اوپک به سختی خواهد توانست در این برهه بحران دبیرکلی خود را حل کند.
آژانس بینالمللی انرژی در مطالعهای در ماه اکتبر پیشبینی کرد که تولید نفت آمریکا میتواند تا سال 2020 از تولید نفت عربستان پیشی بگیرد. احیای تولید نفت آمریکا که عمدتا به دلیل روشهای جدید نظیر حفاری افقی و استفاده از سیستمهای هیدرولیک است، باعث دسترسی به ذخایر بزرگ نفت به دام افتاده در سنگهای شیل شده است. این امر اعضای اوپک را مجبور میکند که فورا خود را با الگوهای تجاری در حال تغییر وفق دهند و حتی با صادرات نفت آمریکای شمالی وارد رقابت شوند.
واکنش اوپک به این تحولات تاکنون مبهم بود است. این گروه ابتدا گفت که نگران رونق نفت شیل آمریکا نیست اما بعدا هشدار داد که پیشبینیها مبنی بر افزایش تولید نفت آمریکا میتواند باعث کاهش سرمایهگذاری این سازمان برای حفظ تولید شود.
نیل آتکینسون، مدیر یک موسسه مشاور در حوزه انرژی در انگلیس که مدتهاست روی اوپک نظارت دارد گفت: بدون یک رهبر قوی خطر از دست دادن کنترل بازار برای اوپک افزایش مییابد.
اهمیت یک رهبری موثر در اوپک در سالهای اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است. در سال 2008 البدری دبیرکل کنونی اوپک کمک کرد تا تولید این سازمان برای جلوگیری از کاهش قیمتها در دوران رکود اقتصادی جهانی به پایین ترین سطح برسد.
به گفته منابع آگاه، پیشنهاد وی مبنی اینکه عرضه نفت اوپک بیش از حد است و باید برای ایجاد ثبات در بازار کاهش یابد، مورد حمایت تمام اعضا قرار گرفت.
یک سال پیش نیز میانجی گری وی بین ایران و عربستان راه را برای تعیین سقف جدید تولید در اوپک هموار کرد و با توجه به اینکه اعضا در نشست ماقبل نتوانسته بودند در مورد کاهش تولید به توافق برسند میانجی گری وی باعث حل اختلافات شد.
اگرچه دبیرکل اوپک در زمینه تعیین میزان تولید هر یک از اعضا تصمیم گیرنده نیست اما در برقراری اتحاد بین اعضا در زمان بروز اختلاف نظر نقش حیاتی ایفا میکند بنابراین به حمایت هرچه بیشتر اعضا نیاز دارد.
اکثر اعضای اوپک که در مجموع حدود یک سوم از نفت جهان را تولید میکنند میگویند که از قیمت فعلی حدود 110 دلار برای هر بشکه نفت برنت راضی هستند.
به گفته نمایندگان اوپک، این بدان معنی است که اگرچه در نشست وین درباره میزان تولید صحبت خواهد شد ولی بعید است سقف تولید رسمی 30 میلیون بشکه ای این سازمان تغییر کند.
با این حال، آنها گفتند که انتظار دارند که تولید این سازمان بطور غیررسمی در اوایل سال آینده کاهش پیدا کند.
با توجه به مخالفان موجود برای هر سه نامزد، گزینه ای که ممکن است مورد بررسی قرار گیرد حفظ البدری به عنوان دبیرکل موقت تا زمان حل اختلافات اعضا و یا اجازه دادن به کویت به عنوان رئیس دورهای بعدی اوپک برای انتخاب یک دبیرکل موقت است.
اللعیبی وزیر نفت عراق که رئیس دورهای فعلی است گفت، انتظار ندارد البدری دبیرکل باقی بماند زیرا او بیش از دو دوره مجاز به ماندن نیست.
آتکینسون نیز گفت: هرگونه انتصاب موقت صرف نظر از اینکه چه کسی انتخاب شود، میتواند بهترین گزینه دوم باشد. یک دبیرکل موقت توان کافی را برای حفظ وحدت سازمان یا واکنش موثر به کاهش شدید قیمت نفت ندارد.
انتهای پیام