مشهد با وجود هتل‌های خالی باز هم هتل می‌خواهد؟!

ساختمان‌های قدیمی در مشهد خراب می‌شوند تا جای‌شان را به هتل‌های مجلل بدهند‌، آن هم در بافت فرسوده‌ی شهر که بیشتر در اطراف حرم مطهر رضوی قرار دارد؛ اما با وجود این حجم تراکم هتل در مشهد،‌ به‌نظر می‌رسد این شهر هنوز هم به ساخت هتل محتاج است.

ساختمان‌های قدیمی در مشهد خراب می‌شوند تا جای‌شان را به هتل‌های مجلل بدهند‌، آن هم در بافت فرسوده‌ی شهر که بیشتر در اطراف حرم مطهر رضوی قرار دارد؛ اما با وجود این حجم تراکم هتل در مشهد،‌ به‌نظر می‌رسد این شهر هنوز هم به ساخت هتل محتاج است.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به گفته‌ی مقامات گردشگری مشهد‌، این شهر سالانه پذیرای حدود 28میلیون نفر گردشگر است؛‌ ولی باز هم ظرفیت‌ هتل‌های آن، صد درصد تکمیل نمی‌شود،‌ با این وجود مسئولان گردشگری استان همچنان برای جذب و تشویق سرمایه‌گذاران در صنعت هتل‌سازی مُصرند.

به گفته‌ی مسعود منتخبی - معاون گردشگری استان خراسان رضوی - مشهد 10هزار واحد اقامتی استاندارد دارد،‌ اما باز هم مردم از چادر و خانه‌های استیجاری استفاده می‌کنند.

در واقع، مشهد از جمله شهرهایی بود که از چند سال پیش، نصب چادرهای مسافرتی در برخی مناطق شهری آن، ممنوع شد؛ ولی با این حال، همچنان دیده می‌شود مسافران کم‌بضاعت‌تر در گوشه و کنار شهر بیتوته می‌کنند. از سوی دیگر، در ورودی‌های شهر، بویژه در پایانه‌های قطار و اتوبوس و همچنین میادین اطراف حرم به‌وضوح می‌توان تابلوهای خانه‌های استیجاری را دید. به نظر، نظام خاصی هم در قیمت‌گذاری این خانه‌ها وجود ندارد، چراکه همه‌ی آن‌ها هنوز به چرخه‌ی استانداردسازی خانه‌های استیجاری وارد نشده‌اند و صاحبان این خانه‌ها به فراخور سلیقه‌شان و وضعیت بازار عرضه و تقاضا، قیمت‌ها را تعیین می‌کنند. اوضاع این خانه‌ها نشان می‌دهد که بازرسی از طرف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت بهداشت و همچنین از طرف اداره‌ی اماکن، به‌سراغ این اقامتگاه‌های عموما غیرمجاز نمی‌رود.

بیشتر مسافران مشهد هنوز هم فکر می‌کنند اقامت در خانه‌های استیجاری از نظر هزینه‌، به‌صرفه‌تر از هتل است، برای همین قبل از آن‌که به‌سراغ هتل‌ها بروند و قیمت بگیرند، سراغ این افراد تابلو به‌دست می‌روند و گاه ترجیح می‌دهند در این خانه‌ها با هر شرایط بهداشتی و خدماتی که دارند،‌ اقامت کنند.

با توجه به این شرایط و نوع قشری که عموما به مشهد سفر می‌کنند، برخی کارشناسان و سرمایه‌گذاران هتل معتقدند که مشهد به هتل‌های مجلل با ستاره‌های زیاد نیاز ندارد،‌ بلکه بیشترین نیاز این شهر، ساخت هتل‌های ارزان‌قیمت‌تر یا سامان‌دهی خانه‌های استیجاری و اقامتگاه‌های ارزان است. این فرضیه در حالی مطرح شده است که معاون گردشگری خراسان رضوی اعتقاد دارد، مشهد دست کم به 50 هتل 5 ستاره‌ی دیگر نیازمند است.

سیدحسن قدمگاهی - مدیرکل دفتر طرح‌های توسعه و تسهیلات معاونت سرمایه‌گذاری و طرح‌های سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - نیز بر این باور است که رویکرد هتل‌سازی در مشهد بجا و متناسب با نیاز جامعه است و چون سطح رفاه عمومی مردم افزایش یافته، بنابراین باید در شهرهای گردشگری شاهد ساخت هتل‌های 5 ستاره باشیم.

او همچنین معتقد است: اگر مردم هزینه‌های چند روز زندگی خود را حساب کنند، رقمی برابر با اقامت در هتلی با همان سطح امکانات خانه‌ی خودشان می‌شود که توجیه شدن در این زمینه فقط به یک حساب سرانگشتی نیاز دارد. در این صورت آن‌ها متوجه می‌شوند هنگام سفر به مشهد اگر در هتلی مناسب اقامت کنند، از نظر اقتصادی متقبل هزینه‌ی زیاد و غیرمتعارفی نمی‌شوند.

در واقع، روند هتل‌سازی در مشهد خیلی سریع‌تر از تصور، پیش می‌رود. ساختمان‌های بلندی که جای خانه‌ها و ساختمان‌های فرسوده را می‌گیرند‌، مثل قارچ در حال سبز شدن هستند. بیشتر این هتل‌ها در روزهای اول،‌ حسابی چشم‌نوازند و زرق و برق دارند و مشتری‌های پولداری را از میان ایرانی‌ها و عرب‌ها جذب می‌کنند؛‌ اما این روزگار در اوج برای بسیاری از آن‌ها چندان هم پایدار نیست، چون هرچه از عمر آن‌ها می‌گذر‌د‌، ظاهر فرسوده‌تری به خود می‌گیرند که ظاهرا این هم حکایت از وضعیت بازرسی هتل‌ها در کشور دارد.

کامبیز رفیع‌زاده - مدرس و کارشناس هتل‌داری و کترینگ - در عین داشتن این اعتقاد که تعداد هتل‌های استاندارد مشهد کافی نیست، تعداد هتل‌های استاندارد در ایران را نیز بسیار اندک دانست و گفت: استاندارد هتل‌سازی در ایران با استاندارد روز جهانی فاصله‌ی زیادی دارد، حتا هتل‌های مجلل ما هم با هتل‌های مجلل دنیا متفاوت است.

او معتقد است: برای حفظ استاندارد در هتل‌های کشور باید حتما در صنعت هتل‌داری حساسیت ایجاد کرد و نظارت بر آن‌ها را در جایگاه بالاتری قرار داد.

رفیع‌زاده در ادامه‌ی سخنانش به بازرسان ویژه‌ی هتل‌های تایلند با عنوان «کت‌شلوار سفیدها» اشاره کرد و به خبرنگار ایسنا‌ گفت: این کارشناسان با ظاهری کاملا شناخته‌شده گاهی به بازرسی هتل‌های تایلند می‌پردازند. جدیت آن‌ها در کار‌، چنان رعبی در میان هتل‌داران این کشور ایجاد می‌کند که میزان تخطی از اصول و استاندارد هتل‌داری در این کشور را کاهش داده است.

او تأکید کرد: ما در ایران هم به چنین بازرسان شاخصی نیاز داریم.

محسن خداوردی - کارشناس هتل‌داری در مشهد - نیز در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا این شهر از نظر ساخت هتل به مرحله‌ی اشباع رسیده است یا هنوز هم باید روند هتل‌سازی را در مشهد ادامه داد؟ به ایسنا گفت: مشهد هنوز هم کمبود هتل دارد و باید هتل‌های تاپی در آن ساخته شود.

اما در عین حال، او از وجود رقابت‌های ناسالم در زمینه‌ی هتل‌داری در این شهر پرده برداشت و اظهار کرد: اینجا رقبا به‌شکل بدی کار می‌کنند، عده‌ای برای جذب و حفظ هتل‌ها در طول سال، کمیسیون‌هایی به هتل‌داران پرداخت می‌کنند که این عمل، سبب افت هتل‌داری در مشهد شده است. در حالی که سود این کار واقعا برای هتل‌ها کم است و در عین حال، هیچ‌وقت هم ظرفیت آن‌ها را در طول سال صد درصد تکمیل نمی‌کند.

وی افزود: این جریان، هتل‌ها را در طولانی‌مدت زمین می‌زند. برای همین عده‌ای معتقدند مشهد دیگر به هتل 5 ستاره نیاز ندارد. در حالی که این‌طور نیست و آن‌ها نمی‌خواهند رقیب جدیدی پیدا کنند. در عین حال هم این شرایط سبب شده است مسافر اقامت در خانه‌های استیجاری را ترجیح دهد، چراکه سطح هتل‌داری چندان استاندارد و متناسب با هزینه‌هایی که گرفته می‌شود، نیست.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۵ آبان ۱۳۹۱ / ۱۰:۱۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91081509053
  • خبرنگار : 71021