با شروع فصل سرما، اولین گروه از پرندگان مهاجر وارد تالابهای بینالمللی استان گلستان شدند.
محمد ممشتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: همه ساله با شروع سرما، زیستگاههای آبی استان پذیرای صدها گونه از پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی است که از نیمکره شمالی و نقاط سردسیر برای زمستان گذرانی به این مناطق زیبا پناه میآورند.
وی افزود: چنگر، خوتکا، اردک سرسفید، اردک بلوطی، قو، غاز، باکلان، کشیمها، حواصیلها، اگرتها، پرستوهای دریایی، سلیمها و کاکاییها با طی هزاران کیلومتر از نواحی سردسیر شمالی به تالابهای استان مهاجرت کرده و نیمی از سال را در این مکانها سپری میکنند.
وی اضافه کرد: ورود اولین گروه از این پرندگان، جذابیت خاصی به تالابهای استان بخشیده و مناظر زیبایی را برای استفاده علاقهمندان و دوستداران طبیعت به ارمغان آورده؛ این در حالیست که تالابهای گلستان و خلیج گرگان به عنوان اولین ایستگاه این پرندگان بوده که در آن زمستان گذرانی و یا پس از توقفی کوتاه، به نواحی جنوبی کشور ادامه مسیر میدهند.
وی ادامه داد: برخی از این پرندگان مانند پلیکان، فلامینگو و قو به لحاظ ارزشهای حفاظتی حمایت شده بوده و برخی نیز همانند پلیکان، پا خاکستری و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونههای در معرض خطر انقراض به شمار آمده که همین مسئله حفظ و حراست از این پرندگان ارزشمند را بیش از پیش ضروری میسازد.
گلستان با دارا بودن حدود 304 گونه پرنده که از این تعداد 102 گونه بومی استان و 97 گونه زمستان گذران و تعداد 19 گونه مهاجر عبوری و اتفاقی در زمستان دیده و ثبت شدهاند که از این تعداد81 گونه نیز برای زادآوری به استان مهاجرت میکنند. تالاب های بین المللی آلاگل، آلماگل، آجی گل و گمیشان با دارا بودن پوشش گیاهی متنوع، جایگاه مناسبی برای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی است و از گیاهان حاشیه تالابهای استان گلستان میتوان علف شور، جارو ترکمنی، سلمه سفید، گزشاهی، خارشتر، یولاف وحشی و مرغ را نام برد.
همچنین از گیاهان بن در آب میتوان به نی، جگن، لویی و گیاهان غوطهور در آب به بومادران و گونه گوشاب اشاره کرد.
در حاشیه تالابهای بینالمللی آلاگل، آجی گل و آلماگل پستاندارانی نظیر روباه معمولی، روباه سردم سیاه (ترکمنی)، گربه دشتی، شغال، گراز، تشی، جرد بزرگ و موش صحرایی زیست میکنند.
نکته حائز اهمیت راجع به جمعیت پرندگان، تنوع در اراضی پیرامون تالابهاست که باعث شده طیف وسیعی از پرندگان آبزی، کنارآبزی و خشک زی این منطقه را به عنوان مکانی برای زمستان گذرانی، زادآوری و یا اقامت دائم برای زیست انتخاب کنند.
فلامینگو، قو، انواع اردکها، غاز، کاکایی، پرستوی دریایی و حواصیلها از گروه پرندگان آبزی و خروس کولی، سلیمها و آبچلیکها از پرندگان کنارآبزی و پرندگانی نظیر کوکرها (باقرقره)، کلاغ سیاه، کوکو، زنبورخوارها، سبزقبا، جغدها، سارگپهها، سنقرها، شاهین، دلیجه، عقاب (دریایی دم سفید و شاهی) از پرندگان خشکزی هستند که میتوان به آن اشاره کرد.
از دوزیستان و خزندگانی که در تالابهای استان زیست میکنند، میتوان به قورباغه مردابی، وزغ سبز، لاک پشت افغانی، انواع مارمولکها، کورمارسلیمانی، مار آبی، مار چلیپر، مار آتشی، تیرمار، کفچه مار و افعی اشاره کرد.
همچنین از گونههای مختلف ماهی که در این مجموعه تالابها زندگی میکنند میتوان گاو ماهی، سرگنده، پاروا، فیتوفاک، کپور، آمور، کاراس، سیاه ماهی و از انواع حشرات این منطقه نیز انواع پروانههای شب پرواز، روزپرواز و انواع سنها و سوسکها را نام برد.
انتهای پیام