هفتهی گذشته هیأت نظارت بر مطبوعات با درخواست مجوز فعالیت هشت خبرگزاری موافقت کرد. در همین راستا یک کارشناس رسانه معتقد است: دادن مجوز به هشت خبرگزاری، از بُعد قانونگذاری تلاش برای ساماندهی فضای رسانهیی کشور است.
سهیلا خلجی در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دربارهی تصمیم اخیر هیأت نظارت بر مطبوعات مبنی بر دادن مجوز به هشت خبرگزاری جدید، با طرح این پرسش که آیا خبرگزاری بودن یک امتیاز است؟ بیان کرد: از نظر من، خبرگزاری بودن در فضای رسانهیی ایران، امتیاز محسوب نمیشود که اگر کسی آن را نداشته باشد، چیز خاصی را از دست بدهد.
او ادامه داد: صرف نظر از اینکه گرفتن مجوز خبرگزاری یک امتیاز بهشمار میآید یا خیر، قانونگذار و برنامهریز ناچار به ساماندهی وضعیتی هستند که من نام آن را «نابسامانی رسانهیی» میگذارم، چون در فضای سایتهای خبری هر کسی توانسته است مجوز انتشار مطالب را در اینترنت را داشته باشد.
این کارشناس حوزهی رسانه با بیان اینکه وضعیت فضای سایتهای خبری بهگونهای است که قانونگذار و برنامهریز احساس میکند حدود کنترل ممکن است از عهدهی او خارج شود، اظهار کرد: به همین دلیل با دادن مجوز خبرگزاری، برای ساماندهی این وضعیت تلاش میشود.
او در عین حال تصریح کرد که بیشترین مسئولیت در این زمینه متوجه هیأت نظارت بر مطبوعات است، زیرا در اقدام اخیر این نهاد تصمیمگیر، نوعی سردرگمی دیده میشود و دلیل آن نیز نبودن تعریفی درست از مفهوم خبرگزاری است؛ تعریف استاندارد خبرگزاری مبتنی بر سیستم فروش اخبار است و عمدهی اخبار و تحلیلهایی که جنبهی اختصاصی و سودآوری دارند، توسط خبرگزاریها با استفاده از سیستم اشتراک فروخته میشوند. در حالی که میبینیم در ایران اینگونه نیست و هر تریبونی از جمله وبسایتها و پایگاههای خبری میتوانند بهعنوان خبرگزاری شناخته شوند.
وی با یادآوری اینکه بسیاری از مراکز خبری که بهتازگی مجوز خبرگزاری گرفتهاند، از قبل و بهصورت خودخوانده، نام خبرگزاری را همراه داشتند، بیان کرد: با این تعبیر نمیتوان گفت چون این مراکز در حال حاضر مجوز خبرگزاری دریافت کردهاند، تازه ایجاد شدهاند؛ اما سئوال اینجاست که هیأت نظارت با چه استانداردی این سایتهای اطلاعرسانی را مانند شهرداری اصفهان، دانشگاه آزاد و یا تابناک واجد عنوان خبرگزاری تشخیص داده است؟
خلجی تأکید کرد: در حقیقت، هیأت نظارت بر مطبوعات با این اقدام، آن دسته از مراکز خبری را که از قبل بر خود نام خبرگزاری گذاشته بودند، بهعنوان خبرگزاری پذیرفته است. ضروری است که هیأت نظارت بر مطبوعات یکبار تعریف مورد استناد خود را از خبرگزاری ارائه کند، زیرا در این صورت ممکن است دهها سایت خبری دیگر نیز بتوانند با استناد به آن، از عنوان خبرگزاری بهرهمند شوند.
او اضافه کرد: در همین زمینه، خوب است با بررسیهای علمی و کارشناسی مشخص شود که خبرگزاریهای موجود در کشور تا چه حد توانستهاند به نیازهای خبری رسانههای خرد پاسخ گویند و ارائهی مجوز به خبرگزاریهای جدید در پاسخ به چه نیازهای خبری و برای پوشش کدام خلأ اطلاعرسانی در کشور راهاندازی میشوند.
انتهای پیام