يك كارشناس ارشد رشتهي مرمت آثار تاريخي در اصفهان معتقد است: اگر بيل مكانيكي در حريم مسجد امام (ره)، فاصلهي ايمني دست كم پنج متر را هنگام انجام عمليات رعايت كند، آسيب كمتري به اين بناي تاريخي وارد ميشود.
حميد مظاهري تهراني در گفتوگو با خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي عمليات «نمزدايي» ديوارهاي دو مسجد ثبت جهاني امام (ره) و جامع در اصفهان، بيان كرد: به نظر ميرسد در چند روز گذشته بولدوزر يا بيل مكانيكي بيش از حد مجاز به ديوارهاي مسجد امام (ره) نزديك شده بود كه اين اشتباه برطرف شد؛ اما آسيبي كه نزديكي بيش از حد بيل مكانيكي در حال كار به ديوارهاي يك بناي تاريخي ميزند، بهدليل اينكه دقت كافي ندارد و امكان ضربه خوردن به ديوارها با قدرت بالا وجود دارد، بسيار زياد است، چون اين كار باعث جابهجا شدن لايههاي خاك با مصالح ضعيف ديوارهاي قديمي ميشود.
او با تاكيد بر اينكه اگر از بولدوزر در خاكبرداري اطراف بناهاي تاريخي استفاده نشود، وضعيت خوب خواهد بود، گفت: استفاده از اين دستگاه حتا با وجود رعايت فاصلهي ايمني باز هم آسيبهايي را به بدنهي بنا ميزند، چون با توجه به حجم بالاي كار، استفاده از اين دستگاه به بدنه لرزش وارد ميكند. با اين وجود بهدليل حجم خاكبرداري و سطح وسيع عمليات، به شرطي كه فاصلهي پنج متر رعايت شود و عمليات در اين پنج متر بهشكل دستي انجام شود، آسيب كمتري به بنا وارد ميشود. ضربههاي بيل مكانيكي احتمال برخورد با ديوارههاي مسجد را دارد، به همين دليل كوچكترين بيدقتي رانندهي بيل مكانيكي علاوه بر اينكه ضربات سنگيني را به زمين وارد ميكند، باعث ايجاد ارتعاش در بدنههاي مسجد ميشود.
وي تاكيد كرد: بايد توجه كرد كه براثر رطوبت و فرسودگي مصالح، ملات و آجرهاي بنا، ديوارها و پي بنا بسيار ضعيف هستند، كار كردن با بيل مكانيكي كنار ديوار صد درصد اشتباه است.
مظاهري دربارهي نحوهي انجام اين عمليات براي برطرف كردن مشكلات، گفت: نخست بايد بين پي ساختمان با زمين مجاور آن فاصلهاي را ايجاد كرد تا رطوبت بهطور مستقيم به ديوارها منتقل نشود،. هرچند بسياري از بناهاي تاريخي كانالهاي نايكش را از زمان ساختشان داشتهاند، ولي بهنظر ميرسد بعد از چند سال با خراب شدن طاق و ديوارها آنها خراب شده باشند و به مرمت، احيا و بازسازي نياز داشته باشند. عمليات در اين دو مسجد نيز با هدف احياي نايكشها در حال انجام است.
انتهاي پيام