بان‌كي‌مون:با هر تهديدي براي ازبين بردن كشورها مخالفم/سوريه باخطر جنگ داخلي طولاني روبروست

دبيركل سازمان ملل متحد تاكيد كرد: آن‌ها كه به طرفين درگيري در سوريه سلاح مي‌دهند در حال آغاز يك فاجعه هستند.

دبيركل سازمان ملل متحد تاكيد كرد: آن‌ها كه به طرفين درگيري در سوريه سلاح مي‌دهند در حال آغاز يك فاجعه هستند.

به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بان‌كي‌مون در شانزدهمين اجلاس سران كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در تهران، با تقدير از ميزباني ايران براي برگزاري اين اجلاس، از رييس‌جمهور مصر نيز كه كشورش رياست اين جنبش را طي سه سال گذشته بر عهده داشت، تشكر كرد.

وي با بيان اينكه "سازمان ملل حاضر است به حل همه مسايل، مشكلات و جنگ‌ها در دنيا كمك كند"، افزود: ماه پيش از كرواسي ديدار كردم؛ زماني كه قرار شد جنبش عدم تعهد شكل گيرد، بنيانگذاران اين جنبش با يكديگر در آنجا ملاقات كردند تا اين جنبش را بنيانگذاري كنند. آنها گفتند ما نمي‌توانيم صلح داشته باشيم مگر اينكه با يكديگر همكاري داشته باشيم و آن زمان مساله آزادي از استعمار بود اما آزادي امروز معناي ديگري هم دارد.

بان‌كي‌مون توضيح داد: امروز مي‌بينيم كه آرزوي آزادي براي مشاركت در امور و داشتن حق تعيين سرنوشت خود را داريم. از زمان آخرين اجلاس سران، اين نقش در دنيا مورد توجه قرار داشته است. مصر، تونس، ليبي و يمن تحولاتي داشته‌اند و امروز بهار عربي در واقع صادر شده است و اين به دليل حمله نظامي خارجي نبود بلكه از داخل ملت‌ها سرچشمه گرفت؛ ملت‌هايي كه برخواستند تا آينده و زندگي بهتري داشته باشند و ارزش‌هاي جهاني و بين‌المللي را به وجود آورند و اين آغاز جديدي را به همراه داشت اما اكنون شاهد فشارهايي هستيم.

دبيركل سازمان ملل ادامه داد: مي‌خواهم همه را ترغيب كنم كه به صداي ملت‌هاي خود گوش دهند و به خواسته‌هاي آنها توجه كنند و عدالت، كرامت و حقوق بشر را در نظر بگيرند.

بان‌كي‌مون يادآور شد: جنبش عدم تعهد دو سوم كشورهاي سازمان ملل را در خود جاي داده است و همچنين در نيروهاي حافظ صلح هم حضور گسترده‌اي دارد كه از وجود آنها تشكر مي‌كنم. ما بايد با يكديگر مشاركت كنيم زيرا تنوع ملت‌هاي مختلف وجود دارد كه همه يك هدف را دارند. من شما را ترغيب مي‌كنم كه به هم بپيونديد و اصولي كه در منشور سازمان ملل وجود دارد و اصول حقوق بشر به ويژه آزادي اعتقادات و بيان را گرامي بداريد. اين جبهه ديگري است كه بايد با آن بجنگيم.

وي با بيان اينكه "سازمان ملل بايد همگام با تغييرات جلو رود و ممكن است ما مجبور باشيم باورهاي خود را تغيير دهيم"، اظهار كرد: قدرت‌هاي نظامي در حال حاضر فشارهاي زيادي به ملل مي‌آورند و تغييرات آب و هوايي نيز خطر بسيار بزرگي است. زنان هنوز حقوق مساوي با مردان ندارند و برخي از كشورهاي عضو «نم» جوان هستند و بايد كمك كنيم كه اين جوانان با همكاري مشكلات را رفع كنند. اما متاسفانه منازعات باعث از بين رفتن گفت‌وگو شده است. من نگران هستم براي مثال در مورد مسائل سودان و سودان جنوبي نگران هستم كه نتوانسته‌اند مرزهاي نهايي خود را مشخص كنند و به خونريزي پايان دهند در كنگو نيز اين وضعيت وجود دارد.

بان‌كي‌مون با انتقاد از رواج خشونت جنسي در برخي كشورها گفت: خشونت‌هاي جنسي بسيار موجب نگراني است و ناآرامي‌هاي مالي نيز وجود دارد كه ممكن است تاثيرات بسيار مهمي بگذارد. البته اتحاديه آفريقا را تحسين مي‌كنم كه از قانون اساسي كشورهاي مستقل حمايت مي‌كند خواهش مي‌كنم كه همه بتوانند در چارچوب منشور سازمان ملل راه‌حل‌هاي مسالمت‌آميزي براي نزاع‌ها پيدا كنند.

وي تاكيد كرد:‌ بايد از برخوردها جلوگيري كنيم و از منازعات پيشگيري كنيم. از اين تريبون تكرار مي‌كنم كه با هرگونه تهديدي از جانب يك كشور براي از بين بردن كشور ديگر مخالفت مي‌كنم. اين كار نه تنها اشتباه است بلكه باعث تضعيف اصولي مي‌شود كه ما به آن معتقد هستيم. امروزه نم و سازمان ملل با چالش‌هاي بسيار بزرگي در پاسخ دادن به نيازهاي مردم روبرو هستند.

دبيركل سازمان ملل تصريح كرد:‌ دو راه براي اين چالش‌ها وجود دارد؛ يكي پيشگيري و ديگري پايداري تا بتوانيم با چالش‌ها به طور پايدار روبرو شويم. ما حمايت شما و ظرفيت سازمان ملل را در پاسخگويي به موقع بالاتر مي‌بريم اما اين پيشگيري بايد در خود كشورها باشد. بايد به حقوق ملت‌ها احترام گذاشت تا مشاركت تقويت شود و حاكميت قانون را تضعيف كنيم.

بان‌كي‌مون با اشاره به مساله سوريه، خاطرنشان كرد: بحران در سوريه با تظاهرات مسالمت‌آميز آغاز شد اما سركوب شد و در حال حاضر با خطر جنگ داخلي درازمدت روبرو هستيم كه ممكن است بناي فرهنگي سوريه را به خطر اندازد. آنها كه به هر كدام از طرفين سلاح مي‌دهند فاجعه‌اي را در حال آغاز كردن هستند. ما نمي‌توانيم با كشتن بيش از 18 هزار نفر اين مساله را حل كنيم. با بمب نمي‌شود صلح ايجاد كرد و من همه طرفين را ترغيب مي‌كنم كه خشونت را پايان دهند و دولت سوريه اين مسئوليت مهم را دارد كه با شنيدن صداي ملت خود به خشونت‌ها پايان دهد. آقاي الابراهيمي هم بايد مورد حمايت جامعه بين‌الملل قرار گيرد و تمام آنهايي كه در اين مساله موثر هستند و نفوذ دارند بايد سعي كنند كه با همكاري با هم به خشونت‌ها پايان دهند.

وي ادامه داد: گسترش سلاح‌هاي هسته‌يي بزرگترين تهديد براي ماست و نم اين فرصت را به ايران مي‌دهد كه نشان دهد كه مي‌تواند در جامعه بين‌الملل نقش بسيار سازنده‌اي داشته باشد و ايران بايد در برنامه اتمي خود بسيار مسئولانه عمل كند و اين نگراني‌ها در واقع در قطعنامه‌هاي متعدد شوراي امنيت ذكر شده است كه خواستار شفافيت و همكاري كامل با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي شده‌اند. براي حفظ صلح و امنيت در منطقه و دنيا از دولت ايران تقاضا مي‌كنم كه اقدامات لازم را براي ايجاد اعتماد انجام دهد و نشان دهد كه برنامه هسته‌يي ايران صلح‌آميز است و اين بايد از طريق همكاري با آژانس و رعايت كردن مقررات سازمان ملل باشد.

بان‌كي‌مون تاكيد كرد: از ايران خواهش مي‌كنم با همكاري با گروه 1+5 بتواند مسير ديپلماتيكي پيدا كند. خواهش مي‌كنم كه تمام طرفين تهديد‌آميز صحبت نكنند زيرا خشونت به خشونت ديگري مي‌انجامد و به زودي به خونريزي‌ها منجر مي‌شود و زمان اين است كه تمام رهبران از صداي خود استفاده كنند تا تشنج‌ها را كمتر كنند به جاي اينكه به آن بيفزايند. بايد خاورميانه‌اي عاري از سلاح‌هاي هسته‌يي و كشتار جمعي داشته باشيم.

به گزارش ايسنا، دبيركل سازمان ملل با اشاره به اينكه ايران 38 سال پيش پيشنهاد خاورميانه عاري از سلاح هسته‌يي را مطرح كرده است گفت: من با اين نظريه موافق هستم كه بايد تمام دنيا عاري از سلاح هسته‌اي و همه سلا‌ح‌هاي ديگر شود و آرزو دارم تجارت غير قانوني سلاح از بين برود.

وي گفت: ما نمي‌توانيم از امنيت ملي و بين المللي صحبت كنيم مگر آنكه به توسعه پايدار برسيم و در كم كردن فقر پيشرفت زيادي داشتيم، اما نبود برابري در حال افزايش است بايد تلاش كنيم به اهداف هزاره برسيم و در مقابل شوك‌هايي كه به ما وارد مي‌شود انعطاف داشته باشيم و آنها را تحمل كنيم.

مون ادامه داد:‌ بايد برنامه توسعه بعد از 2015 را نيز تعريف كنيم و جامعه بين الملل اهداف توسعه را بپذيرد و رهبري سياسي غير متعهدها و گروه چين و 77 نيز بايد آنها را همراهي كنند .

وي بر حقوق ملت‌ها تاكيد كرد و گفت: نقش كشورها در سازمان ملل براي رسيدن به مديريت جهاني دموكراتيك قابل توجه است؛ مديريتي كه شامل تقويت سازمان ملل از داخل اين سازمان و كمك به سازمان‌هاي جهاني و شوراي امنيت را نشان مي‌دهد تا اصلاح ساختار سازمان ملل پويايي حال حاضر در دنيا را داشته باشد.

دبيركل سازمان ملل در پايان با اشاره به سابقه 50 ساله جنبش غير متعهدها گفت: اين جنبش از آرمان‌هاي صلح و برابري دفاع مي‌كند؛ پس بايد با يكديگر كار كنيم تا به اين آرمان‌ها برسيم.

انتهاي پيام

  • پنجشنبه/ ۹ شهریور ۱۳۹۱ / ۱۳:۱۸
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 91060905095
  • خبرنگار :

برچسب‌ها