نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: گامهاي ايران در مذاكرات با آژانس منوط به گامهايي است كه 1+5 در مذاكرات با ايران برخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علياصغر سلطانيه، نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه براي شركت در شانزدهمين اجلاس كشورهاي عضو جنبش غيرمتعهدها حضور يافته است، در حاشيه نشست وزيران و در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال ايسنا مبني بر اين كه برخي تحليلها بر اين مبناست كه ايران مذاكراتش را با آژانس منوط به نتايج مذاكرات با 1+5 كرده است با تاكيد بر اين كه مذاكرات ما با آژانس دربارهي مداليته همكاري ادامه دارد گفت: ولي در مذاكرات با 1+5 گفتهايم كه اجراي چنين گامهايي (مورد درخواست آژانس از ايران ) منوط به اين است كه 1+5 چه گامهايي بر ميدارد.
سلطانيه در پاسخ به سوال ديگر ايسنا مبني بر اينكه رئيس سازمان انرژي اتمي در كنفرانس سالانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي شركت خواهد كرد؟ با تاييد اين مطلب گفت: آقاي عباسي در راس هياتي در كنفرانس سالانهي آژانس در وين كه اواخر سپتامبر برگزار ميشود شركت و سخنراني خواهد كرد.
وي در پاسخ به سوالي ديگر دربارهي تصميم مجلس شوراي اسلامي به تجهيز زيردرياييهاي ايران به قابليت سوخت اتمي گفت: هر تصميمي كه مسئولان ايران اتخاذ كنند طبق ضوابط به آژانس اطلاع داده خواهد شد.
وي در پاسخ به سوال ديگر دربارهي بازديد رئيس جمهور مصر از تاسيسات هستهيي بوشهر و نطنز گفت: بر اساس اطلاعي كه دارم مسئولان ايران آمادهي ميزباني از ميهمانان اجلاس در تاسيسات هستهيي هستند. ما به لحاظ اصولي مشكلي در اين رابطه نداريم و شنيدهام دربارهي زمان اين بازديد هماهنگيهايي در حال انجام است.
نماينده دائم ايران در آژانس در پاسخ به سوالي ديگر دربارهي سايت پارچين گفت: بازرسان تاكنون دو بار از اين سايت بازديد كردهاند و ثابت شده است هيچ مواد هستهيي در آن وجود ندارد و اين مساله از اتهامات بيپايه و اساس است.
در سال 2004 به همراه بازرسان از معدن گچين در بندر عباس بازديد شد وقتي كه بازرسيها تمام شد بازرسان اطلاعاتي را به همراه عكس ماهوارهاي كه از سوي يكي از سرويسهاي اطلاعاتي دريافت كرده بودند نشان دادند مبني بر اين كه ايران يك معدن اورانيوم ديگر نيز دارد كه گزارش نكرده است.
وي افزود: بنده گفتم كه معدن ديگري وجود ندارد؛ با اين حال بر اساس اطلاعات بازرسان به محل مورد نظر رفتيم و ديديم كه آنجا تابلو يك شركت خصوصي براي توليد سنگ معمولي و انتقال آن به بندر ميباشد. بازرسان با دستگاههايشان آنجا را بازرسي كردند، اما خبري از اشعه راديو اكتيو نبود و نيز ساختمانهاي اطراف را بازديد كردند كه مشخص شد اين ساختمانها مربوط به دوش و توالت كاركنان آن كارخانه بوده است.
سلطانيه گفت: بازرسان آژانس از اين كه سرويسهاي اطلاعاتي و جاسوسي چنين مدارك و اطلاعاتي را به آژانس ميدهند بسيار ناراحت شدند و آن را شرم آور خواندند.
نمايندهي ايران در آژانس تاكيد كرد: ايران به دنبال سلاح هستهيي نبوده و نخواهد بود. مقام معظم رهبري با فتوايي كه ارائه كردند ممنوعيت دستيابي به سلاح هستهيي را اعلام كردند. همچنين امام خميني (ره) 27 سال قبل اعلام كردند كه سلاحهايي كه در اختيار دو ابرقدرت دنياست خطري براي بشريت است. ايران همواره موضعش بر مبناي محكوميت سلاحهاي هستهيي و استفاده از آنها بوده است.
اين ديپلمات ايراني در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه تهديدات اسراييل نسبت به ايران اخيرا افزايش يافته است، جنبش غيرمتعهدها تصميمي براي محكوميت فعاليتها و اقدامات اين رژيم ندارد، گفت: موضوع محكوميت حمله رژيم اسراييل به عراق در 1982به رغم مخالفت آمريكا در وين مورد تاكيد و تاييد اعضاء قرار گرفت و اين مساله هر ساله مورد توجه و تاكيد اعضا قرار ميگيرد. همچنين يكي از بندهاي دستور كار نشست فصلي شوراي حكام كه دو هفته آينده برگزار ميشود مربوط به نگرانيها نسبت به توانمندي هستهيي اسراييل است. آمريكا همواره تلاش كرده تا افكار عمومي دنيا را نسبت به فعاليتها و سلاحهاي هستهيي اسراييل منحرف سازد، اما ما به همراه كشورهاي غير متعهد فعاليت فشرده و گستردهاي براي محكوميت اسراييل نسبت به اقداماتي كه انجام ميدهد داشتهايم.
وي در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه ايران بر چه اساسي خود را ملزم به پاسخگويي آژانس ميكند در حالي كه معتقد است ادعاهاي آژانس بيپايه و اساس است گفت: ما هيچ شكي نسبت به صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهييمان نداريم و ضرب المثلي داريم كه ميگويد طلايي كه پاك است چه منتش به خاك است. همچنين بايد بگويم ما همكاري با آژانس را در جهت بياعتبار نشان دادن سرويسهاي اطلاعاتي و نيز مقامهاي آمريكايي كه ما را متهم ميكند انجام ميدهيم.
سلطانيه همچنين از انتشار كتابي با عنوان "فصل طلايي" كه به بيانيههاي جنبش غيرمتعهدها در آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره ايران ميپردازد، خبر داد.
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: افكار عمومي جهان حق دارند از واقعيتها مطلع شوند و ما موظفيم از اطلاعاتي كه بعضا غيرواقعي هستند و يا مخدوش ميشوند و باعث سوء تفاهم ميشوند جلوگيري كنيم. مسئوليت رسانهها بسيار حساس است و از جايگاه ويژهاي برخورداريد. من يك خبر خوب امروز براي شما دارم.
سلطانيه از انتشار كتابي با عنوان فصل طلايي كه به بيانيههاي جنبش غيرمتعهدها در آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره ايران ميپردازد، خبر داد.
وي گفت: اين كتاب تمامي بيانيههاي جنبش غيرمتعهدها در حمايت از پرونده هستهيي ايران از 2003 تا 2012 را شامل مي شود.
وي گفت: در طول چند سال گذشته مقامات ايران از هيچ تلاشي براي اينكه واقعيت را به مردم جهان نشان دهند با نهايت شفافيت دريغ نكردهاند.
وي گفت: بيش از پنج هزار نفر روز از ايران بازديد شده است و اعلام ميكنم با وجود بازرسيها در طول 10 ساله گذشته هيچ شواهدي مبني بر انحراف فعاليتهاي صلحآميز هستهيي ايران وجود نداشته است. بازرسان همواره بدون مشكل از ايران بازرسي كردهاند.
سطانيه ادامه داد: ايران موفقيتهايي در عرصه هستهيي داشته و متخصصان آژانس بر اين پيشرفتها صحه گذاشتهاند. ايران لحظهاي از انجام تعهداتش غفلت نكرده است و همكاري لازم را با آژانس داشته است.
وي گفت: در عرصه سياسي، جنبش غيرمتعهدها فعاليتهاي هستهيي ايران را همواره حمايت كرده و نمايندگي ايران در وين كتابي را تهيه كرده است كه بيش از 42 بيانيه اين جنبش در آژانس را شامل ميشود. اين كتاب، كتابي تاريخي و فصل طلايي در تاريخ جنبش غيرمتعهدهاست.
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي افزود: در اين كتاب عكسهايي از بازديد سفراي غيرمتعهدها از مراكز هستهيي ايران منتشر شده است.
سفراي غيرمتعهدها در 2007 و 2011 دو بار از ايران بازديد كردند. اين عكسها سفرا را در كنار سانتريفيوژها نشان ميدهد كه نشان دهنده شفافيت عملكرد ايران در همكاري با آژانس است.
سلطانيه ادامه داد: جنبش غيرمتعهدها همواره بر اساس اصول از ايران حمايت كرده و از طرف دولت ايران قدرداني خود را از اعضاي اين جنبش اعلام ميكنيم و بار ديگر تكرار ميكنم ما به كليه تعهدات بينالمللي از جمله ان.پي.تي و اساسنامه آژانس پايبنديم و هرگز از حق غيرقابل انكار خود كوتاه نميآييم.
به گزارش ايسنا، سلطانيه از پاسخ به اين سوال كه مذاكرات 1+5 با ايران، مذاكره براي مذاكره است خودداري كرد و گفت: اين موضوع مربوط به مسوولان مذاكرهكننده است و ترجيح ميدهم در اين نشست خبري درباره حيطه كاري خود صحبت كنم.
وي همچنين در پاسخ به سوالي درباره مذاكرات اخير با آژانس و درخواست آژانس براي بازديد از سايت پارچين با تشريح همكاريهاي ايران با آژانس در چارچوب مداليته 2007 براي حل موضوعات باقيمانده ميان ايران و آژانس گفت: با وجود بيش از پنج هزار نفر روز بازرسي و 100 ساعت بازرسي سرزده تاكنون هيچ شواهدي مبني بر انحراف از فعاليتها و مواد هستهيي ايران مشاهده نشده است، ادعاهايي از سوي برخي كشورها به ويژه آمريكا مطرح شده است. در سالهاي گذشته ما با همكاري با آژانس فراتر از تعهدات خود ثابت كردهايم كه اين اتهامات و ادعاها بياساس است. در مداليته 2008 چارچوبي را با آژانس تنظيم كرديم و در اين قالب به شش موضوع پاسخ داديم و آقاي البرادعي در گزارشي، بياساس بودن ادعاهاي مطرح شده درباره ايران را اعلام كردند و حل و فصل شش موضوع را متعاقبا اعلام كردند.
سلطانيه با اشاره به موضوع لپتاپ آمريكايي كه يكي از موضوعات مورد اشاره مطالعات ادعايي است، گفت: خوشبختانه با همكاري آژانس با وجود آنكه مدارك اين ادعاها به ايران تحويل داده نشد و اين مطالب با يك پاورپوينت به ايران نشان داده شد، اما ما در بيش از 100 ساعت جلسه ثابت كرديم تمامي مطالب ارائه شده ساختگي و جعلي است. آنچه كه در پاورپوينت به ايران نشان داده شد عنوان ميكرد كه ايران يك پروژه منهتني براي توليد سلاح هستهيي به طور سري انجام داده است. وقتي اين مطلب را به ما نشان دادند اولين سوال اين بود كه چه دليلي وجود دارد اين موضوع متعلق به ايران باشد و آنها گفتند چون به زبان فارسي است. بعد مشاهده كرديم كه اين اسناد هيچ مهر محرمانه و طبقهبندي شده ندارد، اين در حالي است كه اينها اسنادي سري خوانده ميشدند كه چون ممكن است وزارت دفاع كشوري كه ميخواهد نيروهاي نظامياش را درگير يك پروژه سري كند بر روي اسناد و مكاتباتش مهر محرمانه نميزند. در يكي از اسناد ديگر مشاهده كرديم رونوشتي از آن سند به يك كتابخانه ارجاع شده است، چطور ممكن است يك مكاتبه سري به يك كتابخانه ارجاع شود. من در يكي از جلسات آژانس يكي از مهرهاي محرمانه ايران را به جلسه بردم و به آقاي البردعي دادم و گفتم اين مهر را به سفير آمريكا بدهيد تا وقتي ميخواهند سندسازي كنند درست آن كار را انجام دهند.
وي افزود: ما به تمامي سوالات آژانس در چارچوب مدالتيه 2008 پاسخ داديم و قرار شد روابط ايران با آژانس عادي شود اما آنها باز اسناد ديگري را به عنوان اتهامات و يا ابعاد محتمل نظامي مطرح كردند. ما اعلام كرديم يك بار موضوعات را حل و فصل كرديم اما بعد از چهار سال دوباره اعلام كردهايم آمادهايم كه با آژانس صحبت كنيم اما اين گفتوگوها بايد چارچوب داشته باشد چون بازرسيها طبق ان.پي.تي بايد انجام شود و بايد ضوابطي داشته باشد. در عين حال همكاري ايران با آژانس در چارچوب مذاكرات جديد در جهت شفافيت و فراتر از تعهدات ايران است.
نماينده دائم ايران در آژانس تاكيد كرد: با توجه به اهميت موضوع هستهيي و ارتباط آن با امنيت كشور، هر نوع گفتوگو و تعاملي بايد ضابطهمند باشد.
سلطانيه با اشاره به مذاكرات اخير ايران با آژانس گفت: اين مذاكرات در مسير درست رو به جلو است و پيشرفت دارد. برخي اختلاف نظرها رفع شده و برخي هنوز وجود دارد كه بايد درباره آنها هم مذاكره شود.
وي تاكيد كرد: بايد آژانس مدارك مطالعات ادعايي و اتهاماتي كه عليه ايران مطرح ميشود را به ما ارائه كند.
سلطانيه در پاسخ به اين پرسش كه گفته شده است در گزارش فصلي آژانس كه قرار است به زودي منتشر شود نسبت به تشديد فعاليتهاي غنيسازي ايران ابراز نگراني شده و در مورد پارچين نيز موضوعاتي مطرح شده است، گفت: موضوع پارچين را زياد بزرگنمايي كردهاند. وقتي ايران اين تصميم بسيار مهم تاريخي را گرفت كه در مورد رفع اتهامات با آژانس همكاري كند تمام موضوعات مطرح شده را انجام داد. اين موضوع همان مسالهاي است كه در گزارش ماه نوامبر آمانو آمده است. اين موضوع را با انگيزههاي سياسي است. آنها ميخواهند جو را خراب كنند، توصيه ميكنيم كشورها از مخدوش كردن جو خودداري كنند و اجازه دهند همكاري تخصصي و فني خود را با آژانس ادامه دهيم.
وي همچنين در مورد انتشار محتواي گزارش فصلي آژانس در رسانهها قبل از انتشار رسمي آن نيز گفت: يكي از مشكلات ما هم اين است كه گزارشها از آژانس نشت ميكنند و اين مورد انتقاد شديد عدم تعهد نيز است. گزارش فصلي آژانس هنوز بيرون نيامده است. هر زمان كه اين گزارش منتشر شد در مورد آن قضاوت ميكنيم.
سلطانيه در پاسخ به اين پرسش كه آژانس گفته است ايران بايد غنيسازي خود را متوقف كند، گفت: دبيرخانه آژانس حق قضاوت ندارد فقط ميتواند اعلام كند چه مقدار و درجه غنيسازي صورت گرفته است، دبيرخانه زير نظر اعضا كار ميكند و به هيچ وجه حق قضاوت ندارد.
وي در عين حال تاكيد كرد: به هيچ وجه غنيسازي را حتي براي يك ثانيه تعليق نميكنيم. فعاليتهاي ايران زير نظر كامل آژانس ادامه مييابد. گزارش آژانس مانند گزارشهاي قبلي خواهد بود و هيچ نكته خاصي ندارد.
خبرنگاري پرسيد آيا درباره درصد غنيسازي هم براي ايران خط قرمزي وجود دارد كه سلطانيه پاسخ داد: در معاهده ان.پي.تي هيچ ممنوعيت و محدوديتي براي غنيسازي وجود ندارد. در اساسنامه آژانس هم به هيچ وجه محدوديتي براي اين موضوع تعيين نشده و هيچ يك از اسناد بينالمللي به اين موضوع اشاره ندارد. آنچه كه ما به آن تعهد داريم اين است كه هر فعاليت غنيسازي زير نظر آژانس باشد. كشورها فقط موظفند گزارش دهند و اگر كشورها دعوت كنند بازرسان ميتوانند از تاسيسات بازرسي كنند و اگر مشاهدات عيني خلاف گزارشها داشتند اعلام كنند كه در اين صورت روندها طي خواهد شد.
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: گامهاي ايران در مذاكرات با آژانس منوط به گامهايي است كه 1+5 در مذاكرات با ايران برخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علي اصغر سلطانيه در پاسخ به سوال ايسنا مبني بر اين كه برخي تحليلها بر اين مبناست كه ايران مذاكراتش را با آژانس منوط به نتايج مذاكرات با 1+5 كرده است با تاكيد بر اين كه مذاكرات ما با آژانس دربارهي مداليته همكاري ادامه دارد گفت: ولي در مذاكرات با 1+5 گفتهايم كه اجراي چنين گامهايي (مورد درخواست آژانس از ايران ) منوط به اين است كه 1+5 چه گامهايي بر ميدارد.
سلطانيه در پاسخ به سوال ديگر ايسنا مبني بر اينكه رئيس سازمان انرژي اتمي در كنفرانس سالانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي شركت خواهد كرد؟ با تاييد اين مطلب گفت: آقاي عباسي در راس هياتي در كنفرانس سالانهي آژانس در وين كه اواخر سپتامبر برگزار ميشود شركت و سخنراني خواهد كرد.
وي در پاسخ به سوالي ديگر دربارهي تصميم مجلس شوراي اسلامي به تجهيز زيردرياييهاي ايران به قابليت سوخت اتمي گفت: هر تصميمي كه مسئولان ايران اتخاذ كنند طبق ضوابط به آژانس اطلاع داده خواهد شد.
وي در پاسخ به سوال ديگر دربارهي بازديد رئيس جمهور مصر از تاسيسات هستهيي بوشهر و نطنز گفت: بر اساس اطلاعي كه دارم مسئولان ايران آمادهي ميزباني از ميهمانان اجلاس در تاسيسات هستهيي هستند. ما به لحاظ اصولي مشكلي در اين رابطه نداريم و شنيدهام دربارهي زمان اين بازديد هماهنگيهايي در حال انجام است.
نماينده دائم ايران در آژانس در پاسخ به سوالي ديگر دربارهي سايت پارچين گفت: بازرسان تاكنون دو بار از اين سايت بازديد كردهاند و ثابت شده است هيچ مواد هستهيي در آن وجود ندارد و اين مساله از اتهامات بيپايه و اساس است.
در سال 2004 به همراه بازرسان از معدن گچين در بندر عباس بازديد شد وقتي كه بازرسيها تمام شد بازرسان اطلاعاتي را به همراه عكس ماهوارهاي كه از سوي يكي از سرويسهاي اطلاعاتي دريافت كرده بودند نشان دادند مبني بر اين كه ايران يك معدن اورانيوم ديگر نيز دارد كه گزارش نكرده است.
وي افزود: بنده گفتم كه معدن ديگري وجود ندارد؛ با اين حال بر اساس اطلاعات بازرسان به محل مورد نظر رفتيم و ديديم كه آنجا تابلو يك شركت خصوصي براي توليد سنگ معمولي و انتقال آن به بندر ميباشد. بازرسان با دستگاههايشان آنجا را بازرسي كردند، اما خبري از اشعه راديو اكتيو نبود و نيز ساختمانهاي اطراف را بازديد كردند كه مشخص شد اين ساختمانها مربوط به دوش و توالت كاركنان آن كارخانه بوده است.
سلطانيه گفت: بازرسان آژانس از اين كه سرويسهاي اطلاعاتي و جاسوسي چنين مدارك و اطلاعاتي را به آژانس ميدهند بسيار ناراحت شدند و آن را شرم آور خواندند.
نمايندهي ايران در آژانس تاكيد كرد: ايران به دنبال سلاح هستهيي نبوده و نخواهد بود. مقام معظم رهبري با فتوايي كه ارائه كردند ممنوعيت دستيابي به سلاح هستهيي را اعلام كردند. همچنين امام خميني (ره) 27 سال قبل اعلام كردند كه سلاحهايي كه در اختيار دو ابرقدرت دنياست خطري براي بشريت است. ايران همواره موضعش بر مبناي محكوميت سلاحهاي هستهيي و استفاده از آنها بوده است.
اين ديپلمات ايراني در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه تهديدات اسراييل نسبت به ايران اخيرا افزايش يافته است، جنبش غيرمتعهدها تصميمي براي محكوميت فعاليتها و اقدامات اين رژيم ندارد، گفت: موضوع محكوميت حمله رژيم اسراييل به عراق در 1982به رغم مخالفت آمريكا در وين مورد تاكيد و تاييد اعضاء قرار گرفت و اين مساله هر ساله مورد توجه و تاكيد اعضا قرار ميگيرد. همچنين يكي از بندهاي دستور كار نشست فصلي شوراي حكام كه دو هفته آينده برگزار ميشود مربوط به نگرانيها نسبت به توانمندي هستهيي اسراييل است. آمريكا همواره تلاش كرده تا افكار عمومي دنيا را نسبت به فعاليتها و سلاحهاي هستهيي اسراييل منحرف سازد، اما ما به همراه كشورهاي غير متعهد فعاليت فشرده و گستردهاي براي محكوميت اسراييل نسبت به اقداماتي كه انجام ميدهد داشتهايم.
وي در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه ايران بر چه اساسي خود را ملزم به پاسخگويي آژانس ميكند در حالي كه معتقد است ادعاهاي آژانس بيپايه و اساس است گفت: ما هيچ شكي نسبت به صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهييمان نداريم و ضرب المثلي داريم كه ميگويد طلايي كه پاك است چه منتش به خاك است. همچنين بايد بگويم ما همكاري با آژانس را در جهت بياعتبار نشان دادن سرويسهاي اطلاعاتي و نيز مقامهاي آمريكايي كه ما را متهم ميكند انجام ميدهيم.
انتهاي پيام