با وجود اينكه سه وزير سابق و فعلي نفت بر اهميت و مزاياي سوآپ نفت خام تاكيد داشته و دارند، بايد ديد ايران ميتواند باز هم بازارهاي از دست رفته خود را در اين زمينه به دست آورد؟
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاي دانشجويان ايران (ايسنا) از خرداد سال 1389 سواپ نفت خام با تصميم مسعود مير كاظمي ـ وزير سابق نفت ـ به دليل اين كه وي سوآپ نفت خام را نوعي واردات نفت خام به كشور ميدانست، متوقف شد.
اين موضوع در حالي بود كه پس از بركناري ميركاظمي از وزارت نفت، انتقادات نسبت به توقف سوآپ علني شد. با وجود اين وي در پاسخ به انتقاداتي كه درباره توقف سوآپ نفت در دوره وزارت او مطرح ميشد، به ايسنا گفته بود كه "من در همان دوران به شركت ملي نفت ابلاغ كرده بودم كه 500 هزار بشكه سوآپ كنند، اما آنچه من ابلاغ كرده بودم، سوآپ به معناي خريد نفت نبود."
ميركاظمي: آنچه انجام ميشد "شواپ" بود نه سواپ
وي تاكيد كرده بود كه "وقتي ما سهميه اوپك را داريم نبايد به اسم سوآپ، نفت خام بخريم و به همين دليل من جلو آنچه را كه به اسم سوآپ در رابطه با خريد نفت انجام ميشد، گرفتم."
ميركاظمي با بيان اينكه آنچه به عنوان معاوضه نفت خام انجام ميشد "شواپ" بود نه سواپ، آنچه انجام ميشد را صراحتا «خيانت به كشور» برشمرده و با اين توجيه اين طرح را متوقف كرده بود.
با وجود توقف سواپ نفت خام توسط ميركاظمي قطعا وي به اهميت و مزاياي اين عمليات آگاه و اعتراض وي تنها به شيوه انجام سواپ در آن دوره بود.
** نوذري تاكيد كرد: لزوم توجه به بحث سوآپ نفت
در همين مورد غلامحسين نوذري ـ وزير اسبق نفت ـ معتقد است كه سوآپ نفت امري استراتژيك و فرصتي است كه بايد جدي گرفته شود.
وي چندي پيش در گفتوگو با ايسنا در مورد اهميت عمليات سوآپ از مسير ايران گفته بود: سوآپ گذشته از جنبههاي اقتصادي امري استراتژيك محسوب ميشود و از اين طريق ايران ميتواند به هابي براي كشورهاي منطقه تبديل شود.
وي با بيان اينكه در دوره وزارتي او خط نكا ـ جاسك كليد خورده و مطالعات آن صورت گرفته است، ادامه داد: توان و ظرفيت انتقال نفت ما به گونهاي است كه ميتوانيم روزانه يك ميليون بشكه نفت درياي خزر را به درياي عمان انتقال دهيم و به همين دليل بايد از اين توان و ظرفيت بهطور مناسب بهرهگيري شود.
نوذري در ادامه حجم سوآپ نفت در دوره وزارت خود را حدود 100 تا 150 هزار بشكه در روز دانست و بار ديگر بر لزوم توجه به بحث سوآپ نفت تاكيد كرد.
** قاسمي: سواپ نفت مزيتهايي براي كشور دارد
اهميت سواپ نفت آنقدر زياد است كه حتي رستم قاسمي چند روز پس از رسيدن به وزارت نفت در مورد موضع خود در اين زمينه اعلام كرد: سوآپ داراي مزيتهايي زيادي براي كشور است؛ چراكه نفت شمال كشور به لحاظ مرغوبيت مزايايي به دنبال خواهد داشت.
وي همچنين با حضور در اتاق بازرگاني ايران از حضور بخش خصوصي داخلي در انجام عمليات سواپ از مسير ايران هم استقبال كرد اما باوجود تاييد ادامه معاوضه نفت از مسير ايران توسط مسوولان نفتي، خط سواپ در حال خشكيدن است.
**مسير ناهموار سواپ ايران
به گزارش ايسنا، اگر چه دو اشكال اساسي كه ميركاظمي به اجراي سوآپ در دوران تصديش بر وزات نفت وارد كرده بود، نرخ پايين سوآپ و فروش نفت سوآپ شده در خليج فارس توسط ايران بود كه در واقع ايران را به واردكننده نفت تبديل كرده بود اما با وجود نظر مساعد وزير نفت و مسوولان نفتي در اين زمينه هيچ اقدامي مفيدي در سال گذشته براي ادامه سوآپ نفت خام رخ نداد.
انتهاي پيام