نادر ختايي: طنزپرداز اصلاح‌گر جامعه است

نادر ختايي با اعتقاد به اين‌كه طنزپردازان اصلاح‌گران جامعه هستند، گفت: دهه 90، دهه شكوفايي طنز است و ادبيات طنز از ادبيات جدي مخاطبان بيش‌تري دارد.

نادر ختايي با اعتقاد به اين‌كه طنزپردازان اصلاح‌گران جامعه هستند، گفت: دهه 90، دهه شكوفايي طنز است و ادبيات طنز از ادبيات جدي مخاطبان بيش‌تري دارد.

اين طنزپرداز در گفت‌وگو با خبرنگار ادبيات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به حضور طنز در رسانه‌ها گفت: بعد از انقلاب، با ستون «دو كلمه حرف حساب» گل‌آقا، طنز به مطبوعات آمد. البته ستون طنز در مطبوعات معايب و محاسني دارد. ستون طنز،‌ طنزپرداز را به تكرار مي‌اندازد و او مجبور است هر روز درباره كسي يا چيزي بنويسد و اين خوب نيست. البته ستون طنز محسناتي هم دارد؛ اين‌كه ذهن را به صورت ماشيني فعال مي‌كند و سبب مي‌شود توليد طنز در كشور بالا برود.

او ادامه داد: اگر ستون طنز به گروه‌هاي طنز داده شود، بهتر است؛ براي مثال هر چند نفر يك ستون طنز را داشته باشند. همچنين مي‌شود براي تنوع دادن به طنز‌هاي ستون، طنزها را از طنزپردازان مختلف گرفت و بهترين طنز‌ها توسط گروهي كه صلاحيت لازم را دارند، انتخاب شوند و در ستون طنز قرار بگيرند.

اين طنزپرداز دهه‌‌ي 90 را دهه شكوفايي طنز و ترانه ناميد و گفت: اكنون در ميان ژانرهاي مختلف، بيش از همه از طنز و ترانه استقبال مي‌شود و هر رسانه‌اي كه به اين دو ژانر بپردازد، موفق خواهد بود. اكنون زمان قهر مردم با شعر جدي است و فروش كتاب‌هاي طنز بسيار زياد است و شب شعرهايي كه طنز هستند، مخاطبان بسيار بيش‌تري از شب شعرهايي با شاعران جدي دارند.

نادر ختايي درباره نقشي كه طنز مي‌تواند در راه بهبود شرايط اجتماعي داشته باشد، گفت: اگر طنز را از كمدي جدا كنيم، طنز اصلاح‌گر است. كمدي فقط براي خنده است؛ مانند «خنده‌بازار» كه تلويزيون هدفش از پخش آن، خنداندن مردم و حتا جذب مخاطبان از ساير رسانه‌ها به تلويزيون است. اما طنز انتقاد به شيوه فرهيختگان است و سبب مي‌شود كسي كه مورد انتقاد قرار گرفته است، مشكلات خود را بداند.

او همچنين عنوان كرد: انتقادي كه در طنز مي‌آيد، بايد بدون بغض باشد. اگر اين انتقاد همراه با بغض باشد، به هجو و هزل مي‌انجامد. اما اگر بدون بغض باشد، مي‌تواند اصلاح امور را در پي داشته باشد و يكي از ابزارهايي است كه در كشور ما مي‌تواند مسائل را حل كند.

او طنزپردازان را اصلاح‌گران جامعه خواند و گفت: طنزپردازان اصلاح‌گران جامعه ما هستند و اگر به طنزپردازان گذشته‌‌مان كه اكنون در ميان‌مان نيستند، مانند كيومرث صابري،‌ منوچهر احترامي و عمران صلاحي و طنزپرداز بزرگي كه اكنون در ميان ماست، يعني ابوالفضل زرويي نصرآباد نگاه كنيم، مي‌بينيم كه آن‌ها فروتن هستند و به دنبال اصلاح جامعه هستند و در واقع به دنبال خاموش كردن آتش هستند؛ نه روشن كردن آن.

ختايي خاطرنشان كرد: البته در كنار گسترش طنز، بايد انتقادپذيري هم رواج پيدا كند تا طنزپرداز بتواند موضوعات را به نقد بكشد.

او سپس درباره ايجاد بخش طنز در خبرگزاري‌ها گفت: در خبرگزاري‌ها شرايط براي انتشار طنز بسيار ويژه‌تر است؛ زيرا اكنون ديگر همه به اينترنت دسترسي دارند و دسترسي به اينترنت راحت‌تر از خريد روزنامه است؛ براي همين الأن شروع كار خبرگزاري‌هاست و آن‌ها بايد با توجه به طنز، مخاطبان خود را جذب كنند.

او در عين حال تأكيد كرد: اما نبايد ستون و يا صفحه‌ي طنز به شخص خاصي داده شود؛ بلكه بايد چند نفر كه طنز را مي‌شناسند، از بهترين طنز‌هايي كه به خبرگزاري مي‌رسد، برخي را انتخاب كنند. ولي انتشار اين طنز‌ها بايد هرروزه باشد و در روز هم چند بار تازه شوند تا مخاطبان براي خواندن اين طنز‌ها به خبرگزاري‌ مراجعه كنند.

اين طنزپرداز درباره راه افتادن بخش طنز در خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: از راه افتادن بخش طنز در ايسنا بسيار خوشحال‌ام. ايسنا يكي از قديمي‌ترين خبرگزاري‌هاست و مخاطبان زيادي دارد و بايد بخش طنز داشته باشد.

او در عين حال گفت: مهم نيست در اين بخش چه كسي مي‌نويسد؛ مهم اين است كه خبرگزاري‌اي مانند ايسنا بخش طنز دارد و همه خبرگزاري‌ها و رسانه‌ها بايد به بخش طنز توجه كنند و اگر چنين شود، ما در سال‌هاي آينده شاهد رشد و شكوفايي طنز در كشور خواهيم بود.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ خرداد ۱۳۹۱ / ۱۱:۲۷
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 91033017073
  • خبرنگار :