یک فوق تخصص نوزادان با اشاره به اینکه برای فهم علت بیقراری نوزاد باید شرح حال دقیقی از مادر دریافت شود، گفت: احساس درد در نوک سینه مادر یکی از علائم نشان دهنده عدم به کارگیری تکنیک صحیح شیردهی توسط مادر است که موجب آزار دیدن خود مادر و عدم دریافت شیرکافی توسط کودک و بیقراری او میشود.
دکتر نیری در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه یکی از شایعترین مشکلات مراقبت از نوزادان در هفته اول زندگی در رابطه با بیقراری نوزادان است، اظهار داشت: در هفته اول زندگی نوزاد به دلیل اینکه مادر و نوزاد هنوز با هم آشنا نیستند ممکن است برخی مشکلات در زمینه مراقبتهای نوزاد به وجود بیاید که موجب بروز بی قراری از سوی نوزاد شود که علت آن برای مادر مشخص نیست.
این فوق تخصص نوزادان با اشاره به اینکه کمبود شیر مادر مهمترین علت بی قراری نوزادان در هفتههای اول زندگی است، افزود: ریفلاکس معده، کولیک نوزاد، برفک دهان، حساسیت به پروتئین شیرگاو میتواند از جمله علل ناراحتی و بیقراری نوزاد در هفته اول زندگی باشد.
وی با اشاره به اینکه برای فهم علت بیقراری نوزاد باید شرح حال دقیقی از مادر دریافت شود، گفت: احساس درد در نوک سینه مادر یکی از علائم نشان دهنده عدم به کارگیری تکنیک صحیح شیردهی توسط مادر است که موجب آزار دیدن خود مادر و عدم دریافت شیر کافی توسط کودک و بی قراری او میشود.
دکتر نیری با بیان اینکه برخی مادران به علت تحمل بالایی که دارند به وجود درد در نوک سینه خود اشارهای نمیکنند و وجود آن را طبیعی میدانند، ادامه داد: پزشکان باید حتما با پرسش و معاینه از وجود زخم در نوک سینههای مادر مطلع شوند زیرا این مسئله مهمی است که از کمبود شیر برای نوزاد مطلع میکند.
وی در ادامه اظهار داشت: دفعات ادرار نوزاد در روزها و هفتههای اول نیز نشان دهنده کمبود یا کافی بودن شیر نوزاد است و در صورتی که نوزادان در روزهای اول یک بار، در روز دوم دو بار و همینطور تا روز ششم تولد 6 بار ادرار داشته باشد این مسئله از کافی بودن شیر دریافتی نوزاد حکایت می کند و در مقابل پایین بودن دفعات ادرار یا یبوست هشداری برای کم بودن شیر نوزاد است.
این متخصص نوزادان با تاکید براینکه به ندرت مادرانی کم شیر وجود دارند و نيز علت بی قراری نوزاد كمتر مربوط به کم شیری مادر است، اظهار داشت: دلیل عمده کافی نبودن شیر نوزادان عدم به کارگیری تکنیک صحیح شیردهی توسط مادران است.
دکتر نیری در ادامه تصریح کرد: مهمترین مسئله برای کشف علت بیقراری نوزاد معاینه او درهنگام شیرخوردن از سینه مادر است و اینکه نحوه صحیح شیردهی، صدای بلعيدن شیر توسط نوزاد و زخم بودن سینه مادر دقیقا بررسی شود و کنترل وزن نوزاد نیز میتواند از دیگر راهکارهای بررسی کمبود شیر در نوزاد باشد.
وی با اشاره به اینکه کنترل رنگ و دفعات مدفوع کردن نوزاد نیز میتواند در اطمینان از کفایت میزان شیر دریافتی نوزاد کمک کننده باشد، اظهار داشت: رنگ مدفوع نوزاد در روزهای اول زندگی سبز است و به مرور با گذشت روزها به تیرگی میزند بنابراین در صورتی که تغییری در رنگ مدفوع احساس نشود و همچنان سبز باشد میتوان متوجه شد که شیر دریافتی نوزاد کم است و بیقراری به علت کمبود شیر اتفاق میافتد.
این متخصص نوزادان تاکید کرد: مادران به هیچ وجه حتی در صورت نسخه پزشک نباید برای نوزادان خود از داروهای ضد درد مانند استامینوفن و یا آنتی هیستامین استفاده کنند، اظهار داشت: استفاده از داروهای خواب آور و مخدر برای رفع بیقراری نوزادان به شدت خطرناک و مضر است.
وی همچنین مصرف ترنجبین وعرق نعنا را که توسط اطرافیان برای نوزاد تجویز میشود را ممنوع اعلام کرد و گفت: برای نوزادان در روزهای اول زندگی به جز شیر مادر هیچ چیز دیگری نباید استفاده شود و مالیدن شیره تریاک در پشت گوش نوزاد و دود دادن در گوش نیز از دیگر مسائلی است که به هیچ وجه نباید در مورد نوزادان انجام شود.
دکتر نیری در پایان با اشاره به وجود دردهای کولیکی در نوزادان اظهار داشت: این دردها خود به خود درمان میشود و تنها کاری که متخصصین در این زمینه میتوانند برای مادران انجام دهند توصیه به صبر و آرامش و در آغوش گرفتن نوزاد، تکان دادن و لالایی خواندن برای اوست که در کاهش درد و کمک به آرامش وی کمک میکند.
انتهاي پیام