تعدادي از سينماگران به بررسي اين موضوع پرداختند كه امسال چه فيلمي از سينماي ايران مناسب معرفي به آكادمي اسكار است.
عليرضا شجاع نوري معتقد است: «جدايي نادر از سيمين» مناسبترين فيلم تاريخ سينماي ايران براي معرفي به اسكار است.
اين تهيهكننده و صاحبنظر امور بينالملل سينما در گفتوگويي با خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي مناسبترين فيلم براي معرفي به اسكار گفت: «جدايي نادر از سيمين» تنها فيلمي است كه امكان موفقيت در بخش رقابت فيلمهاي خارجي مراسم اسكار را دارد و فيلمهاي ديگر فاصله بسياري در معيارها با اين فيلم دارند.
وي دربارهي ويژگيهاي «جدايي نادر از سيمين» براي معرفي به آكادمي اسكار مطرح كرد: نمايش فيلم براي اعضاي آكادمي منوط به داشتن يك پخش كننده قوي در آمريكا است كه يكي از مشخصات «جدايي نادر از سيمين» اين است كه پخشكننده قوي دارد و اين موضوع باعث ميشود اعضاي آكادمي قانع شوند كه فيلم را ببينند.
شجاع نوري همچنين تصريح كرد: من تمام فيلمهاي سال گذشته را بررسي كردم و با توجه به موجودي كه داريم با احتساب همه جوانب فكر ميكنم، «جدايي نادر از سيمين» به كارگرداني اصغر فرهادي مناسب ترين گزينه براي انتخاب و معرفي به آكادمي اسكار است.
علي معلم نيز كه تجربه سه دوره حضور در هيات انتخاب فيلمهاي ايراني به اسكار را دارد با بيان اينكه حب و بغضهاي صنفي نبايد جاي كار كارشناسي را درباره فيلمها براي معرفي به اسكار بگيرد گفت: در كل چند محور در كارشناسي فيلمها براي معرفي به «اسكار» مهم است. از جمله اينكه فيلم معرفي شده بايد نماينده واقعي و اصيل سينماي كشور باشد، همچنين هيات انتخاب بايد ميزان بازخوردها و نقدهاي مطبوعاتي و رسانهاي فيلم را در اكرانهاي عمومي و فستيوالهاي بينالمللي مد نظر قرار دهد و در كنار اين مطالب هم، پخش كننده آن بايد بتواند فيلم را براي اعضاي آكادمي اسكار نمايش دهد.
وي رقابت را در بخش فيلمهاي خارجي «اسكار» بسيار سخت دانست و خاطرنشان كرد:در كنار عواملي كه نام برده شد، حتما نماينده معرفي شده بايد از حمايتهاي تبليغاتي كمپاني پخش كننده و كشور مبدا برخوردار باشد تا بتواند هر چه بهتر ديده شود.
علي معلم در ادامه به مهمترين عاملي كه بايد نمايندهي سينماي ايران براي معرفي به آكادمي اسكار داشته باشد،اشاره كرد و افزود:كيفيت فيلم در بخشهاي مختلف بايد مورد توجه قرار بگيرد چرا كه رقابت در بخش فيلمهاي خارجي «اسكار» بسيار سخت است و حدود 140 كشور بهترين فيلمهاي خود را به اين رقابتميفرستند.
اين تهيهكننده در ادامه با انتقاد از كساني كه بدون اطلاع از شرايط آكادمي اسكار، درباره نماينده مناسب سينماي ايران در اسكار اظهار نظر ميكنند، گفت: هر سال در آستانه اعلام نماينده به «اسكار» بحثهاي جالبي به راه ميافتد و اظهار نظرهاي عجيبي ميشنويم. حتي جالب است كه برخي، فيلمهايي كه هنوز اكران عمومي نشدهاند را به عنوان نامزد ايران در مراسم اسكار معرفي ميكنند!
وي تشكيل جلسات كارشناسي براي معرفي نماينده ايران به مراسم اسكار را بسيار مهم دانست و بيان كرد: طبيعي است كميتهاي كه براي اين منظور تشكيل ميشود بايد چند فيلمي كه شاخصههاي موردنظر را دارند بررسي كرده و با ديدگاهي علمي نماينده ايران را انتخاب كنند. نه اينكه مانند سال قبل، برخي خودشان بدون مشورت فيلمي را معرفي كنند كه نه شانسي براي موفقيت دارد و نه حتي اكراني براي آن در نظر گرفته شده باشد.
معلم خاطرنشان كرد: به نظرم كارشناسي فيلمها براي انتخاب به عنوان نماينده ايران در اسكار، اهميت زيادي دارد و بايد همه فيلمهاي خوبي كه در سال گذشته نمايش داده شده است در اين جهت بررسي شوند.
اين تهيه كننده سينما در پاسخ به اينكه «كداميك از فيلمهاي ايراني شانس بيشتري براي حضور و موفقيت در مراسم اسكار را دارند؟» اظهار كرد: به نظر ميرسد «جدايي نادر از سيمين» در صورت معرفي، شانس خوبي براي موفقيت در بخش رقابت فيلمهاي خارجي اسكار دارد چرا كه اين فيلم در مجامع بين المللي ديده و شناخته شده است و اگر پخش كننده آن هم آمادگي تبليغاتي داشته باشد و بتواند فيلم را براي اعضاي آكادمي نمايش دهد، ميتواند نماينده خوبي براي كشورمان باشد.
رضا درستكار نيز در گفتوگوي ديگري با ايسنا، انتخاب «جدايي نادر از سيمين» و موفقيت احتمالي آن در مراسم «اسكار» را امتياز و افتخار بزرگي براي مجموع سينماي ايران و مديريت آن دانست.
اين منتقد و صاحبنظر كه در دورهاي در ميان اعضاء هيات انتخاب معرفي فيلم ايراني به اسكار حضور داشته است در ارزيابياش از بهترين فيلم براي معرفي به اسكار اظهار كرد: معيار اسكار اين است كه فيلم معرفي شده حتما بايد در كشور مبدا اكران عمومي شده باشد اما در هر صورت معيارهايي را هم دوستان ما براساس ضرورتهاي فرهنگي ايران دارند و در عين حال مسائل بين جناحهاي سياسي هم در اين انتخاب اثر گذار است.
وي ادامه داد: مانند سال قبل كه دوستان مديريت سينما، فيلمي كه معلوم بود شانسي در اسكار ندارد را انتخاب و ارسال كردند.
درستكار در بخش ديگري از اين گفتوگو با بيان اينكه معرفي نماينده به اسكار پايان راه نيست،تاكيد كرد: پس از آنكه با كارشناسي دقيق فيلمي براي معرفي انتخاب شد، بايد تيمي پشت اين فيلم قرار بگيرد و آن را معرفي كند تا اعضاي آكادمي اسكار به خوبي فيلم را ببينند.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه اكثر فيلمهاي ايراني كه به اسكار ميروند يتيم هستند و متولي ندارند. به نظرم بايد بخش انتخاب را به بخش خصوصيتر سينما بسپاريم تا فيلمها را كارشناسي كنند و دولت هم در بخش دوم براي كمك بهتر وارد شود.
اين منتقد تاكيد كرد: وقتي ميخواهيم به اسكار برويم بايد همه شرايط آن از لباس پوشيدن تا برگزاري نمايش هاي مختلف در نظر بگيريم اما متاسفانه ما اين مسائل را جدي نميگيريم.
درستكار دربارهي اينكه آيا فيلم خاصي را براي معرفي به آكادمي اسكار پيشنهاد ميكند به ايسنا گفت: بهترين شكل ماجرا اين است كه تيمي تشكيل شده و تمام فيلمها را از سال قبل تا كنون بررسي كند. اما به عنوان يك مخاطب سينما از فيلمهايي كه از مهر سال قبل تا كنون اكران شده است، بدون شك «جدايي نادر از سيمين» بهترين گزينه است.
وي ادامه داد: «جدايي نادر از سيمين» توانسته يك پخش كننده خارجي داشته باشد كه اين مساله كمك زيادي به موفقيت اسكار ميكند. همچنين «جدايي نادر از سيمين» در تمام فستيوالهاي درجه يك شركت كرده و موفق هم بوده و حضورش سر وصداي زيادي داشته است.
ايرج تقيپور نيز مانند سه همكار ديگرش در گفتوگو با ايسنا مطرح كرد: «جدايي نادر از سيمين» بهترين گزينه براي نمايندگي ايران در مراسم اسكار است.
اين تهيهكننده سينما در ادامه دربارهي ويژگيهاي فيلمي كه بهعنوان نماينده سينماي ايران به مراسم اسكار معرفي ميشود عنوان كرد: فيلم نماينده يك كشور بايد چند شرط و استاندارد اجرايي را داشته باشد. اول آنكه آن فيلم بايد حتما تا يك تاريخ مشخص در كشور مبدا اكران شده باشد. شرط دوم اين است كه فيلم در آمريكا پخش كنندهاي داشته باشد و در واقع شركتي در اين كشور پخش آن را تعهد كند.
وي يادآور شد:در كنار اين شرايط، اگر فيلمي محصول مشترك چند كشور باشد تنها يكي از آنها ميتوانند آن فيلم را به عنوان نماينده به اسكار معرفي كند.
اين تهيهكننده سينما با اشاره به سفر چند سال قبل رئيس و گروه آكادمي اسكار به ايران يادآور شد: در آن سفر از رئيس آكادمي درباره ويژگيهاي فيلمهاي ارسالي به اسكار پرسيده شد كه او گفت: «ما معمولا در آكادمي به فيلمي به عنوان فيلم خارجي زبان توجه ميكنيم كه بهترين معرف هويت و فرهنگ ملت و كشور خودش باشد. در واقع فيلمي كه بخواهد تقدير و تقليد هاليوود را داشته باشد، كنار ميگذاريم چرا كه خودمان بلد هستيم فيلم هاليوودي بسازيم. اگر فيلمي به معرفي هويت و فرهنگ ملت و كشورش نزديك باشد به آن توجه ميكنيم و اگر دور از آن باشد، آن را كنار ميگذاريم»
تقي پور در بخش ديگري از اين گفتوگو دربارهي مناسبترين فيلم براي معرفي به اسكار به ايسنا گفت: براي معرفي فيلم به اسكار يكي از كليديترين مسائل اين است كه پخش كننده آن فيلم بتواند فيلم را براي اعضاء آكادمي به نمايش بگذارد.
وي ادامه داد: واقعيت اين است كه در اين مدت «جدايي نادر از سيمين» در ايران مورد توجه قرار گرفت و در بعد بينالمللي هم معروف شد بنابراين به نظر ميرسد،«جدايي نادر از سيمين» بهترين گزينه باشد.
اين تهيهكننده كه در سالهاي گذشته در برخي هيات انتخابهاي معرفي فيلم به اسكار حضور داشته است با اشاره به اينكه اصغر فرهادي به عنوان كارگردان «جدايي نادر از سيمين» توجه زيادي به فرهنگ ايراني دارد اظهار كرد: اين كارگردان در توجه به فرهنگ ايراني دقت نظر دارند.
محمد اطبايي هم از صاحبنظران حوزهي بينالملل سينماي ايران نيز در پاسخ به اينكه آيا امسال گزينههاي مختلفي براي معرفي نمايندهي سينماي ايران به اسكار وجود دارد به ايسنا گفت: من هم با تمام دوستاني كه اخيرا در اين خصوص اظهار نظر كردهاند هم عقيده هستم و فكر ميكنم امسال ساده ترين سال سينماي ايران براي انتخاب نمايندهاش به آکادمي اسکار است.
وي ادامه داد: آنقدر فاصله بين فيلم «جدايي نادر از سيمين» و ساير فيلمها وجود دارد كه نبايد هيچ ترديدي براي انتخاب ساخته فرهادي داشت.
اطبايي هم اظهار اميدواري كرد: «جدايي نادر از سيمين» به عنوان نمايند ايران به اسكار انتخاب شود و ما شاهد يكي از آن حوادث غير مترقبه نباشيم.
به گزارش ايسنا،اگر به تاريخچهي حضور سينماي ايران در اسكار برگرديم، سينماي ايران تاكنون موفق به دريافت اسكارخارجي نشده است، اما فيلم «بچههاي آسمان» ساختهي مجيد مجيدي كه در سال 1377 با عنوان نمايندهي ايران به اسكار معرفي شد، براي اولينبار در جمع نامزدهاي بهترين اسكار غير انگليسي زبان در سال 1999 انتخاب شد.
سالها پيش براي نخستين بار وزارت فرهنگ و هنر وقت در سال 1356 فيلم «دايرهي مينا» ساختهي داريوش مهرجويي را به اسكار معرفي كرد و پس از آن فيلم «باد صبا» ساختهي آلبر لاموريس به عنوان نمايندهي ايران در سال 57 راهي آكادمي اسكار شد.
سينماي ايران به مدت 16 سال نمايندهاي به اسكار معرفي نكرد تا سال 1373 كه فيلم «زير درختان زيتون» ساختهي عباس كيارستمي معرفي شد و سپس در سال 1374 «بادكنك سفيد» به كارگرداني جعفر پناهي، سال75 فيلم معرفي نشد، 76 «گبه» محسن مخملباف، 77 «بچههاي آسمان» مجيد مجيدي (جزو نامزدها قرار گرفت)، 78 «رنگ خدا»مجيد مجيدي، 79 «زماني براي مستي اسبها» بهمن قبادي ، 80 «باران» مجيد مجيدي ، 81 «من ترانه 15 سال دارم» رسول صدرعاملي ، 82 «نفس عميق» پرويز شهبازي، 83 «لاكپشتها هم پرواز ميكنند» بهمن قبادي و 84 «خيلي دور خيلي نزديك» رضا ميركريمي، 85 «كافه ترانزيت» ، 86 «ميم مثل مادر» رسول ملاقليپور و 87 «آواز گنجشكها» مجيد مجيدي،88 «درباره الي» به كارگرداني اصغر فرهادي و سال 89 «بدرود بغداد» مهدي نادري به عنوان نماينده سينماي ايران به اسكار معرفي شد.
طبق آنچه در سايت آكادمي اسكار آمده است؛ «انتخاب فيلمها در هر كشوري توسط يك سازمان و يا يك هيات داوري متشكل از هنرمندان و اهالي صنعت سينما، انجام ميشود كه فهرست اعضاء اين كميته انتخاب بايد تا تاريخ 13 آگوست (12 مردادماه) به آكادمي معرفي شده باشد.»
و سپس تا اول اكتبر (9 مهرماه) بايد فيلم به همراه پوستر و عكسها به آكادمي ارسال شود.
فقط فيلمهايي كه طي يك سال گذشته در قطع 35 يا 70 ميليمتري و از طريق فروش بليت در هر كشوري به نمايش عمومي درآمده باشند ميتوانند به آكادمي اسكار معرفي شوند.
هرساله كشورهاي مختلف فيلمهايش را به اسكار معرفي ميكنند و در نهايت 5 فيلم براي دريافت جايزه بهترين فيلم خارجي زبان، نامزد ميشوند.
انتهاي پيام