خبرنگاري از جمله مشاغل كليدي، مقدس و فرهنگي جامعه است زيرا آنها هستند كه ميتوانند با ارائه اخبار جامعه را جهتدهي كنند و به همين دليل حكومتها بر اين مبنا به دنبال ايجاد جايگاه معنوي براي آنها هستند.
رضا صابري - مدير مسوول روزنامه اعتدال - در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در آستانه روز خبرنگار، با بيان اينكه دولتها در تلاشاند تا به خبرنگاران هم از جهت معيشتي و هم رفاهي توجهاتي داشته باشند و اين مساله در تمام دنيا رايج است، درباره مطالبات خبرنگاران و حقوق معنوي آنها اظهار كرد: اين موضوع هنوز در ايران در مقام اجرا مشكل دارد و اين موجب عدم اعتماد آنها ميشود.
صابري افزود: به عنوان مثال در 10 سال گذشته شاهد وعدههايي كه به خبرنگاران داده شد، بوديم كه هنوز به آنها رسيدگي نشده است كه اين موضوع براي خبرنگار حس بياعتمادي ايجاد ميكند.
وي با ابراز تاسف از اينكه برخي بيان ميكنند كه دليلي براي حمايت حكومت از رسانهها نيست، گفت: آنها هستند كه راه را اشتباه ميروند و حكومت بايد با زيركي خاص طوري رفتار كند كه مخالفترين رسانهها را نيز در دست خود بگيرد ولي اين روش در حال حاضر انجام نميشود.
صابري بيان كرد: در حال حاضر از رسانهها به عنوان يك ابزار براي توسعه نظام استفاده نميشود و عدهاي از روي غفلت يا عمد به مخالفت رسانهها با نظام سوق ميدهند و من نيز اميدوارم اين موضوع غفلت باشد.
او در بخش ديگري از سخنان خود درباره عوامل موثر در كنارهگيري خبرنگاران و روزنامهنگاران از اين حرفه، گفت: فقدان باور از جايگاه رسانه است كه اين مشكل را برميانگيزد؛ عدهاي جايگاه خبرنگاري را هنوز باور ندارند و برخي فكر ميكنند اين شغل تزييني است.
او اظهار كرد: خبرنگاري از مشاغل تاثيرگذار است كه ميتوانند در بيشتر مسائل تاثيرگذار باشند؛ اگر مسوولان در اين باره با زيركي و صداقت عمل كنند و به خوبي ميتوانند از حضور خبرنگاران استفاده كنند.
مدير مسوول روزنامه اعتدال تاكيد كرد: در حال حاضر بزرگترين مشكل در اين زمينه نبود صداقت و ديگر اين كه بحث تبليغاتي و انحصاري شدن تبليغات براي روزنامههاي خاص است.
صابري افزود: برخي نميخواهند مسائل حل شود و اين به تشديد و بياعتمادي قشر خبرنگار و اصحاب رسانه منجر ميشود.
مدير مسوول روزنامه اعتدال درباره خطوط قرمز موجود براي خبرنگاران بيان كرد: ما در جامعهمان دو خط قرمز داريم، يكي خطوط قرمز واقعي كه بايد با در نظر گرفتن مقدسات و ارزشهاي ديني و ملي رعايت شود كه متاسفانه هنوز تعريف درستي از منافع ملي ارائه نشده است.
او همچنين افزود: بعضا در صورت بوجود آمدن مشكلي گفته ميشود كه اين امر ناهي منافع ملي است اما گاهي از منافع ملي تعريف خاصي ارايه نشده است و بعضا به صورت سليقهاي عمل و برخورد ميشود.
صابري در اين باره اظهار كرد: سليقهاي برخورد كردن با ارزشهاي ديني و ملي به راحت نبودن خبرنگار منجر ميشود كه بايد چارچوبهاي شفافي تعريف شود.
او در ادامه تاكيد كرد: هنوز از خطوط قرمز تعريف خاصي وجود ندارد و اگر با صاحبنظران صحبت شود، تعريفهاي گوناگوني را ارائه ميدهند.
اين مدير مسوول روزنامه درباره اينكه هنوز آييننامه كار حرفهيي كامل نشده است، افزود: چند سالي است كه اين آييننامه پيشنويس شده، اما برخي نميخواهند اين امر تحقق يابد.
صابري در پايان درباره اينكه فعاليت يك خبرنگار در چند رسانه، ضعف يا قوت خبرنگار يا رسانه است، اين موضوع را به مشكل مالي خبرنگاران مربوط و بسيار حساس و خاص دانست و گفت: اكنون رسانههاي دولتي بودجهاي در دست دارند اما رسانههاي خصوصي نميتوانند تامينكننده بخش مالي خود باشند و اين باور بايد در دستور كار مسوولان ايجاد شود تا جايگاه خبرنگاران را باور كنند.
انتهاي پيام