نخستين اكسپوي عكس ـ تئاتر با پاسداشت مجيد بهرامي روز چهارشنبه 22 تيرماه با نمايش 45 عكس از هنرمندان مختلف در خانه هنرمندان ايران برپا ميشود.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاي دانشجويان ايران (ايسنا)، در نشست خبري كه صبح امروز ـ20 تيرماه ـ در تالار كنفرانس خانه هنرمندان ايران برگزار شد، ايرج راد ـ مديرعامل خانه تئاتر ـ گفت: يكي از اهداف اصلي خانه تئاتر گسترش اين رشته در تمامي ابعاد آن است و برپايي نمايشگاههاي عكس يكي از آن راههايي است كه بسيار فرهنگ ساز عمل ميكند.
او اضافه كرد: حضور عكس و ارتباط فضا و مكان آن با تئاتر به قدري است كه نوع ديگري از ارتباط را با مخاطب برقرار ميكند و تا كنون خانه تئاتر اين تلاش را داشته كه چنين نمايشگاههايي را در ابعاد مختلف ميزباني كند. اين بار نيز با استقبال خانه هنرمندان ايران و در پي بيماري مجيد بهرامي بار ديگر همگي دست به دست هم داديم تا فرصتي استثنايي براي برپايي اين اكسپو فراهم كنيم.
ايرج راد با اظهار تاسف از عدم توجه به جايگاه واقعي هنرمندان و وضعيت آنها گفت: نهادها، انجمنها و ساير مراكز ذيربط بايد در موقعيتهاي مختلف آنچه را كه از دستشان بر ميآيد براي هنرمندان و حمايت از آنها صورت دهند و اميدوارم بازتاب اين نمايشگاه و نگاه چند سويه به آن در جاي خود تاثيرگذار باشد.
او در عين حال تاكيد كرد: آنچه قرار است در اين اكسپو صورت بگيرد يك خيريه نيست، بلكه احترام به هنر و هنرمند است. پس چنين تصور نشود كه اگر كسي قصد خريداري عكسي از اين مجموعه دارد در واقع يك كار خير انجام داده است.
مدير عامل خانه تئاتر متذكر شد: آثار اين مجموعه توسط هيات تخصصي انتخاب و عرضه شده و از برجسته ترين هنرمندان اين مملكت است كه از جان و دل خود براي خدمت به هنر و هنرمند كار كردهاند. پس اين اتفاق همدلي ميان هنرمندان، بعد از تمام بي اعتناييهايي است كه نسبت به آنها صورت گرفته است.
راد خاطر نشان كرد: اين بار هنرمندان با تمام بزرگواري خود در كنار يكديگر قرار گرفتند تا از دل و جان ماحصل دستاوردهايشان را براي كمك به خودشان ارائه دهند و دوستيها و احترامشان به فرهنگ و هنر را ثابت كنند. اگر امروز نام ايران به افتخار در تمام دنيا برده ميشود، نيز به دليل وجود هنر و هنرمند ايراني است. پس اين سي اثر ارزشمند اگر در جايي خريداري شود ميتواند در آينده تبديل به سرمايههايي براي خريداران آن باشد.
در ادامهي اين نشست، مجيد سرسنگي ـ مدير عامل خانه هنرمندان ايران ـ نيز توضيح داد: اين اكسپو يك تفاوت ماهوي با تمامي اكسپوهاي عكس دارد. زيرا نكوداشت مجيد بهرامي هنرمند جوان و با استعداد تئاتر است كه اين روزها در بستر بيماري است و نياز به حمايت و كمك جدي ما دارد. يكي از اهداف اكسپو فروش آثار به نفع درمان اوست اما فراموش نكنيد كه اين رويداد چند پيام مهم را در دل خود جاي داده است.
اين مدرس تئاتر با مرور اهداف اين اكسپو بيان كرد: اين اكسپو به مسئولان فرهنگي هنري كشور و تمامي سازمانهاي دولتي كه مسئوليت راهبري مسائل فرهنگي هنري را بر عهده دارند، متذكر ميشود تا از اين پس توجه جدي به هنرمندان داشته باشند و به آنها تاكيد ميكند كه اين قشر از امنيت شغلي ، خدمات رفاهي و درماني برخوردار نيستند.
مديرعامل خانه هنرمندان با برشمردن ديگر اهداف اين اكسپوي عكس عنوان كرد: مجيد بهرامي يك نمونه است كه با چنين مشكلاتي، دست و پنجه نرم ميكند و متاسفانه هيچ برنامهاي براي حمايت از او پيش بيني نشده است. در حالي كه مجلس شوراي اسلامي به عنوان مرجع قانونگذار بايد به تعيين و تصويب قوانيني كه هنرمندان را در حوزه محكم استخدامي و رفاهي قرار ميدهد، كمك كنند.
سرسنگي خاطر نشان كرد: متاسفانه در اين سالها كمتر ديدهايم كه مجلس و يا كميسيون فرهنگي قوانيني را به صحن علني ببرند كه مدافع هنرمندان باشد و از حقوق مادي و معنوي آنها حمايت كند، اما اميدوارم اين اكسپو بتواند اين پيام را به نمايندگان مجلس و اعضاي كميسيون فرهنگي برساند و به آنها اعلام كند كه عرصه فرهنگ و هنر از نبود قوانين و مقررات لازم رنج ميبرد و امروز زمان آن است كه اين حمايتها به شكل قانونمند انجام شود.
او با اشاره به انتقاداتي كه از سوي نهادهاي دولتي نسبت به حوزه فرهنگ و هنر ارائه ميشود، گفت: تمام اين انتقادات به جاست اما آيا از آن طرف هم توجه و اقدامي نسبت به وضعيت هنرمندان صورت گرفته است؟ بسياري از هنرمندان در حوزههاي مختلف از كهولت سن ، بي توجهي، نداشتن بيمه و امنيت و آينده شغلي رنج مي برند اما اين مراكز تا چه اندازه توانستهاند در اين عرصه گام بردارند؟
سرسنگي همچنين به جايگاه خانه هنرمندان ايران به عنوان يك نهاد خصوصي در اين عرصه اشاره كرد و افزود: اين مجموعه با حضور 9 صنف هنري بهترين مركزي است كه ميتواند ارتباطي با مجامع مختلف برقرار كند و با اين هنرمندان در ارتباط باشد. اين بار هم هنرمندان خودشان بدون چشمداشتي جمع شدند تا كاري انجام دهند و براي برگزاري اين برنامه اعلام حضور كردهاند.
وي تصريح كرد: خوشبختانه هنرمندان پشت يكديگر هستند و دلشان براي هم ميتپد. آنها فارغ از تمام مسائل در اين اكسپو حضور پيدا كردند تا بتوانند گوشهاي از زحمات مجيد بهرامي را در صحنه تئاتر پاسخ بگويند. در واقع اين گروه از هنرمندان با خلق اثر بخشي از وجود خود را تقديم به مردم ميكند و بي انصافي است كه در دوراني كه به كمك نياز دارند به ياري آنها نشتابيم.
مديرعامل خانه هنرمندان اظهار اميدواري كرد تا هرچه زودتر مجيد بهرامي سلامتي خود را به دست آورد و اين برنامه را نكوداشتي براي جايگاه او دانست و گفت: هر هنرمندي كه در اين حوزه كار و تلاش كند سپاسگذار او هستيم و اميدواريم با حمايت دوستان، خانههاي فرهنگي و انجمنهاي مرتبط بتوانيم به هنرمندي كه احساس نياز دارد كمك كنيم تا او احساس تنهايي نكند.
سرسنگي درباره حضور نهادهاي دولتي دربخش خريد آثار هنري از اين اكسپو نيز گفت: مهمانان و هنرمنداني به اكسپو خواهند آمد و رايزنيهاي گستردهاي با تمام افراد در حوزههاي مرتبط انجام شده است تا كسي نگويد كه ما خبر نكردهايم. شخصا به تك تك افرادي كه ميتوانند به اين برنامه كمك كنند و اين توجه را براي درمان مجيد بهرامي انجام دهند زنگ زدهام ،البته ما توقع نداريم كه اين قيمتها تمام هزينهها را پوشش دهد اما باز هم اميدواريم در آن روز تمام مسئولان فرهنگي اعم از ارشاد، شهرداري، سازمان تبليغات اسلامي، مديران بانكها و غيره كه قدرت مالي را دارند و ميتوانند با حركت خود اين نياز را تامين كنند، بيايند و ما شاهد حمايتهاي جدي، واقعي و عملي آنها باشيم.
او همچنين درباره تصويب لايحه اختصاص يك دهم درصد از بودجه مراكز دولتي براي خريد آثار هنري و تاثير آن در چنين اكسپويي گفت: بعضي وقتها مشكل از نداشتن قانون و گاه از داشتن قانون است، زيرا قانونهاي تصويب شده درست اجرايي نميشوند و اين امر باعث ميشود كه خود قانون تبديل به ضد قانون شود.
سرسنگي ادامه داد: ما پيش از اين نيز بحثهاي مشابهي همچون اختصاص يك درصد از بودجه و يا نيم درصد از بودجه عمراني را داشتهايم اما آيا واقعا چنين اتفاقي افتاده است و سازمانها مكلف شدند؟! چه كسي بايد تشخيص دهد كه چه اثري از چه هنرمندي و با چه بهايي بايد خريداري شود؟!
او پيشنهاد داد تا هيات امنايي براي خريد آثار هنري تشكيل شود و دبيرخانه آن در خانه هنرمندان ايران شكل بگيرد تا اين مجموعه اختيار خريداري آثار هنري را داشته باشد.
سرسنگي در عين حال خاطرنشان كرد: اين قانون خيلي وقتها به بدترين شكل اجرا شده است كه اي كاش اجرا نميشد، زيرا باعث شده بسياري از هنرمندان ديگر در ايران كار نكنند و اين ناشي از سياستهاي غلط است. به همين دليل هم اكسپوهاي خارج از كشور بخش اعظمي از درآمدهاي خود را از فروش سرمايههاي ايراني به دست ميآورند. من مخالف اين حركت نيستم، اما هيچ ساز و كار منسجمي در داخل كشور گذاشته نشده است و اميدوارم مجلس شوراي اسلامي كه اين قانون را تصويب كرده است، پيامدها و شيوههاي اجرايي آن را نيز با مراكز مرتبط جستجو كند.
ابراهيم حسيني ـ دبير اكسپوي عكس تئاتر ـ نيز در ادامه اين مراسم گفت: برنامه برگزاري اكسپو ظرف دو هفته و با انرژي مثبت تك تك افرادي كه در كنار ما حضور داشتند، فراهم شد. به طوري كه دهم تيرماه فراخوان اين اكسپو در سايتهاي مرجع عكاسي و خبرگزاريها در دو بخش منتشر شد.
او با مرور بخشهاي مختلف اين اكسپو توضيح داد: يك بخش به عكس نمايشهاي مجيد بهرامي و بخش دوم به عكسهاي آزاد اختصاص دارد كه از ميان 603 اثر راه يافته به آن، هيات انتخاب 30 اثر را شايسته حضور در نمايشگاه دانست. در يك بخش جنبي نيز كارت پستالهايي را از همان سي عكس در قالب يك مجموعه ارائه كردهايم تا هر كس با هر توان مالي بتواند عكس خريداري كند.
به گفته حسيني، در اين اكسپو 90 عكاس شركت كردند كه از ميان آنها 15 نفر عكاس مدعو و پيشكسوت هستند. سيف الله صمديان، سيامك زمردي مطلق، جمشيد بايرامي، رضا معطريان، نادر داوودي، مسعود پاكدل، فتانه دادخواه، رضا موسوي و ... از جمله عكاسان حاضر در بخش مدعوين هستند كه 15 تابلو از آنها در اكسپو ارائه ميشود.
او اضافه كرد: بسياري از عكاسان حرفهاي نيز در جريان اكسپو به ما زنگ زدند كه اگر بخش خارج از تئاتر باشد حتما در آن شركت خواهند كرد. اما در نهايت 45 عكس كه تمامي آنها دكوراتيو و مبتني بر فرم و نور انتخاب شده به نمايش و فروش گذاشته خواهد شد و هر كدام از آنها يك اثر هنري تلقي ميشود.
حسيني همچنين از نمايش و فروش سه اثر به شكل نفيس در اين مجموعه خبر داد و گفت: يك عكس تئاتر از نمايش «عجايب المخلوقات» با بازي مجيد بهرامي كه توسط آوا كيايي عكاسي شده در كنار عكس فيلمي از«بدرود بغداد» با بازي بهرامي و عكاسي جواد جلالي و همچنين يك عكس تئاتر آزاد كه عكاس آن فردا مشخص ميشود در قالب سه تابلوي 100 × 70 به شكل نفيس چاپ شده و با امضاي هنرمندان به فروش ميرسد.
اين نمايشگاه به گفته حسيني، روز چهارشنبه 22 تيرماه در راهروها و سالن انتظامي خانه هنرمندان ايران با حضور جمع كثيري از هنرمندان افتتاح خواهد شد و خانه عكاسان ايران، مركز موسيقي بتهوون و شركت سازه در برپايي آن كمك كردهاند.
او درباره قيمت گذاري آثار توضيح داد: طي صحبتهايي كه با هيات داوران انجام شده قيمتهاي پايهاي براي عكس ها در نظر گرفته ميشود، اما مبناي اصلي فروش بر اساس همت عالي است. در واقع ما فضايي براي معرفي عكسها ايجاد ميكنيم تا دوستان قيمت واقعي اين عكسها را بپردازند. ما نميخواهيم اعانه جمع كنيم بلكه ميخواهيم اكسپوي عكس برپا كنيم.
حسيني اضافه كرد: در اين اكسپو هر اثر در سه نسخه به فروش ميرسد، اما اين اتفاق در مورد آن سه تابلوي نفيس تنها در يك نسخه است. البته براي كارت پستالهاي اين سي اثر ما به تيراژ مناسبي سفارش دادهايم.
رضا موسوي ـعضو شوراي سياستگذاري اين اكسپو ـ نيز در ادامه مراسم گفت: جريان فروش آثار هنري در كشور ما كاملا جوان و كم تجربه است، پس شايد بد نباشد كه بتوانيم در قالب برپايي چنين اكسپوهايي تجربههاي خوبي كسب كنيم.
او اضافه كرد: ما به واسطه عكاسي تئاتر ارتباط خوبي با هنرمندان تئاتر داريم و اين ارتباط همواره با حمايت آنها ادامه پيدا كرده است. چه بسا كه كارگرداناني همچون علي نرگس نژاد، محمد عاقبتي و پارسا پيروز فر در جريان اهداف خود يك روز از فروش بليتهاي نمايشهايشان را به مجيد بهرامي اختصاص دادند و اين اتفاق همچنان ادامه خواهد داشت.
بابك چمنآرا ـ مدير اجرايي اين اكسپو ـ نيز اضافه كرد: در بخش اجرايي زمان كمي در اختيار داشتيم و در كمتر از يك هفته توانستيم برنامهريزي كنيم و با هنرمنداني كه مدنظرمان بودند هماهنگ شويم كه خوشبختانه در اين مسير بسياري از هنرمندان به كمك ما آمدند.
وي ادامه داد:قطعا مجيد بهرامي اولين و يا آخرين هنرمندي نيست كه اين اتفاق برايش ميافتد و فكر ميكنم با توجه به كمك خانه هنرمندان و خانه تئاتر و انرژي مثبتي كه تمام دوستان گذاشتند بتوانيم در آينده بنيادي را براي جذب كمك به هنرمندان تاسيس كنيم و اميدوارم كه اين برنامه در پايان راه خود به قول و وعده و وعيد خلاصه نشود و تمام كمكها اجرايي باشد. زيرا ما و مجيد فرصت زيادي نداريم و بايد هرچه زودتر اقدامات لازم براي اعزام او به كشوري كه پيوند مغز استخوان انجام ميدهد، برگزار شود.
به گفته چمن آرا، مراسم افتتاح و نكوداشت مجيد بهرامي روز چهارشنبه ساعت 18 و 30 و با سخنراني هنرمنداني همچون پرويز پرستويي، رخشان بني اعتماد، فاطمه معتمدآريا و سيف الله صمديان انجام ميشود و نمايشگاه به مدت يك هفته در خانه هنرمندان ادامه خواهد داشت.
انتهاي پيام