سريال «ستايش» به كارگرداني سعيد سلطاني و تهيهكنندگي آرمان زرينكوب هر جمعه ساعت 20 و 45 دقيقه از شبکه سه سيما پخش ميشود و يك داستان اجتماعي امروزي را دستمايه كار قرار داده است. از سعيد سلطاني پيشتر مجموعههايي چون «پس از باران»، «خانهاي در تاريكي» و «سالهاي برف و بنفشه» را شاهد بودهايم كه اغلب در ارتباط با مخاطب موفق بودهاند.
پخش «ستايش» از آذر ماه سال گذشته آغاز شد و حال كه به قسمتهاي انتهايي خود نزديك ميشود، سرويس تلويزيون ايسنا در گفتوگويي با مخاطبان و منتقدان، اين سريال را كه در سكوت خبري ميگذرد و كمتر كسي حتي كارگردان و تهيهكننده، حاضر به گفتوگو دربارهي آن است را به بحث گذاشته است.
***
يك منتقد ارزيابي خود از سريال «ستايش» كه هر جمعه ساعت 20 و 30 دقيقه از شبكه سه سيما به روي آنتن ميرود را اينگونه عنوان كرد: سريال «ستايش» كم و كاستيهايي از قبيل زيادهگويي و طولاني شدن فيلمنامه دارد، اما در مجموع نسبت به سريالهاي در حال پخش نسبتا خوب است.
بهزاد صديقي در گفتوگو با خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: به اعتقاد من سريال «ستايش» از همه لحاظ تقريبا خوب است، كم و كاستيهايي در آن ديده ميشود كه يكي از همين كم و كاستيها فيلمنامه طولاني است؛ داستان جايي كه بايد تمام شود، نميشود يعني براي يك موضوع كوچك چندين سكانس گرفته ميشود و نيز چندين قسمت را به خودش اختصاص ميدهد؛ متاسفانه طولاني شدن و زيادهگويي فيلمنامه در اغلب سريالها وجود دارد.
وي ادامه داد: طولاني شدن فيلمنامه باعث ميشود كه در اين ميان ماجراهاي فرعي پيش بيايد كه شايد اصلا هيچ كمكي به ادامه داستان و يا تقويت شخصيتپردازيها نكند. همين موضوع باعث ميشود زيادهگوييها تكرار شود و مخاطب از ادامه ماجرا عقب بماند و يا ترجيح دهد فقط قسمتهاي پاياني سريال را تماشا كند. تصور من بر اين بود كه پس از تعطيلات نوروزي يكي ـ دو قسمت پاياني سريال «ستايش» را ميبينم ولي ظاهرا تعداد قسمتهاي اين مجموعه بيشتر است.
صديقي در ادامه درباره داستان سريال «ستايش» گفت: به عقيده من انتخاب داستان سريال «ستايش» خوب است اما كمي تكراري است و به نوعي داستان جديدي را عنوان نميكند. به عنوان مثال اينكه پسر خانواده (طاهر) از خانواده خود طرد شد و در نهايت به عشق خود رسيد. خوبي سريال «ستايش» اين بود كه در همان قسمتها به پايان برسد چراكه به هر حال چالشهايي بين چنين زوج با چنين خانوادهاي به وجود ميآيد. به عقيده من اين موضوع را بايد مخاطب در ذهنش ميساخت نه اينكه براي مخاطب به تصوير بكشند.
اين منتقد در ادامه از انتخاب بازيگران سريال «ستايش» اظهار رضايت كرد و يادآور شد: انتخاب بازيگران در نقشهاي متفاوت سريال «ستايش» خوب بود و جاي هيچ ايرادي ندارد و همه بازيگران به جا انتخاب شدهاند.
بهزاد صديقي در پايان اين گفتوگو به ايسنا گفت: اگر فيلمنامهنويس، تهيهكننده و نيز كارگردان براي چنين فيلمنامههايي فرصت كافي قائل شوند، اثر جذابتر و بهتري توليد ميشود؛ معمولا سريالها بخصوص سريالهاي مناسبتي با شتاب و عجله ساخته ميشوند و به همين دليل نقص و كاستيهايي در آنها ديده ميشود.
وي تاكيد كرد: در مجموع نوع ساختار، بازيگران، تصويربرداري و ... «ستايش» قابل توجه است و جاي تشكر و قدرداني دارد.
***
به گزارش ايسنا، تعدادي از بينندگان نيز در گفتوگو با خبرنگار ايسنا نظرات و انتقادات خود را درباره سريال «ستايش» بيان كردند.
خانمي 27 ساله فوق ليسانس حقوق نظر خود را اينگونه عنوان كرد: سريال «ستايش» داستان جالبي دارد تاكنون سريالهاي تلويزيون چنين داستاني نداشت. ارزيابي كلي من از سريال «ستايش» خوب است اما كم و كاستيهايي در آن ديده ميشود. داستان سريال مربوط به دههي 60 و زمان جنگ است اما دكوراسيون و لوكيشنهاي سريال با اين دهه هيچ همخواني ندارد؛ اما به عنوان مثال سريال «ارمغان تاريكي» هم كه مربوط به همان دوره بود به گونهاي ساخته شده بود كه همه موضوعات سريال با هم هماهنگ بودند. به عقيده من در اين موضوع اگر دقت بيشتري ميشد ميتوانست موفق تر باشد.
وي افزود: سريال «ستايش» مخاطبان زيادي را جذب خود كرده و خود من هم يكي از مخاطبان آن هستم و هر هفته اين سريال دنبال ميكنم ولي اينكه در اين سريال دختر خانواده (ستايش) هيچ محبتي به پدر و مادر خود ندارد خيلي جالب نيست و صحيح نيست كه يك دختر ايراني را اين طور بياحساس نشان دهيم؛ همانطور كه در جريان هستيد پس از مدتها مادر «ستايش» به ديدن او ميرود، در حالي كه وظيفه «ستايش» بود كه از حال پدر و مارش با خبر شود.
همچنين در ادامه اين گزارش خانمي 37 ساله ـ ديپلم تجربي ـ سريال «ستايش» را آموزنده دانست و گفت: سريال ستايش يك سريال خوب و كاملا آموزندهي است اما اينكه پدر خانواده مدام سعي دارد تا نظر خود را به خانواده تحميل كند و به نوعي همه بايد تابع او باشند صحيح نيست.
در مجموع سريال ستايش را دوست دارم و به عقيدهي من بازيگران سريال هم ايفاي نقش خوبي داشتند فقط در بعضي از قسمتهايش بيش از اندازه زن و شوهر احساسي برخورد ميكنند.
يك بيننده خانم كه 38 سال و مدرك كارشناسي ارتباطات دارد، درباره سريال «ستايش» گفت: درست است كه سريال «ستايش» مربوط به دههي 60 است، اما به نظر ميرسد در بخشي از قسمتها رفتار شخصيتها بيش از اندازه سنتي است؛ چراكه جوان امروز مطلب زيادي از اين سريال دستگيرش نميشود. سريال «ستايش» سريال خوب و آموزندهاي است اما متناسب با تحولات جامعه پيش نميرود. يكي از مشكلات سريال «ستايش» اين است كه پدر و پسر خيلي متفاوت هستند و هيچ تناسبي با يكديگر ندارند به هر حال درست است كه نبايد عقايد پدر و پسر يكسان باشد اما يك شباهتها و تناسباتي بايد بين آنها باشد.
خانم 54 ساله ـ خانهدار در ادامه ارزيابي خود از سريال «ستايش» را اينگونه عنوان كرد: «ستايش» سريال خوب و جذابي است ولي در عين جذابيت بيش از اندازه، بيننده را متاثر ميكند؛ ياس و نااميدي در اين سريال زياد است. انتخاب بازيگران اين سريال هم بسيار خوب است به خصوص مهدي پاكدل كه نقش خود را به خوبي ايفا ميكند.
آقايي 40 ساله ـ دانشجوي رشته عكاسي ـ در گفتوگو با خبرنگار ايسنا درباره سريال «ستايش» گفت: من چندين قسمت از سريال «ستايش» را ديدهام و زياد درگير ماجراي آن نيستم اما با تماشاي چندين قسمت از آن متوجه شدم كه موضوع داستان جالب است اما در كل همه فيلمها و سريالهاي ايراني فقط به يك موضوع ختم ميشود يعني تنها موضوع و داستان سريالهاي ايراني روابط دخترها و پسرهاست. به عقيده من فيلمهاي خارجي بهتر از فيلمهاي ايراني هستند.
خانمي 26 ساله ـ كارشناسي زبان انگليسي ـ با ارائه نظرات و انتقادات خود، گفت: سريال «ستايش» به طور كلي به عنوان سريالي كه جنبه سرگرمي داشته باشد، خوب است و براي خانوادههاي ايراني جذابيت دارد؛ مضمون داستان مخاطب را جذب ميكند. در مجموع در مقايسه با سريالهاي در حال پخش از لحاظ ساختار، كارگردان، بازيگر و ... خوب است.
خانم 30 ساله با مدرك ليسانس درباره سريال «ستايش» يادآور شد: به عنوان يكي از مخاطبان سريال «ستايش» ميتوانم بگويم سريال خوبي است به خصوص شخصيت ستايش؛ او در هر صورت با وجود شرايط سخت و مشكلات صبور است و همين صبر و بخشش او ميتواند آموزنده باشد.
به عقيده وي «ستايش» سريالي آموزندهاي است و ميتوان گفت موفق بوده است.
همچنين خانمي 37 ساله ليسانس روزنامهنگاري در ادامه نظر خود درباره سريال «ستايش» را اينگونه خواند: «ستايش» يك سريال خانوادگي و مناسب است، تم آرامي دارد اما با اين وجود نقصها و ناهماهنگيهايي در اين سريال ديده ميشود. به اعتقاد من برخي از اتفاقات سريال «ستايش» غيرواقعي است؛ به عنوان مثال «ستايش» با از دست دادن برادر جوانش و نيز غم و غصهاي كه دارد هيچ آشفتگي در او ديده نميشود و از ابتداي سريال تا به حال، تغييرات ظاهري در گريم، لباسها و ... او شاهد نبوديم.
وي ادامه داد: يكي ديگر از نقصهاي سريال «ستايش» اين است كه در زمان خود معلق است يعني اصلا نميتوان متوجه شد هنوز در زمان جنگ است و يا زمان جنگ به پايان رسيده است. اين موضوع كمي مخاطب را سردر گم ميكند.
خانمي 55 ساله ـ خانهدار درباره سريال «ستايش» بيان كرد: «ستايش» يك سريال، با داستان جالب و آموزنده براي خانوادههاي ايراني است. من به عنوان مخاطبي كه به شدت به اين سريال علاقمندم و هر هفته آن را دنبال ميكنم ميتوانم بگويم «ستايش» سريال بسيار خوبي است و هيچ نقصي در آن نميبينم.
به گزارش ايسنا، در پايان دختري 21 ساله دانشجو نظر خود را در ارتباط با سريال «ستايش» اينگونه عنوان كرد: موفق نشدم سريال «ستايش» را هر هفته تماشا كنم اما چندين قسمتي از اين سريال را دنبال كردم به عقيده من سريال نسبتا خوبي است اما در بعضي قسمتهايش كم و كاستيهايي ديده ميشود كه بهتر بود بيشتر روي آن دقت ميكردند؛ به عنوان مثال از لحاظ دكوراسيون هيچ همخواني با دههي 60 كه همزمان با دوران جنگ بود ندارد به خصوص سيسموني كودكي كه در راه است خيلي مدرن است؛ چراكه به هر حال در آن دوره نميتوان گفت سيمسمونيها اينگونه نبود اما خيلي محدودتر بود؛ سريال «ستايش» اين موضوعات را پررنگتر نشان داده است در حالي كه اينگونه نيست.
انتهاي پيام