مجري طرح رصدخانه ملي ايران با تاكيد بر اينكه آلودگي نوري در سراسر ايران وجود دارد از كنترل آلودگي نوري شهر قمصر كاشان به عنوان پايلوت آسمان پاك جهت ايجاد شرايط مطلوب براي فعاليت رصدخانه ملي ايران در قله «گرگش» خبر داد.
دكتر رضا منصوري، استاد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف در گفتوگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) خاطرنشان كرد: در حال حاضر نور شهر قمصر، كاشان و اصفهان مزاحم رصد در نوك قله «گرگش» است در حالي كه شهري مثل اصفهان 100 كيلومتر با اين قله فاصله دارد.
وي افزود: بر اساس مذاكرات انجام شده، شهرداري شهر قمصر پذيرفته كه به عنوان پروژه پايلوت، آسمان قمصر را پاك كند كه نزديك به 30 درصد در مصرف انرژي صرفه جويي صورت مي گيرد كه به زودي جلسهاي براي اجرايي كردن اين كار تشكيل خواهد شد. البته ايجاد آسمان پاك در منطقه يك پروژه دراز مدت پنج ساله است كه اميدواريم بتوان تا زمان آمادگي رصدخانه، نور شهرهاي اطراف را كنترل كنيم. البته در قله «دينوا» آلودگي نوري شدت بيشتري دارد چرا كه نور شهرهاي كاشان، قم و دليجان بر روي قله تاثيرگذارند.
منجمان دنيا علاقمند به كار با تلسكوپ ايران خواهند بود
ايران به شبكه تلسكوپهاي متوسط اروپا(اپتيكون) مي پيوندد
منصوري با بيان اينكه هيچ وقت بينياز از مشاوران خارجي در ادامه طرح رصدخانه ملي ايران نخواهيم بود، گفت: تلسكوپ ملي ايران در عرف بينالمللي يكي از تلسكوپهاي خيلي خوب است كه جزو تلسكوپهاي متوسط و با كيفيت خوب محسوب ميشود؛ بنابراين منجمان دنيا علاقمند به كار با آن هستند از اين رو نه تنها ما به آنها احتياج داريم بلكه آنها هم به ما احتياج دارند و با راه اندازي رصدخانه ملي ايران يك همكاري متقابل بينالمللي آغاز خواهد شد.
مجري طرح رصدخانه ملي ايران ادامه داد: در حال حاضر شبكه تلسكوپهاي متوسط (دو تا چهار متر) اروپا (اپتيكون) كه با همكاري هم، وقتهاي رصد خود را با يكديگر تنظيم ميكنند تا كارايي تلسكوپهايشان بالا رفته و به شكل تخصصي كار كنند، تلسكوپ ملي ايران را در شبكه خود پذيرفته اند و نامهاي هم از رييس شبكه اپتيكون جهت پذيرش تلسكوپ ايران در اين شبكه به ما ارسال شده است. بنابراين در عين حالي كه از خدمات آنها استفاده ميكنيم آنها حوزه خاص فعاليت تلسكوپ ما را تعيين ميكنند تا ما در اين زمينه، فعاليت تخصصي انجام دهيم. بدين ترتيب، اهميت تلسكوپ ايران بالا ميرود و در يك قسمت متخصص و منحصربه فرد خواهيم شد.
منصوري با بيان اينكه نيازهاي جامعه نجوم كشور دوگانه است به ايسنا گفت: نيازهاي فني خيلي زيادي به اين شبكه خواهيم داشت چرا كه ما نيازمند تجهيزات بسيار زيادي هستيم و همه جاي دنيا اين فعاليتها به صورت مشاركتي صورت ميگيرد البته ممكن است مسائل تحريم، موانعي را ايجاد كند اما چون پروژه كاملا علمي است و منجمان دنيا هم به اين موضوع اشراف دارند، حمايتهاي زيادي از رصدخانه ملي ايران خواهد شد.
وي در پايان با بيان اين كه در حال حاضر 23 نفر در طرح رصدخانه ملي ايران فعاليت ميكنند از آغاز انجام مذاكرات جهت دريافت پهناي باند اينترنت با مخابرات استان اصفهان خبر داد.
براي ديدن عكسهاي بيشتر از قله گرگش مي توانيد به تارنماي پروژه بينالمللي جهان در شب (TWAN) مراجعه كنيد.
گفتني است، پس از سالها تلاش محققان ايراني در پروژه مكانيابي رصدخانه ملي، قله سه هزار و 300متري «گرگش» در حوالي روستاي كاموي كاشان به عنوان مكان نهايي احداث رصدخانه ملي ايران تعيين شده است.
رصدخانه ملي ايران به عنوان اولين رصدخانه پژوهشي كشور و اولين گام بزرگ كشور براي ايجاد زير ساختهاي پژوهشي در نجوم و كيهان شناسي رصدي قرار است تا حدود چهار سال ديگر به بهرهبرداري برسد.
انتهاي پيام