مديركل موزهي ملي ايران گفت: در حال پيگيري موضوع بقاياي سربازان كمبوجيه هستيم.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، آزاده اردكاني در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا دربارهي آخرين اقدامات انجامشده توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در موضوع بقاياي سربازان ارتش كمبوجيه كه گفته شده در مصر كشف شده است، بيان كرد: در حال پيگيري اين قضيه هستيم.
آبانماه 1388، «فاكسنيوز» با استناد به بررسيهاي دو برادر باستانشناس ايتاليايي نوشت كه بقاياي ارتش گمشدهي كمبوجيهي دوم در صحرايي در مصر كشف شد.
اين خبر سرآغاز پيگيريهاي مسؤولان ايراني براي بررسي اين موضوع بود. اين پيگيريها تا حدي پيش رفت كه رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در نامهاي به رييسجمهور درخواست انجام کاوش باستانشناسي را در قالب يک گروه متخصص و بينالمللي در مصر براي پيگيري موضوع وجود نشانههايي از ارتش کمبوجيه مطرح كرد. رييسجمهور نيز در پاسخ به نامهي بقايي، اعلام كرد: در موضوع کشف اخير لازم است تلاش کافي در جهت بازبيني زوايا و وقايع تاريخي آن انجام شود و اطلاعرساني مناسب به ملت ايران و عموم مردم علاقهمند جهان انجام شود.
بهدنبال آن، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با صدور اطلاعيهاي در چهارم آذرماه 1388، بر عزم جدي خود براي بررسي دقيق اين كشف تأكيد كرد.
سخنگوي سازمان نيز از انجام مكاتبههايي با دو باستانشناس ايتاليايي از طريق پست الكترونيكي خبر داد و اظهار كرد: آنها براي در اختيار قرار دادن اطلاعات لازم در اين موضوع، اعلام همكاري كردهاند.
در همان زمان، دبيركل ارشد هيأت آثار باستاني مصر ـ زاهي هاواس (Zahi Hawass) ـ در مطلبي كه در وبلاگي به نام خودش منتشر كرد، خبر كشف بقاياي ارتش كمبوجيه را بياساس دانست و دربارهي دو باستانشناس ايتاليايي نيز گفت: آنها هيچ مجوز كاوش باستانشناسي از هيأت آثار باستاني مصر نگرفتهاند. به همين دليل، هر آن چيزي را كه آنها ادعاي كشف آن را دارند، غيرقابل باور است.
در 18 آذرماه سال گذشته نيز رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با هدف پيگيري موضوع كشف بقاياي ارتش كمبوجيه در مصر و اعزام هيأتي از ايران به اين كشور، با نمايندهي دفتر حافظ منافع مصر در تهران ـ علاءالدين يوسف ـ ديدار كرد.
در اين ديدار، نمايندهي دفتر حافظ منافع مصر در تهران با اشاره به خبر كشف ارتش كمبوجيه در مصر، گفت: خبري كه اعلام شد، بايد حتما توسط كارشناسان مطالعه و بررسي شود تا از نزديك به حقيقت ماجرا بتوان دست يافت. به محض اينكه اطلاعات جديدي بگيرم، آنها را به شما منتقل خواهم كرد و پس از آن، دربارهي موضوع ميتوانيم كار كنيم، زيرا اين مسأله از نظر علمي نيز براي مصر، ايران و كشورهاي ديگر اهميت زيادي دارد.
علاءالدين يوسف با تأكيد بر اينكه اين مسأله بهصورت كاملا علمي بررسي ميشود، افزود: دربارهي تبادل هيأتهاي باستانشناسي و كارشناسي حتما علاقهمنديهاي شما را به مسؤولان ذيربط در كشورم منعكس ميكنم.
در پايان اين جلسه نيز رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با تأكيد بر اينكه پيدا شدن اين آثار و حمايت رييسجمهور ايران فصل جديدي در برقراري چنين ارتباطهايي ميتواند باشد، اظهار كرد: دو كشور ايران و مصر در زمينهي باستانشناسي در سطح بالايي هستند. به همين دليل، پيشنهاد ميكنم دربارهي كشف اين آثار، هيأت مشترك ايراني و مصري كه هر دو در منطقهي خاورميانه هستند، مأمور بررسي اين موضوع باشند.
بقايي ادامه داد: نامهاي در رابطه با همكاريهاي مشترك بين ايران و مصر تنظيم و به نمايندهي دفتر حافظ منافع مصر تحويل داده شده است تا به مسؤول امور ميراث فرهنگي اين كشور تحويل داده شود.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري چند روز بعد نيز دربارهي نظرهاي مطرحشده توسط باستانشناسان پس از انتشار خبر كشف بقاياي ارتش كمبوجيه در مصر به خبرنگار ايسنا گفت: هيچ باستانشناسي نميتواند ادعا كند، چنين چيزي وجود ندارد. با مستنداتي كه در سطح دنيا منتشر شده و مطالعاتي كه انجام دادهايم، به اين جمعبندي رسيدهايم كه چنين اشيايي كشف شده است. در نتيجه، اگر فردي اين قضيه را رد يا به گفتههاي هاواس ـ دبيركل ارشد هيأت آثار باستاني مصر ـ اشاره كند، از نظر علمي قابل قبول نيست. يك محقق به صراحت نظر نميدهد، بلكه نظرش بايد اين باشد كه ابتدا بررسي انجام شود.
بقايي اظهار كرد: از باستانشناسان ايتاليايي و دانشگاه لچهي ايتاليا اطلاعات و مستندات لازم را گرفتهايم و در زمان مناسب، آنها را منتشر خواهيم كرد.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري 25 فروردينماه امسال نظرش را در اين زمينه شفافتر بيان كرد و به خبرنگار ايسنا گفت: اعتقاد داريم، اگر روزي پاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به مصر برسد، نخستين چيزي كه بايد پيگيري كند، بحث كشف بقاياي سربازان كمبوجيه است [تا مشخص شود] كه بالاخره چه شد؟
و سرانجام مهرماه امسال رييس سازمان ميراث فرهنگي كشور و هيأت همراهش از جمله رييس موزهي ملي ايران و معاون امور بينالملل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به مصر رفت.
13 مهرماه امسال پس بازگشت بقايي از مصر، خبرنگار ايسنا با يادآوري گفتههاي او مبني بر اينكه «اگر پاي كسي به مصر رسيد موضوع سربازان كمبوجيه را دنبال كند» خواست تا نتيجهي پيگيريهاي او در سفر به مصر اعلام شود. بقايي كه با هدف امضاي موافقتنامهي هوايي ايران و مصر به اين كشور سفر كرده بود، در اينباره گفت: رييس موزهي ملي و معاون امور بينالملل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اقداماتي انجام دادهاند كه در نشست خبري به اطلاع ميرسانند.
البته او برقراري خطوط هوايي مستقيم ايران ـ مصر را در اولويت نخست دانست و افزود: بحث مهمي كه اكنون با آن مواجه هستيم، برقراري خط هوايي مستقيم ايران ـ مصر است كه بايد به آن بپردازيم و اين موضوع بايد در حال حاضر براي رسانههاي داخلي اهميت داشته باشد.
رييس موزهي ملي ايران نيز كه جزو هيأت همراه و در سفر به مصر با بقايي بود، همان زمان به خبرنگار ايسنا گفت: مذاكرههاي اوليه دربارهي ارتش كمبوجيه در سفر مصر انجام شده است؛ اما نتيجهي بررسيها و مذاكرهها در سفر دبيركل ارشد هيأت آثار باستاني مصر به تهران پيگيري ميشود.
پس از گذشت چهارماه، هنوز سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نشست مورد نظر خود را براي توضيح اقدامات انجامشده دربارهي كشف بقاياي ارتش كمبوجيه برگزار نكرده و اين زمينه، اطلاعرساني مناسبي از نتايج سفر مسؤولان اين سازمان به مصر نشده است.
انتهاي پيام