پس از آغاز هدفمندسازي يارانهها در بخش نان و تاكيدات بسياري كه مسئولان وزارت بازرگاني بر مقوله بهبود كيفيت از طريق رقابت واحدهاي نانوايي با يكديگر داشتهاند اين بار يك مسئول اين وزارتخانه عنوان كرده است كه «بسياري از اين واحدهاي كوچك اصلاحپذير نيستند» كه اين سخن را شايد بتوان به منزله مقدمه اعلام حذف واحدهاي كوچكي تلقي كرد كه عنوان شدهاند اصلاحپذير نيستند.
البته اين مسئول تصريح كرده است كه اين واحدهاي اصلاحناپذير بايد تجميع شده و به كارگاههاي مدرن توليد نان در محلات تبديل شوند.
به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، بهبود كيفيت نان شايد مهمترين شعار پس از آغاز هدفمندسازي يارانهها در بخش نان بوده كه توسط مسئولان مطرح شده و امروز نيز به عنوان آغاز هفتهاي است كه به نام كيفيت نان توسط وزير بازرگاني نامگذاري شده است.
براي بهبود كيفيت نان نيز تاكنون مهمترين تضميني كه توسط مديرعامل شركت بازرگاني دولتي مطرح شده، وجود رقابت ميان واحدهاي نانوايي است كه هماكنون قائم مقام پژوهشکده غلات شرکت بازرگاني دولتي صراحتا عنوان كرده است در اين رقابت بسياري از واحدهاي كوچك اصلاحپذير نيستند و بايد به كارگاههاي مدرن توليد نان تبديل شوند.
قائم مقام پژوهشکده غلات شرکت بازرگاني دولتي ايران در گفتوگو با خبرنگار ايسنا اصلاح ساختارهاي معيوب را نيز رمز افزايش کيفيت نان در فرايند توليد اين ماده غذايي ذكر كرده است.
حميد مهري با تصريح اينكه متاسفانه بسياري از اين واحدهاي كوچك اصلاحپذير نيستند و اصلا توليد در آنها صرفه اقتصادي ندارد، اظهار كرد: اين واحدها بايد تجميع شده و به كارگاههاي مدرن توليد نان در محلات تبديل شوند و حتي در مراكز فروش مثل فروشگاههاي زنجيرهاي هم بايد اين كارگاههاي توليد نان ايجاد شوند.
به گفته وي در حال حاضر 63 هزار واحد کوچک نانوايي به توليد نان سنتي مشغول هستند و در مقابل فقط 10 درصد نان کشور به صورت صنعتي و يا حجيم و نيمهحجيم توليد ميشوند و پيش از اجراي قانون هدفمند کردن يارانهها در بخش "گندم ، آرد و نان" نيز توليد بيش از 90 درصد نان کشور به صورت سنتي انجام بوده است.
* اصلاحاتي در بخش ساختارها در حال انجام است
مهري در ادامه بيان كرد: همه اين واحدها تاکنون سهميه آرد دريافت ميکردند و يک شرايط غيررقابتي بر آنها حاکم بود که اين روند باعث بروز مشکلاتي در عرصه توليد نان شده بود و به عبارت ديگر اين شرايط سبب شده بود تا کيفيت نان در اين ميان فدا شود.
وي تاکيد کرد: هماکنون بخش عمده نانهاي کشور در واحدهاي کوچک با ظرفيت محدود توليد ميشود که همين موضوع در افت کيفيت نانهاي توليد شده توسط اين واحدها موثر است. چرا كه در فضاي کوچک اين واحدها امکان مکانيزهشدن تجهيزات وجود ندارد.
مهري اضافه كرد: همچنين در اين واحدها به دليل کوچک بودن فضا، روند استاندارد توليد رعايت نميشود و مکاني براي استراحت و ذخيره آرد وجود ندارد و يا براي مثال با توجه به اينکه هفت ماه از سال در اکثر مناطق کشور ما آب و هوا گرم است، بايد اتاقي براي عملآوري خمير به منظور کنترل شرايط تعبيه شود که اكنون با توجه به کمبود فضا چنين امکاني وجود ندارد.
وي تصريح کرد: قانون هدفمند کردن يارانهها براي از بين بردن چنين فضايي در حال اجراست و اصلاحاتي در دو بخش قيمتها و ساختارها در حال انجام است که با به نتيجه رسيدن آنها، کيفيت نان به نحو مطلوبي افزايش مييابد.
اين مسئول وزارت بازرگاني در ادامه با تاكيد بر اينكه كيفيت نان امري اتفاقي نيست، گفت: توليد نان با كيفيت وقتي حاصل ميشود كه فرايندها اصلاح شود، البته اين موضوع يك پديده زمانبر بوده و هر چه سريعتر برنامهريزيها براي اجراي آن تكميل شود، اين فرايند از نظر زماني زودتر به نتيجه خواهد رسيد.
* برنامههاي كوتاهمدت بهبود كيفيت نان
مهري همچنين در مورد برنامهريزيهايي كه در كوتاهمدت باعث افزايش كيفيت نان ميشود، اظهار كرد: براي رسيدن به اين منظور نانوايان بايد در انتخاب آردي كه قرار است با آن به تهيه نان بپردازند، آزاد باشند تا بتوانند براساس ذائقه مشتريان خود آن را انتخاب كنند و همچنين تعادلي ميان كيفيت و ارزش غذايي نان ايجاد شود.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به اصلاح قيمتها در حال حاضر اگر محدوديت زماني پخت براي نانوايان برداشته شود و آنها بتوانند در همه ساعتها به توليد نان بپردازند، قطعا اين موضوع در افزايش كيفيت نان موثر است، چرا كه در اين صورت زمان كافي براي طي كردن مراحل مختلف توليد ايجاد ميشود و در نتيجه مواردي مانند سوختگي و يا خميري بودن نان بسيار كمتر خواهد شد.
قائم مقام پژوهشکده غلات شرکت بازرگاني دولتي ايران يادآور شد: همچنين توجه به عواملي مانند نصب الكهاي برقي براي اكسيژنرساني به آرد، استفاده از برخي مواد بهبوددهنده، تحويل آرد با كيفيتتر به نانواييها توسط كارخانجات آردسازي و اجازه براي توليد نانهاي شيرين در كنار نانهاي سنتي به اين واحدها براي كمك به اقتصاد آنها، ميتواند در افزايش كيفيت نانهاي توليدي در كشور نقش بهسزايي داشته باشد.
* سيستمهاي موجود در نانواييها مستهلك هستند
وي در ادامه با بيان اينكه اصلاح قيمتها در کوتاهمدت امکانپذير است اما اصلاح ساختارها به زمان بيشتري نياز دارد، در اين مورد توضيح داد: چرا كه سيستم يارانهاي در يک دوره زماني 40 تا 50 ساله شکل گرفته و روند توليد نان را دچار مشکلات ساختاري کرده، بنابراين براي افزايش کيفيت بايد اين ساختارهاي معيوب حتما اصلاح شوند.
مهري تاکيد کرد: در حال حاضر سيستمهاي موجود در نانواييها اغلب مستهلك و انرژيبر هستند كه براي رسيدن به استاندارد كيفي در عرصه توليد بايد متحول شوند و براي تحقق اين موضوع نياز به سرمايهگذاري وجود دارد تا با كمك دولت براي بازسازي اين واحدها اقدام شود.
وي در پايان خاطرنشان كرد: البته طرح بهسازي واحدهاي نانوايي طي چند سال اخير مورد توجه قرار گرفته اما موارد مطرح شده در آن، براي كيفيسازي و بازسازي فرايند توليد كافي نيست و بايد موارد بيشتري لحاظ شود تا باعث افزايش سطح كيفي نانهاي توليدي شود.
انتهاي پيام