/بررسي برنامه پنجم توسعه/ مصوبات صبح امروز مجلس: *تدوين استانداردهاي لازم براي خط و زبان فارسي *ارائه الگوي توسعه اسلامي - ايراني تا پايان سال سوم برنامه

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي امروز - شنبه- در اولين جلسه بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم توسعه، 5 ماده اوليه اين لايحه را بررسي و به تصويب رساندند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مشروح مصوبات صبح امروز صحن علني به شرح زير است:

دولت موظف به ارائه الگوي توسعه اسلامي - ايراني تا پايان سال سوم برنامه شد

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، در بررسي اولين ماده لايحه برنامه پنجم توسعه دولت را موظف كردند كه با همكاري ساير قوا "الگوي توسعه اسلامي - ايراني" كه مستلزم رشد و بالندگي انسان‌ها بر مدار حق و عدالت و دستيابي به جامعه‌اي متكي بر ارزش‌هاي اسلامي و انقلابي و تحقق شاخص‌هاي عدالت اجتماعي و اقتصادي باشد را تا پايان سال سوم برنامه تدوين و جهت تصويب به مجلس شوراي اسلامي ارائه دهد.

به گزارش ايسنا، حسب اين مصوبه، اين الگو پس از تصويب در مجلس شوراي اسلامي مبناي تهيه برنامه ششم و برنامه‌هاي بعدي قرار مي‌گيرد.

طبق اين تبصره، دبيرخانه تهيه اين الگو در قوه مجريه مستقر خواهد بود و روساي قواي سه گانه كشور موظفند با اتخاذ ساز و كارهاي لازم در هر قوه به فرآيند تهيه آن كمك كنند.

طي بررسي ماده يك از فصل اول (فصل فرهنگ اسلامي - ايراني) گزارش كميسيون تلفيق لايحه برنامه پنجم، علي عباسپور تهراني‌فرد، ضمن ارائه اخطار قانون اساسي بر اساس اصول 57 و 85 اصول تفكيك قوا و نيز اين‌كه نماينده نمي‌تواند وظايف نمايندگي را به ديگري واگذار كند، يادآور شد؛ كه دكتر علي لاريجاني در پاسخ، اشكال قانون اساسي را بر اين ماده مترتب ندانست.

هم‌چنين مصطفي كواكبيان، متذكر شد كه حسب آنچه در صدر گزارش اين برنامه براي مقطع سال‌هاي 89 تا 93 نگاشته شده، بايد گفت كه اين مقطع مربوط به سال‌هاي 90 تا 94 است كه بايد اصلاح شود.

دكتر لاريجاني در پاسخ اظهار داشت: قاعدتا بايد سال‌هاي 90 تا 94 نوشته شود. كميسيون آيين‌نامه بايد اين موضوع را پيشنهاد دهد.

نمايندگان مجلس در بررسي ماده دوم اين لايحه، دولت را موظف كردند كه بر اساس نقشه مهندسي فرهنگي كشور و نظا‌منامه پيوست فرهنگي كه تا پايان سال اول برنامه به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي مي‌رسد نسبت به تهيه پيوست فرهنگي براي طرح‌هاي مهم و جديد اقدام نمايد.

نمايندگان در تبصره اين ماده، مصوب كردند كه معاونت (معاونت برنامه‌ريزي) در ابتداي هر سال عناوين طرح‌هاي مهم موضوع اين ماده را تهيه و به دستگاه‌هاي ذيربط جهت اجرا ابلاغ مي‌نمايد.

دولت استانداردهاي لازم براي خط و زبان فارسي را تا پايان سال اول برنامه تدوين كند

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، در راستاي گسترش خط و زبان فارسي، تبليغ ارزش‌هاي اسلامي و انقلابي و تعميق فرهنگي مبتني بر هويت اسلامي ايراني، دولت را موظف به حمايت از بخش غيردولتي كردند.

به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در ادامه بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم توسعه، دولت مكلف شد به منظور تعميق ارزش‌ها، باورها و فرهنگ مبتني بر هويت اسلامي –ايراني ، اعتلاي معرفت ديني و تقويت هنجارهاي فرهنگي واجتماعي و روحيه كار جمعي،‌ابتكار، ترويج فرهنگ مقاومت و ايثار، تبليغ ارزش‌هاي اسلامي و انقلاب اسلامي و گسترش خط و زبان فارسي، حمايت‌هاي لازم را از بخش غيردولتي (اعم از حقيقي و حقوقي) در موارد زير به عمل آورد:

الف) برنامه‌هاي اجرايي ديني، ‌مذهبي، هنري، آموزشي وعلمي.

ب) طراحي، توليد، توزيع، ‌انتشار و صدور خدمات و محصولات فرهنگي، هنري، رسانه‌اي، صنايع دستي وميراث فرهنگي.

همچنين نمايندگان با تصويب تبصره‌اي به همين بند، طراحي،‌توليد،‌توزيع و صدور خدمات و محصولات فرهنگي، هنري و سينمايي،‌ رسانه‌اي،‌ صنايع دستي كه موجب ترويج فرهنگ برهنگي،‌ بدحجابي و بي‌حجابي و ابتذال باشد،‌را ممنوع كردند.

ج) توسعه توليدات و فعاليت‌هاي رسانه‌اي، فرهنگي و هنري ديجيتال و نرم‌افزارهاي چندرسانه‌اي و نيز حضور فعال و تاثيرگذار در فضاي مجازي.

د) توسعه و راه‌اندازي موسسات، هيات‌ها و تشكل‌هاي فرهنگي، هنري، رسانه‌اي، ديني و قرآني.

به گزارش ايسنا،‌ طبق تبصره يك اين ماده دولت موظف مي‌شود كه كليه استانداردهاي لازم براي خط و زبان فارسي و تاريخ هجري شمسي را حداكثر تا پايان سال اول تدوين كند.

مجلس شوراي اسلامي همچنين يك بند الحاقي به اين ماده اضافه كرد كه طبق آن براي حذف اسامي لاتين از سر در اماكن عمومي، شركت‌ها و بسته‌بندي كالاها بايد اقدام شود.

در ادامه بررسي‌ها نمايندگان تصويب كردند كه در اجراي منشور توسعه فرهنگ قرآني مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي، معاونت موظف است حداكثر تا پايان سال دوم برنامه، اسناد راهبردي توسعه حوزه‌هاي آموزش عمومي، تبليغ و ترويج، پژوهش و آموزش عالي قرآني كشور را براساس پيشنهاد شوراي توسعه فرهنگ قرآني تهيه و براي تصويب به هيات وزيران تقديم كند.

سندملي توسعه روابط فرهنگي تدوين ‌شود

در پايانه‌هاي مسافربري، پاركهاي ملي و پمپ بنزين‌هاي بين شهري نمازخانه ساخته شود

نمايندگان مجلس در ادامه بررسي جزييات لايحه برنامه پنجم، دولت را مكلف كردند كه تا پايان سال اول برنامه، « سند ملي توسعه روابط فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در سطح بين‌الملل» را تهيه و به تصويب هيات وزيران برساند.

به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مجلس شوراي اسلامي ضمن بررسي ماده چهار لايحه، مصوب كردند كه به منظور تبيين مباني اسلام ناب محمدي(ص) و فرهنگ غني قرآن كريم، انقلاب اسلامي و انديشه‌هاي ديني و سياسي حضرت امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري و نيز شناساندن و معرفي فرهنگ و تمدن اسلامي –ايراني و گسترش خط و زبان و ادبيات فارسي به ويژه براي ايرانيان خارج از كشور، با تاكيد بر تقويت مذاهب اسلامي و تقويت گفت‌وگو و همگرايي بين پيروان اديان و نخبگان علمي و فكري جهان و توسعه ارتباط و همكاري با مراكز ايرانشناسي ، اسلام شناسي و صيانت از مفاخر معنوي، فرهنگي و علمي "سند ملي توسعه روابط فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در سطح بين‌الملل" تا پايان سال اول برنامه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي (سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامي) با همكاري وزارت امور خارجه و ساير دستگاههاي مرتبط و شوراي عالي حوزه علميه قم و جامعه المصطفي العالميه تهيه و به تصويب هيات وزيران مي‌رسد.

نمايندگان با راي به ماده 5 اين لايحه نيز مصوب كردند كه به منظور توسعه فضاهاي مذهبي و فرهنگي و بهره‌گيري بهينه از بقاع متبركه و گلزار شهدا و اماكن مذهبي و تثبت جايگاه مسجد به عنوان اصلي ترين پايگاه عبادي و تربيتي، سياسي و اجتماعي و فرهنگي اقدامات زير را انجام دهد:

الف - وزارت مسكن و شهرسازي، بنياد مسكن انقلاب اسلامي و شهرداري‌ها موظفند در طراحي و اجراي طرح‌هاي جامع تفصيلي شهري و هادي روستايي و شهرك‌ها و شهرهاي جديد الاحداث اراضي مناسبي را براي احداث مسجد و خانه عالم پيش‌بيني و پس از آماده سازي، بدون دريافت هزينه و با حفظ مالكيت عمومي و دولتي دراختيار متقاضيان احداث عمومي قرار دهند.

طبق بند « ب » اين ماده، مالكان اماكن تجاري و اداري و خدماتي جديد الاحداث موظف شدند نمازخانه مناسبي را در اماكن مذكور احداث كنند. تاييد نقشه مجتمع‌هاي مذكور منوط به پيش بيني مناسب براي نمازخانه براساس دستورالعمل ابلاغي شوراي عالي معماري وشهرسازي است.

همچنين سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخيزداري كشور و شهرداري‌ها موظف شدند كه نسبت به احداث يا اختصاص فضاي كافي و مناسب براي مسجد يا نمازخانه در پارك‌هاي ملي و بوستان‌هاي شهري اقدام نمايند.

براساس بند «د» نيز كليه دستگاه‌هاي اجرايي، مراكز آموزشي، بيمارستان‌ها و مراكز درماني، مجموعه‌هاي ورزشي، مجتمع‌هاي رفاهي، تفريحي و مجتمع‌هاي تجاري اعم از دولتي يا غيردولتي، موظفند نسبت به احداث يا اختصاص و نگهداري فضاي كافي و مناسب براي مسجد يا نمازخانه اقدام كنند.

طبق بند الحاقي اين ماده، وزارتخانه‌هاي راه و ترابري و نفت موظند نسبت به احداث مسجد و نمازخانه در پايانه‌هاي مسافري و جايگاه‌هاي عرضه سوخت بين شهري و همچنين نگهداري و مديريت مساجد و نمازخانه‌ها مذكور از طريق بخش غيردولتي اقدام نمايند.

طبق بند الحاقي ماده 5 كه به پيشنهاد نمايندگان به تصويب مجلس رسيد، به منظور ارتقاء كاركرد فرهنگي و هنري مساجد برقرار عدالت فرهنگي و ترويج فرهنگ اسلامي و جذب جوانان و نوجوانان به مساجد،‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مكلف شد ترتيبي اتخاذ نمايند كه تا پايان برنامه پنجم حداقل يك چهارم مساجد شهري و روستاهاي بالاي هزار نفر جمعيت برخوردار از كانون فرهنگي و هنري باشند.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۹ آبان ۱۳۸۹ / ۱۳:۲۴
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 8908-05968
  • خبرنگار :