"سايپا صاحب بلوك 17 درصدي رنا شد." اين خبري بود كه هفته گذشته در جريان دومين روز واگذاري سهام شركت سرمايهگذاري رنا اتفاق افتاد كه با اين رويداد شركتهاي خودرويي اجازه ورود سرمايهگذاري جديدي به گروه خود ندادند و بيش از پيش در هم تنيده شدند!
به گزارش خبرنگار بوررس خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) اين اولين باري نيست كه در بازار سرمايه كشور يك شركت دولتي مشمول واگذاري، به يكي از شركتهاي زير مجموعه همان شركت منتقل شده و نام واگذاري را به خود ميگيرد به طوري كه بلوك 20 درصدي مپنا نيز كه بهمن 88 توسط سازمان خصوصي سازي عرضه شده بود، به يكي از شركتهاي آب و برق وابسته به وزارت نيرو به نام شركت سرمايهگذاري جديد كاركنان مپنا و شركا واگذار شد!
به اين ترتيب در جريان واگذاري سهام شركت سرمايهگذاري رنا توسط سازمان خصوصي سازي نيز مشاهده شد كه 17 درصد سهام اين شركت مشمول واگذاري به قيمت 2599 ريال فروخته شد كه تنها يك خريدار براي خريد اين بلوك مهم وارد شد و آن هم شركت در آستانه واگذاري سايپا بود.
گرچه خريدار ديگري از مجموعه بانكها قصد داشت كه وارد اين معامله شود ولي اين خريدار به دلايل مختلف از ورود به اين بازي پيچيده سرباز زد تا تنها يك خريدار قدرتمند در گوي رقابت باقي بماند و همانطور كه قبلا پيش بيني مي شد شركت سايپا از طريق سرمايه گذاري خود كه در گذشته نيز اقدام به جمعآوري سهام رنا ميكرد، توانست با خريد اين بلوك خود را به عنوان يك قدرت جديد مطرح كند.
بر اين اساس با وجود اينكه كمتر از يك ماه تا فروش بلوك 18درصدي ايران خودرو و سايپا باقي مانده است ولي به نظر مي رسد كه صفآرايي جديدي در حال شكل گيري است و با خريد سهام رنا، رقابت براي خريد سايپا از جذابيت برخوردار خواهد بود.
گروه خودرو سازي سايپا كه خود مشمول واگذاري است و قرار است 18 درصد سهام آن در اول تير ماه فروخته شود، در جريان معاملات ديروز توانست 272 ميليون سهم سرمايهگذاري رنا معادل 17 درصد از سهام اين شركت را كه متعلق به سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران بود به صورت نقد و اقساط و با قيمت 2599 ريال خريداري كند كه ممكن است اين سهم را به يكي از زير مجموعههاي خود واگذار كند تا به صورت غير مستقيم صاحب شركت رنا باشد.
با خريد رنا توسط سايپا اين موضوع پررنگتر ميشود كه سايپا قصد دارد ضمن حفظ شرايط، مجموعه خود را تقويت كرده و سهامداران خود را از دست ندهد زيرا با اين كار رنا يكي از اهرمهاي سايپا خواهد بود كه مي تواند در آينده براي اين شركت مفيد باشد.
با اين جابهجايي، تركيب سهامداران عمده كنوني سايپا شامل تامين اجتماعي 17درصد، گروه بهمن 14درصد و سايپا و زيرمجموعههايش 15درصد است كه ميتواند سه رقيب بالقوه را براي خريدن بلوك 18درصدي سايپا رقم بزند، چرا كه هر كدام از اين سهامداران ميتوانند با خريدن بلوك 18درصدي كه دولت عرضه ميكند، تصاحب مديريتي در سهام سايپا و كسب سه عضو هيات مديره را شاهد باشند.
از سوي ديگر همزمان با عرضه بلوكي روز سه شنبه، سرمايه گذاري سايپا يك بلوك چهار درصدي رنا ديگر را به قيمت تابلو از سرمايهگذاري ملي خريد؛ اين در حالي است كه رنا 9درصد سهام شركت سايپا را داراست، كه با اقدام خريد 17 درصد رنا توسط سايپا، سناريوي تحت كنترل قرار دادن مديريت اين شركت و در هم تنيده شدن بيشتر شركتهاي خودرويي بيشتر قابل مشاهده است.
اين همان شكلي است كه همواره در شركتهاي هلدينگي و در هم فرورفته نيز مشاهده ميشود به طوري كه بسياري از شركتها در بطن به صورت زنجير وار به هم متصل هستند كه اين امر در صنعت استراتژيك خودرو آن هم در آستانه واگذاري قابل شكل گيري است تا خود شركتهاي خودوريي بتوانند سهام شركتهاي خودرويي ديگر را خريداري كنند و سرمايه گذاري ديگري خارج از اين مجموعه وارد بازي نشود.
به اين ترتيب واگذاري يك شركت دولتي مشمول واگذاري به يكي از شركت زير مجموعه همان شركت به نام واگذاري و خصوصي سازي در كشور در حال شكلگيري است به طوري كه همواره كارشناسان، خبرگان اقتصادي و حتي مسئولان اجرايي از شكل گيري اين روند ابراز نگراني كردهاند و براي اجراي صحيح اصل 44 قانون اساسي تاكيد داشتهاند تا آينده كشور با خطر مواجه نشود.
انتهاي پيام