*نظام آماري كشور جزيره‌اي است* رييس مركز آمار تشريح كرد: چگونگي جمع‌آوري اطلاعات اقتصادي خانوارهاي جا مانده

رييس مركز آمار ايران امروز در نشستي خبري ضمن تشريح برنامه‌هاي خود در دوره‌ مديريت اين مركز به بيان جزئيات طرح جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوارهاي جا مانده در سال 87 پرداخت.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايسنا، عادل آذر در ابتدا با تاكيد بر اينكه مركز آمار مركزي حرفه‌اي و تخصصي است كه فقط با ضوابط علمي كار مي‌كند و تصميم دارد در مسير اصلي خود يعني توليد اطلاعات ناب حركت كند گفت: در قالب برنامه‌ پنج ساله اهدافي براي مركز تدوين و استراتژي رسيدن به آن تعيين شده است.

وي افزود: تدوين و تعريف نظام آماري كشور از مهمترين اهداف ماست به طوري كه هم اكنون در دنيا استانداردهايي در اين بخش وجود دارد اما تعريف مشخص و استانداردي از نظام آماري كشور ما تا كنون ارائه نشده است.

او يكپارچه‌سازي اطلاعات به خصوص آمار ثبتي كشور را از ديگر محورهاي برنامه‌ بلند مدت اين مركز خواند و گفت: در حال حاضر نظام آماري كشور جزيره‌اي است و هر كس به اقتضاء فعاليت خود يك پايگاه جمع آوري اطلاعات و ارائه آمار تعريف كرده است. در حالي كه با ابلاغ سياست‌هاي كلي نظام اداري توسط مقام معظم رهبري سازوكار لازم براي يكپارچه‌سازي آمار در كشور فراهم شده است.

او همچنين به لزوم تدوين استانداردهاي آماري در كشور اشاره و خاطرنشان كرد: در حال حاضر برخي استانداردهاي استفاده شده توسط ما تعريف شده ولي تاييد نشده است. در حالي كه ما بايد آنها را با استانداردهاي بين‌المللي همخوان كنيم.

وي به لزوم مبادله اطلاعات با دستگاه‌ها و نهادهاي موجود در كشور اشاره كرد و با بيان اينكه در اين راستا تدوين تفاهم نامه براي مبادله‌ اطلاعات در دستور كار است گفت: توليد آمارهاي مورد نياز براي برنامه‌هاي جديد دولت و تعيين شاخص‌هاي بومي براي ارزيابي مواردي چون توسعه و توسعه‌ عدالت محور از برنامه‌هاي مركز آمار است.

او همچنين استفاده از روش‌هاي نوين جمع‌آ‌وري و پردازش اطلاعات، توسعه همكاري‌ها با مراكز علمي، توسعه همكاري‌ها با انجمن‌هاي بين‌المللي، ترويج و نهادينه كردن فرهنگ آماري و نيز همكاري با نهادهاي تصميم‌گيري مانند مجلس شوراي اسلامي را از ديگر محورهاي برنامه‌ بلند مدت مركز آمار ايران خواند.

رييس مركز آمار ايران در ادامه‌ اين نشست خبري به موضوع جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوارهاي جا مانده از سال 87 پرداخت و با بيان اينكه اين طرح از 20 ارديبهشت آغاز شده و تا 10 خرداد ادامه خواهد داشت گفت: در اين مدت فقط خانوارهايي كه در سال 87 وجود داشته و فرم اطلاعات اقتصادي خانوار را پر نكردند مي‌توانند به پايگاه مراجعه كرده و اين فرم را تكميل كنند.

وي افزود: خانوارهايي كه غير از اين وضعيت را دارند و به هر دليل نيازمند اصلاح اطلاعات خود هستند نمي‌توانند در اين مرحله اقدامي انجام بدهند و بايد منتظر اعلام بعدي مركز آمار براي اصلاح اطلاعات خود باشند.

آذر با بيان اينكه روش ارائه اطلاعات اقتصادي خانوار در اين دوره كاملا الكترونيكي است گفت: دو ميليون فرم اطلاعات اقتصادي خانوار منتشر شده كه توسط مراكز پست و ICT روستايي در اختيار هموطنان قرار مي‌گيرد. هموطنان مي‌توانند پس از تكميل اين فرم به صورت فيزيكي اطلاعات آن را در پايگاه اطلاع رساني مركز آمار ايران وارد كنند.

او ادامه داد: زمان مراجعه مردم به پايگاه اطلاع رساني مركز آمار ايران براساس آخرين رقم سمت راست كد ملي سرپرست خانوار است. به طوري كه افراد داراي عدد سمت راست كد ملي 8 و 9 از 20 تا 22 ارديبهشت، 6 و 7 از 23 ارديبهشت، 4 و 5 از 26 تا 28 ارديبهشت، 2 و 3 از 29 تا 31 ارديبهشت و 0 و 1 از اول تا سوم خرداد مي توانند اطلاعات خود را وارد كنند.

وي افزود: در مدت هفت روز باقيمانده همه‌ كساني كه به هر دليل نتوانستند اطلاعات خود را به پايگاه جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار وارد كنند مي‌توانند اين كار را انجام بدهند.

او با تاكيد بر اينكه در اين مرحله اصلاح اطلاعات اقتصادي امكان پذير نخواهد بود افزود: امكان دسترسي به وبگاه طرح جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار تنها در داخل كشور ممكن است و ايرانيان حاضر در خارج كشور براي اين كار مي‌توانند از طريق افراد مطمئن در داخل اقدام كنند.

رييس مركز آمار در ادامه اين نشست به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

وي در پاسخ به اين سوال كه چرا نرخ بيكاري زمستان تا كنون اعلام نشده است گفت: اطلاعات مربوط به اين شاخص در حال تكميل است و به زودي نرخ بيكاري زمستان و مجموع نرخ بيكاري سال گذشته اعلام خواهد.

وي همچنين در پاسخ به سوالي مبني بر علت عدم اعلام نرخ تورم از سوي مركز آمار با وجود محاسبه آن گفت: براساس مصوبه سال 1383 دولت، مركز آمار و بانك مركزي هر دو نرخ تورم را اعلام كرده و در اختيار رئيس جمهور قرار مي‌دهند اما اينكه كدام يك از اين دو رقم به عنوان نرخ تورم اعلام شود به تصميم دولت بستگي دارد بنابراين متولي اعلام نرخ تورم دولت است.

آذر در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اينكه با وجود اعلام رسمي دولت درباره‌ منتفي شدن موضوع خوشه‌بندي، جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار چه دليلي دارد گفت: ماموريت مركز آمار ايران جمع آوري داده‌هاست. دولت نيز ما را موظف كرده كه اطلاعات اقتصادي را جمع آوري كنيم و هنر ما اين است كه اين كار را با دقت انجام دهيم. اما اينكه موضوع خوشه‌بندي به كجا رسيده و يا ميزان يا چگونگي ارائه يارانه‌ها به مردم به چه صورت است در حوزه‌ ماموريت و پاسخگويي ما نيست.

او تاكيد كرد: اطلاعات جمع آوري شده در طرح جمع آوري اطلاعات اقتصادي خانوار به سازمان هدفمندسازي يارانه‌ها ارائه مي‌شود و تصميم‌گيري درباره‌ چگونگي استفاده از اين آمار برعهده‌ همان سازمان خواهد بود.

وي همچنين در پاسخ به اين سوال كه چه تعداد خانوار در دوره‌ قبل اطلاعات اقتصادي خود را تكميل كرده و چه تعداد در دوره‌ جاري آن را تكميل خواهند كرد گفت: در سال 1387 حدود 17 ميليون خانوار اين اطلاعات را تكميل كردند و پيش بيني ما اين است كه حدود 700 هزار تا يك ميليون خانوار در دوره‌ كنوني مراجعه خواهند كرد.

رييس مركز آمار ايران همچنين در پاسخ به سوالي با انتقاد از برخي آمار بين‌المللي ارائه شده درباره‌ كشورمان گفت: به نظر من برخي از اين آمار مستند نيست و به آنها مي‌توان ايراد گرفت چرا كه گاهي اوقات مراكز بين‌المللي به جاي مراجعه به مركزي رسمي مانند مركز آمار ايران براي دريافت اطلاعات از طريق مراجع غير رسمي اين كار را انجام مي‌دهند و يا حتي خودشان پرسش‌نامه توزيع و تكميل مي‌كنند كه اين كار باعث مي‌شود آمار متفاوتي به دست بيايد.

او ادامه داد: در مورد شاخص فضاي كسب و كار در ايران به طور مشخص درباره آن با مجريان طرح گفت‌وگو كردم و به آنها گفتم كه روش محاسباتي شما اشتباه است البته آنها نيز اين موضوع را پذيرفتند در حالي كه با محاسبه‌ ما به روش دقيق و صحيح مشخص شد رتبه ايران در فضاي كسب و كار حداقل پنج پله بالاتر از آن چيزي است كه بانك جهاني اعلام كرده است.

وي در پايان اين نشست خبري در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه اصلاح اطلاعات اقتصادي خانوار تنها به همين دو مرحله محدود خواهد شد و يا ادامه خواهد داشت گفت: وارد كردن اطلاعات جديد خانوارها و نيز اصلاح آنها مستمر خواهد بود و تصميم داريم در مقاطع زماني مناسب اين امكان را فراهم كنيم تا اطلاعات اقتصادي مردم اصلاح شود.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۹ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 8902-06794
  • خبرنگار :