در پي آمارهايي مبني بر كاهش صادرات مسئولان دولتي به افزايش صادرات اميدوارند

در حالي كه برخي از فعالان بخش خصوصي كشور مانند موسسه اقتصادي اكونوميست كاهش حدود 30 درصدي صادرات امسال نسبت به سال گذشته را برآورد مي‌كنند، اما مسئولان وزارت بازرگاني اين موضوع را نمي‌پذيرند و همچنان اميدوارند صادرات امسال نسبت به سال 87 كاهشي نداشته باشد.

به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، پس از اعلام برآورد اكونوميست مبني بر كاهش حدود 30 درصدي صادرات امسال نسبت به سال گذشته، برخي فعالان بخش خصوصي نيز اين موضوع را تاييد كردند اما در مقابل آن نظرات مقامات دولتي هم شنيدني است.

طبق اعلام اكونوميست، صادرات ايران در سال گذشته 100 ميليارد و 600 ميليون دلار برآورد و پيش‌بيني شده بود اين شاخص در سال جاري با 30 ميليارد و 700 ميليون دلار كاهش به 69 ميليارد و 900 ميليون دلار برسد. از فعالان بخش خصوصي نيز رييس اتحاديه صادرکنندگان فرآورده‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي اين برآورد اكونوميست را خيلي غيرواقعي ندانست و خودش نيز پيش‌بيني كرد كه اين ميزان كاهش، 20 درصد باشد. يا معاون سابق وزارت بازرگاني كه اكنون عضو اتاق بازگاني تهران است در اين مورد برآورد كرد كه اين ميزان كاهش بيش از 30 درصد پيش‌بيني شده اكونوميست باشد.

به هر حال در اين شرايط كه اين سخنان و برآورد حاكي از كاهش صادرات ايران در امسال نسبت به سال گذشته است، مسئولان دولتي چندان به اين موضوع اعتقاد ندارند.

رييس صندوق ضمانت صادرات كه در برآورد خود از صادرات، نفت را محاسبه نمي‌كند، معتقد است امسال نيز به مانند سال گذشته صادرات غيرنفتي كشور در حد 20 ميليارد دلار خواهد بود.

* صادرات غيرنفتي امسال، در حد پارسال

كمال سيدعلي در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا در مورد صادرات امسال ايران مي گويد: « الان كه بازار جهاني افت كرده، افت صادرات ما در حد چهارپنج درصد بيشتر نبوده و به نظر نمي‌رسد كه با توجه به افزايش قيمت نفت در يك هفته اخير كه از 70 به 80 دلار رسيده، مجموعا بقيه اقلام مانند پتروشيمي هم قيمتش متناسب نشود. فولاد و سيمان و برخي اقلام ديگر هم قيمت‌هاي واقعي خود را در آينده پيدا خواهند كرد مگر اينكه شوك جديدي در دنيا مجدد راه بيفتد.»

وي ادامه مي‌دهد: «هم‌اكنون روند در دنيا به سمتي است كه در اقتصاد حركت‌هايي در حال انجام است.»

سيدعلي در مورد برآورد خود از صادرات امسال ايران اظهار مي‌كند: « احتساب نفت را ندارم اما در بخش صادرات كالاهاي غيرنفتي در حد 20 ميليارد دلار سال گذشته صادرات خواهيم داشت.»

* اكونوميست صادرات غيرنفتي نمي‌شناسد كه تحليل كند

اما سخنان رييس سازمان توسعه تجارت كشور اين است كه موسسه اكونوميست چيزي به نام صادرات غيرنفتي نمي‌شناسد كه بخواهد صادرات ايران را تحليل كند.

بابك افقهي در اين مورد به صادرات 14.7 ميليون دلاري صادرات غيرنفتي كشور در هشت ماهه امسال اشاره مي‌كند و مي‌گويد: « اين رقم بيانگر رشد بيش از چهار درصدي صادرات غيرنفتي كشور در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. از نظر وزني نيز بيش از 33 درصد ما افزايش صادرات غير نفتي داشته‌ايم اما متاسفانه ركود حاكم بر بازار جهاني بر كل ارزش صادرات غيرنفتي كشور تاثير گذاشته و اگر اين اتفاق نمي‌افتد مانند سال گذشته شاهد رشدهاي دو رقمي در حوزه صادرات غيرنفتي مي‌توانستيم باشيم.»

وي اظهار اميدواري مي‌كند تا پايان امسال، حداقل به ميزان سال گذشته، ايران صادرات غيرنفتي داشته باشد.

افقهي در ادامه در مورد برآورد اكونوميست مبني بر كاهش 30 ميليارد دلاري صادرات امسال ايران نسبت به سال گذشته عنوان مي‌كند: « اين پيش‌بيني‌ها براساس فروش نفت و وضعيت نفت است و چيزي به نام صادرات غيرنفتي نمي‌شناسند كه بخواهند تحليل كنند. صادرات بخش غيرنفتي يك واژه من درآوردي است كه ما، در داخل براي اينكه مشخص شود چقدر اهتمام داريم تا وابستگي خود را به درآمدهاي نفتي كاهش دهيم ساخته‌ايم.»

وي تصريح مي‌كند: « آنها ما را با صادرات نفت مي‌شناسند و اين برآوردها براساس قيمت‌هاي جهاني نفت است. مثلا در ميزان رشد صادرات غيرنفتي ما با ورود محصولات كشاورزي شاهد رشد در اين بخش بوديم اما آن‌ها اين تحليل را چون در سر جمع صادرات با نفت احتساب مي‌كنند، ملاحظه نمي‌كنند.»

* اين برآوردها زياد منتج به نتيجه نيست

معاون وزير بازرگاني در ادامه در پاسخ به اين سوال كه با احتساب نفت ميزان صادرات ايران در پايان سال چه ميزان خواهد بود؟ بيان مي‌كند: « مدل‌هاي مختلفي است. اكونوميست يك پيش‌بيني مي‌كند و نهادهاي مختلف بين‌المللي ديگر پيش‌بيني ديگري مي‌كنند. اين در حالي است كه به نظرم مي‌آيد فضاي تجارت نفت فضاي پيچيده‌اي است كه به همين راحتي‌ها قابل پيش‌بيني نيست. يعني همين الان يك چيز غيرمنتظره از يكي از كشورهاي عضو اپك مي‌تواند تمام معادلات بازار قيمت نفت را برهم بزند. بنابراين اين برآوردها زياد منتج به نتيجه نيست. چه اينكه در اوضاع و احوال سياسي فعلي جهان هر لحظه منتظر يك خبر التهاب‌آور در فضاي اقتصادي جهان هستيم.»

وي در پايان متذكر مي‌شود: « فكر نمي‌كنم پيش‌بيني اين اعداد و ارقام زياد تا پايان سال دوام داشته باشد.»

اين سخنان دو مقام مسئول نشان مي‌دهد كه مقامات دولتي برخلاف فعالان بخش خصوصي اعتقاد به كاهش صادرات در امسال ندارند و همچنان اميدوار هستند كه صادرات ايران در امسال حداقل به رقم سال گذشته برسد.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۹ بهمن ۱۳۸۸ / ۱۱:۵۱
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8811-07323.157576
  • خبرنگار :