معاون امور مطبوعاتي و اطلاعرساني ارشاد مجوزي كه به رسانه داده ميشود را جزئي از حيثيت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دانست و گفت: اين معاونت پاسدار حريم اين مجوز است و براي ما بسيار تلخ است مجوزي را كه صادر كردهايم بر اثر عملكرد غيرقانوني يا ضدقانوني آن رسانه، ناگزير سلب كنيم.
به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدعلي رامين - معاون امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - در نشست خبري عصر امروز در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه توقيف شده همشهري درباره علت اين توقيف اظهار كرد: اگر ما همهي مسائل گذشته راجع به اين روزنامه را ناديده گرفته و صرفا به همين خطاي اخير بسنده كنيم، همشهري با چاپ يك تصوير بزرگ از معبد دروغين يك باند خبيث و پليد صهيونيستي به نام فرقه بهائيت كه مركز توطئه و كانون فتنه در ميان ملتهاي منطقه است و به عنوان بازوي بومي رژيم صهيونيستي براي اجراي توطئههاي انگليسي و آمريكايي عمل ميكند، مخاطبان خود را به سفر به اين معبد در تيراژي چند صدهزارتايي دعوت كرده است.
او ادامه داد: همزمان با آن از سوي برخي خبرگزاريها و سايتهاي خبري وابسته اين موضوع افشا و تبليغ ميشود و به همين دليل وزارت ارشاد و هيات نظارت بر مطبوعات وادار به عكسالعمل مناسب ميشود. همشهري بايد بپذيرد خلاف بزرگي مرتكب شده است.
معاون امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ درباره روند توقيف روزنامه هشمهري گفت: در همان روز اول انتشار اين تصوير و بازتاب آن توسط جريانات فكري مختلف داخلي به ما تذكر داده شد كه اگر ارشاد در جايگاه مسوول و ناظر در رسانهها عكسالعمل مناسب نشان ندهد و قانون را پاسداري نكند، هنوز هستند غيورمردان و زناني كه آماده دفاع از ارزشهاي ديني خود بوده و در برابر گروههاي خبيثي چون بهائيت خواهند ايستاد و اجازه ترويج آنها را به هيچ رسانهاي نخواهند داد.
او ادامه داد: وقتي اين عكسالعملها در هيات نظارت بر مطبوعات مطرح شد، راهحلهاي متفاوتي همچون سلب امتياز، توقيف و يا اغماض در برابر اين عمل مطرح شد؛ اما تصميم نهايي بر آن بود تا از مسوولان روزنامهي هشمهري بخواهيم براي عذرخواهي از ملت شريف ايران در يك اقدام قبل از هرگونه عكسالعمل هيات نظارت مبني بر توقيف به صورت داوطلبانه تا چند روز منتشر نشوند و به اين ترتيب فرهنگ جديدي از عذرخواهي را ايجاد كنند.
وي افزود: در اين بين يكي از اعضاي هيات نظارت بر مطبوعات به نيابت از روزنامه همشهري اين امر را عملي عنوان كرد كه بعد از اين خبر تذكر هيات نظارت به روزنامه همشهري را مخابره كرد اما ساعت 18 همان روز مسوولان روزنامه همشهري از عدم پذيرش اين پيشنهاد خبر دادند كه به توقيف اين روزنامه توسط هيات نظارت بر مطبوعات و ارجاع آن به دادگاه منجر شد.
رامين در پاسخ به اين سوال كه آيا توقيف روزنامه همشهري به دليل ترويج بهائيت بوده و انتشار چنين خبري باعث تبليغ براي اين فرقه نشده است، گفت: مدير مسوول اين روزنامه نيز توقيف همشهري را به نفع بهائيان معرفي كرده است اما با كدام منطق و عقلانيت اينگونه فرافكنيها در عرصه رسانهها براي يك ملت با فرهنگ قابل تحمل است؛ به نحوي كه با انتشار يك عكس ضداسلامي با هر انگيزهاي و افشاي آن از طريق سايتها و خبرگزاريهاي خودشان، دولت جمهوري اسلامي ايران و حاكميت را به انفعال ميكشانند و بعد به زبانهاي مختلف تهديد ميكنند كه اگر عكسالعمل نشان بدهيد چنين و چنان ميكنيم. اين كار خلاف فرهنگ، ارزشها و باورهاي ديني ماست.
او تاكيد كرد: ما هيچ سوءظني نسبت به مطبوعاتيها نداريم و به هيچ عنوان به دنبال سوءظن به مسوولان روزنامه نيستيم اما بنده معتقدم كساني كه اين خلاف را به روزنامه همشهري تحميل كردند، ميدانستند چه ميكنند؛ بايد دوستان مطبوعاتي ما در همشهري بدانند كه ابزار يك كار خطرناك شدند و براي عذرخواهي فرداي انتشار عكس فرصت داشتند اما هيچعكسالعملي از اين روزنامه نديديم.
در بخشي از اين نشست خبرنگار روزنامه همشهري با بيان اين كه چند روز پيش اين روزنامه چهارصد هزار كتاب بر ضد بهائيت به طور رايگان همراه روزنامه بين مردم توزيع كرد، پس نميتواند حامي اين فرقه باشد، پرسيد آيا نميشد اين گونه به موضوع نگاه كرد كه رامين پاسخ داد: آيا نميشود تحليل شما را برعكس انجام داد؛ مثلا فكر كنيم توزيع كتاب مذكور به ظاهر ضد بهائيت و پوششي براي اقدامات بعدي بوده است اما قرار نيست اينگونه تحليل كنيم. ما ميخواهيم سوء ظن را از بين ببريم و با اعتماد به هم سخن بگوييم.
او در پاسخ به اين سوال كه چند نفر در هيات نظارت بر مطبوعات حكم به توقيف روزنامه همشهري دادند، گفت: اينكه چند نفر به اين حكم راي دادند، جزء اسرار يا آييننامه داخلي هيات نظارت بر مطبوعات است و دبير آن اجازه ندارد جزئيات تصميمات و اظهارنظرها را منتشر كند مگر اين كه با نظر اعضاي هيات نظارت اين كار انجام شود اما در اين مورد ميتوان پيشنهاد اخذ اجازه را به اعضا داد.
رامين از پيشنهاد عدم انتشار چند روزه روزنامه همشهري به مسوولان آن به عنوان عذرخواهي عملي و نوعي حقيقتنمايي نام برد و گفت: روزنامهاي كه مخاطبان زيادي را از جامعه اسلامي خود دلآرزده كرده و فضاي زيادي را عليه مسائل عمومي جامعه در داخل و خارج فراهم كرده است ميتوانست با اين اقدام پيشنهادي مانع از توقيف روزنامه شود.
رامين درباره عكس منتشر شده در روزنامه همشهري گفت: از زماني كه اين عكس منتشر شد خوانندگان اين روزنامه برخلاف مسوولان همشهري كه بيدقتي كرده بودند، نسبت به آن حساس شده بودند و بعد از افشاگري رسانههاي خارجي در اين مورد موج بعدي اعتراضات شروع شد؛ خباثتي كه گروه مافيايي بهائيت عليه اسلام، تشيع و ايران در طول يك و نيم قرن گذشته مرتكب شدهاند براي ملت ما قابل اغماض نيست.
وي ادامه داد: در پي انتشار اين عكس مجموعهاي از فشارها و تهديدها به سمت ما به وجود آمد كه بايد وظيفه قانوني خود را نسبت به اين جريان كه البته همشهري را ابزار خود قرار داده انجام دهيد. مجموعه ديگر از تهديدها از طرف ديگر بود كه اين روزنامه مال كساني است كه شما نميتوانيد با آنها برخورد كنيد.
او گفت: يا كساني ميگفتند ما اجازه برخورد نميدهيم، اگر حاكميت نتواند با اين اعمال برخورد كند از طريق راههاي غيرگرا و ديگرگرا اين عده كارهاي خود را گسترش ميدهند. بنابراين اگر برابر همشهري سكوت ميكرديم و بعد از آن روزنامهي ديگري مرتكب اين اشتباه ميشد به ما تهمت عمل كردن متناقض ميزنند و براي اقدامات بعدي اين باند مخوف بستري فراهم ميشد.
وي با تاكيد بر اينكه ما نسبت به مسوولان روزنامه همشهري به هيچ عنوان سوءظن نداريم و حتما كساني كه اين اقدام را بر آنان تحميل كردهاند، برنامه داشتهاند، گفت: توقيف موقت در قانون نداريم و هيات نظارت بر مطبوعات اجازه اين كار را ندارد و بر اساس ضرورت روزنامه را توقيف كرده و آن را به دادگاه ارجاع ميدهد.
رامين اين اقدام پيش آمده در روزنامه همشهري را در ادامه اتفاقات بعد از انتخابات دانست و گفت: اين اقدام توسط كساني كه آن بستر را فراهم كردهاند صورت گرفته است.
وي خاطر نشان كرد: برخي مطبوعاتيها اطلاعات جامعي ندارند و دشمنشناس نيستند و ممكن است به سادگي بازيچه دشمن شوند؛ اما ملت ما هوشيار هست و حق دارد بپرسد چرا به اعتقادات ملي و ديني آنها اينچنين آشكار توهين شده است. اگر بپذيريم همه ملت ايران دشمناني دارند، اگر دوستان در برابر اينها سهلانگارانه عمل كنند بازيچه قرار ميگيرند.
معاون وزير ارشاد تاكيد كرد: بايد مشخص شود روزنامه همشهري با اين شركت گردشگري چه نسبتي دارد كه بخش حقوقي آن را دادگاه انجام ميهد و بخش اطلاعرساني آن به عهده رسانهها است.
او با اشاره به زمان ورود خود به عرصه معاونت امور مطبوعات گفت: اين ورود از ديدگاههاي خيرخواهانه نسبت به سرنوشت مطبوعات و رسانهها در جامعهي اسلامي است كه مسوولان از آن مطلعاند. البته رسانهها بعضا تصويري از من ايجاد كردهاند كه باعث شده برخي برداشت صحيحي از آن نداشته باشند؛ مثلا اينكه روزنامههايي در اين مدت كمتر از يك ماه توقيف شدهاند ربطي به شخصيت من، نگرش من و عقايد سياسيام ندارد كه به عنوان نمونه روزنامه همشهري چندين تخلف از مدتها قبل داشته است و در دادگاهي كه پيشرو است در صورت فرصت به تمامي آنها رسيدگي خواهد شد.
وي با بيان اينكه اگر دستاندركاران رسانه، معاون امور مطبوعاتي خود را بشناسند، سوءظن ايجاد نميشود در بخشي از سخنانش گفت: چرا بايد با ورود بنده به اين صحنه، تصوير خودساخته رسانهها بر ذهنها حاكم شود تا بعد برخي رسانهها براي حقيقتنمايي آن تصوير دروغين، اقداماتي قانونشكنانه انجام دهند و هيات نظارت بر مطبوعات و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را به عكسالعمل وادار كنند.
او در ادامه به ديدارهاي خود از مطبوعات و خبرگزاريها ياد كرد و با بيان اينكه با چند هدف مشخص انجام شده است، گفت: اصليترين هدف اصلاح فضاي نامناسب فعلي مطبوعات با همكاري دستاندركاران اين حوزه است. اگر در جمع رسانهها آمادگي اصلاح برداشتهاي منفي وجود نداشته باشد، چه ميتوان كرد. كافي است در ميان صدها رسانه يكي از آنها با بدبيني، توهمپراكني كند كه آمدن معاونت مطبوعاتي در امور رسانهها يك توطئه است كه اين ظالمانه است و فضا را آلوده ميكند.
وي خاطر نشان كرد: دوستان مطبوعاتي هوشيار هستند و آنچه من مشخص كردم فضايي گرم و صادقانه است كه نسبت به معاونت مطبوعاتي وجود دارد اما عدهاي هم به طور ديگري عمل ميكنند كه خطاب به آنان ميگويم خود را خدمتگزار مطبوعات و رسانهها ميدانم.
رامين ادامه داد: بايد رسانههايي داشته باشيم كه ركن چهارم مردمسالاري ديني تلقي شوند؛ مطبوعات ميتوانند در كنار سه قوه كشور كه نسبت به هم مستقل هستند، نسبت به اين سه قوه مستقل عمل كنند و همچنان آنان خيرخواهانه از هم انتقاد ميكنند، رسانهها نيز بر آنان نظارت داشته و انتقاد كنند و همچون آنان كه با همه گرايشها و تفاوت مسووليت خود در پيگيري اهداف و آرمانهاي كلان نظام متحدند، رسانهها نيز اينگونه باشند.
او گفت: فلسفه وجودي اين سه ركن خدمترساني به جامعه است كه هدف مطبوعات نيز بايد در راستاي تعالي كشور، حركت كردن در همين مسير باشد. سه قوه كشور زيرمجموعه نظام امت و امامت تعريف ميشوند و اگر ركن چهارم نيز اينگونه عمل كند، بزرگترين خلاء امروز جامعه ما يعني وجود رسانههايي مستقل، پويا و پايا كه همه در كنار هم از عملكرد هم لذت ببرند و نيكانديشي و خيرخواهي را در مجموعههاي خود شاهد خواهيم بود.
وي ادامه داد: رسانهها ميتوانند ضريب نفوذ خود را نه تنها در ايران سياسي كه در گستره ايران فرهنگي و جهان اسلام به عنوان رسانههاي مستقل آزاد نسبت به رسانههاي منوپول صهيونيستي تثبيت كنند. رسانههاي ايراني ميتوانند الگوهايي باشند كه در اولين گام اعتماد ايرانيان را جلب ميكنند. براي اين منظور بايد تيراژ مطبوعات به نسبت جمعيت باسواد كشور افزايش يابد كه بدين منظور ايدهها و برنامههايي ارائه كرده و پيگيري ميكنيم.
معاون مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با اشاره به تدوين پيشنويس قانون جامع رسانهها آن را يكي از بهترين و ماندگارترين كارهايي كه ميتوان انجام داد عنوان و اظهار كرد: براي نهايي كردن آن بايد با كمك اهل رسانه اقدام كنيم كه در اين حوزه با اعتقادي كه به سرعت كار دارم اما پيش از آن به دقت و جامعنگري و پايداري قانون فكر ميكنم و براي اين هدف 12 سوال را در بين رسانهها مطرح كردهايم تا پاسخ آن بستري براي تدوين اين پيشنويس فراهم كند.
او ادامه داد: بايد مراقب بود افراد و جريانهايي اين هدف را كه خدمتگزاري به امور رسانهها است، مخدوش نكنند و نگذاشت با سوءنيت فضايي كه تا به امروز بوده و در آن فضا همهي متوليان امور مطبوعاتي و مخاطبان ناراضي بودهاند، مسموم شود كه اين اصلاح فضا با اراده جمعي حاصل خواهد شد.
وي خاطر نشان كرد: نيازهاي اوليه همكاران رسانهيي همچون بيمه، حقوق مكفي و تامين امنيت شغلي را فراهم خواهيم كرد كه اين اقدامات جدي، شفاف و بدون مماشات در حال پيگيري است و در اين مسير موضع گروهي و جناحي از من سر نزده است.
او ادامه داد: جناحهاي چپ و راست هر دو بنده را قبول ندارند و بنده هم هر دو را با هم قبول ندارم؛ من براي اصلاح امور معتقد به ارزشها، اصول و مباني هستم كه بايد رعايت شود. اما بعضي وقتها ميبينيم به طور مثال روزنامهاي نامي براي خود انتخاب ميكند و عملكردي متفاوت با معني آن انجام ميدهد و اين يك توطئه و خيانت به فرهنگ ملي ما است. در اين بين دغدغههاي شما مطبوعاتيها مال من نيز هست.
رامين اين موضوع را كه مجوز انتشار يك مطبوعات به يك شخص داده ميشود و در پي توقيف آن عده زيادي بيكار ميشوند، گفت: يكي از نواقص قانون ما كه ظالمانه است و بايد اصلاح شود، همين است و براي اصلاح آن و رسيدن به امنيت شغلي شاغلان يك مطبوعات بايد اصلاحاتي انجام شود.
او مجموعه اهل رسانه را افرادي صالح، شايسته با انگيزههاي مثبت و اميدهاي فراوان دانست و افزود: در اين بين افرادي افسارگسيخته كه از فضاي موجود در ميان اهل رسانه سوء استفاده ميكنند اما بايد فضاي رسانهيي را فضايي امن براي ايجاد امنيت رواني، اخلاقي، اعتقادي، فرهنگي و ملي ايجاد كنيم.
وي تاكيد كرد: اگر حتي يك نفر در بين اهالي رسانه با موذيگري، وابستگي و شيطنت عمل كند، فضاي عمومي جامعه را مسموم كرده و جرم يك خائن ممكن است به پاي مجموعهاي بزرگ نوشته شود. ما ميخواهيم با شفافيت و كمك خود شما فضاي عمومي مطبوعات را از حركتهاي نادرست پاكسازي كنيم تا شايستگي اهل قلم و اهل رسانه كه بهترين در عرصهي جهاني هستند شناسايي شود. اما اگر به كمك خود اهل قلم عناصر نااهل شناسايي و افشا نشوند خيانت آن عده به پاي همه خواهد بود.
به گفته او مجوزي كه وزارت ارشاد براي هر رسانهاي صادر ميكند، توسط هيات نظارت بر مطبوعات متشكل از نمايندگان قواي سهگانه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و نمايندهاي از رسانهها و مطبوعات صادر ميشود.
رامين ادامه داد: سلب مجوز، توقيف، اخطار يا هر مسالهي ديگري نيز توسط همين هيات انجام ميشود، بنابراين طبق تكليف قانوني هيچ كس نميتواند خارج از قانون حركت كند زيرا نماد فرهنگ و تمدن ايراني اسلامي، قانونگرايي آن است و هر كس خارج از قانون حركت كند عنصري ضدفرهنگي است.
وي با اشاره به اعتقاد ايرانيان پيش از اسلام به پندار نيك، گفتار نيك و كردار نيك، گفت: ايرانيان با پذيرش اسلام برترين انتخاب تاريخي خود را انجام دادند و 1400 سال است كه آن را ترويج ميكنند و نظام جمهوري اسلامي براي تحقق همين ارزشها به وجود آمده است، بنابراين رسانهها نميتوانند خارج از ارزشهاي ملي، فرهنگي، اسلامي و تاريخي حركت كنند.
او مجوزي كه به رسانه داده ميشود را جزئي از حيثيت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دانست و تصريح كرد: معاونت امور مطبوعاتي و اطلاعرساني اين وزارتخانه، پاسدار حريم اين مجوز است و براي ما بسيار تلخ است مجوزي را كه صادر كردهايم بر اثر عملكرد غيرقانوني يا ضدقانوني آن رسانه، ناگزير سلب كنيم.
رامين با بد خواندن برخورد ضدقانوني صاحبان امتياز روزنامهها با وزارت ارشاد و هيات نظارت در برخي موارد خاص، افزود: روزنامهاي كه بعد از تذكرات مكرر همچنان بر شيوه سهلانگاري كه اسم ديگري براي آن قائل نيستم، اصرار داشته باشد و هر بار با خلاف جديدي مخاطبان خود و ملت ايران را با چالش مواجه و هيات نظارت را ناگزير به عكسالعمل كند و در اين ميان فضاي تبليغاتي عليه نظام در داخل و خارج فراهم كند، بايد پاسخگوي عملكرد خود باشد.
معاون امور مطبوعاتي با بيان اين كه صاحب امتيازي كه به دليل داشتن پشتوانه مالي جمعي را به استخدام خود درآورده و براي يك كار رسانهيي مطابق با قوانين و ضوابط از آنها استفاده ميكند، بر اثر خلافهاي مكرر خود باعث بيكاري آن عده ميشود.
انتهاي پيام