يك استاد دانشگاه گفت: فرهنگ و اخلاق مسائلي فراموش شده در روابط بينالملل نيستند بلكه بيشتر در بخشهاي پنهان روابط بينالملل است.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر ارسلان قرباني شيخنشين عصر دوشنبه در روز نخست "همايش اخلاق و روابط بينالملل" كه در دانشكدهي حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران از سوي انجمن ايراني روابط بينالملل برگزار شد افزود: اخلاق اجتماعي و فردي به شكل مشهودي در روابط و سياست بينالملل مورد توجه قرار گرفته است و اين مساله مورد سوال است كه پديدهاي به معناي فرهنگ اخلاقي در جوامع مشترك وجود دارد يا خير؟ و چطور در روابط بينالملل چنين پديدهاي ميتواند موثر باشد؟
وي گفت: با وجود اين كه مطالعهي سياست بينالملل براساس رويكرد مسلط رئاليستي بوده است و توجه به الگوهاي هنجاري كم بوده است و همچنين به مسائل فرهنگي توجهي كمي شده است مسلما تاثير روابط بينالملل بر اخلاق و بالعكس اجتنابناپذير است.
او تاكيد كرد: مسالهي فرهنگ و اخلاق مسائلي فراموش شده در روابط بينالملل نيستند بلكه بيشتر در بخشهاي پنهان اين مساله ديده ميشوند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به برخي ديدگاهها درباره اخلاق و ديپلماسي گفت: ديدگاههايي ابزار محور هستند كه در آنها فرهنگ جايگاهي ندارد و اصول اقتصادي مدنظر است. ديدگاهي ديگر دولت محور است كه در پايان دههي 70 ميلادي بيشتر آن را ميبينيم و ديدگاه سوم فرهنگي به عنوان عرصهي تجلي وجود انسانهاست كه در آن جهاني شدن و فرهنگ و اخلاق تلاش ميكند خود را از ديدگاه دولت محور بودن برهاند.
وي ادامه داد: ظاهر جهاني شدن به دنبال حاكميت يك فرهنگ است كه قبلا هم در اين باره شنيدهايم بسياري از نابرابريهاي موجود در دنيا يك لباس فرهنگي به تن كرده است. در بسياري از ملتها به خوبي اين تبعيض ديده ميشود.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: جهاني شدن و اخلاق در سياست بينالملل ارتباط متقابلي دارند و جهاني شدن سياست داراي دو چهره و دو مكانيزم متفاوت از يكديگر است، به نظر ميرسد شيوهها و روشهاي متفاوتي در روابط بينالملل در حال شكلگيري است.
قرباني شيخنشين تاكيد كرد: اعمال هر نوع فرهنگي در سياست و روابط بينالملل ميتواند پيامدهاي منفي و مثبت خاص خودش را داشته باشد. اما مهم آن است كه به اين شكل بشريت در مسيري اخلاقي و فرهنگي قرار ميگيرد.
انتهاي پيام