/اکتبر؛ ماه ارتقاي آگاهي سرطان پستان/ يك پاتولوژيست: FNA روش ساده، ارزان، كم هزينه و قابل اعتماد در تشخيص ضايعات پستاني

يك متخصص پاتولو‍ژي اظهار داشت: FNA يك روش ساده، ارزان، كم هزينه و قابل اعتماد در تشخيص ضايعات پستان است.

دكتر منصور جمالي زواره اي، استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران سخنران كنفرانس علمي ماهانه FNA يا سيتولوژي در تشخيص ضايعات پستان، در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا - منطقه علوم پزشکي تهران استفاده از FNA را يك روش ساده، ارزان، كم هزينه و قابل اعتماد در تشخيص ضايعات پستان با کمترين درصد خطاي ممکن دانست و گفت: در بين شکايات پزشکي در خصوص مشکلات پستان 6 درصد موارد مربوط به FNA و 24 درصد مربوط به بيوپسي سوزني است.

وي با اشاره به اين مطلب که در کنار FNA روش هاي ديگري نيز براي تشخيص ضايعات پستان وجود دارد افزود: سيتولوژي يکي ديگر از روش هاي تشخيصي براي ضايعات پستان است که از ترشحات نوك سينه و معمولا براي بررسي ضايعات داخلي مجاري پستان و پاپيلوم ها مورد استفاده قرار مي گيرد و در موارد كمي مي تواند بدخيمي هاي موجود در پستان را نشان دهد به همين دليل در تشخيص بدخيمي هاي پستان کمتر مورد استفاده قرار مي گيرد اما در خصوص ساير نقاط بدن كاربردهاي بسياري دارد.

وي تصريح کرد: FNA براي تشخيص تمام ضايعات پستان کاربرد دارد و فقط در مواردي كه بيمار داراي سينه هاي بزرگ است و تومور كوچكي در عمق آن قرار دارد و يا در مواقعي که نوع تومور به گونه اي است كه برداشت از آن امکان پذير نيست استفاده از اين روش نتيجه مطلوبي را به همراه نخواهد داشت.

دکترجمالي ادامه داد: FNA در 95 درصد موارد از نظر تشخيصي و در 15 درصد، علاوه بر تشخيص ارزش درماني هم دارد.

وي گفت: براي نمونه، اگر بيماري با عارضه آبسه در پستان مراجعه كند با استفاده از روش FNA محتويات آبسه پستان وي خارج شده و براي تشخيص به پاتولوژيست و آزمايشگاه ميكروب شناسي ارجاع داده مي شود. در اين صورت هم نوع ضايعه تشخيص داده شده و هم درمان انجام گرفته است.

وي خاطر نشان كرد: با توجه به اين كه بخش كثيري از زنان با ضايعات كيستيک در پستان مراجعه مي كنند استفاده از FNA مي تواند كاربرد زيادي داشته باشد.

دکتر جمالي ادامه داد: FNA يك روش بسيار ساده است که توسط هر جراح ، راديولوژيست، پاتولوژيست و هر پزشك ماهري قابل انجام است.

وي با اشاره به مزاياي FNA بيان داشت: اين روش عوارض و هزينه هاي کمي را بدنبال دارد و در حين انجام نياز به بيهوشي و بي حسي وجود ندارد و سطح درد در آن براي بيمار بسيار پايين است و علاوه بر تمام مزايايي كه براي بيمار در بر دارد، يک ساعت پس از انجام FNA جواب آن جهت تشخيص به پزشك ارجاع مي شود.و مي توان آن را با گايد سونوگرافي يا ماموگرافي انجام داد.

وي با توجه به اين مطلب که اتمام يك سيكل مثبت FNA نيازمند همكاري تيمي پزشك معالج، پاتولوژيست و راديولوژيست است اظهار داشت: نكته ظريفي كه در انجام FNA بايد مورد توجه قرار گيرد انجام صحيح اين روش به وسيله نمونه برداري توسط يك پزشك ماهر، تشخيص آن توسط پاتولوژيست و عملکرد دقيق يک راديولوژيست است.

وي در خصوص قابل اعتماد بودن روش FNA در مقايسه با روش بيوپسي سوزني ابراز کرد: بيوپسي سوزني يکي ديگر از روش هاي تشخيصي است كه در مقايسه با FNA نيازمند بي هوشي و بي حسي است و هزينه و زمان بيشتري را مي طلبد، همچنين عوارض بيشتري براي بيمار به دنبال دارد و بيمار بايد چند ساعت بعد از انجام بيوپسي بستري باشد و داراي 24 درصد خطا در مقايسه با خطاي 6 درصد در FNA است كه توجه به اين موارد حكايت از قابل اعتماد بودن FNA نسبت به بيوپسي دارد.

لازم به ذكر است كنفرانس علمي ماهيانه معاونت پژوهشي جهاد دانشگاهي علوم پزشكي تهران با حضور جراحان، راديولوژيست ها، پاتولوژيست ها و ساير پزشکان كلينيك بيماريهاي پستان با عنوان FNA يا سيتولوژي در تشخيص ضايعات پستان در نهم مهر ماه سال جاري برگزار شد.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۱۸ مهر ۱۳۸۸ / ۰۸:۳۴
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 8807-00592.124013
  • خبرنگار :