شهر تاريخي يزد براي ثبت جهاني به حمايت سازمان ميراث فرهنگي نياز دارد

با ثبت شهر تاريخي يزد در فهرست آثار ملي در سال 1384، بحث ثبت اين شهر به‌عنوان دومين شهر تاريخي جهان در فهرست ميراث جهاني مطرح شد و سپس در فهرست موقت ميراث جهاني قرار گرفت تا پرونده‌ي آن براي ثبت در فهرست ميراث جهاني تهيه و به يونسكو ارائه شود.

به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مدير پيشين پايگاه شهر تاريخي يزد ـ محمدحسن خادم‌زاده ـ فروردين‌ماه 1386 با اشاره به روند آماده كردن پرونده‌ي اين شهر تاريخي در فهرست ميراث جهاني، به خبرنگار ايسنا گفت، بايد با در نظر گرفتن شرايط زمان و مكان، پيش‌نويس نهايي پرونده‌ي ثبت در فهرست ميراث جهاني حدود پنج‌ماه ديگر آماده شود تا پس از بررسي و رفع نواقص و مشكلات احتمالي و اتفاق نظر مسؤولان مربوط در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، براي ثبت در فهرست ميراث جهاني در سال 1386 به يونسكو فرستاده شود.

ارديبهشت همان سال، رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان يزد ـ عزيزالله سيفي ـ اعلام كرد، كارهاي اجرايي با هدف ثبت يزد در فهرست ميراث جهاني در دست انجام‌اند. اكنون تعدادي از كارشناسان پايگاه تاريخي شهر يزد در حال انجام مطالعاتي در اين زمينه و بررسي طرح‌ها و برنامه‌هاي آن هستند.

خادم‌زاده مردادماه 1386 به در مرحله‌ي تهيه بودن اين پرونده اشاره كرد و از بازديد دو كارشناس ارشد يونسكو و سازمان ميراث فرهنگي از يزد با هدف بررسي پرونده‌ي تهيه‌شده براي بافت تاريخي، ارزيابي آن براساس معيارهاي جهاني و بررسي آثار شناسايي‌شده در يزد خبر داد.

به گزارش ايسنا، پس از حدود يك‌سال از اطلاع‌رساني مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان يزد، مدير پيشين پايگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي يزد در تيرماه 1387 گفت: فقط ترجمه‌ي پرونده براي فرستادن به يونسكو باقي مانده و اين خود، اصلي‌ترين مشكل براي تكميل پرونده‌ي ثبت جهاني شهر تاريخي يزد است. البته حدود 20ميليون تومان اعتبار براي ترجمه و كسري‌هاي بودجه براي تهيه‌ي پرونده‌ي ثبت جهاني شهر تاريخي يزد نياز است.

خادم‌زاده بيان كرد: پرونده‌ي شهر تاريخي يزد براي ثبت در فهرست ميراث جهاني با توجه به برنامه‌هايي كه يونسكو دارد، بايد تا اواخر شهريورماه فرستاده شود.

اين در حالي است كه حدود دوهفته‌ي پيش، سرپرست پايگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي يزد درباره‌ي ميزان پيشرفت اين پرونده براي ثبت در فهرست ميراث جهاني به خبرنگار ايسنا گفت: تاكنون بيش از 50 درصد كارهاي تهيه‌ي اين پرونده انجام شده‌اند، بخشي از كارهاي پرونده كه به پايگاه ميراث فرهنگي يزد مربوط مي‌شود، در حد امكانات اين پايگاه در حال انجام است.

ذات‌الله نيكزاد ادامه داد: براي ادامه‌ي كارهاي تهيه‌ي پرونده‌ي شهر تاريخي يزد به حمايت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيازمنديم. اگر اين حمايت انجام شود، در يك زمان كوتاه درصد پيشرفت كار را به 80 درصد مي‌توان رساند.

وي اظهار داشت: از آنجا كه يك‌سري اطلاعات و كارهاي انجام‌شده براي تهيه‌ي پرونده بايد در قالب فرمتي درآيند، به اعتبار كافي براي انجام اين كار در پايگاه نياز داريم.

او تأكيد كرد: براي تكميل پرونده‌ي شهر تاريخي يزد با هدف ثبت آن در فهرست ميراث جهاني، اگر بخشي از اعتبارات تخصيص يابد و حمايت‌هاي لازم در اين زمينه از پايگاه شود، بيش از يك‌سال طول نمي‌كشد تا اين پرونده تكميل شود و مراحل بعدي آن پي‌گيري شود.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يزد درباره‌ي محدوده‌اي از شهر تاريخي يزد كه شامل اين پرونده مي‌شود، توضيح داد: پرونده‌ي ثبت درباره‌ي محدوده و داخل حصار و در واقع، هسته‌ي اصلي شهر قديم يزد است. محدوده‌ي داخل حصار شامل برج، بارو، دروازه‌ها و خندق مي‌شود كه در درجه‌ي نخست اهميت دارند.

نيكزاد گفت: اين بخش، اصيل‌ترين جايي است كه در توسعه، تغييرات و تحولات، زياد مخدوش نشده و اصالت خود را در اين محدوده حفظ كرده است.

وي پيشرفت تهيه‌ي پرونده را در اين منطقه از شهر تاريخي يزد را در پي اقدامات سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يزد در راستاي نظارت و كنترل ساخت‌وسازها و تمركز بر كارهاي مرمت، حفاظت و به‌سازي در اين منطقه دانست.

او بيان كرد: زمينه‌هاي اجرايي، مديريتي و پژوهشي در اين زمينه مهيا هستند و كارهاي پژوهشي در اين ارتباط به‌صورت عام و خاص انجام شده‌اند. به همين دليل، اين امكان براي آماده كردن محوطه با هدف ثبت در فهرست ميراث جهاني ايجاد شده است.

وي اظهار داشت: يك‌سري تملك‌هايي در ارتباط با آزادسازي اطراف حصار و خندق انجام شده‌اند و به نسبت محدوده‌اي كه داخل حصار قرار دارد، امكان ثبت آن در فهرست ميراث جهاني بسيار بالاست، چون اكنون نظارت و كنترل نسبتا مناسبي بر آن مي‌شود و مديريت شهر مانند شهرداري، مسكن و شهرسازي، استانداري و ديگر بخش‌ها، كنترل و حفاظت اين بخش را پذيرفته‌اند و حتا اقداماتي را در اين زمينه انجام مي‌دهند.

نيكزاد با اشاره به ثبت موقت شهر تاريخي يزد در فهرست ميراث جهاني از سه‌سال پيش تا كنون، با هدف آماده كردن پرونده‌ي اين شهر براي ثبت در فهرست ميراث جهاني، اضافه كرد: از آن زمان تقريبا كارها پيش رفته و يك‌سري پيمايش‌ها انجام و نقشه‌هايي تهيه شده‌اند؛ ولي به‌دليل اين‌كه اكنون كار در مقياس شهر است و شهر نيز مسائل پيچيده‌ي زيادي دارد، قاعدتا تهيه‌ي پرونده‌ي ثبت و روند انجام كارهاي ثبت معمولا طولاني‌تر از آثار ديگر است، چون در ايران، سابقه‌ي انجام اين كار وجود ندارد كه شهر يا بافتي را در فهرست ميراث جهاني به ثبت برسانند.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۳۱ مرداد ۱۳۸۸ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: فرهنگ2
  • کد خبر: 8805-09046
  • خبرنگار : 71191