*گزارش* سيزدهمين جشنواره‌ي كتاب كودك و نوجوان در بوته‌ي نقد

سيزدهمين جشنواره كتاب كودك و نوجوان كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در دو بخش جشنواره‌اي و نمايشگاهي با برگزاري سه نشست تخصصي از18 تاريخ تا 25 اسفند ماه در محل آفرينش‌هاي فرهنگي و هنري اين نهاد فرهنگي برگزار شد.

اگر برگزاري مراسم بزرگداشت «احمدرضا احمدي» را برگ برنده‌ي اين جشنواره بدانيم كه باعث شد در ساعات برگزاري اين مراسم مراجعه‌كنندگان به آن افزايش يابد، در ساير روزها حتي در مراسم اختتاميه آن كه با اعطاي جوايز به برگزيدگان توأم بود، تعدادمراجعه‌كنندگان به حدي كم بود كه صداي مجري برنامه را در آورد كه «اگرچه دوستان پراكنده نشسته‌اند، اما اميدواريم با كف‌زدن‌هاي بلندشان اين كمبود را جبران كنند»!

سيزدهمين جشنواره كتاب كودك و نوجوان كانون آن‌قدر در فقر مخاطب فرو رفته بود كه در سومين روز برگزاري آن جعفر ابراهيمي دبير جشنواره بدون هيچ مقاومتي در برابر پرسش خبرنگار ايسنا مبني بر خاموش‌بودن فضاي نمايشگاه گفت:سكوت فعلي جشنواره مي‌تواند از زمان نامناسب برگزاري آن نشات گرفته باشد. چون اين ايام در نزديكي ايام نوروز قرار دارد. شايد هم علت اين مساله اين باشد كه اين جشنواره روزهاي نخستين خود را پشت سر مي‌گذارد.

جعفر ابراهيمي هم چنين در زمينه عدم وجود هيچ نشست خبري پيش از برگزاري اين جشنواره گفت: متأسفانه سالن نمايشگاه دير تحويل ما داده شد و پيش از اين سالن نمايشگاه در اختيار دوستان بخش انيميشن بود. پس ما عملا جايي براي برگزاري مراسم افتتاحيه اين جشنواره نداشتيم. با وجود اين اخبار مربوط به جشنواره به صورت خردخرد درلا به لاي ايام جشنواره در اختيار مردم قرار گرفته است و ما اميدواريم بتوانيم شاهد حضور پررنگ مردم در ايام باقي مانده باشيم .مضاف براين كه به شخصه اين حضور را در ساعات صبح پررنگتر مي دانم.

اما نه تنها اين آرزو محقق نشد ،متأسفانه اشكالات اين جشنواره به قدري بودكه پيامدهاي آن دامن‌ نشست‌هاي تخصصي آن را نيز گرفت. چنان‌كه اگرچه در اولين نشست اين جشنواره با عنوان «جايگاه بازنويسي قصه‌هاي شاهنامه براي كودكان و نوجوانان» قريب به 12 تن حضور داشتند ، در آخرين نشست كه به «جايگاه شعر كودك و نوجوان» اختصاص داشت، تنها سخنرانان و خبرنگار كانون ،حضور داشتند!

در شرايطي كه فضاي سكوت و كور جشنواره شايعاتي را دامن مي زد ، بخش نمايشگاهي نيز از اين قاعده مستثني نبود، چنان‌كه بسياري از غرفه‌داران به سبب تبليغ ضعيف درباره‌ي جشنواره و بخش نمايشگاهي آن ، عدم هماهنگ با مدارس جهت بازديد از آن و در يك كلام آن چه «ضعف مديريتي» خواندند را ، از مشكلات اصلي اين بخش قلمداد كردند.

«يزدان افراز» غرفه‌دار انتشارات سروش در گفت‌وگويي به خبرنگار ايسنا تصريح كرد: اطلاع‌رساني، مديريت و استقبال از اين نمايشگاه جشنواره صفر است ، درحالي‌كه هزينه غرفه‌هاي آن بالاست. چه‌كسي با چه توجيه فرهنگي چنين حضوري را در كنار پرداخت 30 هزار تومان بابت هر غرفه توجيه‌پذير مي‌داند؟ ظاهرا آقايان فقط مي‌خواستند چيزي به اسم جشنواره بدون هيچ هزينه‌ي برگزاركنند. بنابراين هيچ تلاشي در زمينه آماده‌سازي جامع جهت برگزاري اين جشنواره نداشته‌اند!

اين اعتراض اگر چه تند بود اما اعتراضي بود كه از سوي نويسندگان و اهالي ادب و هنر نيز تاييد شد چنان كه فرهاد حسن‌زاده گفت: اگرچه در اين جشنواره حضور دارم، اما هيچ احساس جشنواره‌اي از آن نكردم.

وي كه در يكي از شلوغ‌ترين روزهاي جشنواره يعني بزرگداشت احمدرضا احمدي سخن مي‌گفت تصريح كرد: اين جشنواره زمان مناسبي براي تبادل‌نظر نويسندگان و ناشران، مخاطبان كودك و نوجوان به عنوان اهرم‌هاي اصلي كتاب كودك است ولي فضاي آن به قدري سكوت و كور است كه به شخصه هيچ برداشتي از آن نداشته‌ام.تبليغات اين جشنواره بسيار ضعيف و زمان آن ، نامناسب بود. درحالي‌كه انتظار مي‌رود درحايي كه خرج مي‌شود، برنامه‌ريزي هم باشد، اما در عمل اين‌طور نبود.

شهرام اقبال‌زاده دبير انجمن نويسندگان كودك و نوجوان نيز نگاه خود را راجع به اين جشنواره اين‌گونه توسعه داد: اگرچه هر جشنواره‌اي ويژگي‌هاي خود را دارد، ولي اين جشنواره به سبب يك تأخير زماني و جابه‌جايي آن و مصادف‌شدن آن با ايام سال نو با حضور كم‌رونق مخاطب و مخالفان ادبي همراه شد.

اين سخن اقبال‌زاده حكايت از شايعاتي داشت كه بركل فضاي نمايشگاه سنگيني مي‌كرد و آن اين بود كه وزارت آموزش و پرورش بودجه كانون را به تمامي پرداخت نكرده است.بنابراين مسوولان اين جشنواره توان لازم را جهت مانور خبري و اطلاع‌رساني و ديگر فعاليت‌هاي لازم آن در اختيار نداشته اند.

اگرچه محسن چيني‌فروشان مديرعامل كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در گفت‌وگويي با ايسنا بر اين ادعا خط بطلان كشيد و گفت: تنها قريب به 10 درصد اين بودجه پرداخت نشده است.

وي در قبال سنگيني فضاي نمايشگاهي و جشنواره سيزدهمين جشنواره گفت: هدف اصلي جشنواره اهداي جوايز به بهترين آثار ادبي و هنري حوزه كودك و نوجوان طي دوسال اخير است، كه به موعد خود برگزار مي‌شود گفت : ما در تلاشيم تا با راه‌اندازي نمايشگاه دايمي كتاب كودك و نوجوان اين مهم را در بين كودكان و نوجوانان توسعه دهيم.

اما علي رغم اين ادعاي فرهنگي مهندس چيني فروشان وي سخني از چگونگي آن و اين كه اين طرح بناست با چه برنامه ريزي بلند مدت و حتي كوتاه مدتي توام باشد، نكرد.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ / ۱۳:۲۵
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8712-14269
  • خبرنگار : 90002