/خودكفايي در توليد نانوالياف از محصولات پزشكي تا كشاورزي/ خط صنعتي تمام خودكار توليد انبوه نانوالياف در كشور طراحي و ساخته شد

طراحي و ساخت نخستين خط صنعتي تمام‌ خودكار توليد انبوه نانوالياف به همت محققان كشور انجام شد.

دكتر يوسف محمدي، مجري طرح ساخت دستگاه توليد نانوالياف و مدير پژوهش و فن‌آوري شركت توليدكننده اين دستگاه با اعلام اين كه با تلاش محققان و كارشناسان، طراحي و ساخت اولين خط صنعتي تمام‌ خودكار توليد انبوه نانوالياف در كشور با موفقيت به انجام رسيد به خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: با راه‌اندازي اين خط توليد صنعتي، توليد انبوه انواع نانوالياف پليمري و سراميكي در كشور ميسر شد.

وي با بيان اين كه نانوالياف به اليافي با قطر كمتر از يك ميكرومتر و نسبت طول به قطر بزرگتر از 50 اطلاق مي‌شود، اظهار كرد: فن‌آوري به‌ كار رفته در اين سامانه صنعتي كاملاً بومي بوده و با فن‌آوري‌هاي مشابه آمريكايي، اروپايي و آسيايي متفاوت است و لذا از قابليت ثبت در مجامع معتبر بين‌المللي برخوردار است.

محمدي تصريح كرد: انعطاف در طراحي، سهولت در به‌ كارگيري، وسعت تجهيزات جانبي ارائه‌شده، كنترل بسيار دقيق به‌همراه دامنه بالاي تغييرات در نظر گرفته شده براي پارامترهاي الكتروريسي، امكان اعمال تغييرات و شرايط فرآيندي براساس نياز صنايع، و نيز قيمت تمام‌شده بسيار پائين اين دسته از تجهيزات در مقايسه با نمونه‌هاي مشابه خارجي منجر به محبوبيت بالاي اين دسته از خطوط صنعتي توليد انبوه نانوالياف در بين مديران و كارشناسان صنايع مختلف خواهد شد.

به گفته وي در حال حاضر هيچ يك از شركت‌هاي خارجي صاحب اين فن‌آوري حاضر به واگذاري تجهيزات صنعتي توليد انبوه نانوالياف به ساير كشورهاي فاقد اين فناوري نيستند.

محمدي معتقد است كه با ارائه اين دسته از خطوط صنعتي تمام خودكار توليد انبوه نانوالياف، تجربه شيرين فعاليت‌هاي علمي و عملي در حوزه فناوري نانو براي متخصصان و كارشناسان دانشگاهي و صنعتي فراهم آمده و بستر لازم براي شكوفايي خلاقيت‌ها و ارائه ابداعات و ابتكارات جديد در عرصه فناوري نانو براي علاقه‌مندان در سطوح مختلف ايجاد مي‌شود.

وي افزود: از سوي ديگر، اين دسته از خطوط صنعتي توليد انبوه نانوالياف با توليد محصولات مختلف در مقياس نانومتري، روياي به‌كارگيري فناوري نانو را براي بشريت به يك واقعيت انكارناپذير مبدل مي‌كند. شايد به‌جرات بتوان عنوان كرد كه اين دسته از خطوط صنعتي توليد نانوالياف اولين دستگاه‌ها و تجهيزات توليدي در حوزه فن‌آوري نانو هستند كه به‌طور كامل در داخل كشور طراحي و ساخته شده و به كارشناسان صنايع مختلف اين امكان را مي‌دهند كه دنياي نانو را تجربه كرده و با به‌كارگيري آنها، نانوالياف را براي كاربردهاي مختلف توليد كنند. همچنين هدف اصلي از ارائه خطوط صنعتي تمام‌اتوماتيك توليد انبوه نانوالياف خودكفايي و ارتقاء سطح علميكشور و نيز صادرات آن در سطح منطقه و آسياست.

محمدي با اشاره به اين كه روش‌هاي مختلفي براي توليد نانوالياف وجود دارد، اما روشي كه مقرون به‌صرفه بوده و راحت‌ترين و كارآمدترين نيز باشد، فرآيند الكتروريسي است،گفت: به‌طوركلي الياف معمولي با استفاده از نيروهاي مكانيكي ساخته مي‌شوند، بنابراين مذاب‌ها يا محلول‌هاي پليمري به‌واسطه نيروهاي مكانيكي كه به آنها اعمال مي‌شود تحت كشش‌هاي بالايي قرار گرفته و به شكل ليف در مي‌آيند. اين درحالي است كه در فرآيندهاي الكتروريسي به‌جاي بهره‌گيري از نيروهاي مكانيكي، از نيروهاي الكترواستاتيكي استفاده مي‌شود. به اين ترتيب نيرويي كه لازم است تا مذاب يا محلول را تحت كشش‌هاي بسيار زياد قرار دهد تا به شكل ليف درآيد، نيروهاي الكتروستاتيكي هستند.

وي افزود:در حقيقت وقتي محلول يا مذاب پليمري در يك ميدان الكتريكي با ولتاژ بالا قرار مي‌گيرد، محلول باردار شده و به‌واسطه باري كه ايجاد مي‌شود، نيروي الكترواستاتيكي بر محلول وارد مي‌شود كه برخلاف جهت نيروي كشش سطحي محلول بوده و هر زمان نيروي الكتروستاتيكي بر نيروي كشش سطحي محلول يا مذاب فائق آيد نانوالياف شكل مي‌گيرند. بنابراين براي توليد نانوالياف با استفاده از روش الكتروريسي در واقع از ميدان‌هاي الكتريكي با ولتاژ بسيار بالا استفاده مي‌شود.

به گفته وي تخلخل بسيار زياد، سطح ويژه بسيار بالا و سبك بودن از مهمترين ويژگي‌هاي‌ نانوالياف است.

مجري طرح ساخت دستگاه توليد نانوالياف خاطرنشان كرد: در سال‌هاي اخير محصولات متشكل از نانوالياف سهم بالايي از محصولات تجاري فناوري نانو را به خود اختصاص داده‌اند و روز به روز بر وسعت آنها افزوده مي‌شود. در اين رابطه از مهمترين كاربردهاي نانوالياف مي‌توان به مصارف آنها در حوزه‌هاي پزشكي، دارويي و بهداشتي (نظير مهندسي بافت، ماسك‌ها و فيلترهاي پزشكي، پوشش‌هاي زخم، سامانه‌هاي كنترل‌شده رهش و غيره)، صنعتي شامل صنايع دفاعي و امنيتي، صنايع جداسازي و فيلتراسيون، صنايع شيميايي، صنايع رنگ و پوشش، صنايع نساجي، صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، صنايع هوافضا، صنايع خودروسازي، صنايع ساختمان، صنايع غذايي، فناوري اطلاعات و ارتباطات، توليد و ذخيره‌سازي انرژي و نيز بهينه‌سازي مصرف انرژي (نظير پيل‌هاي خورشيدي، پيل‌هاي سوختي، باطري‌هاي پليمري و غيره)، صنايع نانوكامپوزيت و نانوالياف كربن، انواع حسگرهاي زيستي و شيميايي، حوزه‌هاي مرتبط با زيست‌فناوري، محيط زيست، كشاورزي و غيره اشاره كرد.

وي در ادامه به ايسنا گفت: در ميان كاربردهاي فراوان نانوالياف، استفاده از آن‌ها در سامانه‌هاي فيلتراسيون بيشترين سهم بازار نانوالياف را به خود اختصاص داده است به‌طوري‌كه اكثر شركت‌هاي بين‌المللي فعال در اين عرصه به توليد و ارائه اين دسته از محصولات پرداخته‌اند. در اين ارتباط مي‌توان به انواع فيلترهاي هوا و روغن خودرو، فيلترهاي كاتاليزوري، انواع ماسك‌هاي تنفسي، انواع فيلترهاي كابين وسايل نقليه و ماشين‌الات معادن، انواع فيلترهاي ساختماني، انواع فيلترهاي ضدباكتري، انواع فيلترهاي هواي كارخانه‌ها و محيط‌هاي اداري، انواع فيلترهاي اتاق‌هاي تميز، انواع فيلترهاي مايعات جهت حذف ذرات ميكرومتري، انواع فيلترهاي جذب مواد آلي و حذف فلزات سنگين، انواع فيلترهاي قابل استفاده در صنايع غذايي، انواع فيلترهاي تبادل يوني، و نيز انواع فيلترهاي شيميايي و بيولوژيكي قابل استفاده در صنايع اشاره كرد.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۲۰ بهمن ۱۳۸۷ / ۱۵:۰۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8711-12150
  • خبرنگار :