وزير بهداشت: شاخص اهداي داوطلبانه خون در ايران 100 درصد است بخش وسيعي از مردم دنيا از دسترسي به خون سالم محرومند

وزير بهداشت، شاخص اهدا داوطلبانه خون در ايران را صد در صد عنوان كرد و گفت: سازمان انتقال خون ايران قصد دارد با افزايش اهدا كنندگان مستمر خون و استفاده از روش‌هاي جديد تشخيص آزمايشگاهي، سلامت خون و فرآورده‌هاي خوني را هر چه بيشتر ارتقا دهد.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر كامران باقري لكنراني در پيامي به كارگاه آموزشي ارتقاي استانداردهاي كيفي جمع آوري خون و پلاسما در ايران  گفت: امروزه خون و فراورده‌هاي حاصل از آن نقش انكارناپذيري در نجات جان انسان‌ها بازي مي‌كنند. هر ساله زندگي ميليون‌ها بيمار نيازمند با دسترسي به خون و فرآورده‌هاي آن نجات يافته يا آن كه كيفيت زندگي آنها به طرز چشمگيري بهبود مي‌يابد. با اين وجود همين ماده حيات بخش مي‌تواند از طريق انتقال بيماري‌هاي خطرناك به عامل مرگ دريافت كنندگان آن تبديل شود. بنابراين تامين خون سالم و فرآورده‌هاي آن يكي از اصلي‌ترين وظايف نظام‌هاي سلامت در دنيا است.

در ادامه پيام وزير بهداشت آمده است:« دولت‌ها نه تنها وظيفه تامين مقدار كافي خون و فرآورده‌هاي خوني را برعهده دارند؛ بلكه بايد اطمينان حاصل كنند كه اين فرآورده‌ها از سلامت كافي برخوردارند. متاسفانه انتقال بيماري‌ها از طريق دريافت خون و فرآورده‌هاي خوني در گسترش بيماري‌هاي ايدز و هپاتيت به خصوص در بيماراني كه به دريافت مكرر خون و فرآورده‌هاي آن نياز دارند تجربه‌اي است كه نبايد تكرار شود.

وي افزود: خوشبختانه اطلاعات موجود از منطقه حاكي از آن است كه پيشرفت‌هاي قابل توجهي در ميان كشورهاي عضو صورت گرفته است؛ اما درعين حال تجربه كشورهاي پيشرو در اين زمينه نيز مي‌تواند در قالب همكاري منطقه‌اي و كمك‌هاي فن آوري تسريع كننده دستيابي به خون و فرآورده‌هاي خوني سالم باشد.

در ادامه پيام وزير بهداشت آمده است: سازمان انتقال خون ايران با بيش از 35 سال سابقه در برخورداري از فن‌آوري مناسب و آزمايشگاه‌هاي رفرانس پيشرفته مي‌تواند به عنوان مركز همكاري سازمان جهاني بهداشت (WHO Collaborating Center) و همچنين يكي از مراكز آموزشي منطقه‌اي سازمان جهاني بهداشت در نظر گرفته شود.

وي گفت: اگرچه پيشرفت قابل توجه علمي در زمينه‌هاي تشخيص آزمايشگاهي پاتوژن‌ها اين امكان را فراهم كرده است كه با اطمينان بيشتري نسبت به تجويز و مصرف فرآورده‌هاي خوني اقدام شود؛ اما، هزينه‌هاي بسيار گزاف اين آزمايش‌ها باعث شده تا كشورهايي با منابع مالي محدود در بخش سلامت قادر به استفاده فراگير از اين امكانات آزمايشگاهي نباشند؛ بنابراين لازم است در كنار توسعه روش‌هاي آزمايشگاهي موثر و قابل اطمينان در شناسايي پاتوژن‌ها در خون و فراورده‌هاي خوني از روش‌هاي مقرون به صرفه و قابل اطمينان‌تري در پيشگيري از ورود فرآورده‌هاي آلوده به چرخه مصرف استفاده شود.

دكتر لنكراني در ادامه افزود: استفاده از خون‌هاي اهدايي 100 درصد داوطلبانه كه با اهداف انساني از طرف اهداكنندگان داوطلب سالم اهدا شده است يكي از كارآمدترين شيوه‌ها در ارتقاي سلامت خون و فرآورده‌هاي خوني است. مطمئنا فراهم كردن افراد داوطلب براي اهداي خون، خود با نيات نوع دوستانه در هر كشوري به يك سازمان انتقال خون متمركز با بودجه و امكانات لازم نياز دارد. عليرغم آن كه دسترسي به خون و فرآورده‌هاي خوني سالم از اساسي‌ترين نيازهاي امروز بشر است متاسفانه بخش وسيعي از مردم دنيا از دسترسي به اين حق اوليه خود محروم هستند.

وي ادامه داد: امروزه در بسياري از كشورهاي جهان به ويژه مناطق محروم دنيا نه تنها بيماران از دسترسي كافي به خون و فرآورده‌هاي خوني محروم هستند بلكه سلامت خون‌هاي در دسترس كه عمدتا از طريق افراد غير داوطلب تامين شده‌اند؛ نيز مورد سوال است. به همين دليل نقش سازمان‌هاي بين المللي و از جمله سازمان جهاني بهداشت در حمايت از كشورهاي عضو براي ارتقا دسترسي به خون و فرآورده‌هاي خوني بسيار با اهميت است. علاوه بر آن سازمان جهاني بهداشت بايد اين امكان را براي كشورهاي عضو فراهم كند تا با صرف هزينه‌هاي معقول بتوانند از روش‌هاي آزمايشگاهي جديد تشخيص پاتوژن‌ها و ارتقا سلامت فرآورده‌هاي خوني استفاده كنند.

وزير بهداشت هزينه‌هاي بالاي استفاده از روش‌هاي جديد آزمايشگاهي از جمله NAT‌ را مانعي در راه استفاده از روشهاي‌هاي تشخيصي در كشورهاي در حال توسعه دانست و گفت: با اين حال به دليل وجود يك سازمان متمركز انتقال خون در ايران و وجود فرهنگ ريشه دار نوع دوستي و اهداي سالانه بيش از 7/1 ميليون واحد خون داوطلبانه شاخص اهدا داوطلبانه و بدون چشم داشت خون در كشور ما به 100 درصد رسيده است. نظام انتقال خون در ايران علاوه بر تامين دسترسي كافي به خون و فرآورده‌هاي خوني سالم، موفق شده است با پالايش قراردادي پلاسماهاي بدست آمده از خون‌هاي اهدايي دسترسي بيماران نيازمند به داروهاي مشتق از پلاسما را نيز بهبود بخشد.

وي افزود: با اين وجود سازمان انتقال خون ايران قصد دارد با افزايش اهدا كنندگان مستمر خون و استفاده از روش‌هاي جديد تشخيص ازمايشگاهي در كنار استقرار سيستم‌هاي Look back، سلامت خون و فرآورده‌هاي خوني را هرچه بيشتر ارتقا دهد. استفاده از روش‌هاي بهينه و قابل اطمينان در تامين خون و فرآورده‌هاي خوني يك راه بسيار مطمئن در تامين سلامت خون و فرآورده‌هاي خوني است. به همين دليل اجراي اصول GMP در مراكز جمع آوري خون و پلاسما بايد به عنوان يك اصل اوليه و قطعي مورد توجه تمام مسوولان در نظام سلامت كشورها باشد.

دكتر لنكراني در پايان گفت: بي‌ترديد حضور مسوولان مراكز انتقال خون كشورهاي منطقه در كنار سازمان‌هاي نظارتي اين كشورها فرصت بسيار خوبي براي تبادل نظر در مورد شيوه‌هاي عملي اجراي قوانين GMP در كشورهاي عضو فراهم خواهد كرد.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۱۱ آبان ۱۳۸۷ / ۱۱:۵۹
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 8708-05835.79197
  • خبرنگار : 71070