اكبر فرهيخته، چهارمين مديري است كه پس از رحيمپور، وظيفهدوست و حمزهزاده در اداره كل نظارت فني و تدوين استانداردها كه به اداره كل امور مراكز، خدمات و استانداردسازي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تغيير نام داده، بر صندلي مديريت تكيه زده است.
او پس از گذشت چندماه از فعاليتاش، موضوع يكسانسازي نرخ هتلها و خذف نرخ ارزي را براي اجرا در پيش گرفت كه با حرف و حديثهاي فراوان همراه بود و پسلرزههاي آن تا واپسين روزهاي سال و زمان تعيين و اعلام نرخهاي جديد هتلها ادامه يافت.
فرهيخته در روزهاي پاياني سال گذشته، از اجراي طرح تعيين سهم كمي استانها در حوزهي گردشگري خبر داد كه اجراي دقيق آن در حوزهي گردشگري ايران، سرنوشتي مبهم دارد.
مدير كل امور مراكز، خدمات و استانداردسازي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، جزييات اين طرح و ديگر مأموريتهاي اين اداره كل را در سال 1387 تشريح كرد.
فرهيخته اظهار داشت: طرح كمي كردن اهداف و تعيين سهم گردشگري هر استان پس از تأييد رييس سازمان و شوراي معاونان، براي اجرا به استانها ابلاغ ميشود.
او دربارهي جزييات اين طرح، توضيح داد: پس از پنج ماه كارشناسي و بررسيهاي علمي، طرحي تهيه شد كه در آن، براساس سند چشمانداز 20 سالهي گردشگري براي رسيدن به آن آمار، به تناسب ظرفيتها و جاذبههاي فرهنگي و گردشگري، تعداد گردشگران داخلي و خارجي، امكانات، مسيرها، موقعيت راهها، تأسيسات گردشگري، نيروي انساني، درآمد سرانه و معيارهاي ديگر، سهم هر استان مشخص ميشود.
وي بيان كرد: كمي كردن اهداف گردشگري و مشخص شدن سهم هر استان در ورود گردشگران، علاوه بر ارايهي آمار و ارزيابيهاي كارشناسي، ميزان موفقيت مديران سازمانهاي ميراث فرهنگي و گردشگري، ميزان اشتغال، افزايش درآمد سرانه، درآمد ناخالص ملي و پيشرفتهاي اقتصادي و فرهنگي را مشخص ميكند و معياري ميتواند باشد كه بهوسيلهي آن، عملكرد مديران را در تحقق اين اهداف ارزيابي و ارزشگذاري كنيم.
مدير كل امور مراكز، خدمات و استانداردسازي معتقد است: تعيين سهم هر استان در گردشگري، در واقع نيازمندي آن استان به زيرساختها و تأسيسات گردشگري، دفاتر خدمات مسافرتي، كمپ، پارك، مراكز بين راهي، سرويس بهداشتي و ... را مشخص ميكند و عاملي ميشود تا برنامهريزيهاي استان در راستاي اجراي اين اهداف بهكار گرفته شوند.
وي تأكيد كرد: تعيين سهم كمي براي توسعهي گردشگري استانها از اتلاف منابع و اعتبارات جلوگيري ميكند و سبب ميشود تا همهي مديران آن استان، خود را به آب و آتش بزنند تا بسترها و مقدمات لازم براي تحقق اين اهداف در استان فراهم شوند.
او توضيح داد: تعيين سهم هر استان از گردشگري و تأثير آن در بهرهوري منابع مانند اين است كه شما براي شام يكصد نفر مهمان داشته باشيد، پس براي همين تعداد مهمان تدارك ميبينيد. سهم كمي استانها موجب ميشود تا استانها منابع و اعتباراتشان را بدون افراط و تفريط فقط براي اهداف تعيينشده صرف كنند.
سهم گردشگري استانها سالانه تعيين ميشود
فرهيخته بيان كرد: سهم گردشگري استانها و اهداف كمي آن بهصورت سالانه و از طريق آمار موجود هر سال با درنظر گرفتن سرعت رشد متناسب براي سال آينده تعيين ميشود.
وي ادامه داد: بهعنوان مثال، با داشتن آمار گردشگران داخلي و خارجي، تعداد هتلها، كمپها، گردشگران چادرخواب، ميانگين متوسط هزينهي يك گردشگر و سطح اشتغال هتلها و با درنظر گرفتن يك سرعت رشد، اهداف كمي سال آينده را مشخص ميكنيم، بهطوري كه اگر در سال 1387 بخواهيم به سه ميليون گردشگر ورودي دست پيدا كنيم، با رشد متوسط پنج درصد يا بيشتر با يك تناسب ساده ميتوانيم بگوييم، براي رسيدن به سند چشمانداز در اين سال، چقدر بايد گام برداريم و به چه امكاناتي نيازمنديم.
بايد از كليگويي به جزييگويي برسيم
مدير كل امور مراكز، خدمات و استانداردسازي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري دربارهي ميزان تأثيرگذاري اين طرح براي ساماندهي وضعيت گردشگري استانها، اظهار كرد: ما اگر ميخواهيم به اهداف خود برسيم، بايد آنها را اجرايي و علوم انتزاعي را كاربردي كنيم و از كليگوييها به جزييگويي برسيم.
وي گفت: بايد معيار مشخصي داشته باشيم تا بتوانيم مديريت كنيم و به آيندهي خود، قابليت برنامهريزي و ارزشگذاري بدهيم. اگر بخواهيم به اهداف گردشگري برسيم، بايد با نگاهي آنها را ارزيابي كنيم، يعني بگوييم در فلان استان امسال چند درصد ميخواهيم سطح اشغال داشته باشيم. اگر اين هدف و ديگر اهداف تعيينشده محقق نشدند، حتما ما مشكل داريم.
او با بيان اينكه دستاندركاران و مديران بايد نسبت به اهداف كمي تعيينشده به انجام كار متعهد شوند، افزود: كليات، ما را به هدف نهايي نميرسانند. ما بايد مانند كسي كه ميخواهد از طبقهي اول به طبقهي دوم برود، با پلهبندي يا استفاده از آسانسور و با رشدي متناسب بالا برويم.
تشكلهاي تخصصي گردشگري ايجاد ميشوند
فرهيخته گفت: امسال قصد داريم، تشكلهاي تخصصي را ايجاد يا از تشكلهاي تشكيلشده حمايت كنيم. راهاندازي اين تشكلها در حوزهي فعاليتهاي تخصصي كه امسال بهطور ويژه مورد توجه معاونت گردشگري هستند، بسيار مؤثرند.
او با بيان اينكه براي توسعهي خلاقانه گردشگري به اتاق فكر نياز داريم، ادامه داد: كمتر پيش آمده است كه مديران هتلها يا پرسنل آنها از طريق رسانهها، ايدهها و نظرات خود را طرح كنند، چراكه همواره بهرهبرداران اين هتلها و مراكز گردشگري، اجازهي صحبت كردن پيدا ميكنند.
وي اضافه كرد: ما در تلاش هستيم، با تشكيل انجمنهايي مختلف مانند انجمن مديران هتلها يا انجمن پرسنل هتلها، علاوه بر ايجاد زمينهي طرح آرا و نظرات دستاندركاران مختلف حوزهي گردشگري، اتاق فكري را براي توسعهي هرچه بيشتر گردشگري ايجاد كنيم.
برترينهاي گردشگري معرفي ميشوند
مدير كل امور مراكز، خدمات و استانداردسازي گفت: در مهرماه، برترين طرحها، فعالان، مديران كاركنان، انجمنها و ديگر دستاندركاران صنعت گردشگري معرفي ميشوند تا هم عموم مردم و فعالان اين حوزه با مبتكران و نخبگان آشنا شوند و هم اگر كسي خواست، از كاركنان برتر در هتلها و اماكن ردهبالاتر استفاده كند، آنها را بهكار گيرد.
وي افزود: بسياري از ايدهها و تجارب دستاندركاران و شاغلان حوزهي گردشگري هيچگاه امكان تبادل پيدا نميكنند. بنابراين معرفي برترينها در واقع، فرصتي براي تبادل تجارب گردشگري است.
آژانسهاي راكد تعطيل ميشوند
او با اشاره به آغاز استانداردسازي اجباري در دو هتل مشهد، اظهار داشت: اين استانداردسازي پس از مستندسازيهاي انجامشده در هتلهاي يزد و شيراز ادامه مييابد.
فرهيخته بر فعاليت تخصصي آژانسهاي مسافرتي در امسال تأكيد كرد و افزود: امسال علاوه بر تخصصي كردن فعاليت آژانسهاي مسافرتي، آژانسهايي كه فعاليت گردشگري ندارند و به امور ديگري مشغولاند و در حوزهي گردشگري راكد هستند، تعطيل ميشوند.
سامانهي نظارتي ايجاد ميكنيم
وي به ادامهي فعاليت نظارتي تدوينشده در ايام نوروز در ديگر روزهاي سال اشاره كرد و گفت: براي ادامهي نظارتها، سامانهي نظارتي ايجاد ميكنيم.
فرهيخته اضافه كرد: امسال با همان سيستم نظارتي ايام نوروز بر عملكرد دفاتر خدمات مسافرتي و بستههاي گردشگري از نظر محتوا و قيمت نظارت ميكنيم. علاوه بر آن، فعاليت راهنمايان تور، هتلها، مراكز اقامتي و پذيرايي و ديگر تأسيسات گردشگري نيز مورد توجه است.
انتهاي پيام