صبح امروز نشستي در محل تالار انديشهي حوزهي هنري برگزار شد تا جزييات نخستين مسابقه و نمايشگاه 10 روزهي عكس خبري كه از فردا با معرفي برگزيدگانش، در خانهي عكاسان ايران كليد ميخورد، اعلام شود.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين نشست با حضور رسول اوليازاده - رييس خانهي عكاسان - و حسن سربخشيان - دبير مسابقه عكس خبري سوره - همراه بود.
هدف: بالا بردن كيفيت عكسهاي خبري
اوليازاده گفت: تا به امروز مسابقات عكس برگزارشده، محدود بوده و ادامه نداشتند. بنابراين هدف از برگزاري اين مسابقه بالابردن سطح كيفي عكس خبري عكاسان ايران است و به كميت عكسهاي خبري نميپردازد.
بهگفتهي وي، در اين جشنواره، نشستها و همايشهايي بهمنظور آسيبشناسي عكس خبري برگزار خواهد شد.
به جايي وابسته نيستيم
رييس خانه عكاسان ايران توضيح داد: در دورهي اول بايد خودمان را تثبيت كنيم تا اين مسابقه با همين شرايطي كه شروع بهكار كرده در آينده هم ادامه دهد و روي پاي خود بايستد؛ بدون اينكه از بودجهي دولتي استفاده كند، خود به حد كفايت برسد و از لحاظ مادي بهكارش ادامه دهد.
بهزعم او، وقتي عكسهاي عكاسان به جشنواره راه پيدا ميكنند نشان ميدهد سطح عكاسي ما سطح مطلوبي در جهان است.
وي دربارهي بودجه اين مسابقه توضيح داد: بودجه خاصي را براي اين كار نداريم، از همان بودجه و امكانات خانه عكاسان استفاده ميكنيم و بهجايي هم وابسته نيستيم.
بقيهي مسابقههاي خانهي عكاسان
بهگفتهي اوليازاده، خانهي عكاسان ايران، سه مسابقه را از ابتداي سال 86 برگزار ميكند كه اولين مسابقه، مسابقه عكس خبري سوره است در حالي كه آثار دومين مسابقه هم جمعآوي شده و تا آخر آذرماه داوري آنها به پايان ميرسد.
اشارهي وي به مسابقههايي با عنوان "ما ميتوانيم" و "يك عكس، يك پيام" بود.
او افزود: با اين توضيحات روشن است كه ما صرفا به يك نوع عكاسي متمركز نشدهايم، اما بهخاطر اين كه آژانس عكس خبري سوره را راهاندازي كرديم ميبايست روي اين قضيه اهتمام بيشتري داشته باشيم و كار بيشتري انجام دهيم.
سعهي صدر رشد را درپي دارد
بهگمان اوليازاده، اگر اجازه انتشار نشريات را بيشتر باشد و با سعهي صدر با مقوله عكس خبري برخورد شود، رشد قابل ملاحظهاي را شاهد خواهيم بود.
رييس خانه عكاسان ايران دربارهي سانسور عكسهاي خبري عنوان كرد: آيينه چو عكس تو بنمود راست خود شكن، آيينه شكستن خطاست.
گزارش دبير جايزه
حسن سربخشيان هم به شكل برگزاري جايزه اشاره كرد و به ارايهي توضيحهاتي پرداخت.
او گفت: در مسابقه سوره دو بخش تكعكس و مجموعه برنامهريزي شده است. بخش تكعكس سه برگزيده دارد و استقبال بيشتر عكاسان خبري هم از اين بخش بوده است.
چرا عكاسها تك فريمنگارند؟
بهزعم وي اين بخش نياز به آسيبشناسي دارد تا ببينيم چرا عكاسان ما تكفريمنگار هستند.
دبير اين مسابقه عنوان كرد: بخش مجموعه هم يك برگزيده خواهد داشت. اين مجموعه بهنام شهيد جانبزرگي از مجموعهاي منتخب كه شركت كردهاند، تشكيل شده است.
ارايهي آمار
سربخشيان گفت: 1369 اثر به دبيرخانه رسيده است كه 1006 قطعه عكس آن در بخش تكعكسي و 363 عكس در قالب 55 مجموعه هستند و از 153 نفر شركتكننده 37 نفر به نمايشگاه راه پيدا كردهاند. از اين 37 نفر 41 قطعه عكس و 9 مجموعه در بخش مجموعه به نمايشگاه راه پيدا كردهاند.
داوريهايي سختگيرانه
وي افزود: هيأت داوران، شامل جهانگير رزمي، حسين قندي، بن كرتيس، كارن فيروز و كاوه كاظمي، سختگيريهايي در انتخاب آثار به خرج دادهاند تا كيفيت آثار بالاتر باشد.
او تاكيد كرد، هيأت داوران بر اين اعتقاد بودند كه ضرورت دارد كيفيت عكسها بالاتر باشد، چراكه اين براي اولين دوره بهتر است و با اينكار عكسهايي به نمايشگاه پيدا كردند كه هم با تعريف آييننامه و هم با كيفيت مورد نظر حتا براي دورههاي آينده، مطابقت داشتند.
ياد شهداي C-130 و جانبزرگي
سربخشيان توضيح داد: بهطور كلي موضوع مرتبط با اين نمايشگاه، عكاسي مطبوعاتي است و به دليل دلمشغوليها و به دليل اينكه با دومين سال از دست دادن عزيزانمان در سانحه هواپيماي C-130 مقارن شد و البته بهخاطر اهميت جايگاهي كه عكس خبري در سه دهه گذشته داشته، عكس خبري سوره نامگذاري شد.
وي افزود: وقتي عنوان Press در پسوند مسابقهاي عنوان ميشود، در واقع اين پسوند همان مطبوعاتي است كه مطبوعاتي، ورزشي و... از آن استفاده ميكنند و با اين عنوان بايد دربر گيرندگي آنرا هم منظور كنيم.
اگر بنيهدار شويم ...
دبير مسابقهي عكس سوره گفت: اگر در سالهاي آينده بنيهي كافي و درستي پيدا كنيم، بخشهاي تخصصيتر مانند، پرتره، اجتماعي، سياست، تك عكس و گزارشها بايد از هم تفكيك شوند.
او افزود: واقعيت اين است كه عكاسي خبري ما پتانسيل محدودي دارد و تعداد عكاسان خبري كه درحال فعاليتند، محدودند و من فكر ميكنم راهاندازي مسابقه در شاخههاي مختلف عكاسي مطبوعاتي به نتيجه نخواهد رسيد.
وي اذعان كرد: جشنوارههاي مطبوعات كه هرسال اجرا ميشود و متأسفانه در تمام اين دورهها شاهد بوديم كه هرسال فقط سه برگزيده در بخش عكس داشتهاند. اين مساله كمكي به عكاسان نميكند تا با اين شرايط جوهره كار خود را به معرض نمايش درآورند و وقتي عكاسي خبري، ورزشي و ... را با هم داوري ميكنند دور از انصاف است و هم كمكي به روند رشد اين عكاس نخواهد كرد.
او ابراز اميدواري كرد: در آينده اين بخشها را گسترش دهيم چون اين حركت فقط از طريق استمرار درست ميشود و فرد هم هيچ نيازي به تثبيت خود در اين جريان ندارد و اين كار تنها به عكاسي خبري در ايران كمك ميكند.
سربخشيان ادامه داد: همه معتقدند عكاسي ما در جهان با همين نوع عكاسي شناختهشده است، ولي اهميت اين نوع عكاسي و اين نوع فعاليت عكاسان در تمام زمينهها شناسانده نشده و به اين نوع عكاسي اداي دين صورت نگرفته است.
وي خاطرنشان كرد: عكاسان خبري ايران در طول جنگ بسيار خوب پوششدهي كردند و جنگ را خيليخوب بهتصوير كشيدند، اما بايد ديد كه چه كمكي به شناساندن درست چهره آنها شده است.
او ابراز عقيده كرد: برگزاري اين مسابقه ميتواند بهانهاي براي شناساندن درست چهره عكاسان سراسر كشور باشد.
سربخشيان گفت: در ايران كساني كه فعال هستند 200 يا 300 نفر هستند. چراكه وقتي از عكس خبري يا مطبوعاتي صحبت ميكنيم انتقادي وجود دارد كه به مسائل اجتماعي هر اتفاق پيرامون ما و ريزبيني عكاسان حاضر در صحنه مربوط ميشود. چنانچه اينگونه فكر شود اين دايره را ميتوان وسيعتر گرفت و اگر در آينده توانستيم اين حركت را ادامه دهيم، آنوقت ميتوان اين تعريف را تخصصيتر كرد.
او افزود: اين مسايل به زمان نياز دارد، زيرا اگر محدوديت قايل شويم، عكاساني هم از مسابقه حذف ميشوند و اين فعلاً به ضرر رشد عكاسي ايران است.
ادامه كار بدون اسپانسر ميسر نيست
حسن سربخشيان ادامه داد: برگزاري اين مسابقات بدون اسپانسر امكانپذير نيست. خانه عكاسان با توجه به ماهيت خود ميتواند يك جريان حرفهيي را رهبري كند. در تمام دنيا رايج است كه مسابقات معتبر 10 اسپانسر قدرتمند داشته باشد يعني هم همكاري ميكنند تا مسابقهاي اينچنيني شكل بگيرد. ما هم بايد طوري در ذهنيت همه كساني كه صاحب صنايع بزرگ هستند تعريف كنيم تا راغب شوند در اينجا سرمايهگذاري كنند تا باعث رشد اين جريان شود.
وي گفت: ما هنوز راه زيادي براي پيمودن داريم و اميدواريم باني اين جريان مسابقه عكس خبري سوره باشد.
سربخشيان متذكر شد، عكاسي خبري بعضي مواقع واقعيتهايي را نشان ميدهد كه شايد با ديدن آنها تاب نياوريم، چون ما بيشتر با واقعيت زندگي ميكنيم و تمام سختيهايي كه عكاس خبري با رويدادهاي اجتماعي، سياسي و ورزشي در انتقال به مخاطب مواجه ميشود، بايد با سعه صدر برخورد شود.
وي به نمايشگاهي اشاره كرد و گفت: اين نمايشگاه با هزينه هنگفت تشكيل شد فقط براي شناختن نقاط ضعف كه اين بسيار خوب است. بايد عكاسان خبري خود را به جامعه بشناسانيم تا اينها كاري براي تثبيت عكاسي خبري امروز و هم در آينده انجام دهند. از سويي مسابقه نبايد به گونهاي باشد كه چون عكس در مطبوعات چاپ نشده پس نبايد شركت كند.
دليل نامگذاري جايزه با عنوان "سوره"
وي توضيح داد: قرار بود عنوان مسابقه "جايزه شهيد جان بزرگي" باشد. اما از آنجايي كه قرار است اين مسابقه در آينده و دورههاي بعد هم ادامه داشته باشد، و همچنين به دليل اينكه اين شهيد سابقهاي خوب در اين زمينه داشتند، تصميم گرفته شد كه بخش مجموعه را با اين عنوان راهاندازي كنيم.
انتهاي پيام