/گزارش تحليلي - خبري از بازتاب‌ها و نتايج سفر پوتين به تهران/ نـمـايـش صــلابــت ســربــازان هــخــامــنــشـي در مــنــظــر فـرمـانـرواي اسـلاوهـا

سفر اخير ولاديمير پوتين به تهران توجه محافل بين‌المللي را به شدت جلب كرد و آب پاكي را بر دستان آنهايي كه در سال‌هاي اخير سعي بر منزوي كردن تهران داشتند ريخت.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در آستانه سفر ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه به تهران تلاش‌هاي زيادي براي جلوگيري از اين سفر از جمله شايعه برخي رسانه‌ها در امكان ترور رييس كاخ كرملين انجام شد.

خبرگزاري روسي اينترفكس به نقل از منابعي كه به نامشان اشاره‌اي نكرد مدعي شده بود: عاملان انتحاري و آدم‌ربايان براي كشتن يا به اسارت گرفتن پوتين در هنگام سفر به تهران براي حضور در نشست سران كشورهاي حاشيه‌اي درياي خزر آماده مي‌شوند.

همان موقع مرکز تحليلي "استراتفور" آمريکا در ارزيابي‌اش در اين باره آورده است که در حاشيه بدتر شدن اوضاع روابط ميان آمريکا و روسيه دولت جورج بوش، رييس جمهور آمريكا تمايل ندارد که پوتين به ايران سفر کند و به همين خاطر بدون شک واشنگتن درصدد آن است که از تمامي امکانات موجود براي جلوگيري از شرکت پوتين در اين اجلاس استفاده کند.

با اين حال حضور رييس جمهور روسيه در اجلاس سران كشورهاي ساحلي درياي خزر در تهران و اذعان كارشناسان سران پنج كشور به موفقيت آميز بودن اين اجلاس بر نگراني‌ آمريكا افزود.

هم‌زمان با اين رويداد نشست اتحاديه اروپا درباره اعمال تحريم يكجانبه ايران و نيز نشست 1+5 نيز برنامه ريزي شده بود كه نشست اروپايي به دليل اختلاف اعضا بي‌نتيجه ماند و نشست 1+5 در برلين هم به دليل غيبت نماينده چيني در اعتراض به حضور دالايي لاما در آمريكا به تعويق افتاد.

اما سفر پوتين به تهران و اجلاس سراي كشورهاي ساحلي خزر از چند جانب مورد اهميت است. در اين اجلاس سران پنج كشور ضمن ابراز رضايت از موفقيت‌آميز بودن بي‌سابقه آن و وجود تفاهم جمعي در آن در اعلاميه‌اي بر چند نكته تاكيد كردند. از جمله اين كه طرفها اظهار مي‌دارند كه فقط كشورهاي ساحلي، داراي حقوق حاكمه در رابطه با درياي خزر و منابع آن مي‌باشند. هم‌چنين طرفها براي ايجاد و تحكيم اعتماد متقابل، امنيت منطقه اي، ثبات و همچنين امتناع از بكارگيري نيروي نظامي در روابط متقابل تلاش خواهند كرد و تاييد مي‌كنند كه نيروهاي مسلح آنان به منظور حمله به هر يك از طرفها مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.

به علاوه طرفها تاكيد مي‌كنند كه در هيچ صورتي به كشورهاي ديگر اجازه نخواهند داد تا از قلمرو كشورشان براي تهاجم و ساير عمليات نظامي عليه هر يك از طرفها استفاده شود و نكته ديگر اين كه طرفها معاهده «منع اشاعه و تكثير سلاح هاي هسته‌يي» را به عنوان يكي از مهم‌ترين بنيان‌هاي امنيت و ثبات بين المللي دانسته و خواستار تعميم آتي اين معاهده هستند. طرفها همچنين حق مسلم كليه كشورهاي عضو معاهده «منع اشاعه و تكثير سلاح هاي هسته‌يي» جهت توسعه تحقيقات، توليد و استفاده از انرژي هسته‌يي در مقاصد صلح آميز بدون تبعيض و در چارچوب مفاد اين معاهده و همچنين سازوكارهاي آژانس بين المللي انرژي اتمي را مورد تاييد قرار مي‌دهند. و در نهايت اين كه طرفها اعتقاد دارند كه تروريسم نمي تواند و نبايد با هيچ ديني، ملتي، تمدني و يا گروه نژادي ارتباط داده شود.

از سوي ديگر رييس جمهور روسيه در مذاكرات با رييس جمهور كشورمان گفت: مسكو مصمم به اتمام پروژه نيروگاه اتمي بوشهر و ارايه سوخت است و در مذاكرات هيات‌هاي ايراني‌ و روسي نيز در اين‌باره تفاهم كامل شده است.

پوتين افزود: روسيه تحت تاثير فشارهاي سياسي غربي‌ها براي تكميل نكردن نيروگاه اتمي بوشهر قرار نمي‌گيرد و از آنها خواسته است آماده آغاز به كار اين نيروگاه باشند.

سرگئي كرينكو، رييس آژانس فدرال انرژي اتمي روسيه پس از انجام مذاكرات مقامات دو كشور در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا در پاسخ به اين سوال كه آيا اين گفت‌وگوها موفقيت‌آميز بود؟ گفت: بله، اين صحبت‌ها موفقيت‌آميز بود و نتايجي نيز خواهد داشت.

مجموعه اين عوامل باعث شد كه اين سفر خيلي زود در رسانه‌ها و محافل بين المللي بازتاب يابد.

مجله تايم در مطلبي تحليلي به سفر پوتين به ايران پرداخته و با تاكيد بر اينكه اين سفر رييس جمهور روسيه ضربه ديگري به غرب محسوب مي‌شود نوشت كه سلب حق غني سازي اورانيوم از ايران بر صرف اين اساس كه غرب به اين كشور اعتماد ندارد قابل قبول نيست و اين چيزي است كه پذيرش آن براي روسيه دشوار است.

آسوشيتدپرس نيز در گزارشي با عنوان "پوتين از ايران ديدن كرد و به آمريكا هشدار داد" نوشت: ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه با همتاي ايراني‌اش ديدار كرد و به طور تلويحي به آمريكا هشدار داد كه از جمهوري‌هاي استقلال يافته‌ي شوروي سابق براي حمله عليه ايران استفاده نكند.

آسوشيتدپرس ادامه داد، پوتين در نشست پنج كشور ساحلي خزر گفت كه هيچ يك از اين قلمروها نبايد اقدام نظامي عليه كشوري در منطقه مورد استفاده واقع شود و اين اشاره‌اي روشن به شايعاتي بود كه چندي است درباره‌ي قصد آمريكا براي استفاده از آذربايجان براي هرگونه اقدام نظامي احتمالي عليه ايران مطرح شده است.

اين گزارش افزود، پوتين كه سفرش اولين سفر يك رهبر كرملين به تهران پس از جنگ جهاني دوم است هشدار داد كه پروژه‌هاي خط لوله‌اي كه از خزر مي‌گذرد فقط درصورتي قابل اجراست كه هر پنج كشور درباره‌ آن توافق كرده باشد.

آسوشيتدپرس افزود: سفر پوتين به رغم هشدارهاي درباره‌ي توطئه ترور وي در ايران مطرح بود.

به گزارش اين خبرگزاري آمريكايي، پوتين دوشنبه در كنفرانس خبري مشترك با آنگلا مركل، صداعظم آلمان پيش از سفر به تهران با اشاره به برنامه‌ي هسته‌يي ايران گفت: تهديد در اين مورد مقامات ايراني و ملت ايران راه به جايي نمي‌برد. باور كنيد آنها نمي‌ترسند.

بر اساس اين گزارش، سفر پوتين به تهران با دقت در نظر گرفته شده است تا هرگونه تغيير احتمالي در موضع روسيه در قبال برنامه هسته‌يي ايران مشخص شود.

اين گزارش افزود: اين در حالي است كه رييس جمهور روسيه هفته‌ي گذشته بر اختلافش با واشنگتن تاكيد كرده و گفته بود اطلاعات ملموسي كه اثبات كند ايران به دنبال توليد سلاح هسته‌يي است وجود ندارد. وي قبل از سفر به تهران گفته بود كه در ايران به نمايندگي از پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان صحبت خواهد كرد. تام كيسي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا در واشنگتن در اين باره گفت كه دولت آمريكا انتظار دارد پوتين نگراني‌هاي مشترك درباره‌ي عدم پايبندي ايران به مطالعات جامعه‌ي بين‌المللي درباره‌ي برنامه هسته‌يي‌اش منتقل كند.

اين گزارش حاكي است هرگونه علامت از جانب پوتين مبني بر اينكه روسيه ساخت نيروگاه بوشهر را به سرعت تكميل مي‌كند موجب جسورتر ايران و تخريب بيشتر روابط روسيه با غرب خواهد شد، اما تحليلگران مي‌گويند سفر پوتين به ايران حتي اگر به هيچ توافقي رسيده باشد، براي ايران حائز اهميت است.

روزنامه لس آنجلس تايمز نيز در گزارشي با عنوان "پوتين از برنامه هسته‌يي ايران حمايت مي‌كند" نوشت: ولاديمير پوتين شانه به شانه‌ي همتاي ايراني‌اش در نشست پنج كشور حاضر شد، و نمايش قدرتمندي از حمايت از دشمن بزرگ منطقه‌اي آمريكا را ترتيب داد، دور هرگونه تهديد ايران را خط كشيد و بر حق ايران براي بهره‌مندي از انرژي هسته‌يي غير نظامي تاكيد كرد.

به گزارش ايسنا، اين روزنامه افزود: پوتين چند روز پس از رد طرح‌هاي آمريكا براي درباره‌ي سيستم دفاع موشكي در سفري كه با دقت بسيار زياد مورد بررسي قرار گرفت و اولين سفر رهبر كرملين به ايران پس از آن بود كه ژوزف استالين در جنگ جهاني دوم به همراه فرانكلين روزولت و ونيستون چرچيل در سال 1943 به اين كشور سفر كرد، به تهران وارد شد. به رغم تداوم تهديدهاي غرب عليه برنامه هسته‌يي ايران پوتين به خبرنگان گفت كه تهران حق دارد غني سازي هسته‌يي غير نظامي را ادامه دهد.

خبرگزاري فرانسه نيز در گزارشي با عنوان "پوتين در سفري استثنايي نسبت به حمله به ايران هشدار داد"، نوشت: پوتين در اولين سفر به ايران به عنوان رياست كرملين پس از جنگ جهاني دوم نسبت به اقدام نظامي عليه ايران هشدار داد و از حق ايران در خصوص انرژي هسته‌يي دفاع كرد.

بر اساس اين گزارش اظهارات پوتين برجسته كننده‌ي اختلافات ميان روسيه و غرب درباره‌ي ايران بود در حالي كه غرب به دنبال تحريم‌هاي يك جانبه و سازمان ملل براي مجازات ايران بر سر برنامه‌ي هسته‌يي ايران كشور است.

به گزارش ايسنا، خبرگزاري رويتر نيز از گزارشي با عنوان "پوتين حملات عليه ايران از كشورهاي ساحلي خزر را رد كرد" نوشت: پوتين روز سه‌شنبه براي واشنگتن روشن كرد كه مسكو اقدام نظامي عليه ايران را نمي‌پذيرد و ديگر كشورهاي خزر را ترغيب به منتفي كردن هرگونه اقدام نظامي از اين منطقه عليه ايران كرد. پوتين همچنين رييس جمهور ايران را كه در حال مبارزه با درخواست‌هاي غرب براي توقف فعاليت هسته‌يي است براي انجام مذاكرات به مسكو دعوت كرد.

بر اساس اين گزارش سفر پوتين به ايران به دقت مورد نظاره بود و دليل آن اهرم فشار بالقوه‌ي روسي از جانب قدرت‌هاي غربي براي اعمال بر ايران با استفاده از روابط تجاري و تامين انرژي هسته‌يي با تهران بود.

رويتر همچنين گزارش ديگري را با عنوان "پوتين به آمريكا مي‌گويد به ايران حمله نكن" منتشر كرد.

روزنامه‌ي اينديپندنت نيز در مطلبي با عنوان "پوتين از گفت‌وگوهاي هسته‌يي در تهران براي هشدار دادن به آمريكا عليه حمله به ايران استفاده كرد" نوشت:‌ پوتين در اولين سفرش به تهران به عنوان رهبر كرملين پس از استالين با هشدار به آمريكا عليه حملات نظامي به ايران و در عين حال تداوم امتناع از ارسال سوخت هسته‌يي به ايران به اقدام حساس متعادل كننده‌اي دست زد.

به نوشته اين روزنامه، وي پس از گفت‌وگوهاي خصوصي با محمود احمدي نژاد درباره‌ي برنامه هسته‌يي ايران گفت كه روسيه به الزاماتش درباره‌ي ارايه‌ي سوخت به راكتور هسته‌يي در حال ساخت بوشهر احترام مي‌گذارد اما افزود كه ابتدا بايد جزييات "حقوقي و مالي" مشخص شود. به نظر مي‌رسد آمريكا روسيه را براي تاخير در ارسال سوخت به بوشهر كه تاريخ آغاز به كارش به طور نامحدود به تعويق افتاده است، تحت فشار بگذارد.

به نوشته‌ي ايران روزنامه ديميتري پسكوف، سخنگوي پوتين گفت كه روسيه از حق قانوني ايران براي استفاده از منابع انرژي جايگزين حمايت مي‌كند و به مسير ديپلماتيك در خصوص مساله‌ي هسته‌يي ايران معتقد است.

روزنامه گاردين هم در مطلبي با عنوان مشابه "پوتين به آمريكا عليه اقدام نظامي در ايران هشدار داد" نوشت: ولاديمير پوتين با هشداري در لفافه به آمريكا مبني بر عدم توسل به حملات نظامي بر سر مساله هسته‌يي به مقامات ايراني در مشاجره هسته‌يي با غرب به طور علني تقويت رويه داد. پوتين از سفر تاريخي به تهران براي تقويت مخالفتش با حمله آمريكا به ايران استفاده كرد.

مساله‌ي هسته‌يي ايران بر هدف رسمي نشست تهران كه مذاكره درباره منابع درياي خزر سرشار از انرژي بود سايه انداخت.

به گزارش ايسنا، روزنامه‌ي نيويورك تايمز نوشت: اظهارات پوتين و بيانيه‌ي نشست تهران زماني مطرح شد كه آمريكا از منتفي كردن اقدام نظامي عليه ايران بر سر برنامه‌ي هسته‌يي تهران خودداري مي‌كند. توني فراتو، معاون مسوول مطبوعاتي كاخ سفيد درباره اظهارات پوتين گفت: به نظر مي‌رسيد سياست خوبي است.

به نوشته اين روزنامه، مسكو علاوه بر روابط تجاري و هسته‌يي با ايران داراي سوابق همكاري نظامي با اين كشور نيز مي‌باشد به نظر مي‌آيد سفر پوتين بر بسياري از سطوح روابط دو جانبه ميان دو كشور تاكيد كرد.

روزنامه‌ي واشنگتن پست نيز نوشت: ولاديمير پوتين در سفر به ايران بر مخالفتش با هر گونه اقدام نظامي عليه ايران در پاسخ به برنامه هسته‌يي‌اش تاكيد كرد.

روزنامه فايننشيال تايمز در مطلبي با عنوان "رييس جمهور ايران براي گفت‌وگو به مسكو دعوت شد" نوشت: گزارش شده است كه پوتين همتاي ايراني‌اش را براي گفت‌وگو در اقدامي كه مي‌تواند تنش ميان روسيه و آمريكا را افزايش دهد به مسكو دعوت كرد.

و خبرگزاري رويتر نيز در گزارشي با عنوان "پوتين هيچ تضميني در خصوص سوخت هسته‌يي نداد" نوشت: پوتين در تعيين اينكه روسيه چه زماني ارسال سوخت به بوشهر را آغاز مي‌كند خودداري كرد و گفت: اين امر پس از حل اختلافات بر سر قرارداد رخ خواهد داد.

پس از اين ديدار جورج بوش، رييس‌جمهور آمريكا، در گفت‌وگوي مطبوعاتي در كاخ سفيد در پاسخ به اين سوال كه "آيا شما تصاوير دكتر محمود احمدي نژاد، رييس جمهور ايران و ولاديمير پوتين را در صفحه اول روزنامه‌ها ديده‌ايد؟ به نظر مي‌رسد كه آنها از همراهي با يكديگر راضي هستند، همانطور كه مي دانيد آنها رهبران كشورهاي حاشيه‌ي درياي خزر هستند. آنها اعلام كرده‌اند كه از هيچ كدام از اين كشورها نبايد به عنوان پايگاهي براي حمله به ديگري استفاده شود، نظر شما در مورد اين گسترش روابط چيست؟ " گفت: از نظر من قضاوت در خصوص اين كه مذاكرات اين دو در خصوص چه چيز بوده از روي تصوير بسيار مشكل است. رهبران كشورها هرگز در مقابل دوربين‌ها در كنار يكديگر با عصبانيت ظاهر نمي‌شوند . من منتظرم تا ببينم واكنش و نظر قطعي پوتين در خصوص اين ديدار چيست.

رييس‌جمهور آمريكا كه قادر به پنهان كردن نارضايتي خود از سفر پوتين به تهران نبود،‌مدعي شد: زماني كه ما در استراليا بوديم پوتين به من اطمينان داد كه وي نيز اين موضوع را درك مي‌كند كه به نفع جهانيان نخواهد بود ايران توان توليد تسليحات هسته‌يي داشته باشد. آنها از نقش سازمان ملل بسيار حمايت مي‌كنند وما هم اكنون سرگرم كار بر روي سومين قطعنامه هستيم. من نگراني زيادي در خصوص تصاوير ندارم ، من دليل اين ديدارها را درك مي‌كنم و همكاريم را با روسيه و ديگر كشورها براي ارسال يك پيام مشترك به ايران مبني بر اين كه اگر به فعاليت‌هاي هسته‌يي‌تان ادامه دهيد، منزوي خواهيد ماند، ادامه مي‌دهم.

يكي ديگر از خبرنگاران گفت: اما بيانيه‌ي نشست خزر حامل چنين چيزي نبود اثري از انزاواي ايران ديده نمي‌شد، بلكه برعكس به نظر مي‌رسد روسيه و ايران به همكاري‌هاي تجاري خود تحكيم بخشيده‌اند.

بوش در پاسخ اظهار داشت: اين بعدا مشخص مي‌شود من ترجيح مي دهم با خود پوتين در اين مورد صحبت كنم!

رييس جمهور آمريكا در پاسخ به اين سوال كه پوتين در سخنان خود در ايران در خصوص عمليات نظامي آمريكا عليه ايران هشدار داده، نظر شما چيست؟ گفت: همانطور كه گفتم من منتظر گفت‌وگو با پوتين مي‌مانم اگر اين اظهارات صحت داشته باشد من براي وي همه چيز را روشن خواهم كرد. همانطور كه گفتم پوتين به من اطمينان داده بود كه وي نيز عقيده دارد به نفع جهانيان نيست كه ايران توان توليد تسليحات هسته‌يي داشته باشد به همين دليل آنها در اولين دور نشست‌هاي سازمان ملل با ما همصدا بودند. حتي در دومين دور نيز ما با يكديگر پيام مشتركي ارسال كرديم.

بوش در پاسخ به اين سوال كه آيا به نظر شما ايران واقعا در صدد توليد تسليحات هسته‌يي است؟ مدعي شد: در حال حاضر چنين عقيده‌اي را دارم مگر اينكه آنها فعاليت‌هاي خود را به حالت تعليق درآوردند و نشان دهند كه اظهاراتشان واقعي و درست است در هر حال به نظر من آنها در تلاش براي دسترسي به توان و دانش ساخت تسليحات هسته‌يي هستند. به نفع جهان است كه مانع دستيابي ايران به سلاح هسته‌يي شود. اگر ايران به سلاح هسته‌يي دست يابد تهديد جدي براي صلح جهاني خواهد بود.

وي در اظهاراتي جنگ‌طلبانه ادامه داد: در حال حاضر رييس‌جمهوري در ايران هست كه خواستار محو اسرائيل شده است من به مردم مي گويم كه اگر مي‌خواهيد مانع از وقوع جنگ سوم جهاني! شويد بايد جلوي دستيابي ايران به دانش ساخت تسليحات هسته‌يي را بگيريد. من درباره‌ي تهديد وجود سلاح هاي هسته‌يي در ايران بسيار جدي هستم و با تمامي كشورها در خصوص جدي بودن اين تهديد همكاري مي‌كنم به علاوه ما از طريق اقدامات اقتصادي در اين راستا فعاليت مي‌كنيم به بيان ديگر كل استراتژي ما اين است كه رهبران و مسوولان ايراني از اين انزوا خسته شوند و به اين نتيجه برسند كه دسترسي به تسليحات هسته‌يي بدين ترتيب ارزشش را ندارد و به عقيده‌ي من براي رسيدن به اين نتيجه بايد فشارها بر دولت ايران هم‌چنان حفظ شود.

رييس جمهور آمريكا در سخناني كه دخالت آشكار در امور داخلي ايران بود گفت: از سوي ديگر مردم ايران بايد بدانند كه ما از آنها تنفري نداريم! ما از اقدامات دولت ايران نااميد شده‌ايم. خود آنها نيز بايد وارد عمل شوند!

رييس جمهور آمريكا افزود: در هر حال تاكيد من بر اين است كه ما همچنان به اقدامات خود براي ارسال يك پيام واحد به دولت ايران مبني بر اين كه به اقدامات خود براي منزوي كردن شما ادامه خواهيم داد، مداومت داشته باشيم.

با اين حال ولاديمير پوتين در كشور خود نيز تاكيد كرد كه گفت‌و‌گوي مستقيم با ايران راه بهتري براي حل مساله‌ي هسته‌يي تهران كشور است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، رويتر به نقل از رييس جمهور روسيه كه در جلسه‌ي سالانه‌ي پرسش و پاسخ رييس جمهور روسيه با شهروندان روسي شركت داشت، گزارشات در خصوص تلاش براي ترور وي در طول سفرش به ايران براي حضور در نشست سران كشورهاي ساحلي خزر را بي‌اهميت دانست.

وي اظهار كرد: گفت‌و‌گوي مستقيم با رهبران كشورها كه در خصوص آنهات مشكلات وجود دارد همواره موثر بوده است و نسبت به سياست تهديد و تحريم كوتاه‌ترين راه براي موفقيت است.

همچنين به گزارش خبرگزاري هند و آسيا، وي ايران را "شريك بسيار مهم" روسيه در بخش انرژي خواند.

به گزارش خبرگزاري نووستي پوتين تهديد سوقصد به جان خود در رابطه با سفر به ايران را تلاشي براي لغو اين سفر عنوان کرد.

پوتين در پاسخ به سوالي که چرا با وجود تهديداتي که اعلام شده بودند، به ايران سفر کرد، گفت: من فکر مي کنم که آن تهديدها تلاشي براي لغو اين ديدار بودند. به نظر من چنين چيزهايي براي ارتباطات بين‌المللي مضر هستند، زيرا گفت‌و‌گوي مستقيم با کشورها و سران کشورهايي که پيرامون آنان مشکلاتي انباشته شده‌اند، هميشه بيشتر نتيجه بخش بوده و راه کوتاه‌تري براي رسيدن به موفقيت در مقايسه با سياست تهديد و تحريم است تا چه برسد به راه حل نظامي.

رييس جمهور روسيه روز 24 مهر ماه به تهران سفر کرد. يک روز پيش از اين سفر اخباري منتشر شد مبني بر اينکه در تهران به جان وي سوقصد خواهد شد.

پوتين خاطر نشان داشت که مدت بسياري بود که چنين ديداري برنامه ريزي مي‌شد و در دستور کاري مشکلاتي قرار داشتند که لازم بود در عالي‌ترين سطوح کشوري بررسي شوند.

رييس جمهور روسيه گفت: ما با اين کشور روابط حسن همجواري داشته و خواهيم داشت. در برخي از راستاها، به عنوان مثال در بخش انرژي- نفت، گاز، برق، انرژي اتمي شراکت بسيار مهمي داريم و تمامي اين‌ها بررسي مشکلات در سطح عالي را مطالبه مي‌کردند.

وي همچنين خاطر نشان داشت که روسيه گام‌هايي اتخاذ مي‌کند تا به همراه ساير کشورهاي جهان راه حلي براي مشکل هسته‌يي ايران از طريق صلح آميز بيابد تا به نفع ملت ايران و تمامي جامعه جهاني باشد.

به گفته پوتين، بررسي اين مساله بخش قابل توجهي از مذاکرات تهران بود.

پوتين يادآور ساخت که اجلاس سران کشورهاي ساحلي درياي خزر نيز در تهران برگزار شد که طي آن راه حل مشکلات موجود در اين رابطه بررسي شدند.

رييس جمهور روسيه در بخش ديگري از سخنانش اظهار داشت که نبايد رژيم اشغالي در عراق براي ابد باقي بماند و آمريکا بايد تاريخ خروج نيروهاي خود از اين کشور را معين کند.

وي در گفت‌وگوي مستقيمش با مردم روسيه همچنين اظهار داشت: اعلام تاريخ نهايي حضور نظاميان آمريکايي در عراق ضرورت دارد.

پوتين معتقد است که در غير اين صورت مقامات عراقي تلاش براي توسعه نيروهاي مسلح و انتظامي خود نخواهند داشت و خود را "زير چتر مطمئن حمايت آمريکا حس خواهند کرد".

در عين حال رييس جمهور روسيه با نظر جورج بوش موافقت نمود که نظاميان آمريکايي تا زماني که نياز به کمک آنها در تامين امنيت باشد، بايد در عراق بمانند.

رييس جمهور روسيه همچنين در پاسخ به سوال يکي از شهروندان مبني بر اين که آيا حمله به عراق با هدف کنترل بر ذخاير نفتي اين کشور بوده است يا خير، تاييد کرد که کنترل بر ذخاير نفتي يکي از اهداف جنگ در عراق بود و افزود که برخي قصد دست يافتن به ذخاير نفتي روسيه، از جمله در سيبري شرقي را نيز دارند.

پوتين همچنين اظهار داشت که روسيه توان و ابزار لازم براي دفاع از منافع خود در خاک خود و نيز در ساير مناطق جهان را دارد.

وي اين مطلب را در پاسخ به سوالي درباره اظهارات مادلين آلبرايت، وزير امور خارجه سابق آمريکا گفت که اعلام کرده بود اين "ناعادلانه" است که روسيه از منابع عظيم طبيعي برخوردار است.

پوتين گفت که اين اظهارات آلبرايت را نشنيده بود، اما مي‌داند که برخي از سياستمداران به چنين چيزهايي مي‌انديشند.

وي افزود: روسيه توان و ابزار لازم را دارد که از خود و منافع خود هم در خاک کشور و هم در ساير مناطق جهان دفاع کند.

وي "مدعي ثروت‌هاي روسيه شدن" را همانند وسوسه‌اي سياسي ناميد که به عقيده‌ او منجر به نتيجه مثبتي نخواهد شد.

پوتين با اشاره به اوضاع عراق گفت: کشوري کوچک که بعيد است بتواند از خود دفاع کند و از منابع عظيم نفتي نيز برخوردار است. و همه ما به خوبي مي بينيم که در آنجا چه مي گذرد. آنان تيراندازي را ياد گرفتند، اما هنوز نمي توانند نظم برقرار کنند. آري و بعيد است که بتوانند، زيرا جنگ با مردم، کاري کاملا بيهوده است.

رييس جمهور گفت: مي‌توان از روي نقشه سياسي برخي رژيم ها مثلا رژيم صدام را محو کرد، اما جنگيدن با مردم آينده‌اي ندارد.

مقامات رژيم صهيونيستي نيز خشم و نارضايتي خود را از سفر پوتين به تهران پنهان نكردند. روزنامه فايننشيال تايمز گزارش داد، نخست وزير رژيم صهيونيستي در گفت‌وگو با رييس جمهور روسيه در كرملين تلاش كرد وي را متقاعد به حمايت از تحريم‌هاي جديد سازمان ملل عليه ايران كند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران به نقل از روزنامه فايننشيال تايمز، ايهود المرت،‌ نخست وزير رژيم صهيونيستي روز پنجشنبه در كرملين با ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه ديدار داشت كه يك مقام عالي رتبه رژيم صهيونيستي آنرا "ملاقاتي ضروري و ناگهاني" خواند كه در آن برنامه هسته‌يي ايران مساله اصلي گفت‌وگوها بين دو طرف بود.

در ادامه اين گزارش آمده است، يك سخنگوي دولت رژيم صهيونيستي پيش از اين ديدار با تهديد خواندن ايران گفت كه المرت با صراحت از موضع رژيم صهيونيستي مبني بر اينكه نبايد به توانايي هسته‌يي دست يابد و اين كه دست يابي ايران به توانايي هسته‌يي تهديدي براي جهان از جمله روسيه به دنبال دارد صحبت مي‌كند.

اين روزنامه در ادامه نوشت: به عقيده ديپلمات‌هاي غرب سفر المرت به روسيه نشانگر اين است كه پوتين در حال بررسي چگونگي تبديل روسيه به ميانجي غرب و ايران در بن بست طولاني مدت آنها مي‌باشد. پوتين هنگامي كه به تهران سفر كرد گفت كه روسيه اقدام نظامي عليه ايران را نخواهد پذيرفت و آنگاه محمود احمدي نژاد، رييس جمهور ايران را براي گفت‌وگوها به مسكو دعوت كرد. اما برخي ديپلمات‌هاي غربي بري اين عقيده‌اند كه دولت روسيه در خفا نگراني‌هاي جوامع غربي را درك مي كند و آمادگي اتخاذ مذهبي شديد را در قبال ايران دارد.

انتظار مي‌رود اين ديدار و حمايت پوتين از ايران طي روزهاي آتي نيز مورد توجه محافل خبري باشد.

در اين ميان آنچه كه انتظار مي‌رود تداوم تحرك دستگاه ديپلماسي كشورمان در اين خصوص است كه مسلما با توجه به زخمي كه آمريكا از اين رويداد خورده كاري سهل نخواهد بود اما اميد است كه اين گردنه نيز با تدبير مقامات كشورمان با موفقيت طي شود.

اما نمايي كه از سفر تاريخي پوتين به تهران به يادها خواهد ماند، حضور سربازان هخامنشي در پس‌زمينه مراسم بدرقه رسمي رييس جمهور روسيه در تهران است. تصويري كه شكوه و عظمت تاريخ و تمدن ديرينه ايرانيان را به جهانيان يادآور مي‌شود.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۷ مهر ۱۳۸۶ / ۱۴:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8607-14751
  • خبرنگار :