مدير پژوهش موسسه مطالعات انرژي: اوپك با افزايش توليد تخلفاتش را قانوني كرده است پيام اوپك توجه به رضايت و امنيت خاطر مصرف‌كنندگان است

افزايش نيم ميليون بشكه‌اي در عمل از نظر فيزيكي تغييري چنداني در بازار به وجود نخواهد آورد و به بيان ديگر اوپك تنها تخلفات خود را قانوني كرده است.

مهران امير معيني ـ مدير پژوهش موسسه بين المللي مطالعات انرژي ـ در گفت‌وگو با خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب اظهار كرد: در حال حاضر توليد واقعي اوپك 600 هزار بشكه در روز بيش از سقف توليد تعيين شده است و در نتيجه افزايش نيم ميليون بشكه‌اي در عمل از نظر فيزيكي تغييري چنداني در بازار به وجود نخواهد آورد و به بيان ديگر اوپك تنها تخلفات خود را قانوني كرده است.

وي افزود: تصميم اوپك مبني بر افزايش نيم ميليون بشكه‌اي سقف توليد از اول نوامبر (10 آبان) در راستاي تعامل اوپك با كشور‌هاي مصرف كننده و جلب رضايت خاطر از امنيت توليد و تأمين نيازهاي آنان است.

وي افزود: البته در شرايط كنوني بازار، توليد بيشتر از سهميه يا تخلف اعضا تاثير منفي بر بازار و قيمت مورد انتظار اعضا ندارد، ولي با توجه به اين كه اين ميزان افزايش توليد نيز از اول نوامبر آغاز خواهد شد، قضاوت درباره نتيجه اين تصميم قدري زود است.

مدير پژوهش موسسه مطالعات انرژي با اشاره به اين نكته كه به طور معمول تقاضاي نفت خام در سه ماهه چهارم و سه ماهه اول سال ميلادي افزايش پيدا مي‌كند، خاطرنشان كرد: به همين دليل به نظر مي‌رسد با كاهش ذخاير نفت خام كشور‌هاي مصرف كننده در اين دوره، افزايش سقف توليد آثار تخريبي بر قيمت نفت نداشته باشد. از سوي ديگر با وجود افزايش 500 هزار بشكه‌اي توليد برآورد مي‌شود همچنان برداشت از ذخاير در سه ماهه اول سال 2008 ميلادي تداوم يابد؛ ضمن اين كه يكي از مهمترين عوامل تعيين كننده قيمت نفت خام يعني عوامل رواني حاكم بر بازار كه كمتر مورد توجه مصرف كنندگان قرار گرفته نيز از قيمت‌ها حمايت مي‌كند.

وي تصميم افزايش توليد نفت خام را نشانگر تعامل اوپك با كشور‌هاي مصرف كننده دانست و گفت: اوپك مهلت دارد در 50 روز آينده بازار را بررسي و حتي نسبت به اجرايي كردن اين تصميم، تجديدنظر كند. در مجموع به نظر مي‌رسد افزايش نيم ميليون بشكه‌اي توليد تاثير خاصي بر بازار نداشته باشد و مي‌تواند در جهت تعديل و كاهش فشارمصرف كنندگان بر اين سازمان عمل كرده و به كشور‌هاي مصرف كننده اين پيام را ‌دهد كه اوپك در جهت تأمين نيازها و رضايت خاطر مصرف كنندگان عمل مي‌كند.

امير معيني با مهم خواندن موضوع تعامل اوپك تشريح كرد: كشور‌هاي توليدكننده نفت خام قصد ندارند كشور‌هاي مصرف كننده را تحت فشار قرار دهند، زيرا در آن صورت بايد تصميم محافظه كارانه گرفته و سطح توليد كنوني نيز حفظ مي‌شد.

به گفته وي اوپك بايد به گونه‌اي عمل كند كه قيمت‌ها در سطحي قرار گيرند تا به اقتصاد كشور‌هاي مصرف كننده لطمه وارد نشود، زيرا كاهش رشد اقتصادي، منجر به كاهش تقاضاي نفت خام شده و در نتيجه توليد اوپك نيز متأثر خواهد شد. ضمن اين كه قيمت نفت خام بايستي در سطحي باشد كه منافع توليد كنندگان را نيز تأمين كند.

او در پايان نسبت به لزوم دو طرفه بودن تعامل در بازار نفت يادآور شد: در شرايط كنوني كشوري مانند ايران به عنوان يك عضو اوپك انتظار دارد كه كشورهاي بزرگ مصرف كننده در جهت كاهش فشارهاي سياسي و تأمين منابع مالي سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي نفت وگاز ايران حركت كنند تا يكي از بزرگترين دارندگان ذخاير نفت و گاز جهان بتواند در راستاي تأمين نيازهاي انرژي جهان گام بردارد.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۳ شهریور ۱۳۸۶ / ۱۱:۰۳
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 8606-11914
  • خبرنگار :