آغاز كار اجرايي توسعه ميدان هنگام در سال جاري، لزوم اصلاح و اجرايي شدن قرارداد كرسنت و تشكيل كميتهاي ويژه براي محقق شدن اين هدف، افزايش يك ميليارد بشكهيي ميزان ذخاير نفت حوزه فلات قاره، كاهش نفت ميادين سروش و نوروز به كمتر از 30 پيتي بي، ورود سه دكل حفاري خشكي تا سه ماه آينده، برنامهي توليد روزانه يك ميليون بشكه نفت خام تا سال 88، دعوت به همكاري از شركتهاي خارجي و داخلي دارنده دكل از جمله اصليترين شرايط ايجاد شده در يك سال اخير در شركت نفت فلات قاره ايران است.
افزايش 2.1 ميليارد بشكهاي نفت درجاي ثابت شده حوزه فلات قاره
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمود زيركچيانزاده - مدير عامل شركت نفت فلات قاره ايران - با بيان اين مطالب و با اشاره به افزايش 2.1 ميليارد بشكهاي نفت درجاي ثابت شده حوزه فلات قاره اظهار كرد: ميزان اين نفت در بخش ايراني خليج فارس در سال 84 حدود 53.4 ميليارد بشكه بود كه در سال گذشته به 55 ميليارد و 572 ميليون بشكه افزايش يافته است.
وي افزود: براي نمونه در آخرين مطالعات انجام شده در ميدان ابوذر با وجود اين كه پيشبيني اوليه از ميزان نفت درجاي آن ميدان سه ميليارد بشكه بود، به چهار ميليارد بشكه افزايش پيدا كرد و از سوي ديگر ضريب بازيافت اين ميدان به شكل طبيعي حدود 30 درصد بوده كه قرار است با ترزيق آب به 43 درصد افزايش پيدا كند.
افزايش يك ميليارد بشكهاي حجم ذخاير نفت در شركت نفت فلات قاره
مدير عامل شركت نفت فلات قاره با اعلام خبر افزايش يك ميليارد بشكهاي حجم ذخاير نفت در يك سال گذشته خاطر نشان كرد: افزايش يك ميليارد بشكهاي ذخاير معادل توليد چهار سال نفت از درياست.
بهبود كمي و كيفي توليد نفت خام از ميادين فلات قاره
وي به افزايش 10 ميليون بشكهاي توليد شركت فلات قاره در سال گذشته اشاره و يادآوري كرد: همچنين در پنج ماه ابتداي سال 86 نسبت به مدت مشابه به سال گذشته، حدود پنج ميليون بشكه افزايش توليد داشتهايم.
او به برداشت صيانتي نفت در حوزه فلات قاره اشاره كرد و درباره وضعيت تزريق اين شركت توضيح داد: تزريق سال گذشته نسبت به سال 84 حدود 30 درصد افزايش داشته است، همچنين تزريق در پنج ماه ابتداي امسال نسبت به مدت مشابه سال پيش بيشتر شده است.
او در ادامه افزود: در يك سال گذشته حفر 13 حلقه چاه در زمينه چاههاي جديد و تعميراتي افزايش يافته است. در اين زمينه همچنين تعمير چاه، حفر چاههاي جديد، اصلاح سيستمهاي موجود و رفع برخي محدوديتهاي خاص انجام شده است و در جهت بهبود كيفيت محصولات ميزان هيدورژن سولفوره در مناطق خارگ به ميزان 50 پيپيام تقليل داشته است.
كاهش نمك نفت سنگين ميادين سروش و نوروز به كمتر از 30 پيتيبي
زيركچيانزاده با اشاره به كاهش نمك نفت سنگين ميادين سروش و نوروز به كمتر از 30 پيتيبي، تصريح كرد: صادرات نفت اين دو ميدان در بسياري مواقع به دليل وجود نمك آب موجب نوسان شده است. با وجود اين كه حتي شركت شل پس از سالها مطالعه نتوانستند مشكل نمك بين ميادين را حل كنند، با ابتكار كاركنان فلات قاره و توسط يكي از سازندگان داخلي مواد شيميايي (تحليل شكن) با تركيبهاي جديد توليد شد كه نمك نفت اين ميدانها را به حدود 15 پيتيبي رسانده است.
وي در خصوص طرح افزايش مجموعه مخازن نفتي شركت نفت فلات قاره خاطر نشان كرد: نه تنها در اين شركت مشكل ذخيرهسازي نفت وجود ندارد، بلكه به سايرين نيز كمك ميشود. همچنين در طول يك سال گذشته گازرساني به نيروگاه كيش انجام شده است، بهطوري كه در حال حاضر نيروگاه كيش از گازوئيل استفاده نميكند و نياز به واردات آن برطرف شده است.
ورود سه دكل حفاري خشكي و دو دكل حفاري دريايي به پروژههاي اين شركت
مدير عامل شركت نفت فلات قاره با بيان اين كه تا سه ماه آينده سه دكل خشكي وارد اين شركت ميشود، افزود: دو ماه پيش نيز يك دكل دريايي افزوده شد. دكل مورب پس از تعمير اساسي وارد فعاليتهاي اين شركت شده و از ماه جاري كارش را آغاز ميكند.
وي با تاكيد بر اين كه با وجود فشارهاي موجود بر كشور در سال گذشته 10 برابر متوسط پنج سال پيش ازآن قرارداد امضا شده است، گفت: در پنج ماه ابتدايي امسال در زمينه انعقاد قرارداد به ويژه توسعه و گشايش LC افزايش نسبي داشتهايم.
زيركچيان زاده با بيان اين كه دكل مورب پس از تعميرات اساسي انجام شده در ماه جاري در شركت نفت فلات قاره شروع به كار ميكند، افزود: دكل مدرس نيز در امارات در حال تعمير است و پس از ورود به ايران در پروژههاي ما استفاده ميشود. همچنين بارج الوند (دكلي است كه به عنوان بارج پشتيباني به كار ميرود) اوايل سال آينده پس از تعمير وارد ناوگان ما ميشود. از سوي ديگر براي دو دكل ديگر با شركتهاي ملي حفاري و تاسيسات دريايي قرارداد بستهايم كه فورچون دو ماه است آغاز به كار كرده و دكل دوم قرار است سه ماه ديگر تحويل داده شود. قرارداد دو دكل نيز با شركتهاي حفاري شمال و سرمايهگذاري صنعت نفت ايران امضا شده كه قرار است تا دسامبر 2007 يعني سه ماه ديگر دو دكل را به ما تحويل دهند.
دعوت از صاحبان دكل و سرمايهگذاران براي توسعه ميادين كوچك
وي با دعوت از صاحبان دكلهاي ايراني و خارجي براي همكاري در پروژههاي نفت و گاز خاطرنشان كرد: ميدانهاي كوچكي در خليج فارس وجود دارد كه بهترين فرصت براي مشاركتهاي سرمايهگذاران ايراني را فراهم كرده است. تاكنون شركتهاي ايراني كل پروژهها را نگرفتهاند، ولي از تمام شركتهاي مقتدر و بانكهاي ايراني دعوت ميكنيم كه ميدانهاي كوچك هرمز (A,B,D)، آلفا، توسن، ماهشهر، بوشهر را موردنظر قرار دهند و با پشتيباني بانكهاي ايراني فاينانس و سرمايهگذاري كنند.
به گفته او حداقل بودجه موردنياز براي اين ميادين حدود 200 ميليون دلار است كه توجيه اقتصادي بسيار مناسبي دارد.
وي به ميادين گازي لاوان، كيش، فارور، فارسي و مخزنهاي گازي رسالت، رشادت، بلال، بهرگانسر و آرش اشاره كرد و گفت: هر كدام از اين ميدانها بيش از يك فاز پارس جنوبي و حدود 200 ميليون مترمكعب توان توليد گاز در روز دارند.
دريافت گواهينامه ISO 9001 در شهريور
او به سه ترمينال اختصاصي صادارتي نفت فلات قاره در بهرگان، لاوان و سيري اشاره كرد و افزود: فعاليتهاي آزمايشي مناسبي براي بالا بردن ضريب اطمينان در كيفيت نفت صادراتي شده است و اميدواريم گواهينامه ISO 9001 را در شهريورماه دريافت كنيم.
افزايش توليد نفت خام به يك ميليون بشكه در روز تا سال 88
مدير عامل شركت نفت فلات قاره درباره برنامهي افزايش توليد نفت خام اين شركت تا حجم روزانه يك ميليون بشكه گفـت: اين برنامه تدوين شده و در مرحلهي انعكاس به وزارت نفت هستيم و اميدواريم مجوزهاي لازم را دريافت كنيم. در اين راستا از تمام شركتهاي داخلي و خارجي دارندهي دكل دريايي براي حفاري در برنامهي افزايش توليد نفت خام اين شركت دعوت مي كنيم و اميدواريم در سال 88 به توليد يك ميليون بشكهاي برسيم.
مذاكرات صادرات گاز به عمان، امارات، بحرين، كويت و به تازگي لهستان
وي به مذاكرات صادرات گاز به عمان، امارات، بحرين، كويت و به تازگي لهستان اشاره و تشريح كرد: لهستان متقاضي سرمايهگذاري و توسعه در صنعت گاز ايران و خريد LNG است.
بررسي پيشنهاد فني و مالي عمان براي توسعه مشترك هنگام در سه ماه آينده
زيركچيانزاده با اشاره به شعار مشاركت به جاي رقابت در ميادين مشترك، وضعيت مذاكره براي توسعه ميدان مشترك هنگام با عمانيها را مناسب ارزيابي كرد و افزود: بررسي پيشنهاد فني و مالي عمان در سه ماه آينده انجام ميشود. در اين زمينه قصد داريم ميدانهاي هنگام و بخا را با يك مجموعه سطح الارضي توسعه دهيم كه موجب كاهش هزينههاي سرمايهاي مي شود و به جاي دو مديريت مستقل يك مديريت واحد خواهد داشت كه به طور يقين افزايش بازيافت به همراه دارد، در حالي كه در ميادين مشترك فروزان ـ مرجان با عربستان و سلمان ـ ابوالخوش با امارات از دو مجموعه سطح الارضي استفاده شده است.
وي با اشاره به تصميم نهايي ايران و عمان مبني بر توسعه مشترك ميدان هنگام تشريح كرد: داشتن يك عمليات سطح الارضي و مديريت واحد نهايي شده است و حتي عمان قصد داشت تاسيسات را به راس الخيمه امارات ببرد و با مذاكرات حل و مقرر شد تاسيسات در مجموعه دو كشور باشد. در سال جاري كار اجرايي هنگام و بخاء شروع ميشود.
نهايي شدن مذاكرات براي توسعه ميدان رسالت با چين يا مالزي در ماه آينده
وي درباره توسعهي ميادين جديد به واگذاري ميدان رشادت اشاره و يادآور شد: تا دو ماه آيندهي حفاري آن واگذار ميشود. همچنين براي توسعهي ميدان رسالت مشكل كمبود اعتبار حل شده و دو كشور چين و مالزي براي توسعه آن اظهار تمايل كردهاند كه اميدواريم تا ماه آينده نهايي شود؛ در حال حاضر نيز توليد از اين ميدان حدود هفت هزار بشكه نفت سبك و مرغوب با API حدود 35 است كه با توسعه رسالت توليد آن به 45 هزار بشكه در روز افزايش مي يابد.
برنامه توسعه ميادين هرمز A, B و D، آلفا، فارور، ماهشهر و توسن
زيركچيان زاده درباره توسعه ميادين هرمز A, B و D، آلفا، فارور، ماهشهر و توسن توضيح داد: پيش بيني اوليه از توليد نفت ميدان هرمز حدود 80 هزار بشكه نفت سبك با درجه API بين 41 تا 42 است. همچنين در ميدان گازي فارسي مطالعات اكتشاف پايان يافته و براي صادرات به بحرين به عنوان يك اولويت مطرح است.
وي در خصوص توسعه ميدان ماهشهر افزود: لرزهنگاري سه بعدي اين ميدان براي سال جاري برنامه ريزي شده است. اين ميدان با هنديجان همجوار است و از نظر اقتصادي قابل توسعه معرفي مي شود. ميادين فارور A و B دو ميدان گازي هستند كه توسعه آن جزو برنامه هاي در حال مطالعه است. در اين ز مينه با توجه به نياز حداقل 200 ميليون دلاري اين ميادين كوچكتر، از سرمايه گذاران علاقمند دعوت مي شود در توسعه اين ميادين همكاري كنند.
آغاز مطالعات پژوهشي استفاده از هيدراتهاي گازي درياي عمان از امسال
وي به برنامه ژاپن براي استفاده از هيدراتهاي گازي تا سال 2016 اشاره كرد و افزود: ما نيز در نظر داريم از هيدراتهاي گازي تشكيل شده در ميدان عمان بهره بگيريم. به اين ترتيب كه كريستالهاي آب به همراه متان در عمق 300 متري آب دريا پايدار شده و هيدارتهاي گازي تشكيل ميدهند و كشورهاي ژاپن، نروژ و اسكاتلند از جمله كشورهايي هستند كه در اين موضوع كار ميكنند؛ همچنين از آنجا كه احتمال وجود هيدراتهاي گازي در درياي عمان است با كارهاي پژوهشي كه از سال جاري آغاز ميشود اين مطالعات را استمرار خواهيم داد.
ارائه برنامههاي مختلف براي تبديل نفت سنگين به سبك
مدير عامل شركت نفت فلات قاره درباره بحث تبديل نفت سنگين به سبك توضيح داد: بر اساس برنامه پژوهشگاه صنعت نفت به اين منظور يك پالايشگاه 10 هزار بشكهاي در بهرگانسر در حال ساخت است. همچنين يك شركت تبريزي نيز در همين راستا روشي ارائه كرده كه در حال بررسي است و روشي ديگري با استفاده از امواج ميتواند نفت سنگين را به نفت سبك تبديل كند كه در صورت امكان استفاده از اين روشها از بعد اقتصادي و بازاريابي كمك خواهد كرد.
منافع كشور در اصلاح قرارداد و صادرات گاز به امارات
زيركچپيان زاده منافع كشور را در اصلاح قرارداد و صادرات گاز به امارات دانست و گفت: به اين منظور ايستگاه تقويت فشار سيري نيز امسال كامل خواهد شد؛ بنابراين امكان صادرات گاز در پايان سال 86 يا اول سال آينده وجود دارد. مباحث اجرايي اين ايستگاه مربوط به شركتهاي متن و پتروايران است. به نظر ميرسد كشور بايد بسيج شود تا عمليات صادرات گاز به امارات تمام شود و دو كشور در يك فضاي مثبت و منطقي و درازمدت مساله را جمع كنند، عدم صادرات گاز براي دو كشور جالب نيست.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا واقعا در بحث قيمت تعديل شده يا خير؟ افزود: مهندس نوذري در اين زمينه بسيار جدي تلاش ميكند و در اين رابطه دو استراتژي دارد. با توجه به اين كه ايران دومين دارنده ذخاير گازي دنياست، زيبنده نيست در كنار تزريق و مصرف داخلي گاز، صادركننده آن نباشيم. همچنين به منظور عملي شدن قراراد كرسنت عزم را جزم كردهايم كه اين كار را انجام دهيم، زيرا فقط بحث فرمول و قيمت است كه بايد اصلاح شود. در اين راستا گروهي را تعيين كرده و ميخواهد موضوع را جمع كند كه اين نوع نگاه فاكتور مهمي است و بايد ساير مسوولان هم كمك كنند.
به اعتقاد مديرعامل شركت نفت شركت فلات قاره، بحثهاي تخصصي موضوع صادرات گاز به امارات بايد در مراجع ذي صلاح در محدوده سازماني مسووليتدار آن، دور از بحثهاي تبليغاتي و سياسي شكل گيرد و مسوولان نيز به جاي بحثهاي مطبوعاتي بايد در مراجع ذيربط صحبت كنند. شكي نيست كه بايد در كنار مصرف داخل و تزريق، صادرات گاز داشته باشيم، زيرا منافع ملي و اقتصادي ماست و موجب تعميق روابط بين ايران و ساير كشورهاي اسلامي منطقه مانند عمان، بحرين، امارات و كويت و همچنين كشورهاي اروپايي ميشود. فضاسازي عدم صدور گاز يك فضاسازي منطقي نيست.
جلوگيري از هدرروي 500 ميليون فوت مكعب گاز با صادرات به امارات
وي همچنين توضيح داد: كل گازهاي همراه سلمان حدود 40 ميليون فوت مكعب در روز است كه با صادرات به امارات ديگر سوزانده نميشود. گاز سلمان براي صادرات به امارات دو بخش دارد كه بخشي از آن مربوط به مخزن مشترك است كه حدود روزانه 500 ميليون فوت مكعب كه در حال حاضر توليد نميكنيم به سمت امارات ميرود. 40 ميليون فوت مكعب نيز گاز همراه نفت سلمان است كه در مجموع 540 ميليون است كه بايد به امارات صادر شود و براساس برنامه گازهاي همراه سلمان جمعآوري ميشود. در اين راستا مهندس نوذري كميتهاي ويژه تشكيل داده تا با حل موضوع صادرات گاز به امارات از هدرروي 500 ميليون فوت مكعب جلوگيري كند.
توسعه مشترك ميدان آرش هنوز به نقطه مشخص تفاهمي نرسيده
او با تاكيد بر اين كه در خصوص ميدان آرش هنوز به نقطه مشخص تفاهمي نرسيدهايم، افزود: طي مذاكرات انجام شده به نظر ميرسد سه كشور مشترك در ميدان آرش يعني ايران، كويت و عربستان راهي جز توسعه مشترك ميدان نداشته باشند و منافع درازمدت سه كشور ايجاب ميكند از يك مجموعه سطح الارضي استفاده شود. همچنين در خصوص سهم كشورها در مرزبندي اين ميدان، مديريت اكتشاف ما برآوردي از ذخاير قابل برداشت بخش ايران انجام داده، ولي هنوز نهايي نشده و بين كشورها نتيجه مشخصي ديده نشده است.
طرح توسعه ميدانهاي فروزان و اسفنديار به دنبال دريافت مجوز
به گزارش ايسنا، زيركچيان زاده طرح توسعه ميدان فروزان را مربوط به شركتهاي متن و پتروايران دانست و گفت: به تازگي پروژه فعال شده و به دنبال دريافت مجوزها با شرايط جديد هستند كه توسعه را آغاز كنند. از سوي ديگر شركت فلات قاره دكلي را به ميدان فروزان تخصيص داده كه با جابهجايي آن در هفته جاري عمليات حفاري براي حفر چاههاي جديد و تعمير چاههاي قديمي فروزان در اين ماه آغاز ميشود. پيشبيني اوليه اين است كه با اين فعاليتها ميزان توليد نفت خام از 41 به 82 هزار بشكه افزايش يابد. از سوي ديگر مسووليت توسعه ميدان اسفنديار نيز با شركتهاي متن و پتروايران است كه براي توسعه آن به تازگي صحبتهايي شده و به جمعبندي رسيدهاند كه متناسب با شرايط موجود و واقعيتها مجوزها را بگيرند و فعال كنند. فكر ميكنيم فعال شده در حال گرفتن مجوزها هستند.
طرحهاي زيستمحيطي جمعآوري گازهاي همراه خارگ و سيري
وي درباره فعاليتهاي شركت نفت فلات قاره در بخش محيط زيست توضيح داد: دو طرح مهم جمعآوري گازهاي همراه خارگ و سيري نقش مهمي در فعاليتهاي زيست محيطي دارند. در طرح NGL خارگ، گازهاي همراه همه ميادين منطقه خارگ و بهرگان وارد آن ميشود و بيش از يك ميليارد دلار درآمد در سال خواهد داشت. در حال حاضر اين طرح پيشرفتهاي خوبي دارد و با تعامل مناسب با محيط زيست و استانداري همه مشكلات حل شد.
به گفته او همچنين در طرح NGL سيري همه گازهاي همراه نفت اين منطقه وارد NGL ميشود كه سالانه بيش از 200 ميليون دلار ارزش افزوده درآمد خواهد داشت. در اين راستا با رساندن روزانه 20 ميليون مترمكعب گاز به نيروگاه كيش از واردات و استفاده 100 ميليون دلار در سال گازوئيل جلوگيري شده است.
زيركچيان زاده در ادامه خاطرنشان كرد: گازهاي همراه رشادت با اجراي طرحي در حال جمعآوري است تا به همان ميدان تزريق شود. گازهاي همراه ميدان رسالت نيز به سمت رشادت منتقل و تزريق ميشود، بنابراين در كل حوزه فلات قاره فقط گاز ميدان بلال سوزانده ميشود كه اگر جمع شود در سه تا چهار سال آينده سيستم Nofaring خواهيم داشت. در اين زمينه در طرح توسعه ميدان رشادت ميزان توليد نفت از حدود هشت به 75 هزار بشكه افزايش مييابد و گاز همراه آن تزريق ميشود.
طرح صفر كردن آلودگي پسابهاب خروجي
وي به موضوع پسابهاي صنعتي اين شركت اشاره كرد و گفت: آلودگي پسابهاي صنعتي ما بين 40 تا 50 ppm است كه طبق پروتكل كويت بايد بين 10 تا 15 ppm برسد كه سيستم پسابهاي بهداشتي يك ماه گذشته واگذار شد و طي دو سال آينده ميزان آلودگي پسابهاي بهداشتي به كمتر از 15 ppm ميرسد. پسابهاي صنعتي نيز با تكنولوژيهاي جديد به مناقصه گذاشته شده و اين ماه واگذار ميشود و آلودگي همه پسابهاي صنعتي طي دو سال آينده بين 10 تا 15 ppm ميرسد و در 30 ماه آينده كل پسابهاي صنعتي و بهداشتي به پروتكل كويت ميرسد.
همچنين در مرحله بعد براي نداشتن آلودگي (خروجي صفر) در پسابهاي آبي است كه مطالعه ميكنيم تا آب همراه نفت را به محيط زيست نبريم، بلكه به ميدان تزريق كنيم. مطالعه اين طرح تا سال آينده نهايي ميشود كه در اين صورت در محيط زيست گاز و پساب صنعتي و بهداشتي نخواهد بود.
رفع مشكلات رواني و تبليغاتي كاركنان صنعت نفت
وي ايجاد جو سياسي، رواني و تبليغي نامناسب براي صنعت نفت و كاركنان آن را به دليل ناآشنايي و ناآگاهي نسبت به امور آن را يكي از بحرانيترين مسائل صنعت نفت دانست و گفت: نفت مجموعهاي از تخصصهاي مختلف است كه بدترين نوع شرايط يعني كار كردن اقماري در آن فراوان است كه در اين شرايط نظام هماهنگ پرداخت، سقف حقوق و مافياي نفت نيز بزرگترين مشكل اين افراد در كنار مسائل فني شده است.
مديرعامل شركت نفت فلات قاره با تاكيد بر اين كه بايد خود را با بازار منطقه هماهنگ كنيم، تصريح كرد: در غير اين صورت افراد متخصص نميآيند و يا بيشتر آنها پس از جذب ميروند و البته برخي نيز همچنان در اين صنعت ميمانند، ولي انگيزه كافي ندارند به همين دليل لازم است متناسب با اين سختيها، دغدغههاي خانوادگي آنها را جبران كنيم. در اين زمينه علاوه بر فعاليت گروههاي روانشناسي، با موسسه مطالعات بين المللي انرژي قراردادي امضا كردهايم كه سيستم ما را ارزيابي كند و براي مناطق عملياتي مدلي را طراحي كند كه تعامل مثبت بين مردم و مسوولان برقرار شود.
او در پايان درخصوص گازرساني به جزيزه قشم خاطر نشان كرد: لوله گذاري انجام شده كه در اين راستا منتظر آماده شدن بخش خشكي نيروگاه هستيم و به محض آماده شدن قشم نيز مانند كيش از نيروگاه گازي استفاده ميكند.
انتهاي پيام