/شرحي كوتاه بر پنج سال صادرات و واردات كفش/ 25 درصد مصرف كشور از محل واردات قانوني و قاچاق 15 تا 18 درصد توليد داخلي صادر شد

مقايسه دو نسبت كل واردات به مصرف و صادرات به توليد نشان دهنده اين موضوع است كه كمتر از 25 درصد مصرف كفش كشور از محل واردات قانوني و قاچاق و حدود 15 تا 18 درصد توليد كفش كشور صادر مي‌شود؛ به عبارت ديگر، حدود 75 درصد مصرف داخلي از محل 85 درصد توليد داخلي تامين مي‌شود.

علي لشگري - عضو جامعه مديران و متخصصان صنعت كفش ايران - در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت و معدن خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب گفت: در پنج سال گذشته جمعا حدود 130 هزار كيلو انواع پاي‌پوش به ارزش 5/355 ميليون دلار با متوسط هر كيلو 66/2 دلار به كشور‌هاي مختلف صادر شد.

او توضيح داد: 80 درصد از صادرات انواع كفش در پنج سال گذشته مربوط به شش كشور عراق، آذربايجان، تركمنستان، روسيه و افغانستان بوده است.

او حداقل و حداكثر متوسط قيمت فروش صادراتي يك كيلو انواع پاي‌پوش در سال 85 را مربوط به كشور‌هاي تاجيكستان و روسيه به ترتيب 8/2 و 14 دلار دانست و افزود: در پنج سال گذشته صادرات به كشور‌هاي عراق، عربستان و افغانستان از روند رو به رشد برخوردار بوده است؛ ‌به طوري كه به عنوان مثال سهم عراق از 7/18 در سال 81 به 8/32 درصد در سال 85 و در مورد عربستان نيز از هفت دهم درصد كل صادرات سال 81 به 8/11 درصد كل صادرات سال 85 رسيد.

لشگري افزود: در عين حال در همين دوره صادرات به كشور‌هاي آذربايجان، روسيه و ازبكستان روند رو به كاهشي داشته است.

او با اشاره به اين‌كه در سال 85 جمعا 17 هزار و 320 تن به ارزش 9/68 ميليون دلار انواع كفش صادر شد افزود: صادرات در زمينه پاي‌پوش در مقايسه با دوره مشابه سال گذشته از رشدي معادل 10 درصد وزني و 6/11 درصد ارزشي برخوردار بوده است.

عضو جامعه مديران و متخصصان صنعت كفش ايران عنوان كرد: رشد صادرات انواع پاي‌پوش در سال 85 در مقايسه با سال 84 از لحاظ وزني با آهنگ تندتر و از لحاظ ارزشي با آهنگي كندتر به روند رو به رشد خود ادامه داد.

واردات

لشگري گفت: در پنج سال 85ـ81 جمعا حدود 17 هزار تن انواع پاي‌پوش به ارزش 6/28 ميليون دلار به صورت قانوني به كشور وارد شد.

او اضافه كرد: حدود 87 درصد كل واردات قانوني كفش در پنج سال گذشته از دو كشور امارات‌متحده‌عربي و چين بوده است. به طوري كه امارات با 3/21 ميليون دلار(6/74 درصد) و چين با 5/3 ميليون دلار(2/12 درصد) بيشترين سهم را در واردات قانوني انواع كفش داشته‌اند.

او ادامه داد: متوسط قيمت وارداتي هر كيلو كفش از كشور امارات در پنج سال گذشته 3/1 دلار و از چين حدود 72/1 بوده است.

لشگري همچنين توضيح داد: در سال 85 جمعا حدود هزار و هفتصد تن انواع كفش به ارزش 1/4 ميليون دلار به صورت رسمي‌ وارد كشور شده است كه در مقايسه با دوره مشابه سال گذشته از لحاظ وزني و ارزشي با كاهش 5/74 و 67 درصد روبه‌رو بوده است.

جمع‌بندي:

وي با بيان اين مطلب كه آمار رسمي‌ از توليد و مصرف كفش در كشور وجود ندارد و بايد اجبارا از برآورد‌هاي كارشناسان اين صنعت بهره گرفت خاطرنشان كرد: پيش‌بيني‌ها حاكي از آنست كه توليد انواع كفش در ايران با فرض آن‌كه واحد‌هاي توليدي با متوسط كمتر از 70 درصد كار مي‌كنند، حدود 190 ميليون زوج و مصرف آن با توجه به متوسط سرانه مصرف هر فرد حداقل سه زوج حدود 210 ميليون زوج برآورد مي‌شود.

او ادامه داد: از طرفي با توجه به ارزش صادرات 69 ميليون دلاري انواع پاي‌پوش در سال 85 بين 30 تا 35 ميليون زوج صادرات و مجموع واردات رسمي‌ و غير رسمي، قاچاق و شبه‌قاچاق همراه مسافر و ته‌لنجي و پيله‌وري حدودا بين 40 تا 50 ميليون زوج انواع پاي‌پوش در گروه‌هاي مختلف كفشي وارد كشور شده است.

لشگري توضيح داد: اين موضوع اهميت شناخت سلايق مصرف‌كنندگان ايراني را براي توليدكنندگان داخلي دو چندان مي‌كند به خصوص كه عمده كفش‌هاي وارداتي (مخصوصا قاچاق) با نرخ‌هاي پايين زير دو دلار و با هدف فروش به جمعيت بين 15 تا 29 سال كه حدود 33 درصد جمعيت كشور با ضريب مصرف بين سه تا چهار جفت را تشكيل مي‌دهند را در بر مي‌گيرد كه اگر مصرف‌كنندگان به استفاده از كفش‌هاي وارداتي رو بياورند، امكان كنترل و مهار آن‌ها در آينده به سختي انجام خواهد گرفت و به همان نسبت كه جغرافياي مصرف كفش كشور را در اختيار توليدكنندگان خارجي قرار خواهند داد، شاهد كاهش فعاليت و توقف خطوط توليد و بيكاري شاغلان در اين صنعت خواهيم بود.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۱۶ تیر ۱۳۸۶ / ۱۲:۴۰
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8604-00217
  • خبرنگار :