ظرف كمتر از يك سال گذشته شش قرارداد بهينهسازي و توسعه و ساخت پالايشگاههاي جديد به مبلغ بيش از چهار ميليارد دلار با پيمانكاران ايراني و خارجي امضا شده و ظرف سه ماه آينده انتظار ميرود معادل ارزش همين قراردادها امضا شود.
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدرضا نعمتزاده ـ مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فراوردههاي نفتي ـ صبح امروز در نخستين اجلاس بينالمللي صنعت پالايش نفت ايران با بيان مطلب فوق افزود: ايران با توجه به رشد اقتصادي، رشد جمعيت، توسعه شهرها و افزايش توليد و واردات خودرو عليرغم رشد حدود 10 درصدي توسعه مصرف گاز طبيعي شاهد رشد انواع فرآوردههاي نفتي طي 10 سال گذشته به نحوي بوده است كه متاسفانه به واردكننده بنزين و نفتگاز تبديل شده است.
به گفته وي، متوسط رشد سالانه بنزين طي پنج سال گذشته حدود 10 درصد و رشد نفتگاز سالانه چهار درصد بوده و اين در حالي است كه ظرفيت عملي و توليد 9 پالايشگاه كشور معادل 1.6 ميليون بشكه در روز است كه متاسفانه به علت قديمي بودن بعضي از پالايشگاهها، توليد نفت كوره آنها بيش از حد معمول امروز و نياز كشور است كه صادر ميشود.
نعمتزاده با بيان اين كه كشورمان با دارا بودن رتبه دوم در منابع و ذخاير نفتي جهان قابليت رشد بيشتر در زمينههاي بالادست و پايين دستي نفت را دارد، تاكيد كرد: رئوس سياستهاي صنعت پالايش نفت و خدمات مرتبط با آن شامل بهينهسازي پالايشگاههاي موجود با افزايش محصولات سبك و ميان تقطير، ارتقاي كيفي محصولات به استاندارد يورو 4 و يورو 5، افزايش ظرفيت پالايشگاههاي موجود و احداث پالايشگاههاي جديد جهت تامين كسري سوخت داخل و ايجاد ظرفيت صادراتي مناسب، نوسازي و جايگزيني پالايشگاههاي قديمي مانند آبادان و كرمانشاه، استفاده از ميعانات گازي به عنوان خوراك پالايشگاهي جديد، تقويت خطوط ارتباطي نفت خام و محصول، جايگزيني بخشي از مصرف بنزين و نفت گاز با CNG، ارتباط و مبادله خوراك و محصول با كشورهاي مشترك المنافع و همسايه، كمك به انتقال نفت خام كشورهاي حوزه درياي خزر به آبهاي بينالمللي از طريق سوآپ يا نحوه ديگر، حركت به سمت واقعي كردن قيمت فرآوردهها با كمك دولت و مجلس، واگذاري سهام شركت و شركتهاي تابعه به بخش خصوصي و تعاوني، انجام سرمايهگذاريهاي جديد با مشاركت بخش خصوصي داخلي و خارجي، سرمايهگذاري در كشورهاي خارجي و دوست بوده كه سياستهاي فوق توسط همكاران ما و زير نظر وزارت نفت در دست اجراست.
وي در خصوص مشاركت بخش خصوصي داخلي و خارجي در سرمايهگذاريهاي جديد تاكيد كرد: تاكنون يك مورد عمده در اين زمينه انجام شده و مورد ديگر در مراحل نهايي است. در رابطه با سرمايهگذاري خارجي توجه ما بيشتر به كشورهاي آسيايي است كه در اين باره نيز پيشرفتهاي خوبي حاصل شده است.
معاون وزير نفت در رابطه با انتقال و سوآپ نفت خام كشورهاي حوزه درياي خزر گفت: به طور متوسط روزانه 150 هزار بشكه انواع نفت خام را از طريق تاسيسات بندري شمال و خطوط لوله به عنوان خوراك در پالايشگاه تهران و تبريز مصرف ميكنيم كه با افزايش آن پالايشگاههاي اصفهان و ديگر پالايشگاهها نيز ميتوانند از آن استفاده كنند.
وي افزود: ظرفيت خط انتقال نفت خام از شمال به تهران 500 هزار بشكه در روز است كه در حال حاضر ميتواند 375 هزار بشكه را منتقل كند و همزمان درصدد توسعه ظرفيتهاي بندر نكا هستيم.
نعمتزاده ادامه داد: براي چند طرح توسعهيي و جديد مانند احداث واحد جديد در پالايشگاه شيراز، آبادان، تبريز و پالايشگاههاي كاملا جديد هرمز در بندرعباس و خوزستان در حال تهيه اسناد مناقصه هستيم كه پس از آماده شدن در اختيار پيمانكاران ايراني و خارجي قرار خواهد گرفت.
معاون وزير نفت درخصوص امكانپذير كردن واگذاري سهام شركت و يا شركتهاي زيرمجموعه به بخش خصوصي تاكيد كرد: با ارائه قانون جديد به مجلس شوراي اسلامي كه تا ماه آوريل (ارديبهشت) سال جاري به تصويب خواهد رسيد، كليه خريد و فروش خوراك و محصول پالايشگاهها به قيمت بينالمللي بوده و اگر دولت بخواهد فرآورده را به قيمت كمتر از نرخ بينالمللي به خريداران عرضه كند، يارانه آن را جداگانه پرداخت خواهد كرد؛ ضمن اين كه همزمان اصلاح ساختار مالي و برطرف كردن ساير موانع در دست اقدام است.
او در خصوص استفاده از ميعانات گازي به عنوان خوراك پالايشگاه و پيشبيني توليد حداقل يك ميليون بشكه در روز در فازهاي مختلف پارس جنوبي كه با اعمال فناوريهاي جديد ميتواند افزايش نيز پيدا كند، گفت: برنامهريزي براي ساخت يك پالايشگاه 360 هزار بشكهاي انجام شده است كه به زودي قرارداد EPC (مهندسي، خريد كالا، نصب) آن امضا شده و قرار است ظرف سه سال به اجرا درآيد. يك پالايشگاه 120 هزار بشكهاي نيز توسط بخش خصوصي در جنوب كشور در دست اقدام است.
وي افزود: براي توسعه پالايشگاه لاوان 20 هزار بشكه ميعانات پارس جنوبي مصرف خواهد شد و براي احداث واحد جديد پالايشگاه شيراز گزينه مناسب استفاده از 120 هزار بشكه ميعانات گازي ديگر است كه در مجموع مصرف ميعانات گازي به عنوان خوراك به 620 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.
نعمتزاده با بيان اين كه در خصوص مدرنيزه كردن سيستمهاي كنترل و ابزار دقيق پالايشگاهها نيز اقدام شده است، افزود: طراحي مربوط به پالايشگاه اصفهان در مراحل نهايي است و براي بقيه پالايشگاهها نيز به زودي به مناقصه خواهيم رفت.
او در ادامه خاطرنشان كرد: طرحهاي گوناگوني نيز در خصوص افزايش ظرفيت خطوط انتقال نفت خام و مخازن ذخيره داريم كه برخي از آنها به مرحله اجرا درآمده و بعضي ديگر نيز به زودي به مناقصه گذاشته خواهد شد؛ مانند خط 450 كيلومتري انتقال ميعانات گازي از عسلويه به بندرعباس.
وي در ادامه اظهارات خود تاكيد كرد: براي انتقال نفت خام كشورهاي حوزه درياي خزر مطالعاتي در خصوص احداث خط لوله از شمال به جنوب ايران به ظرفيت يك ميليون بشكه در روز انجام شده است كه علاقهمنديم در اين مورد با كشورهاي علاقهمند و سرمايهگذاران مذاكره و هم فكري داشته تا بتوانيم آن را به مرحله اجرا درآوريم.
وي تاكيد كرد: فعاليتهاي گسترده جديد در صنعت پالايش نفت كشور و خدمات جانبي آن مانند خطوط لوله، مخازن، اسكلهها، مخابرات، صادرات، واردات، فعاليتهاي مستقيم و غير مستقيم فراواني را براي سرمايهگذاران، مهندسان مشاور، سازندگان تجهيزات، پيمانكاران، تجارتخانهها، موسسات پولي و مالي و بالاخره علاقهمندان به پيشرفت و تعالي ايجاد خواهد كرد كه ميتواند به عنوان حلقه ارتباطي دوستانه و صميمي همكاري منظور شود.
انتهاي پيام