در حالي كه بر اساس آخرين آمار طبق گفته دبير شوراي حفظ حقوق بيتالمال در اراضي و منابع طبيعي استان تهران 14 ميليون مترمربع از اراضي دولتي و ملي از دست غاصبين و متصرفين عدواني خلع يد و به دولت و نهادهاي ذيربط تحويل داده شده كه ارزش ريالي اين اراضي به موجب استعلام از نهادهاي مذكور 465 ميليارد تومان برآورد شده است و از سويي ديگر، آيتالله هاشمي شاهرودي، رييس قوه قضاييه در آخرين اظهارات خود اعلام كرده است كه عدم هماهنگي بين دستگاههاي اجرايي در زمينه مسايل مربوط به زمين موجب بروز مشكلات فراوان شده، و در اين موارد نظارتها نيز ضعيف بوده است، در تازهترين اظهار نظرها، مدير كل محيط زيست استان تهران از 74 پرونده زمينخواري با ارزش 532 ميليارد تومان در اراضي تحت حفاظت اين سازمان خبر داد.
مهندس بزرگيان، مدير كل محيط زيست استان تهران در گفتوگو با خبرنگار«محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به وجود 74 پرونده زمينخواري با ارزش 532 ميليارد تومان در مناطق تحت حفاظت اين سازمان افزود: در اين پروندهها حدود 10 ميليون و 633 هزار و 322 متر مربع از اراضي تحت حفاظت اداره كل محيط زيست استان تهران به تصرف زمينخواران درآمده بود كه با كمك دادسراي ناحيه 3 زمينخواري حدود 60 درصد اين اراضي خلع يد و به اين اداره كل عودت داده و پرونده مابقي اين اراضي در دست بررسي است.
وي بزرگترين پرونده زمينخواري را در اراضي تحت حفاظت منطقه جاجرود عنوان كرد و گفت: بر اساس اين پرونده مجزا يكهزار و 700 هكتار از اراضي منطقه حفاظت شده جاجرود در دادسراي ناحيه 3 زمينخواري مطرح شده است كه هماكنون فرد متهم دستگير شده و در زندان به سر ميبرد كه اين پرونده جدا از 74 پرونده ياد شده است.
مدير كل محيط زيست استان تهران با اشاره به اين كه هر گونه واگذاري در مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محيط زيست و مناطق 4 گانه ممنوع است، گفت: عرصههاي طبيعي تحت حفاظت اداره كل محيط زيست استان تهران در بخشهاي خشكي و آبي بيش از يك سوم عرصههاي طبيعي استان تهران را تشكيل ميدهد.
وي افزود: پاركهاي ملي «خجير»، «سرخهحصار» و «لار» با وسعت 60 هزار هكتار، مناطق حفاظت شده البرز مركزي، كوير مركزي، جاجرود و ورجين با وسعت 460 هكتار و مناطق شكار ممنوع گاوده، فيروزكوه و طالقان دو رودخانه حفاظت شده كرج و جاجرود در لواسانات و كرج كه به عنوان تنها منابع تامين كننده آب شرب تهران محسوب ميشوند تحت حفاظت اداره كل محيط زيست استان تهران قرار دارند.
مدير كل محيط زيست استان تهران در ادامه با اشاره به اين كه اراضي تحت حفاظت محيط زيست استان تهران از موقعيت بسيار خوب و با ارزش بسيار بالايي دارند، تاكيد كرد: اين مسايل موجب شده كه دخل و تصرف در اين اراضي زياد شود.
بيشترين زمينخواري در پارك ملي «سرخهحصار» و منطقه حفاظت شده «ورجين» در لواسانات است
زمينخوارها به اطراف سد ماملو و پارك ملي «خجير» هجوم آوردهاند
بزرگيان با اشاره به اين كه بيشترين زمينخواري در پارك ملي سرخهحصار و منطقه حفاظت شده ورجين در لواسانات است، خاطرنشان كرد: منطقه حفاظت شده كوير و پارك ملي لار كمترين تعرضات را دارند.
وي افزود: اخيرا با توجه به احداث سد ماملو فشار مضاعفي به پارك ملي خجير وارد شده و زمينخوارها به اين منطقه هجوم آوردهاند.
مدير كل محيط زيست استان تهران به ايسنا گفت: يك روستاي قديمي مخروبه در اين منطقه وجود دارد كه هماكنون عدهاي شبانه در آن ديوار چيدهاند و به بهانه احياي مجدد دامهاي خود در منطقه قصد دارند در اين محل ساكن شوند.
وي بيشترين متصرفين اراضي تحت حفاظت را برخي تعاونيهاي مسكن، تعدادي از دستگاهها و شركتها، شماري از بوميان منطقه و دلالان زمينخوار - كه اين دسته از دلالان تحت حمايت باندهاي مافياي زمينخواري فعاليت ميكنند - عنوان كرد و گفت: متاسفانه اين افراد به بهانه توسعه شهر و روستا، اجراي طرحها، ساخت مسكن، احداث مناطق گردشگري و .... به اين مناطق وارد ميشوند.
واگذاري اسناد مناطق 4 گانه تحت حفاظت از منابع طبيعي به محيط زيست بزودي به صورت ضربتي آغاز ميشود
مدير كل محيط زيست استان تهران با اشاره به اين كه اداره كل محيط زيست استان تهران يكسري فعاليتها را در اين زمينه آغاز كرده است، گفت: واحد حقوقي اداره كل را ساماندهي كرديم و مشاور وكيل پايه يك در بحث زمينخواري گرفتيم.
وي با اشاره به برخي تغيير و تحولات در مديريت برخي پاسگاههاي محيط زيست و مناطق تحت حفاظت، به خبرگزاري دانشجويان ايران گفت: پروندههايي زمينخواري كه در گذشته، اداره كل محيط زيست استان تهران در آنها محكوم شده بود را بررسي كرديم و قصد داريم مجددا آنها را در دادسراي ناحيه 3 زمين خواري مطرح و پيگيري كنيم.
به گفته وي در همين زمينه، 30 فقره پرونده زمينخواري تنها در منطقه لواسان داشتهايم.
مدير كل محيط زيست استان تهران از تلاش براي ايجاد مديريت يكپارچه مناطق تحت حفاظت به عنوان اقدام ديگر اداره كل محيط زيست استان تهران ياد كرد و گفت: متأسفانه اسناد اراضي تحت حفاظت سازمان همچنان در دست منابع طبيعي است و دادگاه نيز منابع طبيعي را متولي ميداند، لذا در جهت رفع اين مشكل توافقي با اداره كل منابع طبيعي استان تهران انجام داديم كه بر اساس آن قرار است تمام اسناد مناطق 4 گانه به اداره كل محيط زيست استان تهران منتقل شود كه در اين راستا واگذاري اسناد پارك ملي «خجير» انجام شده و بزودي در ساير مناطق نيز به صورت ضربتي آغاز ميشود.
كميته حفظ منابع آب استان تهران تشكيل شد
دادسراي ناحيه 3 زمينخواري همكاري بسيار خوبي داشته است
مدير كل محيط زيست استان تهران از تشكيل كميته حفظ منابع آب استان تهران خبر داد و به ايسنا گفت: اين كميته به قصد شناسايي منابع آلاينده آب استان تهران تشكيل شده است كه تاكنون توانسته آمار خوبي از آلودگيها و تعرضات تهيه كند.
وي با اشاره به اين كه تجهيزات و امكانات محيط زيست استان تهران را نيز تقويت كردهايم، خاطرنشان كرد: همچنين همكاري خوبي با شوراي حفظ بيتالمال آغاز شده، به شكلي كه در بسياري از پروندهها زماني كه اعلام ميشود، پرونده به دادسراي ناحيه 3 زمينخواري ارجاع شده است، اكثر متصرفان از ادعاي خود دست برميدارند.
بزرگيان با اشاره به شكل پروندههاي زمينخواري، گفت: بخشي از پروندههاي مطرح در اين زمينه داراي سند بوده و بخشي ديگر نيز زمينهايي هستند كه متصرفان با قراردادن تنههاي درخت چند ساله قصد تفكيك آنها را داشتند.
7 پرونده جديد زمينخواري به دادسراي ناحيه 3 ارجاع شد
يك سيام نرم جهاني در استان تهران محيط بان داريم
براي مقابله با تعرضات و حفاظت از اراضي به بالگرد نياز داريم
مدير كل محيط زيست استان تهران با اشاره به اين كه حدود 7 پرونده جديد زمينخواري نيز تحويل دادسراي ناحيه 3 زمين خواري شده است، گفت: متاسفانه كمبود اعتبار و بودجه، پرسنل و ... حفاظت از عرصههاي طبيعي استان را براي اداره كل بسيار دشوار كرده است.
به گفته وي در حالي كه نرم حفاظت به ازاي هر يكهزار هكتار يك محيط بان است هم اكنون در استان تهران به ازاي هر 30 هزار هكتار يك محيط بان داريم.
بزرگيان تأكيد كرد: براي حفاظت و جلوگيري از زمين خواري در استان تهران نيازمند خودرو و بالگرد هستيم كه هنوز هيچ كدام از آنها محقق نشده است.
تشكيل شوراي حفظ بيتالمال براي پيشگيري از زمينخواري به رياست استاندار ضروري است
براي تمام مشكلات حقوقي استان تنها 2 كارشناس حقوقي داريم!
مدير كل محيط زيست استان تهران تشكيل شوراي حفظ بيتالمال در سطح استان براي پيشگيري از زمين خواري را ضروري دانست و گفت: بايد اين شورا به رياست استاندار تشكيل و جلوي زمينخواريهاي بعدي گرفته شود. از سوي ديگر در بخش قضايي نيز در صورتيكه زمينخواري صورت گرفته باشد، ميتوان موضوع را به شوراي حفظ بيتالمال در بخش قضايي ارجاع داد.
وي با اشاره به اين كه براي 540 هزار صنعت استان تهران تخلفات شكاري و صيد و زمينخواري تنها دو نفر كارشناس حقوقي در اداره كل محيط زيست استان تهران وجود دارد، گفت: چارت حقوقي اداره كل بايد هرچه سريعتر تكميل شود، چرا كه اين همه مشكل حقوقي در استان تهران با كارشناس قابل رفع نيست!
بزرگيان با اشاره به برخي اظهارات در خصوص كوچكسازي دولت گفت: محيط زيست، دستگاه نظارتي است و اگر هر مجموعه دولتي قرار است كوچك شود، بايد دستگاه نظارتي را تقويت كرد.
ساماندهي بنگاههاي املاك خصوصا در مناطق داراي بورس خريد و فروش زمين، ضروري است
مدير كل محيط زيست استان تهران بر ساماندهي بنگاههاي املاك خصوصا در مناطقي كه بورس خريد و فروش زمين زياد است، تاكيد كرد و به ايسنا گفت: در بخش آموزش و اطلاع رساني نيز بايد يك رديف بودجه مشخص در اين زمينه اختصاص يابد.
وي با اشاره به اين كه ارزش برخي زمينهاي تحت حفاظت اداره كل محيط زيست استان تهران چندين ميليارد تومان است خاطرنشان كرد: ماموران گارد محيط زيست بايد در اين مناطق از نظر مالي تامين باشند چرا كه در غير اين صورت و با حقوق كنوني چند صد هزار توماني احتمال بروز تخلف وجود دارد.
انتهاي پيام