تپه‌ي اشكاني ـ ساساني وليران مراقبت ويژه مي‌خواهد مدير اداره‌ي ميراث فرهنگي و گردشگري دماوند: هر بارندگي امكان تخريب آثار تاريخي وليران را بيشتر مي‌كند

پس از انجام كاوش در گورستان اشكاني ـ ساساني تپه‌ي تاريخي وليران دماوند كه مردادماه امسال به‌دنبال‌ اجراي عمليات عمراني توسط دانشگاه علم و صنعت واحد دماوند كشف شد،‏ اكنون حفاظت از آثار تاريخي به‌دست آمده در اين تپه با مشكل روبه‌رو شده است و اين آثار براثر عوامل انساني و طبيعي در معرض آسيب‌اند.

مدير اداره‌ي ميراث فرهنگي و گردشگري دماوند و فيروزكوه در اين‌باره به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: با هر بارندگي در منطقه، امكان تخريب آثار باستاني تپه‌ي وليران دماوند بيشتر مي‌شود؛ چراكه بارندگي شسته شدن آثار و جمع شدن آب را سبب مي‌شود و خرابي بيشتري را به بار مي‌آورد.

محمد بيرقي با اشاره به حفاظت نشدن تپه‌ي باستاني روستاي وليران در شب‌هاي زمستاني دماوند، اظهار كرد: به‌دليل بسته بودن راه‌هاي منتهي به منطقه و انتقال نيافتن كانكس محل اسكان نگهبان‌ها در شب، هيچ حفاظتي از تپه‌ي باستاني روستاي وليران نمي‌شود.

او با اشاره به تصويب اعتبار براي حفاظت اين منطقه توسط شوراي معاونان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، افزود: با تخصيص اين اعتبار، دفتر ميراث فرهنگي و گردشگري دماوند تلاش مي‌كند، از اين تپه‌ي باستاني با نصب داربست و پوشش‌هاي مختلف حفاظت كند.

وي ادامه داد: براي حفاظت كامل از منطقه‏، نگهبان‌ها از زمان آغاز كاوش در اين منطقه مستقرند؛ ولي با آغاز فصل پاييز به‌دليل وضعيت بد جوي و سرماي هوا‏، امكان ماندن آنها در شب نبود‏. لذا كانكسي براي رفع اين مشكل تهيه شد كه با مسدود شدن تمام راه‌هايي كه به اين منطقه ختم مي‌شدند‏، امكان قرار دادن كانكس در محل مورد نظر ميسر نشد.

بيرقي‏ دليل اين مساله را ايجاد تپه‌هاي خاكي در مسيرها توسط دانشگاه علم و صنعت واحد دماوند دانست و اضافه كرد: دانشگاه علم و صنعت‏ واحد دماوند، مسيرها را با ايجاد تپه‌هايي خاكي مسدود كرده است. اين درحالي است كه به‌دليل بارش برف و باران در منطقه بايد هرچه سريع‌تر روي تپه با سقف شيرواني پوشانده شود؛ ولي به‌دليل آن‌كه حركت ماشين در اين منطقه ممكن نيست، داربست و سقف شيرواني را به آنجا نمي‌توان منتقل كرد.

وي با اشاره به رايزني‌هاي انجام‌شده، بيان كرد: تاكنون با فرمانداري‏،‏ رييس كل دانشگاه علم و صنعت‏، رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و رييس پژوهشكده‌ي باستان‌شناسي مكاتبه و قرار شده است كه جلسه‌اي با رييس پژوهشي دانشگاه علم و صنعت برگزار شود. همچنين مكاتبه‌هايي نيز با دانشگاه علم و صنعت واحد دماوند شده است و آنها اعلام كرده‌اند كه مشكلي ندارند و اگر ميراث فرهنگي اعلام كند كه‏ قصد انجام چه كاري را دارد، اجازه‌ي آن ازسوي دانشگاه صادر شود.‏

مدير اداره‌ي ميراث فرهنگي و گردشگري دماوند و فيروزكوه درباره‌ي دليل مسدود شدن راه توسط دانشگاه علم و صنعت، گفت: آنها مي‌ترسند، با پيدا شدن آثاري در محدوده‌ي دانشگاه، طرح‌هاي اجرايي خود را در اين محيط نتوانند پياده كنند و يا با كاوش‌ بيشتر، آثار ديگري در محوطه‌ي 600 هكتاري دانشگاه به‌دست آيند كه ساخت ساختمان جديد دانشگاه را با مشكل روبه‌رو كند؛ با اين حال، چون اين تپه در فهرست آثار ملي ثبت شده است، دانشگاه علم و صنعت واحد دماوند براي ادامه‌ي پروژه‌ي خود بايد با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هماهنگ باشد.

وي افزود: از ابتداي پيدا شدن اين مكان تاريخي كه مسؤولان دانشگاه اطلاعي درباره‌ي آن به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ندادند و سازمان اين موضوع را از طريق مردم بومي منطقه فهميد‏، تاكنون با ايجاد مشكلاتي مانند مسدود كردن راه براي رفت و آمد در منطقه‏، حفاظت به‌شكل امنيتي و پوششي به تاخير افتاده است؛ اين درحالي است كه اگر حفاظت انساني در تپه انجام نشود، ممكن است كه عده‌اي در آنجا كاوش كنند و منطقه را به هم بريزند.

بيرقي در پايان اضافه كرد: دانشگاه راه‌سازي در منطقه را آغاز كرده و اين كار هنوز به‌پايان نرسيده است؛ با اجراي اين عمليات فقط يك‌ونيم متر از آثار دوره‌ي ساساني ـ اشكاني باقي مانده و 70 درصد آثار از ميان رفته‌اند.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۶ آبان ۱۳۸۵ / ۱۱:۱۰
  • دسته‌بندی: فرهنگ2
  • کد خبر: 8508-16509.47676
  • خبرنگار : 71191