/طالباني در تهران؛ فصل جديدي درثبات منطقه/ آيا پرونده منافقين بسته مي‌شود ؟ گفت‌وگوهاي ايسنا با حكيم،كيانوش‌راد،بهشتي‌پور، كاكايي،بروجردي،فلاحت پيشه و كعبي

جلال طالباني، رييس جمهور عراق بعد از ظهر امروز (دوشنبه) با استقبال طهماسبي، وزير صنايع و معادن كشورمان به تهران وارد شد.

به گزارش خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، قرار است طي سفر سه روزه‌ي رييس جمهور عراق به كشورمان جلال طالباني با مقامات بلندپايه‌ي جمهوري اسلامي ايران از جمله دكتر محمود احمدي‌نژاد، رييس جمهور، دكتر علي لاريجاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي، دكتر منوچهر متكي، وزير امور خارجه و ساير مقامات كشورمان ديدار و گفتگو نمايد.

در اين سفر وزير برق، حمل و نقل و مشاور امنيت ملي عراق نيز طالباني را همراهي مي‌كنند.

قرار است طي ديدار و مذاكرات هيات عراقي با مقامات كشورمان مهمترين مسايل دو جانبه و مورد علاقه تهران و بغداد و مهمترين مسايل منطقه‌اي مورد بحث و تبادل نظر طرفين قرار بگيرد.

كارشناسان سفر طالباني به كشورمان را كه به فاصله‌ي كوتاهي از سفر موفق الربيعي از ديگر مقامات عراقي به كشورمان صورت مي‌گيرد و همچنين با توجه به آخرين تحولات خاورميانهف مهم و قابل توجه ارزيابي مي‌كنند.

سيد محسن حكيم:
سفر طالباني تير خلاصي به دشمنان دو ملت ايران و عراق و گامي رو به جلوست

سيد محسن حكيم ضمن مثبت ارزيابي كردن سفر رييس جمهور عراق به كشورمان تاكيد كرد: اين سفر به منزله تير خلاصي به تمامي جوسازان و دشمنان دو ملت ايران و عراق كه خواهان ايجاد روابط دوستانه اين دو ملت نيستند مي‌باشد.

سيد محسن حكيم، مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در گفت‌وگو با ايسنا سفر جلال طالباني، رييس جمهور عراق به كشورمان را يك گام رو به جلو در پيشرفت روابط تهران - بغداد و همچنين نهادينه ساختن اين روابط توصيف كرد.

وي افزود: اين سفر گام ديگري براي فراموش كردن تمامي امور سابق بين دو كشور مي‌باشد؛ چرا كه پس از سرنگوني رژيم منحوس بعثي كه علاوه بر ستم بر ملت عراق ساير كشورهاي منطقه را نيز مورد ظلم فراواني قرار داده بود همواره در اين مسير گام برداشته‌ايم.

محسن حكيم ادامه داد: سفر رييس جمهور عراق به تهران تاكيد مجددي بر خواست دو ملت عراق و ايران براي تقويت روابطي با پيشينه هزاران سال مي‌باشد و امروز ديگر اين بهانه از بين رفته و شاهديم كه اولين رييس جمهور منتخب و مردمي عراق وارد خاك جمهوري اسلامي ايران شده و از سوي مسوولان اين كشور مورد استقبال گرمي قرار گرفته است.

مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق تاكيد كرد: اين سفر را مي‌توان به منزله تير خلاصي به تمامي جوسازان و سمپاشان و همچنين دشمنان دو ملت ايران و عراق دانست كه خواهان ايجاد روابط دوستانه بين اين دو ملت نيستند و نهايتا ما اين سفر را به فال نيك مي‌گيريم.

حكيم همچنين در خصوص موضوعات مورد مذاكره طرف ايراني و عراقي اظهار داشت: روابط دو جانبه، تاكيد بر تعميق روابط اقتصادي، سياسي، فرهنگي و حل برخي از مشكلات كه البته به نظرم بيشتر مشكلات رواني است از موضوعات مورد بحث دو طرف مي‌باشد.

وي در پايان افزود: گسترش روابط تهران - بغداد و تعميق اين روابط علاوه بر تامين منافع دو ملت در راستاي منافع منطقه‌ي خاورميانه نيز مي‌باشد.

كيانوش‌راد:
ايران و عراق با ايجاد تفاهم‌نامه‌هاي امنيتي، اطلاعاتي و اقتصادي چهره مثبتي از روابطشان ارايه دهند

كيانوش‌راد گفت: آنچه در شرايط فعلي براي ايران در مورد عراق اهميت دارد حفظ يكپارچگي اين كشور و ايجاد نظم و ثبات در آن مي‌باشد.

محمد كيانوش‌راد، نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا با اشاره به موقعيت خاص سياسي و ژئوپلتيكي ايران و عراق در منطقه و همچنين مناسبات تاريخي و اجتماعي دو كشور، سفر رييس جمهور عراق به تهران را بهانه‌اي براي گسترش تفاهمات بين دو كشور دانست.

وي افزود: مساله مرز طولاني مشترك علايق موجود مذهبي ميان دو كشور، مساله نفت و ثبات در منطقه از جمله مسايلي هستند كه مي‌تواند به توسعه همكاري‌هاي دو كشور دوست و برادر كمك كند.

اين عضو سابق مجلس شوراي اسلامي گفت: مهمترين مساله‌اي در شرايط فعلي از نظر ايران اهميت دارد حفظ يكپارچگي در عراق و ايجاد نظم و ثبات در اين كشور است.

كيانوش‌راد افزود: يك عراق ناامن مسلما مي‌تواند تاثيرات منفي براي جمهوري اسلامي ايران داشته باشد.

وي در ادامه با اشاره به سفير اخير موفق الربيعي، مشاور امنيت ملي عراق به تهران و انعقاد پيمان امنيتي ميان دو كشور گفت: انعقاد چنين موافقتنامه‌هايي ضمن اينكه مي‌تواند از وقوع جريانات منفي مثل تروريسم كه هر دو كشور از آن آسيب ديده‌اند جلوگيري كند، مي‌تواند در رفع برخي از اتهاماتي كه انگليسي‌ها مبني بر دخالت ايران در برخي مسايل عراق دارد موثر باشد.

وي ادامه داد: تنها با گفت‌وگو و ارايه توضيحات مستند مي‌توان از نگراني‌هاي احتمالي جلوگيري كرد.

كيانوش‌راد افزود: عراقي‌ها هم خوب مي‌دانند كه عليرغم آسيب‌هاي عميقي كه ايران در زمان حاكميت حزب بعث متحمل شد اما كشورمان بيشترين همكاري و مساعدت را با آنها چه در مورد آوارگان عراقي در زمان رژيم صدام و چه در مورد كمك به معارضين عراقي با اين كشور داشت.

وي هم چنين خاطر نشان كرد: پس از سرنگوني صدام اين جمهوري اسلامي ايران بود كه با روي باز سعي كرد در جهت در حل مسايل عراق با اين كشور همكاري داشته باشد.

وي افزود: اين در حالي بود كه كشورهاي عربي موضع سكوت اختيار كردند و تنها در ماه‌هاي اخير بود كه اتحاديه عرب سعي كرد خودش را به مسايل عراق نزديك‌تر كند كه اين هم با انتقاد برخي فعالان سياسي عراق و مقامات دولت انتقالي مواجه شد.

اين نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي در ادامه با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران بايد واقعيت موجود در عراق را مورد توجه قرار دهد گفت: مسوولين فعلي عراق با كمك و مساعدت آمريكايي‌ها روي كار آمده‌اند و مي‌توان گفت كه به نحوي وامدار آنها هستند؛ لذا انتظار خروج يكباره انگليسي‌ها و آمريكايي‌ها از عراق انتظاري غير واقع بينانه مي‌نمايد.

وي همچنين گفت: گرچه در چنين شرايطي حضور نيروي خارجي در عراق باعث بروز ناامني در اين كشور است ولي درك اين مساله به عهده مردم و تشخيص مسوولين فعلي عراق بر مي‌گردد.

كيانوش راد افزود: داشتن درك و شناخت درست از شرايط فعلي عراق مي‌تواند در اتخاذ مواضع واقع بينانه در مورد اين كشور از جانب ايران مفيد باشد و از بهانه دادن به آمريكا و كشورهاي غربي مبني بر دخالت ايران در مسايل عراق جلوگيري كند.

وي ادامه داد: عراقي‌ها خوب مي‌دانند كه بهترين گزينه براي بازسازي كشورشان استفاده از ظرفيت‌هاي جمهوري اسلامي ايران است و به نفع هر دو كشور است كه با ايجاد تفاهم‌نامه‌هاي امنيتي، اطلاعاتي و اقتصادي سعي كنند چهره مثبتي را از روابط دو كشور نشان دهند.

بهشتي‌پور:
تا اشغالگران در عراق‌اند قراردادهاي دوجانبه اجرايي نخواهند شد
همكاري‌هاي اقتصادي فضاي خوبي را براي فعاليت‌ در بازسازي عراق حاكم مي‌كند

بهشتي‌پور با اشاره به سفر رييس جمهور عراق به كشورمان گفت: افزايش همكاري به ويژه همكاري فرهنگي بين ايران و عراق موجب مي‌شود تلخكامي‌هاي ناشي از جنگ تحميلي تا حدودي به فراموشي سپرده شود.

حسن بهشتي‌پور، كارشناس مسايل بين‌الملل، در مصاحبه با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران درباره اهميت سفر امروز جلال طالباني، رييس جمهور عراق به كشورمان گفت: سفر آقاي طالباني به ايران پس از اجلاسي كه در مصر برگزار شده حائز اهميت است و با توجه به نتايجي كه در اين اجلاس دنبال مي‌شود مهم است.

وي افزود: حركت مصر، حركتي براي ايجاد وفاق ميان اعراب اعم از سني و شيعه و كردها براي ايجاد وحدت قومي و طايفه‌اي در عراق است؛ زيرا تا زماني كه اين مشكلات و اختلاف نظرهايي كه بين اهل سنت كه مي‌خواهد همچنان چارچوب‌هاي قدرت را در نظام بعث مانند گذشته حفظ كند و شيعيان و كردها كه با توجه به اكثريت جمعيتي كه نسبت به اهل سنت دارند، مي‌خواهند وضعيت نظام گذشته را كنار گذاشته و نظام جديدي را در عراق امروز ايجاد كنند، وجود دارد حل نشود، ايجاد ثبات در عراق عملا امكان پذير نيست.

وي ادامه داد: روشن است كه دست كم بخشي از بمب‌گذاري‌هايي كه در عراق انجام مي شود، طيف‌هاي معترضي هستند كه نمي‌خواهند موقعيت گذشته خود را در نظام بعثي عراق از دست بدهند.

اين كارشناس مسايل بين الملل با توجه به سفر طالباني به ايران درباره همكاري‌هاي استراتژيكي كه دو كشور در منطقه مي‌توانند با هم داشته باشند، اظهار داشت: ايران و عراق تاثير متقابلي بر هم دارد؛ زيرا دو كشور داراي بيش از 1200 كيلومتر مرز مشترك هستند و بنابراين ناامني در عراق تاثير مستقيم بر ايران دارد و بالعكس.

وي افزود: بنا بر اين هر دو كشور تلاش مي‌كنند با نزديك كردن ديدگاه‌ها، مشورت كردن و انعقاد قراردادهاي مهمي كه پايه‌هاي لازم را براي همكاري به وجود مي‌آورد، فضا را براي امنيت برقرار كنند.

بهشتي‌پور گفت: موضوع ديگر، بحث اقتصادي است. ايران با توجه به برخورداري از امكانات خوبش، مي‌تواند در بازسازي عراق نقش مهمي داشته باشد و اين وضعيت اقتصادي مي‌تواند تاثير تعيين كننده‌اي در رهايي عراق از مشكلات اقتصادي كه اكنون با آن روبرو است داشته باشد، از سوي ديگر هم عراق بازار خوبي براي فعاليت شركت‌هاي ايراني است و اين داراي نفعي متقابل براي دو طرف است.

وي افزود: از لحاظ فرهنگي و اعتقادي نيز ايران و عراق به عنوان دو كشور مسلمان منطقه، وجوه مشترك فرهنگي دارند. همچنين نزديك شدن دو كشور موجب مي‌شود تلخكامي‌هاي كه ناشي از سياست‌هاي حزب بعث عراق بوده تا حدودي به فراموشي سپرده شود. هشت سال جنگ ميان عراق و ايران خاطرات تلخي را براي مردم هر دو كشور به وجود آورده و افزايش همكاري به ويژه همكاري‌هاي فرهنگي زمينه خوبي را براي فراموشي تلخكامي‌هاي گذشته به وجود مي‌آورد.

بهشتي‌پور ادامه داد: اگر مردم ايران و عراق به راحتي بتوانند به كشورهاي هم سفر كنند، رفت وآمدها و توسعه همكاري‌هاي فرهنگي در كاهش تعاملات گذشته تاثير دارد.

بهشتي‌پور مباحثي را كه احتمالا در ديدار و مذاكرات طالباني با مسئولان ايراني مطرح مي‌شود، مباحث مربوط به نتايج اجلاس قاهره دانست و افزود: اما به طور طبيعي در هر نشست در سطح روساي جمهوري حتما مسايل اقتصادي، مبادلات فرهنگي و پيشرفت زمينه‌هاي مختلف همكاري‌هاي دو جانبه مطرح مي‌شود، اما درحال حاضر فكر مي‌كنم بهانه همان پيامدهاي اجلاس قاهره باشد.

وي در پاسخ به اين سوال كه سفر اخير موفق الربيعي، مشاور امنيت ملي عراق به تهران و انعقاد پيمان همكاري اطلاعاتي ميان دو طرف، فضاي روابط و همكاري دو كشور را به كدام سو مي‌برد، اظهار داشت: پيمان‌هاي انعقاد شده اقدام خوب است اما آن‌ها بر كاغذ هستند و‌آنچه تضمين كننده‌ي اجراي آن هاست در درجه اول برقراري امنيت و ثبات در داخل عراق است، شرط برقراري اين امنيت هم خروج نيروهاي اشغالگر از اين كشور است؛ بنابراين گرچه امضاي اين قراردادها زمينه‌ساز همكاري است؛ زماني ضمانت اجرايي مي‌يابد كه در عراق ثبات و امنيت برقرار باشد.

بهشتي‌پور درباره‌ي رويكرد مناسب ايران در برابر مسايل عراق به ويژه موضوعات داخلي اين كشور گفت: تعامل همه جانبه ايران با همه گروه‌هاي عراقي از سياست‌هاي درستي است كه بايد در پيش گرفته شود. بحث ديگر همكاري‌هاي اقتصادي است كه فضاي خوبي را براي فعاليت‌هاي اقتصادي در بازسازي عراق حاكم مي‌كند.

وي ادامه داد: همچنين سياست ايران بايد اساسا مبتني بر عدام مداخله در عراق باشد؛ مگر در صورتي كه طرف عراقي مايل به زمينه‌هايي باشد كه ايران بتواند در آن مشاركت كند، اين مشاركت هم بايد متقابلا سودمند باشد و هرگونه مشاركت يك طرفه‌اي موجب دردسر است. فكر مي‌كنم اين سياست درستي است كه ايران علي‌رغم مخالفت با اشغال عراق همچنان بر توسعه همكاري‌هاي ايران و دولت موقت عراق اصرار دارد و اين همكاري‌ها را ادامه مي‌دهد.

كاكايي:
دولت عراق بر همكاري دوجانبه براي مشاركت در بازسازي اين كشور تاكيد دارد
اميد است در آينده‌ي نزديك همكاري‌هاي جديد منطقه‌يي بين ايران و عراق ايجاد شود

يك كارشناس مسايل عراق با اشاره به سفر جلال طالباني، رئيس جمهور عراق به ايران گفت: ايران و عراق به لحاظ مشتركات مذهبي، قومي و هم مرز بودن نمي‌توانند از يكديگر منزوي باشند.

سيامك كاكايي، كارشناس مسايل عراق در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران با اشاره به سفر رييس جمهور عراق به كشورمان گفت: دولت موقت عراق بر همكاري‌هاي دوجانبه و رايزني با كشورهاي منطقه به ويژه در بحث مشاركت براي بازسازي اين كشور تاكيد دارد.

وي با بيان اينكه عراق در مرحله‌ي گذار به سر مي‌برد، گفت: انتخابات پارلماني عراق در 15 دسامبر و توجه محافل سياسي منطقه‌يي و بين‌المللي به تحولات داخلي اين كشور را مورد توجه قرار داده است.

اين كارشناس مسايل عراق با اشاره به كنفرانس قاهره با موضوع آشتي ملي در عراق گفت: چگونگي تعامل نيروهاي داخلي عراق از جمله موضوعات مهمي است كه امروز بيش از پيش دولت عراق براي انجام آن به رايزني و مشاركت ديگر كشورهاي همسايه و منطقه نيازمند است.

كاكايي ابراز داشت: زمينه‌ي همكاري‌هاي اجتماعي، اقتصادي ، فرهنگي و سياسي امنيتي بين ايران و عراق بسيار وجود دارد، اما اين همكاري‌ها تا زماني كه دولت رسما تشكيل نشود مدون نخواهد شد.

وي زمينه‌ي همكاري‌هاي دوجانبه بين دو كشور را بيشتر براي مشاركت در بازسازي كشور عراق دانست و افزود: همچنين چارچوب‌هاي همكاري امنيتي در منطقه نيز از موضوعات ديگر مورد توجه دو كشور است كه در خصوص چگونگي تبيين و اجراي اين چارچوب‌ها رايزني‌هاي قبلي صورت گرفته است.

وي اظهار داشت: ايران از اولين كشورهايي بوده است كه از روابط مناسب و دوستي با عراق استقبال كرده است همچنين به لحاظ مرزهاي مشترك با يكديگر بيش از كشورهاي منطقه تعامل و همكاري احساس مي‌شود.

كاكايي ادامه داد: حمايت ايران از روند سياسي در دولت عراق گامي مثبت در بهبود روابط است.

وي معتقد است: ايران و عراق نمي‌توانند منزوي از يكديگر باشند. اين اميدواري وجود دارد كه در آينده‌ي نزديك همكاري‌هاي جديد منطقه‌يي بين ايران و عراق و كشورهاي ديگر ايجاد شود.

وي با اشاره به سفر جلال طالباني به ايران خاطرنشان كرد: روابطي كه بين مقامات دو كشور وجود دارد و مشتركات قومي و مذهبي در عوامل نزديكي و تعامل بين دو كشور عراق و ايران است.

بروجردي:
با حذف عامل بازدارنده آمريكا، زمينه بستن پرونده منافقين وجود دارد
انتقال تجربيات ايران در مواجهه با مسائل امنيتي به ايجاد امنيت در عراق كمك مي‌كند

رييس كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي سفر جلال طالباني رييس جمهور عراق به ايران را زمينه‌ي مناسبي براي پيگيري مجموعه‌ي توافق‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌هايي كه پيش از اين طي سفر جعفري نخست وزير عراق به ايران به امضاء رسيده بود، دانست.

علاءالدين بروجردي نماينده‌ي مردم بروجرد در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با اشاره به اين‌كه طالباني در ساليان متمادي مبارزه با صدام همكاري نزديكي با جمهوري اسلامي ايران و مسؤولان آن داشته است، يادآور شد: پس از ميان رفتن رژيم بعثي عراق و به قدرت رسيدن طالباني و جعفري به عنوان رييس جمهور و نخست وزير عراق اين رابطه آثار مثبتي در روابط ميان دو كشور ايران و عراق داشته است.

وي از اجلاس قاهره ياد كرد كه گامي از سوي اتحاديه‌ي عرب در جهت نزديك كردن مجموعه‌ي طيف‌هاي سياسي، احزاب و گروه‌هاي عراق تشكيل شده بود ولي موضع منفي‌اي در ارتباط با قانون اساسي، كردها و شيعيان در آنجا اتخاذ شد كه موجب دلخوري آنان را فراهم كرد و سبب شد كه آنها براي مدتي اجلاس را ترك كنند. سفر طالباني پس از اين اجلاس به ايران حائز اهميت است.

به گفته‌ي بروجردي، سفر طالباني به ايران مي‌تواند زمينه‌ساز گامهاي جديدي براي گسترش همكاري‌هاي ميان دو كشور گردد به ويژه آن‌كه جمهوري اسلامي ايران پس از 27 سال، تجربه‌ي ارزشمندي در مقابله با عناصر مخل امنيت در اختيار دارد. با عنايت به اين‌كه در حال حاضر نيز مهم‌ترين مشكل عراق مشكل امنيتي است، انتقال اين تجربيات به عراق در برقراري آرامش بيشتر در اين كشور كمك خواهد كرد.

رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در مجموع مسائلي كه مطرح كرد سفر رييس جمهور عراق به ايران را حائز اثرات خوبي براي روابط دو كشور دانست.

وي در پاسخ به اين‌كه در اين سفر امكان طرح استرداد منافقين از عراق ممكن خواهد بود يا نه؟ اظهار داشت: اگر آمريكايي‌ها بگذارند!

بروجردي از ارتباط آمريكايي‌ها با منافقين ياد كرد و افزود: منافقين زير نظر آمريكايي‌ها و در اماكن آنها حضور دارند. عليرغم ادعاهاي آمريكا براي مبارزه با تروريسم و حضور منافقين به عنوان يك گروه شناخته‌شده‌ي تروريسم در ليست سياه تروريست‌ها و ممنوعيت ورود و فعاليت آنها در كشورهاي مختلف؛ آمريكايي‌ها از آنها در عراق حمايت كرده و مي‌كنند.

به اعتقاد وي، چنانچه اين مانع مرتفع شود، زمينه براي مذاكره جدي در جهت بسته شدن پرونده‌ي منافقين در عراق وجود خواهد داشت.

رييس كميسيون امنيت ملي مجلس از تعداد زيادي از منافقين ياد كرد كه تحت فشارهاي تشكيلاتي و مقررات سخت و بي‌رحمانه‌ي آنها ناگزير از حضور در اين گروه هستند و آنان كه موفق به فرار و يا جدا شدن از آنها شده‌اند از اين سخت‌گيري‌ها بارها و بارها گزارش داده‌اند.

وي اين بخش از اعضاء منافقين را عناصر فريب‌خورده‌اي دانست كه بسياري از آنها خواهان بازگشت به كشور و آغوش خانواده‌هايشان هستند.

بروجردي تأكيد كرد: چنانچه عامل بازدارنده‌ي آمريكا حذف شود، زمينه‌ي بحث جدي ميان ايران و عراق با هدف بستن پرونده‌ي منافقين در اين كشور وجود دارد.

فلاحت‌پيشه:
امروز ايران و عراق يكديگر را فرصت مي‌دانند
ايران نقش محوري در بازسازي عراق داشته است

به گفته يك عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، به علت تفاوت شرايط اجتماعي، فرهنگي و سياسي امروزه عراق، اين كشور ديگر امروز تهديدي براي ايران نيست و ايران و عراق يكديگر را فرصت مي‌دانند و نه تهديد.

حشمت‌الله فلاحت‌پيشه نماينده اسلام‌آباد غرب در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني ايسنا از مواضع حزب طالباني رييس جمهور عراق علي‌رغم اتهاماتي كه آمريكا و انگليس و ديگر كشورها به ايران وارد مي‌آورند، ياد كرد و افزود: بايد چشم‌انداز بلندمدتي براي گسترش مناسبات خود با عراق تعريف كنيم. البته مقدمه اين روابط را نخست وزير عراق در سفري به ايران مهيا كرد و تداوم اين سفرها با سفر طالباني به ايران محكم‌تر و فراهم‌تر شده است.

به گفته‌ي وي، ايران و عراق اشتياق دارند كه مانع از ايفاي نقش افراد و كشورهاي ثالث در روابطشان شوند.

وي حضور طالباني در ايران را فرصت خوبي عنوان كرد و آن را نشانگر اين واقعيت دانست كه جمهوري اسلامي ايران نقشي محوري در فعاليت بازسازي عراق و شكل‌گيري نظام‌ها و شرايط سياسي در عراق ايفا كرده است. كما اين‌كه ايران استراتژي سياسي هر عراقي يك راي را براي عراق، به عنوان يك نظريه مترقي مطرح كرد كه بسيار مورد استقبال غرور ملت عراق قرار گرفت.

اين عضو كميسيون امنيت ملي در پاسخ به اين‌كه زمينه استرداد منافقين از عراق در جريان سفر مقامات عراقي به ايران چقدر مهيا است؟ يادآوري كرد كه نخستين مصوبه شوراي حكم عراق به عنوان اولين نهاد رسمي متشكله در عراق، اخراج منافقين از عراق بود، چرا كه مردم عراق بويژه شيعيان و كردها هم در معرض تهديدات تروريستي آنها بوده و دولت عراق نيز خواهان مجازات آنها شده است.

وي با بيان اين‌كه خواست مجازات منافقين در عراق چيزي كمتر از ايران نيست، بر لزوم توافق دو كشور براي برخورد با منافقان تاكيد كرد.

فلاحت‌پيشه منافقين را به دو دسته تقسيم كرد. نخست كساني كه سابقه جنايت دارند، متهم به تروريست هستند و عليه شهروندان ايراني و عراقي توطئه كرده‌اند. دسته ديگر كساني هستند كه اغفال شده‌اند، ولي دست‌شان به خون آلوده نيست.

به گفته‌ي وي، بايد زمينه‌ي بازگشت آنها كه بخش بيشتر اين گروهك را تشكيل مي‌دهند فراهم شود.

فلاحت‌پيشه با تاكيد بر موضوع استرداد منافقين، از لزوم ايجاد يك راهكار مشترك با تسريع لازم سخن گفت و افزود: در جهان امروز بازي‌هاي كثيفي شكل مي‌گيرد، از جمله آن‌كه در سالهاي گذشته سران منافق به جرم تروريست بودن در فرانسه دستگير شدند، ولي اين روزها به فرانسه دعوت مي‌شوند و با مقامات آنها مذاكره مي‌كنند. از اين رو پيش از شكل‌گيري اين بازي‌هاي كثيف بايد تكليف اين موضوع را روشن كنيم.

نماينده آبادان:
سفر رييس جمهور عراق مي‌تواند باعث ثبات و آرامش و كاهش نفوذ آمريكا و اروپا در منطقه شود

نماينده‌ي مردم آبادان در مجلس با اشاره به سفر رييس جمهور عراق به ايران، گفت: اگر بتوانيم با عراق به تفاهمي كلي دست يابيم، مي‌توانيم در ديگر كشورهاي همسايه مثل كويت، سوريه و حتي تركيه اثرات بسيار مهمي بگذاريم.

عبدالله كعبي در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران، با بيان اين كه اين سفر مي‌تواند براي دو كشور حائز تاثيراتي مثبتي باشد، افزود: ايران مي‌تواند محوريت قضيه را در امر وحدت در دست گيرد و در نهايت باعث ثبات و آرامش و كاهش نفوذ آمريكا و اروپا در منطقه شود.

وي با بيان اين كه آرامش و ثبات در عراق براي نظام جمهوري اسلامي ايران بسيار مهم است، اظهار اميدواري كرد كه در سفر رييس جمهور عراق به ايران بتوانيم تفاهم و رابطه‌ي خوب سياسي – اقتصادي ايجاد كنيم و يك رويكرد بسيار مثبت در منطقه باشيم.

نماينده آبادان به اهميت بازار عراق اشاره و بر لزوم مورد توجه قرار گرفتن مسائل اقتصادي و امضاي قراردادها و توافقنامه‌هاي مهم در اين رابطه تاكيد كرد و افزود: ما با عراق مرزهاي گسترده‌اي داريم؛ لذا در اين راستا مي‌توانيم از ديدگاه‌هاي بسيار نزديك خود با اين كشور استفاده كرده و امنيت مرزهاي خود را تامين نماييم.

وي با تاكيد بر اين كه با منافقان مجرم طبق قانون بايد برخورد شود، اظهار داشت: در اين راستا بايد اجازه بازگشت آنهايي كه به طور ناآگاهانه به عراق رفته‌اند و نادم هستند، داده شود.

كعبي در پايان هم‌چنين بر لزوم توجه به اين بحث در اين سفر جهت تامين امنيت در دو كشور ايران و عراق تاكيد كرد.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۳۰ آبان ۱۳۸۴ / ۱۵:۱۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8408-16730
  • خبرنگار :