سجاد صفار هرندي در ادامهي ميزگرد دانشجويي تحليل انتخابات افزود: پيام ديگر اين انتخابات هم شكست قطعي خط تحريم بود كه حضور 63 درصد و 60 درصد در دور دوم بالاتر از استاندارد جهاني است.
صفارهرندي گفت: در اين انتخابات ما شاهد مدلهاي منحط انتخاباتي حاضر در دموكراسيهاي غربي و ليبرال آنچه كه مطلوب مردمسالاري ديني نبود بوديم. موج خريدن آدمها و روزنامهها و كارگردانها كه بايد تدبيري براي آنها انديشيد.
وي مهمترين پيام انتخابات را خواست تحول در درون چارچوب حقوقي جمهوري اسلامي دانست.
در ادامهي اين نشست، حسام الدين علامه گفت: به نظر من مهمترين پيام انتخابات لزوم كم شدن فاصلهي طبقهي نخبگان و روشنفكران با تودهي مردم و درك بهتر نخبگان و روشنفكران از جامعه است. اگر آنها اعتقاد راستين به دموكراسي دارند بايد تودهي مردم را درك كنند.
سپس سيد علي سيادتي مهمترين پيام انتخابات را بازگشت دولت به مردم دانست و گفت: مردم به مسوولي راي دادند كه مسووليت را نه براي مسووليت بلكه براي خدمت ميخواهند.
در ادامه، مهدي درويش گفت: در اين انتخابات بايد به دو نكته توجه كرد؛ يكي قشر عظيمي از مردم به نان شبشان محتاجاند و دوم اينكه قشر عظيمي از مديران ما چنان در فساد غرق شدهاند كه ديگر هيچ تناسبي با مردم ندارند و هرچه سريعتر بايد جايگزين شوند.
صفارهرندي نيز گفت: حاكميت سرمايه در ليبرال دموكراسي در شأن مردمسالاري ديني نيست و ما آن نوع روابط را در انتخاباتمان حاكم ديديم.
همچنين حسامالدين علامه گفت: شائبهي دخالت نيروهاي نظامي بهويژه بسيج در انتخابات يكي از بزرگترين آسيبهاي انتخابات بود.
وي با اشاره به وصيت نامهي امام(ره) كه قواي نظامي و انتظامي را به عدم دخالت در سياست سفارش كرده بودند، گفت: بار اول در انتخابات مجلس پنجم شاهد آن بوديم، بار دوم در انتخابات دوم خرداد 76 و اين براي بار سوم شاهد آن هستيم. اين مساله فارغ از ميزان تاثيرگذارياش است كه من به جد اعتقاد دارم كه تاثيرگذاري بسيار جدي در مرحلهي اول انتخابات داشت.
علامه افزود: اگر اين نيروها خواهان تاثيرگذاري هستند نگوييد ما جريان سوم يا موج سوم يا اصولگرا هستيم، بيايند از منصب خود استعفا دهند و وارد حزب شوند. عاجزانه و خيرخواهانه از دوستان بسيج ميخواهم كه وارد اين فضا نشوند. من اعتقاد دارم اين دوستان داخل يك فضاي سياسي هستند. با حضور گرايشهاي مخالف در ميان نظاميان آيا به فرمان رييسجمهور در چارچوب قانون خوب عمل خواهند كرد؟ اگر رييسجمهور تناسبي با طرز تفكر سياسي حاكم بر بسيج نداشته باشد، جلويش سد نخواهد شد؟ چيزي كه به نظرم در دولت خاتمي اتفاق افتاد.
صفارهرندي گفت: ببخشيد، چون بحث بسيج است، من حتما بايد جواب بدهم. عرض كنم خدمت آقاي علامه كه بحثهايي كه ايشان ميكنند و اين روزها هم مطرح شده يك بار حقوقي جدي دارد كه لازم است ...
علامه با خنده گفت: تهديد نكنيد ديگر.
صفارهرندي ادامه داد: لازم است شكايت شود و در دادگاه مشخص شود كه كجا بخشنامه صادر شده؟ صحبت در مورد دستگاههاي دولتي كه در اين انتخابات برخلاف نص صريح قانون عمل كردند زياد است.
علامه نيز گفت: مطمئنا اگر چنين باشد، بايد با متخلف برخورد شود. ما اينجا حتي از طرح شكايت عليه دخالتهايي كه ميگوييم هم ميترسيم.
صفارهرندي در ادامه گفت: خيلي جالب است كه همه چيز ميشود گفت ولي باز هم ميترسيم! من نميدانم چرا اين ترس در رفتار عملي ما تاثير نميگذارد؟ عرض من اين است كه اين حرفها مانع اينكه پيام مردم را ببينيم نشود.
علامه گفت: بله حتما.
صفارهرندي گفت: من فكر ميكنم يك سري از آقاياني كه اين بحثها را عمده ميكنند و به آن دامن ميزنند ميخواهند پيام مردم را نفهمند.
علامه پاسخ داد: ممكن است.
صفارهرندي، علامه را مخاطب قرار داد و گفت: البته جسارت خدمت شما نميكنم؛ چون صحبتهاي قبلي شما نشان داد كه شما نگاهتان اينگونه نيست. من فكر ميكنم كه كاملا لازم است بحث بشود كه آيا دخالت بوده يا نبوده. من به عنوان يك عضو بسيج، عضوي كه بعيد است در بسيج دانشگاه تهران اتفاقي بيفتد و من مطلع نشوم، اينجا ميگويم كه هيچ بخشنامهاي به بسيجهاي دانشجويي در اين زمينه داده نشده و حتما آقاي علامه تصديق ميكنند بسيج يك تشكل نظامي نيست. بسيج پاسدار انقلاب است و يك بعد كارش كار سياسي است. طبيعي است كه در اين موارد ديده شود.
علامه گفت: هنوز هم اعتقاد راسخ دارم كه اگر بسياري از تفكرات دوستان و برادران بسيجي در حال حاضر اگر لخت و عريان بيان شود اقبالي نخواهد داشت. چندان خوشحال نشويد كه گفتمان مشتركي بين ما حاصل شده، در آن قسمتهايي كه گفتمانمان مشترك است بحثي نداريم و استقبال ميكنم. ما در همه حال ميزان را راي ملت ميدانيم اما هميشه حق، راي ملت نيست. مطمئنا اگر كسي راه را اشتباه برود و خطا كند روز قيامت بايد پاسخگو باشد. هر كسي در قبال رايي كه ميدهد بايد روز قيامت پاسخگو باشد. انسان آزاد است و در سرنوشت خود حق حاكميت دارد و در اين دنيا آنچه كه ملاك است مقبوليت است. مقبوليت ملاك حاكم شدن يك تفكر است و همين اتفاقا از نكات كليدي اختلاف ما با جريان راست و اصولگرا است.
سيادتي در پاسخ به سخنان درويش مبني بر اينكه «هركس بيايد و ادعاي مردمي بودن كند» گفت: من فكر ميكنم معيار مردمي بودن ثابت است. ما هيچ عقد اخوتي با احمدينژاد نبستيم و ايشان را مطلق نميكنيم. ايشان نيز اگر زماني از معيارهاي مردمي بودن خارج شوند خود به خود مردم او را كنار ميگذارند.
وي افزود: من اميدوارم كه دوستان ما در جرياني كه حاكم شدهاند در قوهي مجريه چون گذشته انحصارگرا نباشند و معيار را بر شايستهسالاري بگذارند.
دبير جامعهي اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران در پاسخ به اظهارات درويش گفت: دربارهي اينكه رهبري فرمودند هيچكس براي من هاشمي نميشود، به نظر من اين فرمايش رهبري، تاييدي بر همهي سياستها و عملكرد هاشمي نيست.
به گزارش ايسنا، علي سيادتي در اين نشست گفت: اينكه آقاي علامه ميگويد خط امام(ره)، همانطور كه بر مرجع فوت كرده نميشود تقليد كرد، وليفقيه هم زندهاش كاركرد دارد. با اين ديد كه حضرت آقا هيچ انحرافي از امام(ره) نداشتند. يعني امام(ره) مجسم حضرت آقا هستند.
وي افزود: اگر شما از حضرت امام ملاك ميآوريد، من اين سوال را از شما ميپرسم آيا ديدگاه امامي كه ولايت فقيه را در امتداد ولايت معصوم ميدانستند را قبول داريد؟ حضرت امامي كه شما از آن مثال ميآوريد ميگويد كه ما بايد قلم اين قلم به دستان مزدور را ميشكستيم و منظورشان روزنامههاي اول انقلاب بود، كه مشابهت بحثهاي آنها با بحثهاي دوستان ما در جريان دوم خرداد بسيار شديد است.
درويش نيز گفت: ما امام(ره) را تئوريسيون انقلاب و نظام ميدانيم. اعتقاد داريم كه مقام معظم رهبري هم ادامهدهندهي اين راه هستند، اما طبيعتا نميشود افراد را بر هم منطبق كرد. بهويژه كه افراد غيرمعصوم باشند. آن چه كه ما به عنوان خط امام(ره) ميدانيم آن چيزي است كه امام(ره) در نوشتهها و سخنرانيها و اقداماتش مطرح كرده و انجام داده است.
درويش در پايان اين ميزگرد، همچنين از هزينههايي كه در اين انتخابات توسط كانديداها انجام شد انتقاد كرد و آن را گزاف خواند.
صفارهرندي نيز در پايان گفت: به طور مشخص دو ركني كه احمدينژاد را احمدينژاد كرد و بين مردم جا انداخت، عدالت و كارآمدي است. بعضا وضعيت در دولت خاتمي به گونهاي بود كه گويي اصلا دولتي كه بايد براي مردم مسايل را حل كند وجود ندارد. در عين اينكه دولت خيلي بزرگ است، گويي از صحنه غايب است. مثلا در وضعيت گرانيهاي شب عيد گراني ميوه را محكوم ميكند اما هيچكس نيست اقدامي براي رفع آنها بكند.
وي تاكيد كرد: منازعات بايد بيش از اينكه حول و حوش مسايل ساختاري باشد حول و حوش مسايل كاركردي و مربوط به كارآمدي باشد.
صفارهرندي تعامل دولت احمدينژاد با بدنهي كارشناسي و مديريتي و بوروكراتيك دولت را كه از آنها به عنوان طبقهي كارگزاران سازندگي ياد كرد، يكي از چالشهاي پيش روي احمدينژاد دانست.
علامه نيز در پايان گفت: اعتقاد دارم اگر احمدينژاد به شعارهاي فقرستيزانهي خود عمل كند، مقداري جامعيت داشته باشد و چندبعدي نگاه كند يكي از مهمترين دولتهاي بعد از انقلاب را تشكيل خواهد داد.
وي گفت: اميدواريم شخصيتي نخبه و مترقي براي وزارت علوم انتخاب شود كه ضمن اينكه مسايل اصلي دانشگاه كه توليد علم است را لحاظ ميكند فضاي دانشگاه را قدري بازتر از فضاي جامعه بخواهد.
دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي اظهار داشت: ما احمدينژاد را با شعار عدالت كه نقطهي مشتركمان است حمايت خواهيم كرد و با همين شعار هم او را نقد ميكنيم.
وي در پايان گفت: هرچند تحجر يكي از بزرگترين خطرات پيش روي دولت احمدينژاد است اما بزرگترين خطر را تباني سياسي ميدانيم. شايد براي اولين بار مجري، قانونگذار، ناظر و همه و همه يكي شدند. يك نوع فساد يكپارچهي مخفي خطري است كه پيش روي ايشان است.
گزارش ميزگرد از خبرنگار ايسنا: «حميده صفامنش»
انتهاي پيام