*شهر گلاب* گزارشي از يك جشن 800 ساله
چند سال پبش ستاد توسعه گردشگري كاشان كه هماهنگكننده ارگانهاي مرتبط با گردشگري در كاشان ميباشد، به منظور توسعه سياحتي كاشان جشني را با عنوان گلاب گيران در اين شهرستان راهاندازي كرد. به گزارش ايسنا كاشان كه با برخورداري از شهرهايي چون نياسر و قمصر از مهمترين مناطق گلابخيز جهان به شمار ميآيد با اين جشنواره توانست شمار زيادي از گردشگران خارجي را به اين شهرستان جلب كند كه همين عامل باعث شد تا دستاندكاران جشنواره اين جشن را هر سال باشكوهتر از گذشته برگزار كنند. در وصف گلاب كاشان همين بس كه خانه خدا كعبه با گلاب ناب اين ديار شستشو داده ميشود. ايران از ديرباز يکي از مهمترين توليدکنندگان گلاب در جهان بوده و به نحوي که تاريخ نشان ميدهد سالانه هزاران تن گلاب و عرقيات گياهي اعم از بيدمشک، نعناع، رازيانه، خارشتر و چه از راه دريا و چه از راه خشکي ازايران به کشورهاي جهان فرستاده شده است. کار برداشت گل محمدي از اوايل ارديبهشت شروع ميشود و تا اواخر خرداد ادامه دارد. در هر منطقه دور برداشت نزديك به يك ماه طول ميكشد. گل محمدي به سه نوع پيشرس و ميانرس و ديررس تقسيم ميشود. همچنين گل محمدي از نظر اقتصادي از مهمترين محصولات نياسر بوده و از مهمترين عوامل جذب جهانگردان به شمار ميآيد طوري كه بيشترين آمار ورودي گردشگران به كاشان مربوط به فصل گلابگيري است. نياسر داراي حدود 750 هکتار سطح زير کشت گل محمدي و با دارا بودن بيش از 2900 تن گل محمدي و بيش از 573 هزار ليتر گلاب و بيش از 850 واحد سنتي و مکانيزه، يکي از مهمترين مراکز توليد عطر و گلاب محمدي در ايران ميباشد. مراحل گلابگيري سنتي اينگونه است كه سوخت مورد نياز را داخل يک بشکه ميريزند و آن را در جايي بلندتر از سطح زمين قرار مي دهند و بوسيله ي يک شيلنگ که از اين بشکه به محل زير ديگ مرتبط است، سوخت به زير ديگ مي رسد و شعله و حرارت مورد نياز بوجود مي آيد. در کنار ديگهاي گلابگيري حوضچههايي وجود دارد که پارچ گلابگيري درون اين حوضچهها قرار مي گيرد و بوسيله لولههاي آلومينيومي که به سر اين پارچ متصل است و سر ديگر لوله وارد ديگ ميشود تا پارچ مسي و ديگ گلابگيري با هم مرتبط شوند. سپس گل محمدي را به مقادير مختلف، داخل ديگ ريخته و به اندازه لازم آب داخل آن ميريزند و بعد در ديگ را روي آن گذاشته و بوسيله ي خمير دور آن را مي پوشانند به صورتيکه هيچ بخاري از آن خارج نشود. سپس لوله هاي آلومينيومي که زاويهدار هستند را به ديگ و پارچ وصل ميکنند و دور لولهها را نيز در روي ديگ با خمير ميپوشانند تا بخار از لولهها بيرون نيايد. سپس دور لولههايي که درون پارچ قرار دارند نيز با پارچهاي مخصوص پوشانده ميشود. در ادامه حرارت مورد نياز را در محوطه زير ديگ قرار داده و آب داخل ديگ در اثر حرارت به جوش آمده و آب و گل باهم مي جوشند و بخاري که از اين جوشيدن بوجود ميآيد از طريق لولههاي آلومينيومي به داخل پارچ وارد ميشود. در اين هنگام بايد آب خنک به حوضچه اي که پارچ در آن قرار دارد، وارد شود تا بخار داغ گلاب که وارد پارچ ميشود از طريق اين آب خنک شود. هنگاميکه پارچ از گلاب پر شد، بخار از اطراف آن بالا ميزند و در اين هنگام پارچ از گلاب پر شده و بايد آتش يا حرارت را از زير ديگ برداشته و پارچ عوض شود و همزمان با آن بايد دوباره مقداري آب درون ديگ بريزيم تا گلها نسوزند. بدين ترتيب با پر شدن پارچ دوم بايد در ديگ را برداشت و گلهاي پخته شده را که بن گل مينامند از داخل ديگ بيرون ريخت. پارچهايي را که پر از گلاب است را به مدت چند ساعت مي گذارند تا کاملاً خنک شود سپس گلابها را داخل گالنهايي که مخصوص گلاب است ميريزند. دانستنيهاي گلاب كاشان گلابكيري در كاشان 800 سال قدمت دارد 850 هكتار از اراضي كاشان به كشت گل محمدي اختصاص دارد سالانه 3000 تن گل محمدي از اراضي زير كشت كاشان برداشت ميشود سالانه 6000 تن گلاب مرغوب و 345 ليتر اسانس گل محمدي در فصل گلابگيران توليد ميشود سالانه 2000 ديگ سنتي و چهار واحد صنعتي در موسم گلابگيري به كار تهيه گلاب مشغولند 2700 خانوار كاشاني به توليد گل و گلابگيري مشغولند سالانه يك ميليون و پانصد هزار ليتر گلاب به كشورهاي مختلف جهان صادر ميشود كه 25 درصد از آن به خاورميانه اختصاص دارد انتهاي پيام