روزه‌داری سالم برای سالمندان با چند نکته تغذیه‌ای

شرایط روزه‌داری در سالمندان به دلیل لزوم رعایت رزیم‌های غذایی ویژه و مصرف منظم برخی داروها با دیگر گروه‌های سنی متفاوت است و بنابراین متخصصان توصیه می‌کنند آن‌ها رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت و از غذاهای کم‌چرب، کم‌کلسترول، کم‌نمک و پرفیبر استفاد کنند.

زهرا باقری کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به شیوه تغذیه سالمندان در روزه‌داری اظهار کرد: سالمندان روزه‌دار باید مراقبت بیشتری کنند زیرا کاهش آب بدن و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگیجه شود و در نتیجه ممکن است این سرگیجه‌ها موجب از حال رفتن و افتادن آن‌ها شود که این مساله، خطرناک است. 

وی افزود: افراد مسن برخلاف جوانان،  معمولا  احساس تشنگی نمی‌کنند به همین دلیل بیشتر مستعد کم‌آبی بدن و همچنین ابتلا به یبوست هستند؛ در این ماه، روزه‌داران سالمند برای پیشگیری از کم‌آبی باید مایعات فراوان به میزان حدود هشت تا ۱۰ لیوان آب و مایعات سالم دیگر، بین افطار تا سحر مصرف کنند.

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: توصیه می‌شود در وعده افطار، شروع افطار با شیر گرم، آب گرم یا چای کم‌رنگ تازه‌دم باشد و از نوشیدن آب سرد، شربت و یا نوشابه همراه با  افطار پرهیز شود.

باقری عنوان کرد: استفاده از مواد غذایی آبکی مانند سوپ، آش و حتی هلیم کم‌روغن موجب  حفظ تعادل آب و املاح در روزه‌دار سالمند می‌شود. در وعده شام نیز مصرف مایعات سالم مانند آب، دوغ بدون گاز و کم‌نمک، شربت‌های خانگی و آبمیوه‌های تازه طبیعی مانند آب پرتقال، طالبی و ... توصیه می‌شود.

وی بیان کرد: در وعده سحری هم روزه‌داران باید یک فنجان چای کمرنگ و قبل از آن میوه‌ و سالاد مصرف کنند تا املاح مورد نیاز بدن تامین شود. 

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: مصرف چربی‌ها باید در رژیم غذایی سالمندان محدود شود، بنابراین مصرف غذاهای کم‌چرب و کم کلسترول توصیه می‌شود و خوردن غذاهای چرب و سرشار از کلسترول که شامل مغز و دل و جگر گاو و گوسفند، زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ پوست نگرفته و لبنیات چرب و... است باید محدود شود. به طور کلی توصیه می‌شود سالمندان غذاها را به صورت کبابی، آب‌پز و یا تنوری مصرف کنند.

وی افزود: از سوی دیگر سالمندان به علت داشتن مشکلات دهان و دندان باید از میوه‌های رنده‌شده، شیر کم‌چرب، انواع سوپ‌ها، آش‌ها و حلیم کم‌چرب در وعده‌های غذایی سحر و افطار استفاده کنند.

باقری گفت: توصیه می‌شود سالمندان مصرف میوه و سبزی را حتما در برنامه غذایی افطار و سحر داشته باشند و اگر به علت مشکلات دهان و دندان و یا مشکلات گوارشی نمی‌توانند سبزی و میوه را خام مصرف کنند، به صورت پخته استفاده کنند.

وی عنوان کرد: مصرف منظم امگا ۳، همه افراد به خصوص سالمندان را مقابل بیماری‌های قلبی و سکته قلبی محافظت می‌کند، بنابراین توصیه می‌شود مصرف منظم ماهی را حداقل دو بار در هفته در وعده افطار داشته باشند که ترجیحا به صورت سرخ‌شده نباشد.        

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: محدود کردن مصرف نمک در وعده‌های افطار و سحر در سالمندان بسیار مهم و کمک‌کننده است. به علت اینکه مصرف مواد غذایی پرنمک علاوه بر کم‌آبی در طول روز، زمینه را برای بروز حملات قلبی مهیا می‌کند توصیه می‌شود به غیر از مقدار نمک کمی که برای پخت لازم است، دیگر سر سفره به غذا نمک اضافه نشود.

وی افزود: بیماران دیابتی که روزه می‌گیرند، باید رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت کنند و در مصرف غذاهای شیرین زیاده‌روی نکنند و میزان توصیه‌شده متخصص تغذیه را مراعات کنند.

باقری گفت: در مجموع سالمندان در این دوره از زندگی بابرکت خود باید غذاهای کم‌حجم و مقوی را بیشتر مصرف کنند و مصرف مواد شیرین و چربی‌ها را کاهش دهند. مثلا از گروه گوشت‌ها، گوشت مرغ و ماهی، لبنیات کم چرب و حبوبات توصیه می‌شود.

وی افزود: از گروه نان و غلات نیز ترجیحا نان‌های سبوس‌دار و از گروه میوه‌ها و سبزی‌ها هم مصرف سبزی‌های برگ سبز تیره و میوه‌های آبدار توصیه می‌شود.

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: در مجموع مصرف غذاهای کم‌چرب، کم‌کلسترول، کم‌نمک و پرفیبر توصیه می‌شود تا سالمندان بتوانند ضمن حفظ سلامتی‌شان، نهایت بهره را از برکات این ماه ببرند. 

انتهای پیام 

  • شنبه/ ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۰
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1403122517047
  • خبرنگار : 50225