روزه‌داری و مطالعه/۲/

چگونه با تغذیه صحیح بهره‌وری تحصیلی در ماه رمضان را تضمین کنیم؟

روانشناس تربیتی و مدرس دانشگاه گفت: دانشجویان باید مراقب تغذیه خود باشند تا انرژی کافی دریافت کنند زیرا تغییرات در روال غذایی و ساعات خوردن می‌تواند باعث تغییرات در سطح انرژی، تمرکز و حافظه آنان شود.

عفت رسولی ثانی‌آبادی، دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی و مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص تاثیر تغذیه بر مطالعه دانشجویان در ماه رمضان اظهار کرد: تغذیه صحیح و مناسب می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی بر بهره‌وری تحصیلی در ماه رمضان و نقش مهمی در حفظ انرژی و تمرکز داشته باشد از طرفی تاثیر زیادی بر نحوه مطالعه و کارایی ذهنی دانشجویان نیز دارد، به‌ویژه در زمان‌هایی که دانشجو باید مطالعه کند. دانشجویان باید برنامه غذایی خود را طوری تنظیم کنند که در طول روز و در ساعات مختلف ماه رمضان، انرژی و تمرکز لازم برای مطالعه و یادگیری حفظ شود. انتخاب‌های غذایی سالم در وعده‌های سحری و افطار، به همراه حفظ هیدراتاسیون بدن، می‌تواند به افزایش بهره‌وری و کارایی دانشجویان کمک کند.

استاد دانشگاه بین‌المللی امام رضا (ع) در مورد تغذیه نکاتی را خاطرنشان کرد: اول از همه اینکه تغذیه صحیح می‌تواند انرژی بدن را تامین و از افت تمرکز و خستگی در طول روز جلوگیری کند. اگر دانشجویان از غذاهای مناسب استفاده کنند، می‌توانند سطح تمرکز و بهره‌وری‌شان را در طول روز حفظ کنند. برخی غذاها ممکن است باعث خواب‌آلودگی شوند، در حالی که غذاهای دیگر می‌توانند ذهن را فعال و پرانرژی نگه دارند. انتخاب‌های غذایی نادرست ممکن است بر توانمندی ذهنی تاثیر بگذارد و دانشجویان را در برابر خواب‌آلودگی و کم‌ انرژی بودن قرار دهد. برای حفظ هیدراتاسیون و عملکرد مغز، کمبود آب می‌تواند باعث خستگی، عدم تمرکز و مشکلات حافظه شود به همین دلیل نوشیدن آب در فاصله افطار تا سحر بسیار مهم است.

وی ادامه داد: سحری مهم‌ترین وعده غذایی در ماه رمضان است زیرا انرژی لازم برای روزه‌داری را تامین می‌کند. انتخاب غذایی با انرژی طولانی‌مدت، مانند کربوهیدرات‌های پیچیده ازجمله جو، گندم کامل، نان سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای و نیز پروتئین‌های سالم مانند تخم‌مرغ، ماست کم‌چرب، پنیر و مرغ، باعث آزادسازی تدریجی انرژی در طول روز خواهند شد و به حفظ انرژی و تمرکز در طول روز کمک می‌کنند و مانع از احساس خستگی می‌شوند. چربی‌های سالم مانند روغن زیتون و مغزها (گردو، بادام) به حفظ احساس سیری و تامین انرژی در طول روز کمک خواهند کرد و همچنین میوه‌ها و سبزیجات منابع غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که  عملکرد بهتر مغز و سیستم ایمنی را تضمین می‌کنند.

این متخصص روانشناسی در مورد وعده افطار اظهار کرد: طبیعی است پس از روزه‌داری، بدن به بازسازی انرژی نیاز دارد؛ افطار باید به گونه‌ای باشد که بدن به سرعت انرژی از دست رفته را بازیابی کند، اما در عین حال نباید وعده غذایی سنگین و چرب باشد، زیرا باعث خواب‌آلودگی و کاهش تمرکز می‌شود، بنابراین پیشنهاد می‌کنم دانشجویان در وعده افطاری از غذاهای سنگین و چرب که ممکن است باعث خستگی و بی‌حالی شوند، پرهیز و از غذاهای سبک و مقوی مانند سوپ‌های ساده، کباب‌های سبک و سالادهای تازه استفاده کنند. در این راستا  غذاهای حاوی کربوهیدرات‌های سریع‌ مانند خرما که انرژی فوری را برای بدن تامین می‌کنند، پروتئین‌های سبک مانند مرغ یا ماهی برای بازسازی عضلات و تامین انرژی، آب و مایعات و  نوشیدنی‌های سالم مانند آب‌میوه‌های طبیعی، چای سبز یا چای گیاهی می‌توانند بسیار  مفید باشند. یادمان باشد که مصرف زیاد شکر و چربی در افطار می‌تواند به خواب‌آلودگی و کاهش تمرکز منجر شود، بنابراین بهتر است دانشجویان از مصرف شیرینی‌های چرب و بسیار شیرین خودداری کنند.

وی گفت: فاصله افطار تا سحر فرصت خوبی برای مصرف میان‌وعده‌هاست. این میان‌وعده‌ها می‌توانند به تامین انرژی برای مطالعه و فعالیت‌های شبانه دانشجویان کمک کنند. مثلا مغزهایی مانند  گردو، بادام، فندق و پسته برای تقویت حافظه و عملکرد بهتر مغز مناسب هستند، میوه‌های تازه مانند سیب، موز و خرما که به هضم راحت‌تر غذا و تامین ویتامین‌ها کمک می‌کنند و لبنیات مانند ماست، شیر و پنیر که سرشار از پروتئین و کلسیم هستند، می‌توانند میان وعده‌های شبانه مفیدی باشند.

رسولی ثانی‌آبادی تاکید کرد: کمبود آب در بدن می‌تواند باعث کاهش تمرکز، خستگی و مشکلات حافظه شود، بنابراین، حفظ هیدراتاسیون در ساعات غیر روزه‌داری، یعنی پس از افطار تا سحر، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این ساعات لازم است دانشجویان  مقدار کافی آب بنوشند. می‌توانند از نوشیدنی‌های طبیعی مانند آب نارنج، آب لیمو یا چای گیاهی برای هیدراته کردن بدن استفاده کنند و از مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه در شب پرهیز کنند، چراکه  این نوشیدنی‌ها می‌توانند خواب را مختل کنند. برخی غذاها می‌توانند موجب احساس سنگینی، خواب‌آلودگی و افت انرژی شوند، بنابراین در ماه رمضان، باید از مصرف غذاهای پرچرب، سرخ‌شده و شیرین که باعث بی‌حالی و کاهش تمرکز می‌شوند، پرهیز کرد. پرهیز از خوردن غذاهای سرخ‌شده، فست‌فودها و شیرینی‌های سنگین  و محدود کردن مصرف غذاهای بسیار شور یا چرب که ممکن است موجب تشنگی شدید در طول روز شوند، از اهمیت زیای برخوردار است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403122114810
  • خبرنگار : 50072