پشت «لبخند دیپلماتیک» ترامپ درباره ایران چه بود؟

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اگر ترامپ دنبال این است که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند،‌ برجام یک توافق کافی برای این هدف بود، اما او دنبال آن است که تمام ابزارهای قدرت را از دست ایران خارج کند. 

به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا سه‌شنبه شب و در جریان دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در پاسخ به سوالی درباره ادعای رسانه‌ها درباره ضعیف بودن ایران تصریح کرد: «ایران ضعیف نیست. ایران یک کشور بسیار قوی است، اما به آن‌ها اجازه نخواهیم داد به سلاح هسته‌ای برسند. ایران ضعیف نیست. آن‌ها قوی هستند. خواست من جلوگیری از رسیدن آن‌ها به سلاح هسته‌ای است.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در کنفرانس خبری مشترک با نتانیاهو در اظهاراتی ضدایرانی مدعی شد: «سیاست فشار حداکثری علیه ایران را نیز بازگردانده‌ام و بیشترین تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کردیم تا صادرات نفتی این کشور به صفر برسد و ایران دیگر نتواند به اقدامات خود در منطقه و جهان ادامه دهد. در زمان خروجم از کاخ سفید، ایران هیچ سرمایه‌ای نداشت. آن‌ها نمی‌توانستند نفت بفروشند. حماس قدرتی نداشت. در دولت اولم، در همکاری با اسرائیل، خاورمیانه‌ای صلح آمیز داشتیم؛ داعش را شکست دادیم، از توافق هسته‌ای ایران، یکی از بدترین توافقات تاریخ، خارج شدیم.»

ترامپ پیش از این و در شامگاه سه‌شنبه یک «یادداشت ریاست‌جمهوری» درباره «احیای سیاست فشار حداکثری» علیه ایران نیز امضا کرد.  

طبق گزارش رویترز، ترامپ به‌منظور آنچه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، به‌صفر رساندن صادرات نفت و مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران خوانده، این یادداشت را امضا کرده است.  

او گفت که درباره امضای این سند «مردد» بوده، با این حال این یادداشت «بسیار سختگیرانه» است.  

ترامپ تصریح کرد: «امیدوارم از این (فشار حداکثری) زیاد استفاده نکنیم. باید ببینیم آیا می‌توانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر.»

 رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه، آمادگی خود برای گفت‌وگو با «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی خود را ابراز کرد و به سوال یک خبرنگار درباره آمادگی برای گفت‌وگو با همتای ایرانی خود، پاسخ مثبت داد.

یادداشت ریاست‌جمهوری درباره «بازگردانی فشار حداکثری» علیه ایران

«ایران» برای ترامپ یک زخم سر باز است

«حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» در گفت‌وگو با ایسنا درباره اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی درباره ایران گفت: معتقدم ترامپ موضوع ایران را به عنوان یک «زخم سر باز» نگه داشته است و سعی دارد هزینه‌ای برای ایران نکند و برنامه‌ای هم برای رسیدن به توافق با ایران ندارد. وقتی می‌گوید که می‌خواهد با همتای ایرانی‌اش مذاکره کند به این معناست که ابعاد خشن فرمان اجرایی و دستوراتش در رسانه‌ها بازتاب پیدا نکند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: به نظرم موضوعات برای ترامپ به سه دسته تقسیم می‌شود؛ یکی موضوعاتی است که برای آن‌ها راه‌حل فوری دارد مثل جنگ اوکراین و موضوع تعرفه‌ها و بیش از ۷۰ مورد از این دست مسائل در رابطه با مسائل داخلی آمریکا و عمدتا هم در راستای منافع ملی آمریکا سعی دارد آن‌ها را حل کند. دسته دیگر موضوعاتی هستند که ترامپ نسبت به آن‌ها بی‌تفاوت است مثل مسائل زیست محیطی. برخی موضوعات را به عنوان زخم باز حفظ می‌کند تا راه‌حلی خارج از اینکه آمریکا بخواهد برای آنها هزینه کند، بیابد و موضوع ایران در این دسته سوم قرار دارد و فشار حداکثری را به نظرم حتما در رابطه با ایران به طور جدی دنبال می‌کند و مذاکره را هم مطرح می‌کند، اما طرحی برای یک توافق برد-برد ندارد و صحبت از مذاکره به معنای تسلیم ایران در موضوع هسته‌ای است. 

وی گفت: ترامپ تلاش دارد با فشار حداکثری ایران را در پیشبرد سیاست‌های داخلی و منطقه‌ای دچار چالش کند و عملا در این زمان‌بندی، بر این تصور است که ایران ضعیف‌ را پای میز مذاکره بنشاند. تنها خط قرمزی که برای نتانیاهو ترسیم کرد، جنگ با ایران بود و حداقل در شرایط کنونی موضوع جنگ را دنبال نمی‌کند و فکر می‌کنم نتانیاهو را قانع کند که بر روی سیاست فشار حداکثری و همکاری با کشورهای اروپایی برای استفاده از مکانیسم ماشه متمرکز شود. به نظر سعی دارد روندی را ایجاد کند که نتانیاهو دست‌های ایران را در منطقه در مقابل خود نبیند.

دیدار ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید

برای ترامپ طرح ابراهیم مقدم بر چالش ایران و اسرائیل است

فلاحت‌پیشه گفت: آنچه در سیاست‌های اجرایی ترامپ درباره ایران از جمله پایان دادن به تعلیق تحریم‌ها و مصادره اموال ایران و مقابله با مناسبات نفتی ایران آمده است به معنای احیای فشار حداکثری است و در عین حال سعی می‌کند موضوع ایران را نه به خاطر مناسبات ایران و اسرائیل بلکه به خاطر مسائل منطقه‌ای به سمت جنگ پیش نبرد. به نظرم برای ترامپ طرح ابراهیم مقدم است بر چالش ایران و اسرائیل و سعی می‌کند کشورهای عرب را برای پول‌پاشی قانع کند؛ چراکه می‌داند اگر جنگی سر گیرد این مساله موجب ناامنی منطقه می‌شود و باعث عدم همراهی کشورهای عربی با آمریکاست. ترامپ می‌داند عربستان برای اینکه قراردادهای یک تریلیون دلاری داشته باشد، پوشش ماده ۵ ناتو ( بر اساس ماده ۵ پیمان ناتو، کشورهای امضاکننده توافق کرده‌اند حمله نظامی علیه یک یا چند کشور عضو را به عنوان حمله به همه کشورهای عضو برشمارند و به مقابله آن برخیزند) را می‌خواهد و اگر جنگ در منطقه درگیرد آمریکا مجبور است هزینه‌های زیادی را برای این توافق‌های اقتصادی‌اش در منطقه بپردازد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این پرسش که ترامپ در پیگیری سیاست فشار حداکثری علیه ایران در این دوره موفق خواهد شد؟ اظهار کرد: آنچه الان مطرح است «بازگشت» به سیاست فشار حداکثری است، به هر حال بایدن تحریم‌ها را به تحریم‌های موسوم به «ریچارد نفیو» برگرداند و ایران توانست در دوره بایدن تا یک میلیون و هفتصد هزار بشکه نفت در روز به فروش برساند، اما ترامپ عملا هرگونه صادرات نفت ایران را ممنوع می‌کند به علاوه حتما به سمت فعال کردن مکانیسم ماشه می‌رود و اگر این اتفاق بیفتد تحولات برای ایران با شدت و فشار بیشتری اتفاق می‌افتد. او الان امیدوار است که اروپایی‌ها برای فعال کردن مکانیسم ماشه همراه‌تر از گذشته باشند البته با دادن امتیازهایی به آنها احتمالا این همراهی شکل گیرد. 

کنفرانس خبری ترامپ و نتانیاهو

پشت لبخند دیپلماتیک ترامپ پیامی خشن‌تر از قبل برای ایران بود

فلاحت پیشه تصریح کرد: معتقدم در موضوع ایران، ترامپ جدید خشن‌تر از گذشته عمل کرد و به رقم لبخند دیپلماتیک محتوای پیامش خشن‌تر از قبل بود. ترامپ فقط از کلمه «مذاکره» استفاده کرد، اما پشت آن تسلیم شدن بدون قید و شرط ایران در برابر خواسته‌هایش بود. 

وی درباره این بخش از اظهارات ترامپ که گفته است «فقط می‌خواهد ایران به سمت سلاح هسته‌ای نرود» گفت: اگر اجرای برجام ادامه پیدا می‌کرد، ایران آخرین کشور در دنیا بود که احتمال داشت به سمت بمب هسته‌ای برود و عملا به این سمت هم نمی‌رفت چون در برجام ایران تنها قرار بود سوخت زیر پنج درصد تولید کند. بنابراین اگر دنبال این است ایران به قدرت دارای سلاح هسته‌ای تبدیل نشود برجام یک توافق کافی برای این هدف بود، اما معتقدم ترامپ سعی می‌کند تمام ابزارهای قدرت ایران را از دستش خارج کند. 

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403111713061
  • خبرنگار : 71049